Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Levensritmeverschillen NL-F

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2009-01-05 13:56:47

De media zijn er vol van: de publieke omroep heeft geen reclame meer na 20.00h en nu beginnnen de programma's (meestal wordt bedoeld "Le Film") nu om 20.35h i.p.v. 20.50h. Dus eerder eten, afwas laten staan, kinderen vroeger naar bed..... oei oei!

Brengt me op de levensritmeverschilen tussen F en NL waar ik nog niet helemaal aan gewend ben.

Allereerst de lange "Pause Déjeuner". In mijn dagelijkse werkleven moet ik daar weinig van hebben. Dus gewoon een "sandwich" en doorwerken, meestal administratie, mail want geen mens is te porren voor een "visite médicale" tussen 12.00 en 13.30.

Ben als 35-urige loonslaaf gewoon klaar tussen 17.30h en 18.00h. Weinig reistijd, dus aangenaam vroeg thuis. Franse echtgenote écht niet te porren voor de prak voor 19.30h. Beetje verloren tijd behalve in de zomer, dan lekker wat in de tuin werken of aperitiefje. Is de maaltijd inmiddels achter de knopen rondom 20.45 (heb dus het Nederlandse Journaal gemist) blijft er nog maar weinig avond over. Zou graag 's avonds wat productiever zijn, mais c'est comme ça.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2009-01-05 17:23:30

Ja Steven, dat is een heel Noordelijk trekje: vroeg beginnen, snel eten tussen de middag, vroeg naar huis en het liefst om half zes eten.  "Dan heb je nog wat aan je avond".

Alles is hier een beetje "décalé" maar lang niet zo erg als in Spanje. Geregeld gaat men hier vandaan even de grens over om in Spanje boodschappen te doen maar niet om echt Spaans te eten wat dat is veel te ingewikkeld. ( "manger en Espagne, c'est toujours compliqué!)  Dat begint pas om 14.00 tot 14.30 en des avonds pas om 21.00 uur of later.

Je begrijpt het, in de ziekenhuiswereld wordt het altijd laat. Ik heb een collega die vertrekt pas om 20.00 uur of later maar bij is het 18.30, hooguit 19.00 uur. Maar, en dat maakt veel goed, tussen de middag op de fiets naar huis, 1,5 uur thuis en weer terug om 14.00 uur. Ook in de winterdag zie ik daglicht en kan ik de tuin bekijken als de zon schijnt. Wat een verademing. Op Guadeloupe kon ik overigens ook vaak naar huis en wat soezen op de veranda. Tussen 12 en 14 uur is alles dicht, ook de poli's. Je stoort elkaar ook niet. Geen zoemer en weinig telefoontjes. Niet te vergelijken met de Nederlandse ziekenhuiswereld. Dat is een "contre-le-montre van 8.00 uur tot minstens 18.00 uur. Hier begin ik om 9.00 uur. Nee, ik klaag niet. 

En ja, weinig aan je avond. Doe ook niet veel. Gelukkig één middag in de week vrij dus in ieder geval één vrije vaste avond door de weeks. Het Franse journaal is om 20.00 uur afgelopen dus daarna eten. Maar ik denk wel dat de jonge kinderen hier chronisch te laat naar bed gaan. Dat is een ding wat zeker is. Wij hadden vroeger de fabeltjeskrant en braaf daarna ging je naar bed. Dus om 19.10 uur. Hier geen denken aan.

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2009-01-09 08:49:50

Spanje ! heb je net je keuken helemaal schoon, de laaste gasten zitten nog lekker na te keuvelen op het terras, komt er een groep spanjaarden binnen om elf uur, "of de keuken nog open is ?"

ik moet je zeggen, die levensritmeverschillen hebben mij behoorlijk dwars gezeten, ik vind het maar niets.

die twee uur pauze tussen twaalf en twee is ronduit belachelijk en een drama voor de economie, daar ben ik wel zeker van.

dat je daarna weer aan het werk moet tot zes uur is dan voor de baas geen probleem, ik vind het veel te lang, tot zes uur werken.

ben je om zeven uur thuis, doe je ook niets meer.

vijf uur is een mooie tijd om te stoppen, dan heb je nog wat aan je avond.

tja, en dan eerst ging het op zijn frans, even wat doen, om acht uur eten, en dan weer wat doen, wat dus meestal op niets uitliep.

toen op z'n hollands, zes uur eten, en terwijl iedereen zat te eten joegen bij ons de machines de buren de stuipen op het lijf, dat ging dus ook niet, dus...... op z'n spaans dan maar ;-)

nu neem ik een hapje (net als de kids) om een uur of zes (cupasoep, of hoe heet het) en dan ga ik door tot een uur of negen, en ja, dan eet je pas om tien uur.

eindelijk doe ik weer iets 's avonds, want inderdaad, die avonden dat je lekker kunt werken zijn toch wel nodig als je een leuke tuin wilt, of om je huis te schilderen.

de fransen ? die kijken vreemd, maar ja, hun huis wordt niet geschilderd, of wel en kost een bak met geld.

ze steken hun energie liever in het bont en blauw schelden van sarkozy want die is bevriend met de omroepen, of op hun vrouw want ze moeten "plus belle la vie" zien.

cees.