Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oliebollen

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2008-12-28 18:30:38

Hoe moet het nu verder...? Wij wonen bijna drie jaar "sur le territoire Francais". Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Het begint in oktober: ik (mijn ega) ga oliebollen bakken met oud- en nieuw. We hebben weinig NL tradities in ere gehouden maar wel oliebollen. Dat gaat twee maanden zo door. Dan wordt er nog wat gemopperd over het feit dat er geen Kniepertjes zijn (ook wel Vegtertjes genoemd, voor de Noorderlingen onder u wel bekend) en ook het suikerbrood wordt gemist. Dan resten nog de appelbollen, appelflappen, banketstaven, marsepein, bakkersspeculaas, kruidnoten en als laatste de gevulde speculaas. Maar goed, dat alles wordt niet echt gemist. Het gaat om de oliebollen.

Op Guadeloupe hebben we ook oliebollen gebakken met oliebollenmeel van de Nederlandse Antillen en vers bakkersgist. Het rijzen van het deeg verliep als volgt. De emmer werd in de auto gezet die pal in de zon stond bij 28 graden. Na een uur was het perfect gerezen en werden de oliebollen op de veranda gebakken met een opmerkelijk goed resultaat. Maar nu verder. In NL hebben we nooit oliebollen gebakken want we kochten ze bij de bakker.

Hier kunnen we niet de boel laten rijzen bij 28 graden. Heeft iemand een oliebollenrecept waarvan u zeker weet dat het niet kan mislukken als men zich goed houdt aan de voorgeschreven hoeveelheid ingredienten en de temperatuur. Liever geen antwoord van kijk maar op Google etc . Graag een recept met persoonlijke ervaring.

Veel dank,

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2008-12-28 23:00:42

hallo Ingrid,

het deeg in een emmer doen, vochtige theedoek erover leggen en voor de haard of radiator zetten om te rijzen.

het werkt hier geweldig altijd.

niet de kachel uit laten gaan natuurlijk, of kinderen die telkens de theedoek oplichten.

het was een kort berichtje maar we zijn razend druk met het bereiden van eten, eten en nog eens eten, dus voor het forum even geen tijd.

voor allemaal goede jaarwisseling !

cees.

de proef-rollade is gelukt.

recept volgt nog voor Cristian.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#2 Geplaatst: 2008-12-29 11:20:46

Ingrediënten voor oolibol

Voor het beslag:

1 kilogram bloem

1 liter lauwe melk

80 gram gist of 60 gram bakpoeder (poudre de levure)

80 gram (zachte) boter

50 gram witte basterd suiker

20 gram citroensap

10 gram zout

3 eieren

zonnebloemolie of arachideolie voor het frituren

Voor vulling

75 gram krenten

100 gram rozijnen (geen krenten want deze verbranden te snel)

100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes

200 gram appel (goudrenetten)

Voor de afwerking: 1 bus poedersuiker

Beschrijving

De krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauwwarm water. Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de vruchten, rozijnen en appelstukjes samen. Los de gist op in de lauwe melk. Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. Voeg de citroensap en de vullign toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen. Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.

Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar u anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst. Je kunt dan ook een emmertje gebruiken en dekt deze af met een schone theedoek en laat deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten het deeg neerslaan en nogmaals laten rijzen ca 30 min. Daarna het geheel nog eens goed doorroeren en het afbakken kan beginnen in olie van circa 175 graden. Frituurpan iets warmer afstellen op 190 gr


Je kunt het beste daarvoor een  ijsbollenschep gebruiken , die even natgemaakt dient te worden. Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker. Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot. Doe dit door met een vork erin te prikken of met een satestokje. Er mag geen plakkerig deeg op de vork of satehprikker zitten. De kleur zegt of ze goed zijn.De baktijd hangt af van de grootte van de bollen en van het soort olie, arachideolie kan ook, is nog lekkerder dan zonnebloem, maar neem geen soja olie want dat geeft bijsmaak. 

Eet smakelijk

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#3 Geplaatst: 2008-12-29 11:21:41

Ingrid: een recept wat wij altijd gebruiken (uit het Haagse kookboek, een basiskookboek waar alle typisch nederlandse dingen in staan):

voor ongeveer 12 stuks:

200gr bloem (gewone bloem van Francine of zo)

10 gr verse gist of 5 gr gedroogde (geen levure chimique, dat is geen gist)

1,5 dl melk

1 ei

3 gr zout

100gr krenten en rozijnen

1 zure appel

Maak een beslag van de bloem, gist, melk, ei en zout. Roer de krenten rozijnen en gesnipperde appel er door. Het beslag 1 uur laten rijzen. (Een bepaalde temperatuur is niet essentieel, als het koud is duurt het langer, als het warm is korter. Je zal minder gist proeven als je het bij een lagere temperatuur langer laat rijzen)

Met 2 vetgemaakte lepels oliebollen vormen en in vrij heet frituurvet (ieder vet/ olie kan)vrij snel gaar en bruin bakken en uit laten lekken.

Te langzaam gebakken geeft taaie korst en veel vet van binnen.

Dan nog met poedersuiker bestrooien.

Groet, Kees

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2008-12-29 13:21:37

Heren, hartelijk dank. Wordt vervolgd...

Ingrid

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#5 Geplaatst: 2008-12-29 19:34:34

hallo ingrid,

recepten heb je genoeg gehad van het forum.

ik heb nog een tip voor het rijzen, als je tenminste een vaatwasser hebt !

zodra de vaatwasser klaar is met de afwas, snel alles eruit halen en

dan de schaal met oliebollendeeg erin zetten, lekker warm en vochtig;

succes,barki

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2008-12-30 00:33:16

Geweldige tip van de vaatwasser, had ik eerlijk gezegd nooit aan gedacht, ik zou wel een beetje bang zijn voor luchtjes en zo maar dat valt wellicht mee.

De geemailleerde emmer die mijn oma altijd gebruikte voor de olliebollen wil je ook niet weten waar die de rest van het jaar voor gebruikt werd :)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2008-12-31 18:05:45

Paul,

Hartelijk dank voor het recept. De oliebollen zijn uitstekend gelukt. Wij hebben ons keurig aan het lijstje gehouden. Behalve dan dat de rozijnen in de calvados gingen. Het beslag werd te rijzen gezet in het douche/ketelhok waar het toch al gauw 25 graden was. Braaf omgeschept na een half uur en na totaal anderhalf uur was het echt goed gerezen. Alleen weet ik nooit hoe je nu de temperatuur van het vet moet inschatten. De gastvrouwe hier in de Périgord had ons voorzien van koolzaadolie. Buiten onder het balkon en in de zon hadden we een gasstelletje staan en een grote gietijzeren pan. Opwarmen van het vet en ik gooi een korsje brood erin om te kijken of het gelijk dichtschroeit zeg maar. Dat deed het korstje dus maar het vet was te heet en de eerste oliebollen werden donkerbruin en waren nog niet gaar van binnen. Dus de eerste vijf oliebollen naar de kippen. Verder was het perfect gelukt. O ja, de ijsbolletjeslepel met water werkt prima, daar hadden we inderdaad al ervaring mee.

Bon réveillon

Ingrid

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#8 Geplaatst: 2008-12-31 18:48:27

Fijn te horen dat de oliebollen goed gelukt zijn, calvados is inderdaad ook prima.

Als de olie begint te walmen dan is ze iets te warm, gooi je er een wit stukje brood in dan moet het bruisend goudbruin bakken, niet zwart. maar dit geldt wel voor zonnebloem/arachide, koolzaad gebruik ik noot zoveel.

Ik meng het wel bij zonnebloemolie voor 30% of olijfolie vanwege de goede eigenschappen maar er zit niet veel smaak aan. dit is natuurlijk een voordeel bij baktoepassingen maar voor koude toepassing vind ik zelf een goede olijfolie nog wel lekkerder.

Maar er komen steeds meer bewijzen dat koolzaadolie heel gezond (nog veel beter dan zonnebloem)  is dus je hebt groot gelijk.

Vroeger heb ik wel eens geleerd dat koolzaadolie slecht tegen verhitting kan maar dit lijkt toch wat anders te zijn, zowel koolzaad als olijfolie kunnen best tegen matige verhitting, zonnebloemolie lijkt juist problematisch vanwege de vorming van allelei ongewenste stoffen

In zonnebloemolie zit teveel linolzuur en zoals oma vroeger al zei, alles waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden = off topic

Gooi je er je eerste oliebol in en hij zakt naar de bodem, dan is het vet te koud, wordt hij te snel bruin, dan is de ollie inderdaad te warm en dan is de bol van binnen niet gaar.

Ik heb zelf zo'n stalen thermometer voor olie, zijn niet zo duur en o zo handig.

plb

allen ook een goede reveillon gewenst of sylvesterabend.