Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

huis veiling via Franse overheid

Auteur Bericht

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2009-01-07 15:50:19

Sinds 2 jaar hebben wij een huis in de Dordogne

Vlak naast ons staat een klein huisje waarvan de Engelse eigenaar ruim 12 jaar geleden overleden is

Zijn erfgename schijnt een verre nicht in Engeland te zijn

Helaas is zij voor ons onvindbaar

Het verhaal (gerucht) van de vorige eigenaar van ons huis is, dat die erfgenamen niet bereid (of niet konden) waren de successie rechten op het huis te betalen en dat ze na 10 jaar (wettelijke termijn waarna er geen successie rechten meer betaald zouden hoeven te worden) naar FR zouden komen om eea af te wikkelen (wat dan ook)

Nu gebeurt er echter niets

Ik heb de notaris in ons plaatsje gevraagd navraag te doen naar de erfgenamen en een bod uit te brengen

Hij komt niet verder Of wil niet omdat hij er nauwelijks aan kan vedienen

Ik heb hem aangeboden een dag fee ervoor over te hebben als hij er voor kan zorgen dat ik een bod uit kan brengen aan de erfgenamen. Dat wil hij echter niet want dat zou niet mogen (?)

Dit schiet nu dus niet op, want we zijn nu al bijna een jaar hiermee bezig

Ik heb gehoord dat indien een huis zo lang onbeheerd staat en er kennelijk geen eigenaren bekend zijn, de Franse staat over kan gaan tot veiling van het huis. OOk omdat er geen belastinge betaald worden.

Ik heb die notaris hiernaar gevraagd, maar ook hiervoor zet hij nog steeds geen stappen

Wie weet hoe en bij wie het traject van het aanmelden bij de FR staat in gang gezet kan worden om tot een veiling te kunnen komen van een dergelijk huis.

groet

André 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-01-07 17:22:47

André,

Dit soort recherchewerk naar erfgenamen kan verschrikkelijk veel tijd kosten. Een berucht hoofdstuk in het Franse erfrecht, gevreesd bij (aspirant) kopers van onroerend goed. Waar is de ontbrekende neef of nicht die ook nog accoord moet gaan met de verkoop van dit onderdeel van de erfenis? Nog in leven? In Zuid-Amerika, in Canada?

Met dat zoeken heb je geluk, en is het na een dag werk al raak, of je zoekt, mailt en schrijft je een jaar lang de blaren op de vingers. Maar je bent al een jaar bezig, dus je kunt  je daar wat bij voorstellen. En het meeste recherchewerk moet in dit geval in Engeland gebeuren, bij bevolkingsregisters of notarissen aldaar. Konstaterend dat de meeste Franse notarissen toch enige moeite lijken te hebben met de Engelse taalbeheersing, verbaast de afhoudende houding van de notaris me niet echt. Dit nog los van het nauwelijks reëel in te schatten tijdsbeslag.

Wanneer je een naam, geboorteplaats, geboortedatum en laatst bekende verblijfplaats in Engeland van die vroegere buurman zou hebben, heb je in ieder geval een minimum vertrekpunt. Dat zal toch wel bekend zijn in het kadaster en/of bij de lokale notaris. Of de belastingdienst. Of de postbode, die weet zo mogelijk nog meer in Frankrijk. Wie weet ligt er nog ergens ongeopende post in dat huisje. Dan wordt het echt recherche werk.

En via Google kun je soms geluk hebben. Op die manier - weken tijd overigens - heb ik verre familie van mij in de VS kunnen opsporen, nakomelingen van een in 1892 geëmigreerde broer van mijn grootvader. Date of arrival: July 26, 1892, Age on Arrival: 24. Inclusief de volledige passagierslijst en de hutindeling van het schip, de Veendam, waarmee hij vanuit Rotterdam naar New York overstak (database van Ellis-Island, hulde!).

Vooralsnog blijft enige zelfwerkzaamheid geboden denk ik.

Die procedure waarbij onroerend goed bij gebrek aan erfgenamen na een bepaalde periode vervalt aan de Franse staat, de ins en outs daarvan lijkt me toch iets dat monsieur le notaire ter plekke uit zijn mouw zou moeten kunnen schudden. En anders komt het uit je beeldscherm te voorschijn, de ins en outs van Biens sans maître.

Rob van der Meulen

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#2 Geplaatst: 2009-01-08 20:06:01

dank je

Ik ben al aan googlen gegaan w=en heb de notarissen in UK gevonden die na 10 jaar de boedel gingen verdelen (2005). Inmiddels blijkt dat kantoor niet meer te bestaan, maar heb ik weer familie van een partner gevonden. Geweldig dat internet

Nu moet ik dus weer verder zoeken en hoop dat iedereen in de UK meewerkt

Weet jij of iemand anders misschien of dergelijk nalatenschap documenten in de UK ook ergens gefiled moeten worden bij een officiele instantie, zodat ik daar navraag kan doen?

André

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-01-08 20:35:04

André,

  Ik zal eens proberen uit te vinden wat in het VK een handige aanpak zou kunnen zijn. Ongetwijfeld zal het notariaat daar ook iets van een centraal testamenten register kennen. Probleem daarmee is alleen dat dit soort bestanden om begrijpelijke redenen in de meeste landen niet openbaar is, alleen nabestaanden kunnen info inwinnen. In oktober was er hier op het forum een onverdeelde boedel vraag, en daarin staat de volgende tekst opgenomen, voor de Nederlandse situatie:

 "En via het Centraal Testamenten Register (CTR) in Den Haag kun je nagegaan of er ooit een testament  is opgemaakt, en zo ja bij welke notaris. Alleen schriftelijke vragen van nabestaanden worden in behandeling genomen. Inzage krijg je zelf niet, wel een antwoord op de vraag of er een testament is. Een aanvraagformulier staat op hun site: www.centraaltestamentenregister.nl ".

  Misschien weten ze bij het CTR wel of er in het VK een soortgelijke organisatie bestaat, erfenissen zijn toch steeds vaker grensover-schrijdend. Op de site van het Nederlandse notariaat staat overigens een korte samenvatting van de procedures in Engeland.

  Want uit Engeland zal de info moeten komen, wachten tot de 30 jaar termijn verstreken is die volgens de Franse wet vereist is om tot "nationalisatie" en daarna tot mogelijke verkoop van een bien sans maître over te kunnen gaan is wel een zeer lange termijn scenario.

Rob van der Meulen

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#4 Geplaatst: 2009-01-16 14:07:07

Ik ben betrokken bij eenzelfde situatie bij ons huis in de Morvan. Huisje zonder eigenaar (meer dan 30 jaar) en bewoner (12 jaar). Gemeente liet gemeentewerker in huisje wonen, maar deze is nu vetrokken. De man betaalde tot voor kort de gemeentelijke belasting (als bewoner, niet als eigenaar). Aangezien er een ingewikkeld systeem van erfdienstbaarheden loopt is het in ons belang dat er juridischje duidelijkheid komt.

De notaris: kan er niets aan doen, heb kastenvol met dit soort dossiers. Ze raken ook opvallend vaak zoek bij mij en mijn collega's.

Oplossingen: 1. Laat je ieder jaar fotograferen met de krant van de dag in het huis; na dertig jaar schrijft mijn opvolger u in als eigenaar (als u dat haalt ....).2. Vraag een onderzoeksbureau (ik heb namen en adressen) de erfgenamen op te sporen. Als ze gevonden worden (en dat is meestal zeer de vraag) moeten ze meewerken (en dat doen ze meestal niet). 3. Ga naar de burgemeester, doe een 'un don' voor een nuttige gemeentelijke taak en vraag zijn medewerking.

Aangezien ik de 30 jaar vermoedelijk niet haal en mijn kleindochter nog niet kan lezen is de krant geen oplossing en het onderzoeksbureau er niet veel heil inzag spraken we met de burgemeester (3 x ). Uiteindelijk zuchtte hij nog dieper dan gewoonlijk en zei dat het werk voor zijn opvolger zou worden.Op advies van een gepensioneerde Franse jurist schreef ik een brief met beleefdheden en verzoek om hulp aan de sous-prefet. Na het per e-mail bedanken van de behandelend ambtenaar voor het "vlotte" antwoord kreeg ik een  zo uitgelokte nieuwe redactie: schriftelijk vastgelegde toezegging dat de burgemeester de procedure zou gaan starten voor het vekrijgen van eigendom over het huis. Dat was zomer 2007. 

Na 2 x een kerst- en nieuwjaarskaartje, een e-mail en een bezoek leek het nieuwe jaar ons het moment om te vragen wanneer het nu zo ver was met de procedure, die door de sous-prefet was aangekondigd. 

En jawel: "Concernant la maison T(...), j'ai étudié le dossier en détails. J'ai contacté Maître P(....) (notaire à F(....). Le conseil municipal se réunira en février pour me permettre de prendre un arrêté municipal pour incorporer dans le domaine communal ce bien sans maître. Dîtes-moi à quelle date vous serez à R(...)."

Ik verwacht (op basis van een advies van de gepensioneerde jurist) dat de gemeenteraad de burgemeester opdracht geeft dit in gang te zetten en dat ik uiteindelijk een voorstel krijg om voor een naar ik hoop bescheiden bedrag grond en huisje te verwerven. Een eventuele huurder kan roet in het eten gooien ("voorkeursrecht"), maar de betrokken man heeft geen belangstelling voor het betalen van de belastingen.

De gemeente deed nogal panisch over het woord "ruïne" Ik had beter een ander woord voor "bouwval" kunnen gebruiken. Als een onbeheerd pand een gevaar oplevert (bijvoorbeeld vallende pannen op de weg) draait de gemeente voor de kosten op!

Een verschil met Nederland: in Nederland is het belastingdienst als belangrijkste schuldeiser, die meestal onbeheerde woningen openbaar verkoopt. In LDF gebeurt dat op het platteland weinig.

Veel succes, tijd en geduld toegewenst!

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2009-01-17 00:30:28

Ik weet zeker dat in Londen een centraal testamentenregister bestaat, in iets als Grosvenor House of zo, niet zeker van de naam. Maar dit zou je ook op weg kunnen helpen, als je de juiste en exacte naam van de overleden Brit kent:

http://centralwillregister.com/

Ik zoek nog wat verder in de UK.

Suc6,

Ivo

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2009-01-17 00:39:37

Vervolg: via  deze link zou je de familieleden van de overleden Engelsman kunnen traceren, wederom op voorwaarde dat je de juiste naam en andere relevante gegevens over de man kunt vinden.

Ivo

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2009-01-17 01:09:09

En hier vind je het adres en de contactinfo voor de instantie waar je een kopie van het testament van de overledene kunt krijgen, als hij ooit een testament heeft gemaakt en als dat testament ook uit is gevoerd. Deze procedure heet in het Engels 'probate'.

Er staan ook telefoonnummers bij van personen bij dat centrale register die je uit kunnen leggen hoe het werkt en wat het kost. Het staat trouwens ook allemaal ergens op de site maar ik denk dat bellen en situatie uitleggen misschien sneller werkt want Britten zijn bij dit soort zaken meestal zeer hulpvaardig. En de kosten vallen mee.

Ik vermoed dat dit in jouw situatie de beste ingang is. Je hoeft, denk ik, alleen de correcte en complete naam van de overledene te weten en misschien ook de plaats en datum van overlijden. Maar ook als je alleen de achternaam en de plaats van overlijden weet, gaan ze voor je op zoek, las ik ergens. Ook dat kost niet erg veel.

Nou moet het toch lukken om die erfgenamen te vinden?

Ivo

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#8 Geplaatst: 2009-01-19 12:11:43

De vraag was hoe de procedure voor de verwerving door de staat in werking kan worden gezet, vandaar mijn relaas, waarbij het zoeken naar eventuele erfgenamen als afgesloten wordt beschouwd.

Het is dus niet altijd de staat (sinds 2004 heeft de gemeente een voorkeursrecht, als ze daar geen gebruik van maakt, dan is via de prefet de staat aan bod).

Je moet dus echt - zoals in LDF voor zeer veel zaken - bij de burgemeester zijn, die hiervoor door de gemeenteraad moet worden gemachtigd.

Ik begrijp overigens dat de notaris in de procedure om vast te stellen dat iets een "goed zonder eigenaar" meer aantrekkelijkheden ziet dan in de naspeuringen naar die erfgenamen. Maar in het eerste geval is de burgemeester de opdrachtgever.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2009-01-19 15:47:38

Ehhh..., het eerste plan van de draadstarter was toch een beetje anders, las ik. Hij wilde de erfgenamen vinden en een bod uitbrengen maar kon daar niet echt mee uit de voeten omdat de notaris niet meewerkte en hijzelf de weg in Engeland niet wist. Ik meen dat mijn tips hem die weg zouden kunnen wijzen.

De situatie van Cees is een andere, ook interessant en verdient zeker ook aandacht. Maar mijn reactie was primair gericht aan de draadeigenaar. Misschien kan Cees een eigen draadje openen?

Ivo

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#10 Geplaatst: 2009-01-19 21:51:03

Beste André,

De kortste route zou zijn de burgemeester vriendelijk doch dwingend te verzoeken een veilingprocedure te starten, desnoods met behulp van een advocaat. Wil hij hier niet aan meewerken dan zou je het kleine huisje in bezit kunnen nemen teneinde de burgemeester alsnog op andere gedachten te brengen en daarbij de betaling van de taxe foncière op je te nemen. Na 30 jaar van bezit gaat de eigendom over.... 

Als je me privé mailt zal ik je de naam van een Franse advocaat geven die je zou kunnen helpen.

Mireille Bosscher

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#11 Geplaatst: 2009-01-20 17:08:05

..... 'Wie weet hoe en bij wie het traject van het aanmelden bij de FR staat in gang gezet kan worden om tot een veiling te kunnen komen van een dergelijk huis.' .....

is de vraag aan het eind van de eerste post van deze draad. Vandaar mijn opmerkingen over het verwerven van een huis, waarvan geen eigenaar bekend is. De door mij geschetste situatie wijkt niet erg af van die van de vragensteller en lijkt me dan ook niet echt in een andere draad thuishoren.

Natuurlijk is het mogelijk om te gaan zoeken naar erfgenamen; in LDF loopt dat meestal op een teleurstelling uit: ze zijn niet te vinden en indien gevonden willen ze vaak niet meewerken. Mij lijkt de weg naar de burgemeester de best begaanbare. Zeker als je hebt vastgesteld of het huis volgens de nieuwe normen van 2004 "sans maitre" is (zie de eerder genoemde website). Of je druk en welke druk je  op de burgemeester moet uitoefenen is de vraag. Soms zetten ze de hakken in het zand wanneer ze worden geduwd. Maar juridisch advies is nooit weg en geduld een absolute noodzaak.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#12 Geplaatst: 2009-01-20 20:33:46

Natuurlijk is die weg er een die je in kunt slaan. Maar in Engeland zijn erfgenamen dus blijkbaar wél vrij gemakkelijk te vinden. Waarom die weg dan overslaan? Ik betwijfel eigenlijk of het makkelijker is om een Franse ambtenaar ertoe te bewegen om iets te doen wat buiten het gareel valt dan om een bod uit te brengen bij een Britse erfgenaam.

Maar goed, laat de betrokkene zelf zijn weg kiezen.

Succes ermee.

Ivo

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#13 Geplaatst: 2009-02-01 14:53:58

Inmiddels heb ik via via (met dank aan Google) de erfgenamen in Engeland gevonden en zijn we een bod aan het uitbrengen om het huisje evt te kopen

bedankt voor al reacties

groet

André