Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hout -Oliekachel vervangen

Auteur Bericht

avatar#6545
basje
Berichten: 6
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2009-01-05 22:18:59

Vraagje? 

Op dit moment heb ik een Alpha Laval hout/olie gestookte kachel ongeveer 28 jaar oud die vervangen dient te worden. Het systeem hout/olie bevalt prima.

Zijn er mensen die ook met dit soort kachels stoken en misschien een merk kunnen aanbevelen.

Of  evt. andere verwarmingen die geschikt zijn voor boerderijen.

Wij hebben ons huis als tweede woning

Kunnen wij  subidie terug vragen voor de evt. investering van een nieuwe installatie.

John

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-01-06 00:39:48

Betreffende je laatste vraag: nee. Subsidie wordt alleen verstrekt in de vorm van een crédit d'impôt (reductie/teruggave op je aanslag inkomstenbelasting). Daarvoor moet je in Frankrijk belastingplichtig zijn. Daarnaast geldt deze regeling alleen voor de eerste woning, zelfs al woon je in Frankrijk en ben je daar schatplichtig.

Op deze site staat vrij uitgebreid wat de (on)mogelijkheden zijn, en wel hier .

Ivo

avatar#7508
Wim en Hanneke
Berichten: 0
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2009-10-22 19:24:58

Hallo,

Wij zijn Hanneke en Wim Christiaens en sinds 2 weken hebben wij een huis in Pas de Calais. We zijn gloednieuw op dit forum en barsten van de vragen.

Vraag 1: We hebben een fornuis dat gestookt wordt op hout en/of kolen. Gelukkig hebben we ook een modern fornuis, want koken op zo'n oud beestje lijkt me erg moeilijk. Zodoende is de oude kachel alleen voor de gezelligheid. Maar gezellig is ie niet, want er zit geen ruit in. We willen de kachel dus gaan vervangen door een allesbrander met ruitjes. Ik heb al wat gesnuffeld op Marktplaats en Vivastreet, maar daar wordt ik niet veel wijzer van. Overal staan maten bij van openingen en buizen en zo.

Wie geeft mij wat voorlichting?

Hanneke

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2009-10-22 23:25:24

Hallo Hanneke (en Wim natuurlijk) en welkom op dit nuttige forum.

Uit je opmerking over ruitjes leid ik af dat je graag het vlammenspel wilt zien. Dan valt alvast het stoken van kolen af want dat gloeit alleen maar, je ziet geen vlammen. Plus dat kolen tegenwoordig, anders dan in de jaren 50,  een nogal dure brandstof is.

Een allesbrander a la de bekende Franklin zou ik je sowieso niet aanraden, het is 'worst of both worlds'. Want een kolenkachel heeft een luchttoevoer naar onder het brandrooster terwijl een houtkachel juist luchttoetreding boven het rooster nodig heeft. Zo'n allesbrander is een compromis tussen de beide systemen en voldoet op geen van beide brandstoffen optimaal.

Blijft over houtkachel. Ik zou in jullie plaats stoppen met het zoeken op Marktplaats en zo. Goede -meestal Scandinavische- houtkachels zoals b.v. Dovre zijn in NL ook 2e-hands nogal duur. Vaak vertonen ze ook gebreken wegens gebrek aan onderhoud die je alleen spot als je er verstand van hebt. In Frankrijk koop je een goede nieuwe 'poele a bois' -een zeer goed merk is b.v. Deville, wel iets duurder, maar andere merken doen daar nauwelijks voor onder- bij de doe-het-zelf winkel voor hetzelfde of, in de reclame (vaak net na de winter), soms zelfs minder dan een goede gebruikte houtkachel in Nederland. Pluspunten daarbij zijn: garantie, verkrijgbaarheid van onderdelen (zoals glaasjes, vuurvast koord (kierafdichting) of op het model gevormde chamottestenen), geen gedoe met verloopstukken voor de pijpen (die zijn er wel en anders valt er altijd wel iets te improviseren maar elke extra verbinding levert een extra risico op potentieel dodelijke koolmonoxidelekkage op) en je kunt de kachel dan zonder problemen met de maatvoering op je rookkanaal aansluiten. Wel de schoorsteen laten vegen als je niet zeker weet dat het recent gebeurd is. Moet eigenlijk elk jaar want als het huis door een schoorsteenbrand uit zou branden dan betalt de verzekering niet uit zonder een veegcertificaat.

Ik ga ervan uit dat de kachel niet je hoofdverwarming zal zijn maar meer iets voor de gezelligheid en de koelere herftst en lenteavonden. Is dat wel zo dan moet je daar zeker deskundig advies bij inwinnen omtrent de kW's die de kachel aan warmte-energie moet leveren. Dat hangt dan weer af van de grootte van het te verwarmen vertrek en de mate waarin het huis geisoleerd is.

Ook zou je dan kunnen denken over een kachelversie die met wat extra buizen en een ingebouwde ventilator ook andere vertrekken kan verwarmen. Verder moet je zeker ook de prijs van brandhout meenemen, dat verschilt nogal per departement. Zit je in een dure regio dan kan hout stoken behoorlijk prijzig uitvallen. In ieder geval alleen goed droog harder hout stoken, met vuren en grenen heb je al heel snel roetaanslag in de schoorsteen wat dan weer tot schoorsteenbranden kan leiden.

En denk erom: ALTIJD VENTILEREN! Een houtkachel betrekt zijn zuurstof uit de omgevingslucht. Laat je hem lang branden zonder buitenluchttoevoer dan a. gaat hij uit en krijg jij het koud en b. het klimaat in het huis wordt erg zuurstofarm, dus niet lekker om in te ademen. Dus altijd een raam op een kier open laten staan.

Ivo