Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Auto importeren

Auteur Bericht

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#0 Geplaatst: 2008-12-30 08:14:39

Officiëel is het niet meer nodig om een Certificat de conformatio/homologation te overleggen bij de import van een auto in Frankrijk.

Bij de (sous) Préfecture zijn er dan toch moeilijkheden te verwachten omdat de voor het opmaken van de Carte Grise dan bepaalde gegevens missen.

Gelijk hebben is anders dan gelijk krijgen.

Het is beter om bij de Franse importeur toch een certificaat aan te vragen.Dat kost 120 à 150 euro en dat is 1 maand wegenbelasting in Nederland voor een diesel. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-12-30 10:24:29

Peter en Nienke,

is dat nu eigen ervaring of weten jullie dat van horen zeggen?

Op de website van de RDW staan andere informaties en ook adviezen hoe te handelen als de Fransen zich van de domme houden.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-12-30 15:00:01

Peter en Nienke,

Inderdaad kun je je afvragen wat verstandig en praktisch is. Maar de uitspraak van de Europese Commissie zal Parijs toch moeilijk in de prullenbak kunnen gooien. Indien alles volgens de regels van het bureaucratisch functioneren gaat, dan zouden de (sous) Préfectures over deze per 1 januari 2009 ook voor Frankrijk geldende Europese regels een schrijven moeten krijgen van het bevoegd gezag in de hoofdstad, of zou er in de Franse Staatscourant een berichtje moeten komen te staan. En daar het vandaag al 30 december is, zou zo'n bericht er eigenlijk allang moeten zijn. Zal eens proberen te achterhalen of zo'n officieel Frans schrijven - ben bang dat een verwijzing naar de Franse tekst van de Nederlandse RDW niet al te veel impact zal hebben indien de betrokken Franse functionaris als loyale dienaar van de tricolore een ferm non zou laten horen - ergens op te vissen is. Met zo'n papier in de hand zouden er geen uitvluchten meer mogelijk moeten zijn. Ik blijf optimistisch. Hoewel: dan moet zo'n ambtenaar wanneer de werkwijze bij het oude is gebleven kiezen tussen de telefonische overtuigingskracht van een hem geheel onbekende Nederlander werkzaam bij de RDW, het als authentiek gepresenteerde kopietje van de Journal Officiel of een vergelijkbaar document, of gewoon de bestaande procedures volgen om een ernstig gesprek met de eigen directeur te vermijden. De Franse hiërarchische verhoudingen maken hier slechts één uitkomst mogelijk moet ik vrezen.

De procedure waarnaar Christian verwijst is uiteraard een nuttige. Al was het alleen maar om wanneer er echt stevige problemen ontstaan vanuit de RDW een signaal via Den Haag naar Parijs te laten gaan, dat dit niet de EU-afspraak is. Kan een medewerker van de Nederlandse ambassade in Parijs gezellig een middagje gaan buurten bij het desbetreffende ministerie om dit eens fijntjes en vanzelfsprekend diplomatiek verantwoord onder de aandacht te brengen. 

Rob van der Meulen 

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#3 Geplaatst: 2008-12-31 08:36:53

Beste Rob en Christian,

Jullie hebben allebei gelijk.

Verleden week heb ik nog een auto geïmporteerd bij de Sous Préfecture in Castelsarrasin in de Tarn et Garonne.

Ik heb gewezen op de europese afspraken. De lieve dames waren op de hoogte maar stelden dat ze alleen een carte grise kunnen aanmaken als ze alle gegevens hebben.

Ik kon mijn papieren achterlaten en dan zouden ze het met de Préfecture in Montauban opnemen.

Vandaar mijn opmerking dat je dan toch neter maar met zo'n verklaring van de Franse importeur kunt komen dan ben je in 10 minuten klaar.

Met vriendelijke groeten,

Peter. 

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#4 Geplaatst: 2009-01-06 09:49:10

De zaak is vrij simpel:

Als de auto al wat ouder is of als uit het (NL) kentekenbewijs niet opgemaakt kan worden wat allemaal op de Carte Grise moet staan dan wordt toch een certificat de conformitë/homologation gevraagd. Dit heb ik op 6/01/09 nagevraagd op de Sous Préfecture in Castelsarrasin (82)

Men kent de wet maar als er gegevens ontbreken dan gaat het niet voilá! 

Ik heb geprobeerd een word document van 2 pagina's te knippen en te plakken maar dat lukt me niet.

De informatie in het uitmuntende boek van Wim Bavelaar is door mij wat geactualiseerd en samengavat 

De complete procedure is bij mij op te vragen 

peterdek@orange.fr

mvg/peter 

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#5 Geplaatst: 2009-02-13 13:43:31

Beste mensen

Ook wij hebben onze auto geïmporteerd vanuit NL en daarvoor hebben wij ons gemeld bij de (sous) préfecture van Rochechouart met:  een Certificaat van Overeenstemming (verzorgd door onze dealer voor € 50,-), een rapport van de Controle Technique, een formulier van de Impôts waaruit bleek dat wij de BTW betaald hadden, ons NL kentekenbewijs en een cheque voor het te betalen bedrag. Binnen 8 werkdagen lag de Carte Grise bij ons in de bus en konden wij de kentekenplaten bij de Carrefour laten maken.

Daarna brief naar RDW gestuurd met kopie van het NL kentekenbewijs + kopie Carte Grise en verzocht om doorhaling van het NL kenteken. Binnen 2 weken bevestiging en terugbetaling van wegenbelasting. Alles bij elkaar een fluitje van 1 cent!!  

Ton en Franca

avatar#6886
Bert87
Berichten: 0
Reacties: 1

#6 Geplaatst: 2009-03-08 14:47:26

Beste mensen,

Net als Ton en Franca heb ik eveneens bij de Sous Préfecture van Rochechouart inmiddels een auto en een motorfiets op Frans kenteken laten zetten. Echter onze tweede motorfiets is uit 1996. Destijds kende men nog geen conformiteitsverklaring bij invoer.  Honda NL kon mij daarom niet helpen aan een conformiteitsverklaring maar verstrekte mij wel een document waarin men verklaarden dat de motorfiets voldeed aan een later uitgebracht model met conformiteitsverklaring. Het maakte geen indruk op de ambtenaren bij de Sous Préfecture. Men verwees mij naar Honda Frankrijk waar men zich bereidt verklaarde om voor 100 Euro een Nationale Conformiteitsverklaring te verstrekken. Dan moest ik hen wel eerst een aantal gegevens verstrekken, zoals de goedkeuringskenmerken (gegraveerde nummers) van een groot aantal onderdelen zoals van het glas van de koplamp, de reflectoren en zelfs merk en type bougie. De publicatie van de RDW dat men i.v.m. een besluit van de Europese Commissie stopte met het verstrekken van homologatie (lees conformiteits) verklaringen leek voor ons op het perfecte moment te komen. Helaas hadden de ambtenaren eveneens geen boodschap aan een verklaring van een hen onbekende Nederlandse RDW. Wel was men in twijfel gebracht en wilden bij "Parijs" wel vragen of er iets van waar was. Na twee maanden meldde "Parijs" dat er geen wijziging in regelgeving was en werd mijn aanvraag geweigerd. Nu ben ik van het type dat zich niet snel laat wegsturen en begon een onderzoek naar de officiële verklaring/publicatie van de Europesche Commissie. Mijn gedachte was om de Franse ambtenaren met deze publicatie alsnog te overtuigen. Daarbij ging ik wel uit van de juistheid van de RDW publicatie Een RDW die mij overigens niet verder kon helpen nadat ik hen van mijn problemen had verwittigd. Het aanbod om te bemiddelen in die publicatie bleek niets voor te stellen.  Na enig zoeken vond ik op de website van de EC een document dat helaas niet mijn (RDW) gelijk bevestigt maar (indirect) wel dat van de Fransen. In de pubicatie staat namelijk dat  lidstaten van de EU verplicht zijn om elkaars kentekenbewijzen te acceptern zonder conformiteitsverklaring maar zoals zovaak is er wel een voorwaarde, namelijk dat het kentekenbewijs een zogenaamd geharmoniseerd kentekenbewijs dient te zijn. Anders zijn de lidstaten bevoegd om een Nationale Conformiteitsverklaring te verlangen bij de aanvraag. De geharmoniseerde kentekenbewijzen zijn in 1999 door de EC verpicht gesteld en hebben o.a. een vastgestelde inhoud. Een huidig model  cart grise is hier een goed voorbeeld van. Ieder onderdeel heeft een rubriekscode zodat men uit de in vreemde taal gestelde kentekenbewijzen toch eenvoudig de gewenste informatie voor het af te geven kentekenbewijs kan destileren. Eigenlijk heel begrijpelijk!

Nederlandse kentekenbewijzen afgegeven voor 1999 zijn niet volgens deze harmonisatie opgesteld. Mijn conclusie is dan ook dat zelfs indien "Parijs" op de hoogte raakt van de veranderende Europese regelgeving de mededeling van de RDW te kort door de bocht is en dat er in bepaalde situaties (de mijne dus) een Nationale Conformiteitsverklaring overhandigd dient te worden bij de aanvraag van een Frans (of om het even welk ander EU land) kenteken.

Bert

avatar#6645
OuweGrijze
Berichten: 4
Reacties: 8

#7 Geplaatst: 2009-03-15 11:20:40

In januari heb ik mijn Peugeotbus (grijs/utilitaire) op Frans kenteken laten zetten.

Inderdaad werd de homologatieverklaring geeist evenals een bewijsje van BTW betaald, maar ook de aankoopnota!

Geen enkel probleem verder echter toen ik vanuit Frankrijk naar de Nederlandse verzekering belde om deze op te zeggen, bleek dat niet te kunnen zonder vrijwaringsbewijs of uitschrijvingsbewijs van de RDW. Niet 1-2-3 te regelen vanuit FR,dus noodgedwongen een poosje dubbele verzekering betaald. "Nieuwe regels" was het antwoord van de verzekeringsmaatschappij.

Peter

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#8 Geplaatst: 2009-03-18 13:07:41

Ik was vandaag bij de sous prefecture om mijn Renault Scenic van mei 2008 op frans kenteken te zetten. Dat was even schrikken. Kosten 1040 euro.

Dat betrof 40 euro per fiscale pk (=280 euro) en de rest ECO-TAXE In mijn auto is bij aankoop door Renaut Ned een LPG installatie ingebouwd. Op de Certificaat van Overeenstemming staat "Benzine". Op de Carte Gris stond dan ook Essence. Ik had bij ontvangst van de CvO van Renault al naar gevraagd. Op de CvO staat hoe hij af fabriek was. LPG of Benzine zou wel verschil uitmaken.

Al met al een dure grap en dus maar niet gedaan. Het is dus verstandig eerst maar even te gaan informeren wat het e.e.a. gaat kosten.

Voor de duidelijkheid, dat bedrag is geen BTW of zoiets. Op de Carte Gris stond duidelijk ECO-TAXE

Kan iemand mij iets vertellen over de Eco-taxe?

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#9 Geplaatst: 2009-03-19 00:14:56

De ecotaxe

http://www.cher.pref.gouv.fr/page-257_ecotaxe.html 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2009-03-19 22:15:28

Het hele verhaal over de zogenaamde ecotax staat op deze site. Het wordt mij soms hopeloos te moede: men leze eerst de site en stelle dan vragen.

Wim

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#11 Geplaatst: 2009-03-20 00:46:45

Aan dit antwoord heeft niemand wat en raak je eerder geirriteerd.

Je zou kunnen antwoorden met "Het hele verhaal over de zogenaamde ecotax staat op deze site." Klaar en iedereen tevreden.

Of nog beter, helemaal niet. Want als je er hopeloos te moede van wordt begrijp ik niet dat je antwoord geeft. Het is altijd vrijblijvend.

Het probleem ligt hier in het zeer slechte zoek systeem van deze site.

Ik had n.l. gezocht op deze site!!!!

Toets eens in bij zoeken "eco-taxe" of "ecotaxe".

Resultaat: Geen items gevonden!

Geef eens als zoek argument "spatie"eco"spatie".

Resultaat: 254 hits met decoder, economie, geconstateerd, telecom, record, ongecorrigeerd, secondaire enz. enz.

254 hits dat kunnen dus 26 pagina's zijn waarvan één dus de juiste is.

Ik denk dat elke IT-er het mij eens is dat zoeken op "spatie"eco"spatie een juiste manier is om alleen het woord eco te kunnen vinden.

En zoeken op "eco tax" is al helemaal niet te doen.

De plaats waar ik het heb gezocht en het had verwacht, bij invoeren auto, stond/staat het niet.

Zelfs als ik de informatie op de site had gevonden, dan is dit niet van toepassing.
Er staat n.l. op de site "Wie een nieuwe auto koopt ......." In mijn geval ging/gaat het niet om een nieuwe auto maar een reeds in bezit zijnde auto die wordt ingevoerd.

Had ik eerder geweten dat ik de tekst hier kon editten dan had ik dat zeker gedaan want ik heb zelf het antwoord gegeven.

Aanpassingen van het zoeksysteem zou dus veel oplossen.

En eco-pastille ???

avatar#7086
Christien
Berichten: 0
Reacties: 1

#12 Geplaatst: 2009-05-02 08:57:28

Lieve mensen,

Ik ga ook binnenkort aan het hele proces beginnen van auto invoeren,m aar het word in mijn geval misschien wel iets gecompliceerder. Misschien dat iemand mij kan helpen of uitleggen wat ik precies moet doen.

Ik heb een Peugeot gekocht in Nederland, maar deze kon niet op mijn naam gezet worden, omdat ik niet meer in NL woon. Nu staat de auto op mijn vaders naam. Hij heeft vervolgens de RDW gebeld en deze vertelden hem dat hij een export kentekenbewijs moet halen en dat ik met die papieren naar de Prefectuur kan. Ze melden tevens dat dit kentekenbwijs maar 2 weken geldig is... 

Kan ik inderdaad de auto op mijn naam zetten bij de Prefectuur (van Nice)? Moet mijn vader daarbij aanwezig zijn? Of zijn daarspeciale formulieren voor?

Vriendelijke Groeten,

Christien

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#13 Geplaatst: 2009-05-03 18:04:38

Christien,

Het is het mij overkomen met Opel Omega een paar jaar geleden nu. Je wordt er redelijk moedeloos van, want van degene van wie ik die auto gekocht had kon geen vrijwaringsbewijs verkrijgen. Omdat ik in LDF woon al meer dan 10 jaar. Bij RDW in Veendam zei men mij dat ik dat bewijs niet kon krijgen omdat ik niet in NL geregistreerd was.

Merkwaardige communicatie, want de vogel zei in zelfde gesprek dat Polen wél op die manier een auto konden uitvoeren, maar vm. Nederlanders niet.

Ik kon die auto met geen mogelijkheid op mijn naam krijgen!

Wat toen te doen?

Nou één van m'n dochters kon die auto wel op haar naam zetten (tijdelijk!). Vervolgens samen naar een RDW station gereden in de Randstad en m'n dochter vervolgens de NL kentekenplaten ingeleverd. Bij haar thuis m'n franse kentekenplaten gemonteerd van zelfde merk en type alleen veel ouder! Die Opel was inmiddels vernietigd bij 'The A-team' bij Delft.

Maar goed ik liep een enorm risico bij terugkeer in LDF. Alles ging gelukkig goed.

Het was ook niet zo moeilijk om een up to date Control Technique te verkrijgen....alleen de keurmester wilde die niet afgeven omdat het een Nederlandse auto bertof.

Nu kende ik hem al jaren en vroeg hem wat te doen? Nou eerst maar Nederlandse kentekenplaten laten maken, verder was de auto technisch wel goed. Ja mooi ik reed dus met namaak NLplaten rond zonder '-' tussen de nummers. CT was OK.

Auto aangemeld bij préfecture, kreeg geen carte grise zonder conformateits verklaring van Opel France. Alles keurig ingevuld naar WAARHEID.

Opel France stuurde me een homo-verklaring dat die auto beperkt voldeed aan de franse eisen. Met name op grond van banden en velgen!

De Drire accepteerde dit niet!

Ik moest mijn dochter later in haar Peugotje laten komen met 4 gloednieuwe standdaard banden en velgen, anders zou de DRIRE geen veklaring afgeven. Bovendien moest de auto door hun gekeurd worden in Limoges.

Nu denk je Chiestien ' wat een vreemd verhaal' en dat is het ook!

Een Omega is geen courant merk én voordat ik m'n dochter moest laten komen, had ik zowat elke dealer en slopers gebeld.

Moraal van dit verhaal?

Begin er niet aan, tenzij je zo malin bent, dat je de Franse en Nederlandse ambtenaren vorstelijk voor het lapje kunt houden.

Bruin.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#14 Geplaatst: 2009-05-04 21:44:12

Er speelt wellicht ook nog een ander aspect mee: als de auto op je eigen naam staat kan deze auto zonder  extra kosten als "verhuisboedel' ingevoerd worden, anders kun je ook nog TVA problemen krijgen. Als de auto een Europese typegoedkeuring heeft, is dat nummer voldoende voor de carte grise

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#15 Geplaatst: 2009-05-10 13:47:29

Het invoeren van onze eigen (tweedehands)"gekochte peugeot in nederland is véél voorspoediger gegaan dan ik van te voren gedacht had. Omdat onze peugeot onderdeel was van de verhuisboedel, hoefden we van de préfecture (Privas) geen factuur, TVA-papiertje van het hotel des impots of wat dan ook te laten zien.

Jammer genoeg blijft een certificat van de fabrikant wel nodig: het was ofwel dat, ofwel door de DRIRE een soortgelijk document aan laten maken (kosten circa 70 euro, en gezegdwerd dat dit een week of 2 kon duren...). Wij kozen dan maar voor het certificaat van peugeot dat 86 euro was, en binnen een week in de nederlandse brievenbus lag.

Ons stappenplan:

1. naar de prefecture om te vragen welke documenten er nodig waren, en ophalen formulier.

2. kopieën gemaakt van nl kentekenpapieren

3. certificaat aangevraagd bij peugeot 

4. naar de controle technique met de auto, in een keer goedgekeurd (gelukkig!) voor een eurootje of 75

5. naar de prefecture met: rekening france telecom (bewijs dat we echt in frankrijk wonen), nederlandse kentekenpapieren, ingevuld formulier (Cerfa 10672), document van de Ct, nederlandse kentekenpapieren en natuurlijk identiteitsbewijs

6. ter plekke werd de nieuwe carte grise aangemaakt. kosten slechts 150 euro, want onze peugeot was uit 1997, dus geen eco-tax van toepassing

7.  we hebben meteen maar onze nederlandse rijbewijzen laten registreren, voor het geval deze eens gestolen of kwijtraken (je kunt dan nl. geen nieuw NL-rijbewijs aanvragen)

8. te voet naar een verzekeringskantoor in de buurt voor de franse verzekering *

9. met de auto naar de dichtsbijzijnde hypermarhcé om daar de franse nummerplaten te laten maken

10. brief naar de rdw met kopie van oude kentekenbewijzen en kopie carte grise

11. Na het ontvangen de brief van de RDW dat het NL-kenteken is uitgeschreven, de Nederlandse verzekering beëindigd

Het lastigste vonden wij de autoverzekering: meerdere franse verzekeraars wilden persé een verklaring dat we in NL schadevrij hadden gereden, vóór het afsluiten van de verzekering. De NL-verzekering wilde/kon deze pas geven als de verzekering geroyeerd was, wat pas kon nadat zij de verklaring van de rdw hadden ontvangen. We hebben in Privas het verzekeringskantoor van de MAAF bereid gevonden ons te verzekeren, zonder deze verklaring op zak. Wel met bonus/malus van 0 en een hoge premie, maar we waren iig verzekerd. Overstappen kan altijd nog, en als we de verklaring achteraf konden leveren, was het ook prima. Onverzekerd rondrijden, ook al zou dat 1 ritje zijn, waren we toch écht niet van plan!

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#16 Geplaatst: 2009-07-08 10:29:39

Ik ga over een paar maanden emigreren vanuit NL naar FR en zit ook met de invoerperikelen. Net de impots gebeld en de douane en zelfs de prefecture (van Albi in mijn geval). Volgens impots en douane zou het allemaal geen probleem moeten zijn, niks te betalen aan TVA of invoerrechten. Het telefoontje aan de prefecture verbaasde me met de uitspraak: "l'ecopastille, ca n'existe plus". Klopt dit nou wel of niet? Ik lees op dit forum toch andere berichten. Ik heb alle gemelde sites doorgespit maar ik raak er niet wijs uit. Mijn frans is redelijk, maar of ik nou alles goed begrepen heb aan de telefoon en uit de sites is maar de vraag.

Mijn situatie is de volgende: ik heb een auto van 25 jaar oud, 2 jaar geleden gekocht bij een autodealer. Ik ga volgende maand een 2e auto kopen, ongeveer 20 jaar oud, waarschijnlijk van een partikulier. Ik verhuis over 4 maanden naar FR voor permanente verstiging. Kan iemand me duidelijkheid geven of de ecopastille nou wel of niet nog bestaat en zoja, gaat die gelden voor mijn oude auto's (die nu nog op NL kenteken staan maar na de verhuizing op FR kenteken komen te staan).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#17 Geplaatst: 2009-07-08 17:05:36

De écopastille bestaat wel degelijk nog. Het is de bonus/malusregeling bij de aankoop van nieuwe auto's. Voertuigen die minder dan 130 gram CO2 per kilometer uitstoten, zijn goed voor een bonus die kan oplopen tot € 2500. Kopers van vervuilende auto/s moeten een malus betalen. De zaken worden afgerekend bij de afgifte van de carte grise, het Franse kentekenbewijs.

Inmiddels wordt ook gesproken over de invoering van een energiebelasting, die ook het vervoer zou treffen. Maar de invoering van deze taxe carbone zal nog wel even duren.

Wim

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#18 Geplaatst: 2009-07-09 08:38:20

Wim,

Je hebt het over "nieuwe" auto's, wordt daarmee bedoeld:

- een echte nieuwe auto (uit de fabriek)

- nieuw in Frankrijk, dus 1e datum van de carte grise in Frankrijk

- of gaat het over de datum dat de auto voor het eerst op mijn naam kwam te staan (dus datum afgifte kenteken op mijn naam in de EU).

Dus wordt mijn "oude" auto als "nieuw" beschouwd bij invoer als ik hem al van voor 2008 op mijn naam heb staan, en is er verschil als ik in 2009 een auto in Nederland koop en die in Frankrijk invoer in 2010?

dank

Marleen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2009-07-09 18:28:53

Geen idee, over zulke gevallen reppen de media niet en evenmin de overheidspublicaties. Dat zul je toch echt zelf te weten moeten komen door gewoon de lokettist bij de prefectuur daaromtrent te ondervragen (en je belevenissen dus melden aan dit forum, tot nut van het algemeen). Niettemin zal ik nog eens rondkijken.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2009-07-10 19:29:35

De écopastille (geld betalen bij vervuilende auto's, geld terug bij schone auto's) geldt voor nieuwe auto's vanaf 1 januari 2008 (Franse auto's en auto's uit het buitenland). Het verhaal - in het Frans, dat wel - staat op deze website te lezen, met een tabel waarin staat aangegeven hoeveel je moet betalen/kunt terugkrijgen.

Wim

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#21 Geplaatst: 2009-07-10 19:42:28

Juist, dus als ik het volgende zinnetje goed begrijp:

Il s'agit des voitures particulières (véhicules appartenant à la classification européenne M 1) pour lesquelles un certificat d'immatriculation est délivré pour la première fois en France, dès lors qu'ils ont fait l'objet d'une première immatriculation en France ou à l'étranger à compter du 1er janvier 2008.

dan geldt het dus niet voor mijn old-timers want die hebben in een EU lidstaat al vóór jan 2008 een kentekenbewijs gekregen. Toch?

dank voor het uitzoeken!

Toch bizar dat ze me bij de prefecture van Albi met een "l'ecopastille, ca n'existe plus" afscheepten, niet erg professioneel ...

Marleen

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#22 Geplaatst: 2009-07-11 12:11:37

Hallo Christien,

Ik heb precies hetzelfde meegemaakt.

Je gaat gewoon met de auto op je vader's naam naar Frankrijk.

Thuis laat je hem een Frans briefje schrijven dat hij de auto voor jou heeft gekocht voor een bedrag van Euro ....

Geen gezeur met de RDW of met de verzekering. Je vader moet hem natuurlijk wel even verzekeren.

Lees voor de rest mijn uitgebreide procedure die ik eerder bij dit onderwerp heb geplaatst.

mvg/peter 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#23 Geplaatst: 2009-07-13 10:06:16

Marleen, wellicht vreemd, maar probeer hetzelfde bij de sous-prefectuur in Castres. Met van alles ben ik daar zeer goed bediend geweest, het ging pas fout als ze per se een dossier moesten doorsturen naar Albi, dan kreeg ik niets meer voor elkaar.

Dit

avatar#4962
fun
Berichten: 3
Reacties: 8

#24 Geplaatst: 2009-11-13 18:19:59

Eindelijk, na 3x proberen is het gelukt de auto in Frankrijk te importeren!!! Homologatieverklaring is officieel niet meer nodig maar zonder geen mogelijkheid. De vorige keer de homologatieverklaring van de RDW meegenomen welke in het Nederland en Frans was opgesteld. Deze werd afgekeurd; mooie stempel en handtekening maar geen waarde! Deze keer bij Renault Nederland voor nop een homologatieverklaring geregeld. Eerst naar Hotel des Impots voor een gratis verklaring en daarna naar de Sous-Prefecture in Draguignan. Daar werd de homologatieverklaring van Renault Nederland afgewezen maar ik had die van de RDW nog. Deze vonden ze nu prima! Als met al na 3x proberen eindelijk gelukt! Platen maken, en de verzekering afsluiten en rijden maar. Wat kunnen die fransen toch eigenaardig doen!

Adrie

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#25 Geplaatst: 2009-11-14 08:58:30

Adrie,

hoe lang geleden had je die homologatieverklaring bij de RDW verkregen? Ik belde een maand of 2 geleden met de RDW waar ik te horen kreeg dat ze geen homologatieverklaringen meer afgeven.

Marleen

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#26 Geplaatst: 2009-11-14 09:22:13

Al een paar jaar geleden hebben wij onze auto van Nederland naar Frankrijk geimporteerd. Recente (minder dan 10 jaar schat ik) auto's hebben een Europese type goedkeuring en dat nummer was hier in Perigueux voldoende

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#27 Geplaatst: 2009-11-16 20:21:37

Het blijkt dus in LDF dat je letterlijk aan de welwillende Goden bij de Préfecture bent overgeleverd! Daar kan ik 2 sterke staaltjes van vertellen.

1. Import van een 10 jr. oude Opel Omega met RDW homo-verklaring. ...ik kon op m'n kop gaan staan daar in Guérèt, maar ze hadden er geen boodschap aan.

Opel France gaf die verklaring ten dele af. ... velgen en bandenmaat waren breder dan STANDAARD. Enz. enz. werd niets ook niet binnen of buiten in hongerstaking gaan.

2. Aanvraag Frans Rijbewijs na 10 jr. verblijf in LDF. Zelfde laken en pak.

Alles uitgeprint aan bescheiden om mee te nemen en zelfs letterlijk de gepubliceerde wetgeving op legifrance.fr tav. geldige legitimatiebewijzen.

Daarin stond overduidelijk dat door de overheid zoals politie, douane, gemeenten ed. een geldig (buitenlands) rijbewijs in alle gevallen wordt geaccepteerd.

Nee dus dacht de Préfectuur ter plekke, want na lezing van die uitgeprinte docu hielden zij daar vol dat alleen een geldig paspoort voldeed. Zuchtend vroeg ik of zij dan daar in alle opzichten boven de Franse Wet waren geplaatst?

Daarop kwam geen duidelijk antwoord, maar NEE ik kon het zonder geldig paspoort vergeten om NL rijbewijs (verplicht) om te ruilen voor een Frans equivalent. Veel later werd het NL rijbewijs eerder ingenomen tegen levering per post van het roze papier per lettre recommandée AV per post!

De rest van de admin. behandelingen oa. bij het NL-consulaat te Bordeaux zal ik jullie maar besparen. Als jullie het werkelijk willen weten, dien je dan te bestuderen de door NL-ambassade te Parijs uitgegeven info te vergelijken met die zelfde procedure van het NL Ministerie van Buitenlandse Zaken. (Buza.nl) dan ga je spontaan op tilt voor dat kleine 'bananen' koninkrijkje!

Sorry Wim hier, maar het is niet anders. Er zijn altijd 2 kanten van een zelfde medaille.

Groeten van,

Bruintje.

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#28 Geplaatst: 2009-11-17 09:38:46

Beste lezers,

Ik dacht dat ik goed Nederlands kon lezen, maar na het woord Bordeaux onderaan het epistel raakte ik het spoor helaas bijster.

Wat zoekt Bruin eigenlijk in Frankrijk?

Zou hij misschien masochist zijn?

Met vriendelijke groeten,

Peter

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#29 Geplaatst: 2009-11-17 19:43:46

Met welke instantie heeft Bruin eigenlijk GEEN conflict???

Paul

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#30 Geplaatst: 2009-11-17 20:00:47

de VVV misschien????

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#31 Geplaatst: 2009-11-25 11:26:10

wellicht heb je hier iets aan:

handleiding auto importeren frankrijk

avatar#4962
fun
Berichten: 3
Reacties: 8

#32 Geplaatst: 2009-12-10 10:43:02

Hallo Marleen,

Heeft even geduurd vodat ik een antwoord kon geven. De homologatieverklaring was van 2006! Werd toch nu geaccepteerd. Adrie

avatar#7699
jaapen kitty
Berichten: 1
Reacties: 5

#33 Geplaatst: 2010-01-31 07:46:10

Begrijp ik hieruit dat een certificat de conformité hetzelfde is als een Homologation??

Wij hebben nl een VW bus die in NL destijds is omgebouwd met een dubbele cabine. De wagen moest toen opnieuw worden gekeurd door de RDW. Daarna was het niet meer mogelijk om een Certicat de Confirmité te verkrijgen.

Ook bij de Franse importeur kregen we nul op het request.

Ik zag mijn geest al dwalen dat we naar de DRIRE moesten voor een keuring etc.

Graag uw reactie

mvg

Jaap

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#34 Geplaatst: 2010-01-31 10:01:05

Bonjour Jaap,

Helaas...

Homologatieverklaring werd vroeger afgegeven door de RDW. In het verleden vroegen sommige landen bij invoer om een homologatieverklaring. De Europese Commissie heeft echter bepaald dat EU-landen verplicht zijn de registratie van voertuigen over te nemen, als deze afkomstig is uit een andere lidstaat. De RDW geeft de verklaringen daarom ook niet langer af. In FR heb je er tegenwoordig voor het invoeren van je auto so wie so niets aan.

Certificat de Conformité (Certificate of Conformity, Conformiteitsverklaring, Certificat Van Overeenstemming, CVO, CdC, CoC) wordt afgegeven door de fabrikant van de auto, direct of via de officiele vertegenwoordiging in een land, meestal de importeur. Deze afgifte is pas structureel sinds bouwjaar 1998 of zo, heb je een auto die ouder is dan kan het verkrijgen van een Certificat de Conformite afhankelijk van het merk meer of minder lastig worden.

Zonder Certificat de Conformité of een door de DRIRE af te geven positieve verklaring na ondergaan van een Réception a Titre Individuelle (RTI) is het niet mogelijk een FR kenteken te krijgen (tenzij de auto ouder is dan 25 jaar, dan kun je voor een klassiekerkenteken gaan).

Gesteld wordt dat FR op basis van Europese regels een kenteken moet verstrekken als de auto al op NL kenteken staat... in theorie is dat misschien zo maar in de praktijk ben je dood en begraven voordat je in zo'n procedure succes boekt. Dus ik vrees dat je toch bij de DRIRE terecht komt.

Ik heb dit hele proces doorlopen dus ik spreek uit eigen ervaring.

Als ik jou was zou ik de auto in NL verkopen en in een FR een andere kopen. Dat scheelt je nu een heleboel sores en onkosten. Plus dat je in de toekomst hier in FR niet hoeft te rekenen op een behoorlijke (inruil)prijs voor een in hun ogen exotische grijskenteken uitvoering.

Zo heb ik zelf bij mijn emigratie naar FR mijn Landcruiser 90 3drs op grijs kenteken in NL verkocht, in hier in FR een 90 5drs teruggekocht, dat was uiteindelijk een heel wat gunstiger oplossing.

Salutations, Jos

avatar#7699
jaapen kitty
Berichten: 1
Reacties: 5

#35 Geplaatst: 2010-02-04 07:26:13

Merci Jos,

Ik heb de sous préfecture in Draguigman benaderd en die komt met de volgende reactie:

"

Si . Allez avec votre véhicule chez un concessionnaire de la marquecoorespondante et demandez  un certificat de conformité complet. Ils  vont vous l'établir avec l'accord de leur siège après vérifications .

Merci Mme Dufour,

 

Je n,ai pas ce certificat et je ne peut pas l’obtenir parce que laq voiture a été changer un fois. Comment est-ce-que je peux obtenir ce certificat en ce cas?

 

Merci de m’assister.

 

Cordialement

 

Jacques Sluis

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#36 Geplaatst: 2010-02-04 15:10:52

Bonjour,

Welnu, wat ik hierboven reeds schreef blijft onverkort van toepassing: zonder Certificat de Conformité wordt importeren een nachtmerrie.

Nu suggereert de préfecture in bovenstaand bericht dat je met je auto naar een officiele dealer van het merk in FR moet gaan, en dat deze jou een Certificat de Conformité zal kunnen verstrekken, eventueel na overleg met het hoofdkantoor of de fabriek.

Nu heb ik nooit een Frans fabrikaat auto in FR geimporteerd, dus ik ken deze mogelijkheid niet. Lijkt me haast te mooi om waar te zijn maar goed, zeker het proberen waard. Dus ga eens langs een dealer in FR en probeer het. Nee heb je en ja kun je krijgen, immers.

Als je op welke manier dan ook een Certificat de conformité kunt bemachtigen wordt importeren een fluitje van een cent... maar anders.... brrrr!!

In elk geval succes!

Salutations, Jos

avatar#7814
MAPDOC
Berichten: 0
Reacties: 1

#37 Geplaatst: 2010-03-13 16:50:53

Net nieuw op dit forum en meteen maar mijn probleem over het invoeren van auto's erop gooien. Het is allemaal redelijk duidelijk, maar ik heb toch nog twee prangende vragen. Ik ga dit jaar mijn tweedehands golfje uit 1999 naar Frankrijk brengen.

Vraag 1)

Heb via Volkswagen Amersfoort een CvO (COC) aangevraagd. Zij hebben dit verzoek onmiddellijk doorgespeeld naar de Volkswagenfabriek in Duitsland (de produceur) en deze hebben binnen een week en zonder kosten een 'Ubereinstimmungsbescheinigung  teruggestuurd. Inderdaad in het Duits. Maar ... zij zeggen dat het een internationaal document is, waarvan de codes ook in Frankrijk moeten worden (h)erkend. Heeft iemand hier ervaring mee?

Vraag 2)

Ik heb een aankoopnota van de garage waar ik de auto heb gekocht. Op deze nota staat het btw 0% en het aankoopbedrag exclusief btw. Kan dat een probleem vormen bij de Franse impot waar je een  certificat fiscal of tewel een quitus moet halen?

We komen beetje bij beetje verder, maar uiteindelijk beslist de préfecture.....

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#38 Geplaatst: 2010-03-13 18:39:06

Heb een camper (Buerstner) met Duitse officiele papieren in Perigueux zonder problemen op kenteken kunnen laten zetten.

BTW: je MOET een BTW verklaring kunnen laten zien...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#39 Geplaatst: 2010-03-14 12:09:20

@MAPDOC,

Ik heb zelf onlangs een klassieker ingevoerd en daarvoor moest ik ook zo'n "quitus fiscal" halen. Officieel heet dat trouwens "Certificat d'acquisition d'un vehicule terrestre a moteur en provenance de la communaute Europeenne par un personne non identifiee a la TVA", Cerfa 10668, formulier No 1993 REC. Welkom in FR, trouwens ;-)

Ik ga er vanuit dat jouw Golfje reeds geruime tijd op je naam staat. Dat was bij mijn auto ook zo. In dat geval, verklaarde de vriendelijke belastingambtenaar mij, is het tonen van een aankoopfactuur niet nodig. Het tonen van de NL kentekenpapieren op mijn naam was voldoende. Het hele vak op het formulier waarin de details staan over de aankoopfactuur werd doorgehaald.

De aankoopfactuur is zeker nodig als je als FR inwoner een auto elders in de EEG hebt gekocht en die wilt invoeren, en de buitenlandse kentekenpapieren die je overlegt staan nog op naam van de verkoper. In dat geval wil men exact weten onder welke condities de betaling heeft plaatsgevonden.

Mijn advies: ga naar het belastingkantoor waar je onder valt, leg uit dat je naar FR verhuist en de reeds in je bezit zijnde auto wilt meeverhuizen, toon je NL kentekenpapieren die op jouw naam staan, plus de andere benodigde zaken (identiteitsbewijs, EDF rekening etc) en voor 99% zeker (100% zeker bestaat niet in FR) gaat dat lukken. Als ze eventueel naar de aankoopfactuur vragen zeg je dat die verloren is gegaan en vraag je beleefd wat je daaraan kunt doen.

In geen geval zou ik rekeningen laten zien met BTW 0% of dergelijke erop, dat maakt elke FR belastingambtenaar terstond klaarwakker en dan "ben je aan de beurt" zoals dat heet. Dus thuis onder een boom begraven zou ik zeggen.

Salutations, Jos

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#40 Geplaatst: 2010-05-25 13:11:11

Invoeren van een auto uit 2001.

Ik ga mijn (in NL ingeschreven) Peugeot uit 2001 invoeren in Frankrijk.

Daarvoor heb ik bij  een certificat ..... aangevraagd en inmiddels gekregen.

Hierop staat echter niet het CO2 verbruik ingevuld. Toen ik daarnaar vroeg antwoordde men mijn dat dat ook niet hoefde omdat de auto van 2001 was.

Hoe gaat men bij de Prefcture nu een eventuele malus (een bonus zal het wel niet zijn) berekenen?

Han

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#41 Geplaatst: 2010-05-28 03:21:05

Han,

Ik moet nu even erg lachen! Interessert jou een CO2 uitstoot van die Peugot van 2001?

Bien sûr dat die auto al niet meer aan de uitstootnormen van 2010 voldoet!

Als je Peugot eens in de 2 jaar een contrôle technique moet ondergaan, dan gaat de keurmeester van dat station (staats!) gewoon meten aan de uitlaat wat de norm is voor die auto van dat bouwjaar.

Er rijden nog steeds behoorlijk stinkende auto's rond in LDF uit het jaar 'kruik'.

Die moeten ook iedere 2 jaar een 'APK-keuring' ondergaan die in LDF eigenlijk strenger is dan in NL. Maar zo'n oude auto 10 jaar en meer wordt door de keurmeester gewoon beoordeeld (volledig electronisch) op a) veiligheid...werken de remmen optimaal, de verlichting enz. enz.

Dit heb ik allemaal nagevraagd aan die rijkskeurmester hoor voor mijn nu inmiddels 13 jaar oude Opel Omega.

Het komt er eenvoudig op neer om het eenvoudig te zeggen, dat voor een auto uit een bepaald bouwjaar tov. een veel jonger exemplaar niet een zelfde normwaarde wordt gehanteerd. Dus voor een Peugot van zelfde type en bouwjaar 2008 t/m 2009 gelden veel zwaardere eisen voor uitstoot van bv. CO2.

De dwingede eis is dus dat die auto uit het jaar 'kruik' wél moet voldoen aan veiligheid...dus geen doorgeroeste kokerbalken en voldoende remvermogen bv.

In totaal meer dan 100 punten op een controlelijst. Daar valt dus niet mee te foezelen, ook al zou de keurmeester je vriend zijn!

Maar goed die inmiddels nu bejaarde Opel komt gewoon door de aanstaande keuring heen in sept. as omdat ik vanwege mijn eigen veiligheid en voor andere weggebruikers geen enkele concessie doe. En zo hoort dat tuurlijk ook te zijn.

Bruin.

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#42 Geplaatst: 2010-05-28 09:18:54

Bruin,

ik denk dat je mijn vraag verkeerd hebt geïnterpreteerd.

Het gaat mij niet om de CO2 uitstoot, maar om de kosten van de op naam stelling.

Er bestaat een website waar je de kosten van het verkrijgen van de carte grise (per departement) kunt berekenen, maar daar is één van de criteria de op de carte grise (of het certificat de homologation) vermelde CO2 waarde.

Nu ze deze niet wordt vermeld voor mijn auto, vraag ik me af hoe ze de kosten dan wél berekenen.

Han

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#43 Geplaatst: 2010-05-28 11:38:30

Beste Han,

Zal best zo zijn dat ik idd. je vraag verkeerd heb geintrepreteerd.

De kosten van een carte grise zijn per departement erg verschilend in LDF.

Ik was eigenaar van mijn vorige Omega en voor een Frans kentekenbewijs was de procedure - nu 11 jaar geleden- een eitje zogezegd.

Voor die nieuwere betaalde ik per cheque in 2007 al 120 Euro aan Opel.fr.

Daar hield de rekening niet mee op hoor. In totaal ruim 500 Euro.

Want Opel France beweerde dat voor dat model geen homolagation kon worden verkregen vanwege het feit dat banden en velgen afwijkend waren dan in NL gebruikelijk.

Ik nam die Opel over van m'n Nederlandse ex- van in NL over, maar kon zelfs niet als Frans ingezetene via RDW die auto op mijn naam krijgen in NL.

Tsja wat doe je dan?

Ik verzon een list. Was dus niet conform de EEG wetgeving. Ik monteerde de oude nummerplaten (Frans) op die nieuwere en reed terug naar LDF. De oude Omega werd in NL in bijzijn van m'n dochters opgeladen en naar 'The A-team' in Delft (sloop bedrijf) vervoerd. Jeetje wat had ik een spijt dat ik niet even de goede banden en velgen had laten monteren op die nieuwere. Dat had me naast de latere kosten én gedoe een hoop ellende en kosten bespaard!

Ik heb een ongelooflijk groot risico genomen, want als de Gendarmes me ergens hadden aangehouden dan was ik regelrecht in de gevangenis beland!

Maar goed, ik wilde wél 'en règle' zijn en vroeg allereerst een CT aan op NL kentekenbewijs op NB! mijn dochters naam. Van de recente APK-keuring in NL bleek niets te kloppen bij die Omega, en de keurmeester voor Franse APK zei letterlijk dat die Omega niet spoorde vanwege slijtage aan de voorbanden.

Voor de rest bleek die Omega wél OK. Ik kreeg dus die CT en kon m'n Carte Grise aanvragen bij de Prefecture in Quéret (Creuse).

Welnu, ik kreeg die niet daar, op grond van de verklaring dat OPEL.FR beweerde dat die Omega niet conform de regelgeving en France was.

Ik kon bij de Prefecture letterlijk op mijn kop gaan staan, maar geen CG als de DRIRE geen verklaring had afgegeven dat die Opel - waar ik nu nog steeds in rijd- voldeed aan Franse wetgeving.

Ik kan er nu achteraf om lachen hoor Han.

Maar uiteindelijk heeft mijn jongste dochter in NL 4 gloednieuwe banden en velgen in haar Peugotje moeten meenemen naar France...anders had ik voor die Omega nooit een Frans kentekenbewijs gekregen van die verdomde ambtenaren hier in FR of NL. C'est comme ça en LDF ou ailleurs, kennelijk hebben staatsambtenaren een super puisante macht over individuen zoals ik. Het is buigen of barsten...maar ik ben als riet ook hier.

MHG van,

Bruin.

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#44 Geplaatst: 2010-05-28 13:18:50

Sorry Bruin,

een tamelijk lang en m.i. overbodig verhaal om te vertellen dat je mijn vraag niet begrepen hebt en er ook geen antwoord op weet.

Han

avatar#4106
Saul
Berichten: 1
Reacties: 2

#45 Geplaatst: 2010-05-29 23:35:02

Beste lezers,

Het lijkt allemaal erg ingewikkeld om een auto te importeren en soms is dat ook zo. Ik heb dit nu 2 keer gedaan en beide keren ging het anders.

Vorig jaar heb ik een Citroen Xsara Break TD uit 1998 geimporteerd. Nadat ik de auto eerst in NL op eigen naam had overgeschreven, ben ik naar het grenswisselkantoor gegaan en heb de kentekenplaten ingeleverd. Voor ca € 120 krijg je een uitvoerkenteken, en een verzekering voor 2 weken. Je rijdt dan met de auto naar Frankrijk en gaat naar de CT, Controle Technique. Dit kan bijvoorbeeld bij DEKRA. Kosten €72. Als de auto wordt afgekeurd heb je 2 maanden de tijd om het gebrek te herstellen. Dat beinvloedt de procedure niet. Je kan gewoon doorgaan. Vervolgens vraag je bij de DREAL een Certificat de Confirmité aan door een formulier Demande d'Identification (hierop moeten de gegevens van het plaatje van de auto worden genoteerd, gaat om nummers en gewichten) in te vullen en met een cheque van € 68 te betalen. Contant kan niet.

Als je het Certificat of C. hebt, kan je met de papieren, dus ook het oude kenteken naar de Prefecture. Neem een EDF rekening mee want het loket stuurt je naar de Impot (belastingdienst) die controleert of je belasting in Frankrijk betaalt. Daar krijg je een verklaring en je gaat weer terug naar het loket voor het kentekenbewijs. Je krijgt dan tegen betaling een voorlopig kentekenbewijs waarmee je de kentekenplaten kan laten maken. Ongeveer een week later wordt het kenteken per aangetekende post gebracht.

Maar nu de 2e keer.

Dit jaar heb ik mijn zakenauto C5 Break op LPG van vierenhalf jaar oud op dezelfde manier naar Frankrijk gehaald.

Dat werd iets lastiger want de DREAL kon de auto niet identificeren en ik moest een brief naar Citroen Paris sturen. Daarvan kreeg ik eerst het hele zaakje terug met een paar vragen waarbij ook een cheque van €140 moest worden toegevoegd.

Een paar weken daarna kreeg ik een Attestation d'identification met alle gegevens van de auto.

Naar de Prefecture dus. Daar bleek dat het niet slim was dat ik de auto niet eerst van mijn zaak in NL op mijn privénaam had overgeschreven. Ik moest een factuur overleggen met Kentekengegevens, chassisnummer en km stand.

Gelukkig had ik een factuur waarop ook BTW stond, want daar werd op gelet. Dit werd bij de ''impot'' nagekeken.

In dit geval moest ik voor het kenteken € 295 betalen. Het bedrag heeft de maken met de Puissance in CV's en de leeftijd van de auto. Over de LPG installatie is geen opmerking gemaakt. Op de PV contrôle technique staat achter Energie EG.

Let dus op dat het veel handiger is om de auto eerst privé in NL op naam te zetten en dat zelfs een franse auto niet in alle gevallen door de DREAL kan worden geidentificeerd.

Ik wens iedereen veel succes met het importeren van zijn auto.

Salutations,

François

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#46 Geplaatst: 2010-05-30 13:25:11

François,

Jouw lange verhaal lijkt dus sterk op het mijne de 2e keer.

Ik heb dus aan Han geschreven over de kosten én het gedoe bij vn. de Prefecture er totaal geen staat meer valt op te maken van de juiste procedures in FR of vanuit NL of ook de kosten!

Notez dat we nu niet meer in het jaar 2000 leven, maar in 2010 in zg. "Verenigd Europa"!? Geloof het dus maar meestal niet dat op het nivo van Staten nog maar een begin van harmonisatie is gemaakt over zelfs de wegenverkeerswetgeving!

Laat staan over belasting die betaald moeten worden als je een jongere dan 10 jaar oude auto bezit en invoert.

Verschillende "regels" leiden dus tot verschillende uitkomsten tussen de Staten van de EU en ja ik had me nooit kunnen voorstellen dat het bij 2e import zo moeilijk werd. Er was bij mijn Omega (duits merk) de eerste keer wel een probleem vanwege een nummer dat ingeslagen stond op de frontbalk. Bij de Drire vroeg men die code. Bien, mbv mijn buurman die code gevonden... de CT was geen probleem. De 2e keer werd een ander verhaal. De ambtenaar van de DRIRE maakte copie van alle gegevens op de voorbalk.

Bovendien moest ik ter plekke een (vervalste verklaring van mij ex- met haar handtekening inleveren!) voordat ik dus via 'les Impots' uiteindelijk m'n CG kreeg.

Als LDF oa. maar doorgaat om ideote 'regels' op te leggen aan zijn eigen burgers, dan hoef je ook niet verbaasd te staan dat de echte Fransen gewoon schijt hebben aan die regels. Het gaat dus economisch in LDF erg slecht, dus de Fransen zelf verzinnen alles om een probleem te 'contonturner', zelfs tegen la loi.

En ik ben met hun eens: Er worden de laatste jaren alleen maar wetten gemaakt, die hoegenaamd geen 'tenir de la route' houden.

Maw. meer Wetten betekent par définition pas une meilleure Loi.

Maar Brruin overleeft wel hopelijk en doet jullie de welgemeende Groeten,

Bruin.

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#47 Geplaatst: 2010-11-15 22:25:01

Alweer een tijd geleden had ik beloofd om mijn verhaal te doen zodra onze auto's geïmporteerd waren. 

Mercedes Benz 123 combi uit 1980:

Bij MB dealer langs geweest om formulier in te vullen voor aanvraag van de homologatieverklaring, dat wil de Franse MB importeur, maar kost niets en is tien minuten werk. Formulier opgestuurd met een cheque van 140 euro. Na tien weken viel hij in de bus: complete homologatie. Dag erna bij de belastingdienst geweest met de aankoopnota. Deze schrijft een verklaring dat er over de auto reeds BTW is betaald. Ook meteen de verplichte technische controle (APK, CT) laten uitvoeren (70 euro). Met ingevuld aanvraagformulier, homologatieverklaring, verklaring van de impots, keuringsformulier, aankoopnota, bewijs van domicilie (EDF nota), Nederlands kentekenbewijs en paspoort naar de prefecture en voor 176 euro hadden we een kentekenbewijs. We kregen 50% korting omdat de auto al op leeftijd is. Meteen kentekenplaten laten maken (17 euro) en klaar. 

Toyota Starlet Automaat uit 1995:

Het begon op dezelfde manier, alleen werd er door Toyota Frankrijk (voor 135 euro) slechts een gedeeltelijke homologatieverklaring opgestuurd, de auto is namelijk uitgerust met een automatische versnellingsbak en die was voor dat bouwjaar nooit verkocht in Frankrijk. Er kon geen homologatie worden gegeven voor de remmen en geluidsproduktie en ook niet voor de bescherming van de bestuurder in geval van een aanrijding. Bellen met de RDW heeft overigens geen enkele zin, we hebben gesmeekt om een Nederlandse typegoedkeuring (want daarmee kan het ook), maar tevergeefs. RDW weigert iedere medewerking onder het roepen van "je moet bij de Fransen zijn, die houden zich niet aan Europeese regelgeving". Dus bespaar je de moeite en de frustratie om dat te proberen, ben zelden zo schandalig afgebekt. Vervolgens Toyota Nederland ingeschakeld. Die stuurde ons de Nederlandse conformiteitsverklaring (COC) met daarin een opsomming van Nederlandse RDW goedkeuringsnummers plus een verklaring dat onze specifieke auto aan die nummers voldoet (50 euro). Intussen hadden we al de technische keuring APK laten uitvoeren (70 euro, alles OK). Vervolgens naar de DREAL (DRIRE), waar op de parkeerplaats de auto compleet werd opgemeten door een zeer aardige en behulpzame beambte. Lampen werden getest e.d., dus eigenlijk weer een soort van technische keuring. De man had er een hard hoofd in of het zou lukken allemaal, hij zou zijn best doen, maar schakelde wel zijn superieuren in Toulouse in, helemaal alleen beslissen durfde hij niet. Maar we hadden geluk, vier weken later vond Toulouse het allemaal best en na betaling van 86 euro aan de DREAL konden we de laatste benodigde formulieren ophalen. Meteen naar de prefecture en voor 125 euro hadden we het kentekenbewijs.

Voor beide auto's geen ECO pastilles of wat dan ook en bovendien 50% oude-auto-korting bij de prefecture.

Overigens, als het niet was gelukt hadden we SOLVIT ingeschakeld. Die bemiddellen in conflicten binnen EU landen, waarbij een land zich niet aan de EU regelgeving houdt. Een kwart van de gevallen die door SOLVIT worden behandeld gaat over het niet zonder meer accepteren door de Franse overheid van een kentekenbewijs afgegeven in een andere EU lidstaat, want dat moeten ze officieel wel, maar ze eisen altijd een homologatieverklaring wat dus formeel niet mag, maar goed, wij hadden de SOLVIT niet nodig.

Eind goed, al goed. Voor ons tenminste wel. Want tot onze verbazing kregen we via onze verzekeringsagent te horen dat een Nederlandse man in de buurt een identieke Toyota Starlet automaat probeert te importeren maar op een onbehulpzame DREAL beambte is gestuit. Wij zitten in de Tarn en hebben met de DREAL in Albi te maken, helaas valt hij onder Tarn et Garonne en moet hij naar Cahors. Aan onze Tarnse goedkeuring kan hij geen rechten ontlenen, want dit soort goedkeuringen is altijd individueel.

Vergeet overigens niet je auto te laten schrappen bij de belastingdienst, anders blijf je wegenbelasting betalen! De Fransen geven dat niet door blijkbaar.

Groet,

Marleen

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#48 Geplaatst: 2010-11-30 21:50:04

hier nogmaals ons verhaal wat ook vermeld staat bij auto uit 2008 importeren

Er waren voor ons meerdere redenen om een auto in Nederland te kopen. Een daarvan is dat de prijzen door de importeurs kunstmatig ietwat lager zijn gehouden ter compensatie van de BPM. Deze heffing behoeft niet betaald te worden als men de auto exporteert en dan ontstaat er een aantrekkelijk verschil. Uiteraard afhankelijk van de prijs van de auto en het bouwjaar.

 

Voor een goede en snelle regeling van alle formaliteiten moet je een aantal zaken goed in de gaten hebben én houden. De belangrijkste is dat in het land van import (hier: Frankrijk) bewezen moet worden dat er BTW is betaald, anders zul je die alsnog moeten betalen.

 

Als je in Nederland een nieuwe auto zou kopen dan betaal je daar als particulier BTW over en die is in dat geval niet terugvorderbaar. Ga je binnen een termijn van zes maanden daarna naar Frankrijk of een ander EC land emigreren dan betaal je die BTW dus nog een keer. Dat heet bescherming van de vrije Europese markt… Overigens is dit een vermijdbare situatie al betaal je in Frankrijk wel wat meer.

 

Tweedehands auto’s worden in Nederland door garages verkocht of als marge auto of als BTW auto. Een marge auto wil zeggen dat het BTW bedrag is inbegrepen en niet nog een keer afzonderlijk op de rekening tot uitdrukking mag worden gebracht en is dus niet verrekenbaar of terug te vorderen, ook niet door bedrijven. Ook dit is een vermijdbare situatie al is die ronduit lastig en in geval van een particuliere verkoop - koop niet aan te raden.

 

Het volgende is van belang en het verhaal hieronder is dan ook volledig vanuit dat uitgangspunt te lezen.

Wij wonen niet in Nederland en hebben dus geen Nederlands adres en we zijn particuliere kopers.

Dat betekent dat een te kopen auto meteen op uitvoerkenteken gezet moet worden aangezien we niet in de Nederlandse basisadministratie voorkomen.

 

In Zwolle zagen wij bij de Suzuki dealer een leuk autootje, 2 jaar oud weinig kilometertjes gedraaid en nog een heleboel te verrekenen BPM (ongeveer € 6.500,-). Bovendien was het een auto waarover nog BTW verrekend kon worden. Dat betekent dus dat er op de factuur gewoon BTW wordt vermeld. En met zo’n factuur kun je naar de Franse impôt ten bewijze.

 

Omdat wij geen auto meer in te ruilen hadden leverde dat een extra prijsreductie op en we werden het dus eens. Bij de belasting heb ik vervolgens geïnformeerd hoe ik de BPM terug zou kunnen krijgen en hoewel dat kan is dat geen snelle weg. Bovendien moet de terugvraag gedaan worden door de verkoper en iedereen begrijpt dat die daar niet op zit te wachten, die wil geen risico’s en vooral boter bij de vis.

Daarna hebben we de volgende afspraak gemaakt. De dealer verkoopt de auto op factuur aan VWE http://www.vwe.nl/ en die factureert aan koper. Maar wel zonder BPM, echter met BTW. En wie betaalt dan de BPM of vordert die terug? Juist ja VWE.

 

Maandag 12 juli (ik vermeld de data om de snelheid te benadrukken) verscheen de dealer bij het districtkantoor van VWE in Utrecht. De hoofdsom exclusief BPM was door mij reeds aan de dealer overgemaakt. VWE heeft vervolgens de auto op uitvoerkenteken gezet, een factuur gefabriceerd en allerlei (achteraf belangrijke ) documentatie verstrekt waar onder technische specificaties en een homologatieverklaring, alles in het Frans. Bovendien regelen zij de teruggave van de BPM én de betaling daarvan aan de dealer. Kosten? Een borgsom van € 2.000,- en voor de rest € 171,- Bij dat laatste bedrag zit een WA verzekering inbegrepen alsmede kentekenplaten.

Zodra ik een bewijs laat zien dat de auto daadwerkelijk is uitgevoerd krijgen we die borgsom terug. Dus kom maar op met die carte grise. Je hebt daar maximaal 6 weken de tijd voor.

Na een kwartiertje stond ik weer buiten en kon ik genieten van onze eigen voiture.

Hoewel een verplichte WA verzekering was inbegrepen hebben de auto in Frankrijk op het oorspronkelijke Nederlandse kenteken alvast casco verzekerd in afwachting van daadwerkelijke import.

 

Woensdagavond naar Frankrijk vertrokken.

Voor een import heb je tegenwoordig slechts een paar documenten nodig, in ieder geval een verklaring van de Franse impôt dat er BTW is betaald. Nadat we donderdagmiddag op het verkeerde belastingkantoor waren hebben we dit vervolgens vrijdagmorgen geregeld. Belangrijkste document is een factuur waarop de BTW staat vermeld. En het kost je een minuut of tien.

 

Doordat de prefectuur vrijdagmiddag onverwacht gesloten bleek: maandag nieuwe ronde.

Er bleek een klein probleempje, de gegevens zoals we die op de’ demande’ hadden ingevuld bleken niet geheel in overeenstemming met gegevens over merk en type zoals die in Frankrijk bekend zijn. Hier bracht de homologatieverklaring (Certificat de Conformité) uitkomst ( hoewel dus eigenlijk niet gevraagd door onze prefectuur) en na een halfuurtje stonden we buiten met een tijdelijk kentekenbewijs. En een fors bedrag armer: bijna € 700,- aan ecotax http://www.carte-grise.org/cout_carte_grise.htm . Overige kosten ca € 200,-

Het echte kenteken ontvingen we twee dagen later per post.

Op naar een garage voor de platen. € 41,- inclusief montage. Het is maandag 19 juli. Klaar.

Het kenteken bewijs heb ik inmiddels ingeleverd bij VWE, de borgsom is onderweg.

 

Voor wie dit traject ook in wil raden we WVE zeker aan.

Wel moet ik zeggen dat de mondelinge informatie van hen niet altijd even duidelijk was, de uitvoering van het werk keurig.

 

vriendelijke groet, Sylvie

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#49 Geplaatst: 2010-12-01 07:34:46

Er liggen nog wat onbeantwoorde vragen te wachten in dat draadje van Sylvie.

Nu had ik me zo voorgenomen hier niet meer op te reageren, maar nu Sylvie zo volhoudt kan ik niet anders.

"U mag me de Chiquita's ook faxen als u dat beter uitkomt.", schreef ik toen. Kom op met die banaan.

Peter.

avatar#8690
pspijker
Berichten: 0
Reacties: 1

#50 Geplaatst: 2010-12-09 16:09:05

Alhoewel de Europese Commissie heeft bepaald (volgens de RDW, zie hier)dat een "certificat de conformité" niet meer noodzakelijk is, is de werkelijkheid toch iets genuanceerder. Wie de regels goed leest (zie dit document, paragraaf 3.5.2), ziet dat een "certificat de conformité" niet meer noodzakelijk zou moeten zijn als het kentekenbewijs geharmoniseerd is (volgens Europese normen). De meeste Nederlandse kentekenbewijzen zijn echter niet geharmoniseerd (zeker als ze van voor 2004 stammen), en dus mag de Franse overheid gewoon om een "certificat de conformité" vragen. In de praktijk lijkt het erop dat de Franse overheid altijd om een "certificat de conformité" vraagt, gewoon om zeker te zijn. Op het Franse kentekenbewijs (carte grise) staat inderdaad veel meer informatie dan op het Nederlandse. Dat de RDW dus geen homologatieverklaringen meer afgeeft, is een beetje een voortvarende interpretatie van hun kant van de Europese regels. Overigens is mijn ervaring dat ook een Controle Technique pas wordt uitgevoerd als een "certificat de conformité" kan worden overlegd.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#51 Geplaatst: 2010-12-09 19:14:26

De nuanceringen van Peter S. hierboven snijden hout. En hoewel er nogal wat wordt gemopperd op de RDW (logisch, we zijn hier immers met Nederlanders), spant wat mij betreft de Britse VCA (Vehicle Certification Agency) de kroon in onwelwillendheid.

Sterker : om daar 'n homologatieverklaring op te vragen dient u tegelijkertijd zeventig pond te betalen om het dossier te openen. Vervolgens krijgt u 'n vriendelijke brief dat aan uw verzoek niet kan worden voldaan. Terecht reclameert u vervolgens die zeventig pond. Na veel heen & weder-geëmailleer krijgt u half gelijk : inderdaad, de kosten van de verstrekking van het document hoeft u niet te betalen maar er is immers 'n dossier geopend. Uiteindelijk ontvangt u de tegenwaarde van vijfendertig pond op uw bankrekening, waarbij de bank natuurlijk ook weer kosten berekent want de VCA voert de transactie zo onaangenaam mogelijk voor u uit.

Een contrôle technique wordt hier overigens gewoon uitgevoerd, ongeacht met welk voertuig u verschijnt. Er moet wel 'n geldig kentekenbewijs kunnen worden overlegd, dat wel, maar dat is dan ook het enige.

Peter.

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#52 Geplaatst: 2010-12-14 16:17:12

Hallo allemaal!

Ik heb een groot probleem met het importeren van mijn in Nederland gekochte Volkswagen Transporter. Misschien kan een van jullie mij helpen.

Vorig jaar heb ik samen met mijn (Franse) vriend een auto gekocht in Nederland, een Transporter dus (om specifiek te zijn: Volkswagen Transporter 2.5 TDI T4 uit 2001). Deze wilden wij importeren in Frankrijk. Wij hebben contact opgenomen met Volkswagen France en moesten vervolgens een lijst invullen met alle afmetingen en dergelijke van de auto! Dit hebben wij opgestuurd en vervolgens kregen wij terug een Conformité Partielle. En toen begon het gedonder!

Met deze conformité partielle kun je geen carte grise aanvragen! Volkswagen France wil dat wij onze auto laten keuren bij de Drire! Om de reden dat onze auto een dubbele cabine heeft en in Frankrijk blijken ze daar niet erg weg van te zijn! Ze willen dus dat dit gekeurd wordt! Wij hebben contact opgenomen met de Drire en via iemand die we kennen zijn we er achter gekomen dat het heel moeilijk is om de auto, met dubbele cabine door de keuring te laten komen! We durven dit dus niet aan! We zijn op zoek gegaan naar andere mogelijkheden! En wel in Nederland!

Ik heb daar gevraagd naar een Certificat de Conformité Europeenne, maar zij zeggen dat dat voor ons type auto helemaal niet bestaat! Het enige dat zij ons kunnen geven is een Conformiteitsverklaring en een Nationale Typegoedkeuring! Waar de Fransen vervolgens niks mee willen doen, onder andere omdat ze het niet kunnen lezen ( op zich begrijpelijk, maar dit alles zou, volgens Nederland, allang genoeg moeten zijn om een auto te importeren naar Frankrijk). Dus we zaten weer vast!

Weet iemand of het echt waar is dat een Conformité Europeenne niet bestaat voor ons type auto? Het was een bestelbus, waar een dubbele cabine is ingezet! Heeft iemand misschien tips, op- of aanmerkingen of andere mogelijkheden die wij misschien zouden kunnen gebruiken om toch een geldig kentekenbewijs te kunnen krijgen hier? Wij weten het namelijk echt niet meer! We zijn hopeloos!

We zijn langs alle Prefecturen en Sous-prefecturen geweest, alle Volkswagen dealers in de omtrek, we hebben gebeld met verschillende instanties in Nederland, maar niemand kan ons echt verder helpen...

Ik hoop dat een van jullie misschien wat heeft! Thanx!!

Marit.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#53 Geplaatst: 2010-12-14 16:47:03

Heb een soortgelijk probleem gehad met een OPEL Campo die om op grijs kenteken gezet  te kunnen worden in Nederland door Opel officieel aangepast was.

Dit was hiermee een aangepaste versie en geen EU conforme auto.

Heb hem uiteindelijk niet ingevoerd na bezoek DRIRE etc

Renso

avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#54 Geplaatst: 2010-12-14 17:16:39

Marit,

Ik heb met jullie te doen. Ik weet uit ervaring wat voor een energie, tijd, en geld dit kost. Voor onze "zomerauto" ben ik gestopt met Drire resp. invoeren.

Ik heb het kenteken in NL geschorst, en laat deze auto om de 2 jaar hier keuren (CT), daarnaast hier een Franse autoverzekering afgesloten.  De maatschappijen ontvangen je met een NL kenteken met open armen.

Toch heb ik misschien een lichtpuntje voor jullie.

Volgens mij wonen er hier in de regio Nederlanders die een dergelijke auto, ook een VW Transporter, hebben ingevoerd. Dat schijnt niet zonder slag of stoot  te zijn verlopen.

Ik zal deze mensen proberen te bereiken.

Theo

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#55 Geplaatst: 2010-12-14 17:31:10

Hallo Theo,

Ben even benieuwd naar jouw geschorste NL-kenteken .............. ik dacht dat je dan niet in Nederland én het buitenland met die auto de weg op mocht?

Als ik het goed begrijp rij je met een geschorst NL-kenteken in Frankrijk?

Paul

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#56 Geplaatst: 2010-12-14 17:34:01

@Theo:

Geschorst en daarmee in F op de weg?

Als dat zou mogen deed ik het ook zo.

Volgens mijn info mag je daarmee niet op de openbare weg, waar dan ook op aarde, rijden!

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#57 Geplaatst: 2010-12-14 17:59:39

aan Theo : u doet iets op de openbare weg wat helemaal niet kan. En wat betreft  uw verzekering ("De maatschappijen ontvangen je met een NL kenteken met open armen.") loopt u achter, "de maatschappijen" willen best tijdelijk 'n buitenlandse auto verzekeren maar liever niet. Bestaande contracten worden steeds vaker en waar mogelijk 'afgebouwd'.

aan Marit : uit de vele uitroeptekens begrijp ik 'n zekere wanhoop. Maar waarom toch in hemelsnaam ? Waarom toch al die grote vrezen voor de Drire (tegenwoordig Dreal) ?

Inderdaad, 'n réception à titre isolé kost de nodige tijd, energie en geld. In het goedkoopste geval kost het u nog geen negentig euro (86,90) aan de Drire/Dreal. In 't ergste geval stuurt de Drire u naar de Utac, en die conformiteits-tests zijn inderdaad niet goedkoop. Laten we zeggen anderhalfduizend euro (dit hangt af van het aantal verlangde tests).

Kortom : doe braaf wat u gevraagd wordt mits het voertuig dit waard is.

Tot slot, gemeen gemeend : anders vraagt u Sylvie en de door haar zo geroemde VWE toch een en ander te regelen ...

Peter.

avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#58 Geplaatst: 2010-12-14 18:26:52

Marit, wij hebben hetzelfde gedoe gehad. Ook een dubbele cabine, die ze in het kader van de conformité hier niet kennen. Het heeft er niets mee te maken of ze het leuk of raar vinden, maar VW Europa heeft nu eenmaal voor die dubbele cabine geen conformiteitspapier. Heb er ook nachten niet van geslapen, maar achteraf is het wel weer een mooi verhaal. Lang, maar eigenlijk helemaal niet erg.

Net als jij hebben wij een partiële goedkeuring gekregen uit Parijs. En daarna moesten we naar de Drire. Had ook vreselijke verhalen gehoord, maar achteraf bleek het een gezellige ochtend met een heel vriendelijke meneer die alles ging opmeten, ook die dingen die al in de conformité stonden.

Toen nog de opdracht om een Plaque TAR op de auto te plakken met gewicht, afmetingen en zo. Speciale plakplaatjes te koop, maar die waren er steeds niet. En dus hebben we zelf eentje gemaakt, plastic folie eroverheen en klaar.

We hadden in de tijd die het kostte een kind kunnen krijgen, maar ach ....

Zet 'em op!

Anneke

avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#59 Geplaatst: 2010-12-14 21:44:11

Marit,

Zoals je aan bovenstaande reactie ziet heb ik contact gehad met de mensen die ook een Transporter hadden geimporteerd. (reactie Anneke)

Zij heeft echter direct gereageerd op mijn Email aan haar waardoor zij mijn synoniem heeft gebruikt.

Ik heb, mocht je meer info wensen, de NAW gegevens van Anneke. Stuur dan even een Email naar mij.

Paul : De auto staat van okt. tot april hier in de garage en rijdt alleen in de directe omgeving van onze woonplaats in LDF. Het betreft een Mehari waarmee ik mij niet 2*1200km per jaar naar NL zie rijden voor een  APK.

Peter: Laat svp je "lichtbruine" opmerkingen achterwege, je zet de lezers op het verkeerde been. Drire is, althans in deze regio, de meest bureaucratische instantie die ik heb ontmoet.

Zie ook de mails van Jos in het verleden.

V.w.b. de autoverzekering sla je de plank mis. Van oorsprong Angelsaksische eigenaren van auto's en motoren kunnen in dit land geen kant uit, en sluiten derhalve een Franse verzekering af op hun auto met Engels kenteken, die  niet goedgekeurd wordt door Drire.

Ter info : deze week mijn prolongatienota voor 2011 ontvangen. 

Theo

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#60 Geplaatst: 2010-12-14 23:16:59

Theo,

Ik hoop dat je nergens tegenaan rijdt of schade berokkent!

De "geldigheid" van het kenteken is geschorst: de betrokken auto heeft dus tijdelijk "geen" kenteken en je mag er niet mee rijden....nergens.

Maar.......daar zal vermoedelijk niemand achter komen!

Ook ik heb ooit een auto op nederlands kenteken tijdelijk in de verzekering gehad bij een Franse assuradeur: geen enkel probleem zoals je zelf ook aangeeft. Of die verzekeraar ook een auto met een geschorst kenteken verzekert? ......... jawel, als je ze dat niet vertelt!

En waarom zou je een auto met een geschorst nederlands kenteken in Frankrijk laten keuren??? Ik weet dat het kan maar ............ ?? (of is dat een verzekeringseis?)

Ik ben van mening dat je inzake het formele uitgangspunt van een geschorst kenteken er iets te makkelijk over denkt en vgls. mij loop je risico's. 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#61 Geplaatst: 2010-12-15 06:52:24

Theo, wat zijn "lichtbruine" opmerkingen ? Gaarne 'n toelichting want het klinkt niet aardig.

Wat de Drire betreft : ja, dit is 'n zeer bureaucratische dienst. Het is bovendien 'n dienst die nogal onder druk staat, ze hebben steeds minder taken dus lopen zichzelf op te blazen en onvervangbaar te maken. Nu zijn ze weer eens gereorganiseerd tot Dreal, er blijft steeds minder van de oorspronkelijke Mines over.

Ik praat hier het gedrag van 'n Drire-ambtenaar niet goed, het verklaart wellicht iets.

En ja, je kunt pech hebben met de dienstdoende klerk, hij kan het je lastig maken.

Je kunt ook 'gewoon geluk' hebben ?

Jos heeft hier elders zijn sterke opmerkingen vaak geuit, en ik ben het op punten nog met hem eens ook. Maar ook zijn visie is er slechts één, er zijn andere.

En wat dat geschorste kenteken betreft : blijft u vooral denken dat u niets verkeerds doet, dan hoop ik met Paul en anderen u niet onderweg tegen te komen vanwege een of andere lullig aanrijdinkje want dan zijn de rapen gaar.

Een voertuig met 'n geschorst kenteken is geen voertuig. Vraag uw verzekeraar er eens naar ...

Alle sterkte verder, en als Marit meer wilt weten : u bent welkom maar in het openbaar houd ik met dit draadje op. Wel gaarne hier 'n antwoordje van Theo vanwege dat "lichtbruine".

Peter.

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#62 Geplaatst: 2010-12-15 12:18:15

@ Theo: Bedankt voor het contact opnemen met deze mensen die hetzelfde hebben meegemaakt! NAW, wat is dat? Ik ben, ondanks al onze pogingen, nog steeds een leek met 'auto-afkortingen'. Wat het ook is, ik zou het graag van je ontvangen per mail. Ik mail straks meteen even!

En pas in inderdaad op met het geschorste kenteken! Ik heb daar namelijk ook naar geïnformeerd, omdat we het als een mogelijkheid zagen de auto terug naar Nederland te importeren en vervolgens zo weinig mogelijk wegenbelasting en dergelijke wilden betalen omdat we in France wonen, maar je nummerbord is niet geldig als deze geschorst is. Je mag er dan niet mee rijden, ook niet in het buitenland! In Frankrijk zal geen politieman je zomaar aanhouden met een NL kenteken, maar mocht er iets gebeuren, een ongeluk o.i.d., of je hebt een keer je gordel niet om, dan weet ik niet wat er gebeurd! Kan niet veel goeds zijn. Vraag het inderdaad nog eens na, maar ik ben ervan overtuigd dat dit het geval is.

@ Peter: Je zei dat als ik meer wil weten dat ik je me niets zult vertellen in het openbaar. Ik ben wel benieuwd naar wat dat 'meer' is. Ik mail wel even.

@ Theo en Peter: Ik moet alleen nog even uitvinden hoe ik een mail naar jullie stuur. :D

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#63 Geplaatst: 2010-12-15 12:21:31

Onder elke bijdrage van een forumgebruiker staat een knop 'e-mail'..... (Althans als de gebruiker dat bij inschrijving heeft ingevoerd).

Wim

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#64 Geplaatst: 2010-12-15 12:27:14

Ik heb het gezien ja. Bedankt!!

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#65 Geplaatst: 2010-12-15 19:23:34

Ik wil nog even iets kwijt over de DREAL (voorheen DRIRE).

Ze zijn niet allemaal even kwaad als hier wordt afgeschilderd. Ook wij hadden een partiele conformiteitsverklaring. De DREAL in Albi heeft ons werkelijk geweldig geholpen. Zowel de dame achter de balie als de medewerker die de auto moest keuren (opmeten) hebben alles uit de kast gehaald om onze auto goedgekeurd te krijgen, wat ook is gelukt. 

Ik heb wel één tip: blijf altijd vriendelijk, het opent deuren!!! Ook Franse. Dan zijn ze echt niet te beroerd om een buitenlander die de taal niet goed beheerst en er niet veel van snapt tot in details te helpen en het nog een keer uit te leggen. Ga je op je strepen staan dan kan je het schudden. 

Voor als de import echt niet wil lukken: maak een klacht aan bij SOLVIT http://ec.europa.eu/solvit/site/index_nl.htm. Het kan even duren, maar grote kans dat het dan goed komt. Er is namelijk een europese wet die zegt dat auto's uit een EU land niet geweigerd mogen worden in een ander EU land. In de tussentijd kan je je auto bijvoorbeeld bij AXA zonder problemen verzekeren.

Marleen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#66 Geplaatst: 2010-12-15 21:26:34

Marleen,

dat is goed nieuws:

... grote kans dat het dan goed komt. Er is namelijk een europese wet die zegt dat auto's uit een EU land niet geweigerd mogen worden in een ander EU land. 

Moet ik proberen voor een auto waarvan de fabrikant zich uit Europa teruggetrokken heeft en dus geen certificat de conformité kan verstrekken, ook geen partielle.

Bedankt!

Christian von Klösterlein


avatar#7314
tap
Berichten: 7
Reacties: 21

#67 Geplaatst: 2010-12-15 21:36:19

Marit, begrijp dat je inmiddels email contact hebt met Anneke.

NAW gegevens is een uitdrukking voor de persoonlijke gegevens van een persoon : Naam-Adres-Woonplaats.

Marleen, begrijp wel dat je het goed bedoelt maar wees voorzichtig met opmerkingen over de taal. Ik voel me nml. aangesproken.

Inderdaad heb ik geen 4jaar MMS of MO-Frans. Maar een dubbel paspoort (!!!!), F/N, en een professioneel leven in een Franstalig land zou toch voldoende moeten zijn om mijn zaak duidelijk te maken.

Theo

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#68 Geplaatst: 2010-12-15 22:48:11

Beste Theo,

Ik doel hier enkel en alleen op mezelf. Ik woon hier nog maar net en mijn Frans is niet voldoende om alles te begrijpen, al helemaal als het over officiele zaken gaat. Bovendien post ik hier mijn persoonlijke ervaringen in de hoop dat anderen er iets aan hebben. C'est tout.

Marleen

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#69 Geplaatst: 2010-12-16 08:18:08

Bedankt, Marleen voor de tips. Ook dat van een klacht indienen! We zijn inderdaad op de hoogte dat een EU land geen recht heeft om een auto uit een ander EU land te weigeren. Wij hebben nog contact gehad met VW France en daar werd ons staalhard gezegd dat de regels van de EU niet gelden in Frankrijk. Hebben ze het recht om dat zomaar te zeggen? Ongelooflijk.

Hoe dan ook, wij zijn nogal bang voor de Drire, omdat mijn vriend hier al veel ervaringen mee heeft gehad. De dichtsbijzijnde DRIRE voor ons is in Valence, en de ervaringen die mijn vriend daar mee heeft zijn verre van positief. Ze maken soms problemen over een halve centimeter. 

Wij hebben ook nog gebeld met een persoon die dit soort keuringen uitvoert en met een receptioniste of iets dergelijks die daar werkt, en beiden delen zij ons mede dat ons auto de keuring hoogstwaarschijnlijk niet door zal komen.

We hebben ook contact gehad met een VW dealer. Die vertelde ons iets opmerkelijks: zij hebben ook vaak geprobeerd dubbele cabines in hun auto's te maken, en zijn er soms wel 6 maanden elke dag mee bezig geweest, omdat ze telkens weer teruggestuurd werden met aanmerkingen door de DRIRE. Ze zijn er dan ook uiteindelijk mee gestopt. Als een VW dealer uit France het al niet lukt, hoe gaan ze dan ooit een dubbele cabine goedkeuren uit Nederland?

Het probleem is dat de Franse willen dat de stoelen vastzitten aan de bodem van de auto. Mensen met een Nederlandse dubbele cabine weten ongetwijfeld wel dat de stoelen vastzitten op het schot wat tussen de kofferbak en de voorkant zit. Dat willen ze hier gewoon liever niet. Daarbij komt dat de vorige eigenaar van onze auto de dubbele cabine heeft vergroot, dat wil zeggen het hele stel een stuk naar achter verschoven. Ik ben benieuwd of iedereen dan nog even positief is over het door de keuring halen van onze auto....

Ik heb al verschillende keren gehoord dat hij gewoon door de keuring moet, dat we niet bang moeten zijn, dat het leuke mensen zijn die ook maar hun werk en hun best doen. Volgens mijn vriend schijnt dat in ieder geval in Valence niet het geval te zijn. En hij is er vaak geweest!

Ik ben wel dankbaar voor de reacties die ik tot nu toe heb gehad. Het opent ogen en ik zie mijn verhaal ook eens van andere kanten. We zijn in ieder geval niet de enige, en mensen zijn bereid om ons te helpen. Leuk!

Marit

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#70 Geplaatst: 2010-12-16 09:59:26

Pardon,

even bij deze administratieve vraagstukken toch een technische vraag.

Iedereen windt zich op over de in Nederland ingebouwde dubbele cabines die in Frankrijk niet door de administratieve molen komen. Realiseert men zich wel dat deze dubbele inbouwcabines een misbaksel zijn dat uitsluitend door de bizarre regels omtrent het Nederlandse grijze kentekenbewijs ontstaan is? Is de Nederlandse bureaucratie dan zoveel beter dan de Franse?

En: VW levert toch af fabriek ook dubbele cabines die veel solider en mooier zijn dan de in NL in elkaar gezette, maar krijg je daarvoor geen grijs kenteken? En geen Franse carte grise?

Christian von Klösterlein

VW T4 pickup met originele 4deurs dubbele cabine

En ik ken een Mercedes-busje waar de achterruit met een speciaal frame 1,8cm naar achteren verplaatst moet worden om aan de Nederlandse wetjes voor het grijze kenteken te voldoen ;-))

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#71 Geplaatst: 2010-12-16 12:46:37

Bonjour Christian,

Applaus voor je observatie, ik ben het volledig met je eens.

De NL grijskentekenregeling is al vanaf zijn eerste gedaante een afzichtelijk gedrocht, dat iedere weldenkende technicus spontaan in tranen doet uitbarsten. Verzonnen door wereldvreemde ambtenaren en uiteindelijk goedgekeurd door nog wereldvreemdere politici stelt deze waanzin alles wat ik tot nu toe uit de FR ambtenarenkoker heb zien komen in de schaduw.

Want wat is er aan de hand? Allereerst introduceer je een belachelijke belasting op nieuwe auto's. Eerst Weeldebelasting, later Bijzondere Verbruiksbelasting, later Belasting Personenauto's en Motorrijwielen. Daardoor worden deze auto's een stuk duurder dan in de omringende landen.

Voor mensen die een auto niet kochten als luxe-artikel maar voor hun werkzaamheden, zoals handelaren, aannemers en ambachtslieden moest (natuurlijk) een uitzondering worden gecreëerd. Voilà de beruchte grijskenteken regelingen. In eerste instantie werden auto's vrijgesteld van BVB/BPM als ze maximaal 2 zitplaatsen hadden en de zijramen geblindeerd waren. Nadat ook grijskenteken Porsches op de weg verschenen werden er extra eisen gesteld aan de afmetingen van de laadruimte, het zogenaamde "blok van Vermeend" moest er in passen. Nu zag je plotseling naast die geblindeerde zijruiten ook van die rare bulten op het dak verschijnen. En uitgebouwde achterramen en voorstoelen die niet meer helemaal naar achteren konden, vanwege de minimale lengte van de laadruimte. En lange USA pickups. En rare dubbelcabine-uitvoeringen die je nergens elders ter wereld aantreft.

Let wel, bij dit alles was de verkeersveiligheid van de aldus ontstane voertuigen van ondergeschikt belang. De fabrikant van de auto deed zijn best het uitzicht rondom optimaal te maken, en op last van de NL fiscus werden de zijramen geblindeerd. Hoe idioot wil je het hebben. En ook bij allerlei andere aanpassingen zoals kopschotten, tussenschotten, bulten op het dak, uitgebouwde achterramen en dergelijke hadden duurzaamheid en verkeersveiligheid zeker niet de hoogste prioriteit. Als ex-eigenaar van meerdere grijskenteken auto's weet ik waar ik over praat.

Wat mij nu het meest verbijstert is, waarom mensen uberhaupt moeite doen om een NL grijsketeken auto in FR te importeren. Waar zit het gewin, waar zit de verdienste? Ik weet het echt niet, ik stel mij enige vragen:

1) In FR bestaat er niet zoiets als BPM en in NL zijn grijskenteken uitvoeringen vrijgesteld van BPM. In FR is er geen wegenbelasting, dus "geelkenteken" of "grijskenteken" maakt niet uit. Echter, de kosten voor grijskenteken ombouw zitten wel degelijk in de prijs van het NL vehikel. Dat maakt de "kale" nieuwprijs van de NL grijskenteken versie al snel hoger dan die van een vergelijkbare FR uitvoering.

2) De NL grijskenteken regeling was bedoeld om "normaal" gebruik te ontmoedigen. Dus moeilijk gedoe met de zitplaatsen bij dubbelcabine versies, geblindeerde ruiten en beperkt aantal zitplaatsen bij andere uitvoeringen. Daar zit je dan uiteindelijk met je in FR goedgekeurde NL grijskenteken versie ook mee, tenzij je de boel weer terug ombouwt. Dus dat is dubbele ombouwkosten en -moeite.

3) Veel NL grijskenteken ombouw is "vreemd" in de ogen van instanties zoals de DRIRE/DREAL en niet altijd ten onrechte. Zitplaatsindeling en -realisatie in een NL grijskenteken versie hebben tot doel aan bepaalde fiscale regeltjes te voldoen, niet het realiseren van een maximaal verkeersveilige oplossing. Het zagen van een gat in het dak voor de "grijskenteken bult" of het uitbouwen van de achterruit kan consequenties hebben voor de structurele stevigheid van het voertuig maar dat aspect wordt in NL ondergeschikt gemaakt aan de belastingregeltjes. Als een DRIRE inspecteur bij de beoordeling van een NL grijskenteken voertuig dergelijke zaken "verdacht" vindt, dan zal hij waarschijnlijk geen goedkeuring geven. En of hij daarin nu helemaal ongelijk heeft???

4) Okee, we hebben ons van het bovenstaande niets aangetrokken, mazzel gehad bij de DRIRE/DREAL en succesvol een FR carte grise voor ons NL grijskenteken voertuig bemachtigd. Gefeliciteerd!  Maar ojee, auto's hebben niet het eeuwige leven. Dus daar breekt het moment aan dat we aan een andere auto toe zijn, en gaan we eens kijken naar de verkoop of inruil van de huidige: onze ouwe trouwe ex-NL-grijskenteken voertuig. Verrassing, geen enkele FR particulier en geen enkele FR garage zijn geinteresseerd in deze buitenissige auto, tenzij we bereid zijn met een heel klein prijsje genoegen te nemen. Voiture bradée. Dus daar gaat ons laatste restje voordeel, zo we dat ooit al hadden...

Zoals ik hierboven al eens schreef heb ik zelf met deze problematiek te maken gehad en mij redelijk in de materie verdiept. Uiteindelijk heb ik na verhuizing naar FR mijn grijskenteken auto in NL verkocht en in FR een normale versie teruggekocht. Ik geef een summiere samenvatting:

- Verkocht in NL: Toyota LandCruiser 3Drs commercial automatic 3.0 turbodiesel met VX pakket, bouwjaar 1998, kmstand 245000;

- Gekocht in FR: Toyota LandCruiser 5Drs automatic 3.0 turbodiesel met VXE pakket, bouwjaar 2000, kmstand 150000;

- Extra gekregen: Bijna 100000 km minder op de teller, 5 deuren in plaats van 3, 5 zitplaatsen in plaats van 2, geen geblindeerde ramen, geen bult op het dak, lederen bekleding, electrisch verstelbare en verwarmde voorstoelen, electrisch schuif/kanteldak, Toyota stereo met CD wisselaar en electrische antenne, extra sperdifferentieel achter, boordcomputer/infodisplay, dubbele accu, alarm, breedstralers, afstandsbediening centrale vergrendeling, chroom afwerking exterieur, hout accenten interieur, gekocht bij officiële Toyota dealer met 1 jaar Toyota occasion garantie;

- Extra betaald: 4900 euro (verschil tussen verkoopprijs in NL en aankoopprijs in FR)

Tsja, ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik met zelf in FR importeren van mijn grijskenteken NL auto er lang niet zo goed was uitgesprongen. Dus weten al die mensen die zoveel moeite doen om een NL grijskenteken auto in FR te importeren iets wat ik niet weet? Of weet ik iets wat zij niet weten? In elk geval houd ik mij aanbevolen voor verfrissende inzichten...

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#72 Geplaatst: 2010-12-16 14:26:55

Na Jos,

een heel bemoedigend verhaal ;-))

Even naar aanleiding hiervan een beetje gegoogeld op dit afzichtelijke gedrocht. En paar bijzonder scherpzinnige voorwaarden gecopieerd:

- Het laagste punt van het dak van de laadruimte ligt ten minste 25 cm hoger dan het hoogste punt van de portieropening aan de bestuurderskant. 

- Ten minste 40% van de lengte van laadbak of laadruimte  is voor het hart van de achterste as geplaatst. 

- Het blok van het voorgeschreven volume moet in de laadruimte passen; het is niet vereist dat het door de laadopening (deur) past.

Ook gevonden dat deze voertuigen in Zwitserland niet gekeurd kunnen worden omdat aan de dragende constructie op punten gelast is waar dit door de fabrikant niet voorzien is. Er zijn dodelijke ongelukken bekend omdat de passagiers van de tweede rij zitplaatsen met hun stolen losgeschoten zijn. 

Dus niet alleen de Fransen hebben hun voorbehoud.

Zoals ik het nu begrijp gaat het in dit hele verhaal 'Auto importeren' niet om auto's die een certificaat van de fabrikant hebben, maar om auto's waaraan in NL iets is verbouwd, die dus niet origineel zijn.

Ik weet genoeg, voor mij nooit een van deze voertuigen. Misschien ben ik ook te voorzichtig.

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#73 Geplaatst: 2010-12-16 15:02:09

Ook ik begin opeens heel anders over die Transporter van Marit te denken. In ieder geval heeft zij voldoende brandstof voor 'n gefundeerd besluit.

Peter.

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#74 Geplaatst: 2010-12-17 09:01:34

Bedankt voor deze 'bemoedigende' reacties.

Wat een verhalen over wat voor zin het eigenlijk heeft om zo'n auto in Nederland te kopen en hem vervolgens in te voeren naar Frankrijk. 'Koop er gewoon een in Frankrijk! Doe niet zo moeilijk! Wat loop je eigenlijk te zeuren?' Dit helpt ons echt ons probleem op te lossen.

Wij hebben deze auto gekocht omdat we graag een bus wilden, het liefst met een dubbele cabine zodat er ruimte zou zijn voor ons allemaal. En we hebben een mooie gevonden in Nederland. Hoe hadden wij ooit kunnen weten dat dit zo ontzettend veel problemen zou opleveren in Frankrijk?? We hadden geeeen idee! We hadden zoiets nog nooit eerder gedaan, en hadden geen idee van de moeite die we uiteindelijk zouden moeten doen, gewoon maar om een auto van het ene EU land naar het andere te halen!! Geloof me, als we dat hadden geweten hadden we die hele auto nooit gekocht! Maar we wisten het niet...

En dus kochten we de auto! We wilden hem importeren naar Frankrijk omdat we daar wonen! En uiteraard ook omdat je dan een stuk minder betaald dan in Nederland (zo'n 1500 euro per jaar aan wegenbelasting voor een particulier en tot zo'n 3000 euro aan verzekeringsgeld, sorry wij zijn niet rijk en dus leek Frankrijk een betere optie)! Nu zitten we met deze problemen en we kunnen niks anders dan proberen er toch uit te komen, want wat kunnen we anders met de auto?

Mij kan het dan ook niet zoveel schelen hoe gefrustreerd jullie zijn over grijskenteken auto's uit Nederland en alles wat erbij komt kijken! Ik ben alleen benieuwd naar tips die mij kunnen helpen dit probleem op te lossen. En ik heb er niks aan als men zegt; waarom in godsnaam zo'n auto kopen, want het zijn misbaksels en gedrochten? Dit is namelijk helemaal niet aan de orde! We hebben hem al gekocht, wisten totaal niet wat voor problemen dit zou opleveren, en hebben nu slapeloze nachten omdat we niet meer weten waar we met de auto heen moeten! En dat terwijl we toch nog steeds in de EU zijn! Wat stelt die EU voor als zoiets 'simpels' al zo veel problemen oplevert?  Nogmaals, hadden we dit van te voren geweten, hadden we het nooit gedaan! En tsjah, als we alles in het leven van te voren weten, dan zou het leven een stuk makkelijker zijn!

Uiteindelijk zal het ons misschien gerust lukken, we zijn niet de enige die het hebben gedaan en die er uiteindelijk ook in geslaagd zijn! Voor ons is het een kwestie van doorzetten, mensen aanhoren die er verstand van hebben of die hetzelfde hebben meegemaakt, proberen al het materiaal wat in ons voordeel zou kunnen werken erbij te halen en aan de hand daarvan een keuze maken! Daar horen, voor mij, jullie gefrustreerde commentaren niet bij!

Onze opties zijn op dit moment:

- Volhouden bij VW France

- Dubbele cabine eruit, door de DRIRE, en verkopen die handel

- Terug naar Nederland importeren

En Jos, ik ben heel blij voor je dat het voor jou zo goed heeft uitgepakt, dat je je gedrocht in Nederland hebt achtergelaten, en dat je nu rijdt in een fantastische auto uit Frankrijk! Gefeliciteerd!

Marit

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#75 Geplaatst: 2010-12-17 10:25:45

Marit,

Je hebt helemaal gelijk, dit forum is er om elkaar te helpen, niet om elkaar af te zeiken. Zo, dat is gezegd. 

Ik begrijp wat je bedoeld. Zelf zijn we fanatieke oldtimer rijders. Dus een opmerking als "verkopen en andere kopen" gaat er bij ons ook niet in. Tot onze verbazing lag uiteindelijk niet die oldtimer dwars (een 30 jaar oude mercedes) maar was het de toyota starlet van "pas" 15 jaar oud die een partiële verklaring kreeg "omdat er een automatische versnellingsbak in zit"! Een automaat van dat bouwjaar was niet standaard in FR. Ook wij kregen te horen van de DREAL dat het allemaal niet zou gaan lukken, maar het is toch goed gekomen.

Wat je moet doen is het volgende: Neem contact op met PON, de importeur van VW in Nederland: +31 33 4949944. Zij kunnen een Nederlandse conformiteitsverklaring afgeven die de DREAL accepteert. Bij toyota noemen ze dat een COC (certificat of conformity), mogelijk noemt VW het anders. Zorg ervoor dat PON jouw chassisnummer erop vermeld (VIN nummer). Je moet dan nog steeds langs de DREAL, en die stuurt de hele aanvraag naar Toulouse, en een goeie kans dat je daarmee je kenteken krijgt.

Overigens, we hebben wel vaker VW transporters met dubbele cabine zien rijden in FR.

Succes.

Marleen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#76 Geplaatst: 2010-12-17 10:44:11

Bonjour Marit,

Ik heb de moeite genomen om dat hele verhaal voor jou in te kloppen. Dat heb ik heus niet gedaan om te laten zien hoe slim ik ben. Dat heb ik gedaan omdat ik je wilde helpen. Helpen en geholpen worden, daarvoor zitten we op dit forum. Ik wilde je gewoon zo duidelijk mogelijk en met redenen omkleed uitleggen waar de problemen zitten. En die zitten nu eenmaal in de combinatie van curieuze NL grijskentekenwetgeving en de FR omgang met de Europese regelgeving. Daar kunnen gewone stervelingen helaas niets aan veranderen. 

Kortom, als "grijskenteken-ervaringsdeskundige" wilde ik je slechts de beste uitweg voor je probleem aan de hand doen. En naar mijn mening is de beste oplossing zoals onze Angelsaksische vrienden zeggen "cut your losses". Met andere woorden, je huidige bus in NL verkopen en in FR de bus van je dromen aanschaffen. Dat bespaart je een langdurige en stressvolle procedure met uiterst onzeker resultaat. Je zou nog eens rustig het puntenlijstje met voors en tegens in mijn vorige reactie kunnen lezen om voor jezelf na te gaan of je dat alles écht de moeite waard vindt.

Het feit dat je nu in je bijdrage fulmineert over gefrustreerde commentaren en meent om mij sarcastisch in de hoek te moeten zetten, siert je niet. Uiteindelijk is de situatie waar je nu in zit, het gevolg van je eigen ondoordacht handelen. Nu de informatie en suggesties die worden aangedragen om uit die situatie te geraken niet zijn wat je wilde horen, ga je om je heen slaan. Over frustratie gesproken.

Wat je ook besluit, succes met je bus en wees gerust, ik zal niet meer reageren. Dan hoor je in elk geval van mijn kant geen dingen meer die je niet bevallen, want daar kun je duidelijk niet goed tegen.

Salutations, Jos

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#77 Geplaatst: 2010-12-17 10:59:27

Marit,

ik bedenk me net, die dubbele cabine is later ingebouwd, had ik even over het hoofd gezien. Daar kan inderdaad een probleem met de conformiteitsverklaring optreden, VW NL gaat er dan niet op vermelden dat die later is ingebouwd neem ik aan. Maar goed, bel ze eens op en leg je geval uit. Je bent echt niet de eerste en wellicht hebben zij nog een tip voor je. 

En anders rest er altijd nog SOLVIT.

groet

Marleen

avatar#7300
USACar Import
Berichten: 0
Reacties: 2

#78 Geplaatst: 2010-12-17 11:03:11

Beste mensen,

Als u hulp nodig heeft of iets wilt weten over de import van een auto naar Frankrijk, of dit traject wilt uitbesteden, dan kunt u mij te allen tijde contacteren.

Wij zijn op professionele basis bezig met auto import naar Europa en ook veel naar Frankrijk. We zetten bijvoorbeeld veel auto's uit Amerika op Frans kenteken voor Franse dealers en particulieren maar ook veel en Nederlanders in Frankrijk. We importeren ook auto's uit Nederland en Belgie en kunnen de Carte Grise regelen voor de eigenaar van de auto. Een auto uit Nederland naar Frankrijk importeren is relatief eenvoudig.

Echter, sommige auto's kunnen niet worden geregistreerd in Frankrijk.

Een auto importeren uit de VS is wat ingewikkelder.

We informeren u graag hierover per geval.

U kunt mij altijd mailen of bellen voor een vrijblijvend advies.

Met vriendelijke groet,

Coen Neervoort

USA Car Import

www.usacarimport.fr / www.usacarimport.com

Email: info@usacarimport.com

Telefoon NL +31 (0)20 470 89 65

Telefoon FR +33 (6) 69 62 81 07.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#79 Geplaatst: 2010-12-17 11:32:15

Eén ding blijkt opnieuw : dit onderwerp loopt altijd uit op gezever & gezeur. Marit begrijpt nu waarom ik eergisteren schreef niet langer publiekelijk hieraan mee te doen, net als Jos.

Tegoed hebben we nog steeds 'n paar antwoorden van Sylvie.

En ik nog 'n toelichting van Theo vanwege zijn "lichtbruine". Excuses mogen ook.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#80 Geplaatst: 2010-12-17 11:43:47

Marit,

als de eigenlijke 'schuldige' (ik had getracht de technische kant van dit verhaal toe te lichten) kan ik goed aanvoelen dat jij je in een bepaald hoekje gezet voelt. Dat was zeker niet mijn bedoeling!

Feit is dat dit geen originele auto is waarvoor VW een Certificat de Conformité af kan geven maar een volgens de niet-Europeese Nederlandse grijskentekenregels omgebouwde.

Jammer voor jullie dat je dat niet van tevoren wist. 

Positief resultaat van deze voor jou onverkwikkelijke discussie is tenminste dat anderen gewaarschuwd zijn, of voor de oplossing van Jos kunnen kiezen.

Daarom, Marit, mijn excuses als iets als een persoonlijke aanval overgekomen is, sterkte met jullie goedkeuringstraject, en houd ons op de hoogte!

Christian von Klösterlein

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#81 Geplaatst: 2010-12-17 11:49:41

Ik ben inderdaad wel een excuses verschuldigd, in ieder geval aan Jos. 

Ik begrijp best dat je me probeert te helpen, en door te zeggen dat de grijsteken auto's uit nederland gedrochten zijn en je deze beter niet kunt kopen, help je me niet echt! Ik heb hem immers al gekocht. Maar ik zie, door jou verhaal wel in dat het misschien het beste is de auto terug naar NL te importeren al zal dat ook nog niet gemakkelijk worden. En dan maar een auto in Frankrijk kopen.

Het hele gedoe frustreert mij inderdaad, logisch denk ik ook wel, maar het is niet goed om dat op een forum af te reageren. Dus bij deze mijn excuses ook daarvoor.

Ik ben jullie dankbaar voor de tijd die jullie nemen om te reageren om een ander zijn problemen! We proberen het een en ander nog, maar straks hebben we eerst de feestdagen die we gaan doorbrengen in Nederland.

Ik zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Nogmaals sorry voor mijn reactie van vanochtend! :)

Marit

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#82 Geplaatst: 2010-12-17 12:01:12

@ Marleen: Ik heb inderdaad contact gehad al met PON en ben in het bezit van een conformiteitsverklaring MET nationale typegoedkeuring voor de dubbbele cabine. Zal dit genoeg kunnen zijn voor de DREAL?

Marit

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#83 Geplaatst: 2010-12-17 12:38:22

Marit,

als je de COC hebt mét dubbele cabine dan zou dat voldoende moeten zijn voor de DREAL. Staat je chassisnummer er op vermeld?

Ik zou het proberen als ik jou was, wat voor keuze heb je. En bovendien, als het niet lukt dan heb je een schriftelijke afkeuring die je weer kan gebruiken voor SOLVIT.

groet

Marleen