Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Uitschrijven uit Nederland.

Auteur Bericht

avatar#6645
OuweGrijze
Berichten: 4
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2009-01-09 14:40:35

Ik heb een huis in Frankrijk waar ik zo'n 80 procent van het jaar woon. Ik heb ook een huis in Nederland, waar ik nog ingeschreven sta. Ik heb een auto in Frankrijk geimporteerd en rijd daar ook alleen mee in Frankrijk. Ik heb ook nog een bestelbus op Nederlands kenteken, maar wil eigenlijk een nieuwe kopen. Dat kan ik in Frankrijk doen of een nieuwe importeren vanuit NL, maar dan mag ik er niet in Nederland mee rijden. Het probleem is dat ik met een zogenaamd functioneel leeftijdsonslag ben. De baas betaalt mijn salaris, daar word IB op ingehouden en wataldiesmeerzij. Als ik me laat uitschrijven in NL moet ik in FR belasting gaan betalen, maar dat wordt hier al ingehouden. Ik kon hierover op de website niet het nodige vinden. Er was ook nogal wat verschil tussen de site en de vorige uitgave van La Maison vanwege nieuwe regelgeving.

1...Waar kan ik daar informatie over vandaan halen of wie weet het verlossende antwoord.

2...Kan ik (een niet meer bestaand) carte de séjour aan vragen zonder uitschrijvingsbewijs uit NL? De douane wil immers één van deze twee documenten zien, als ik in mijn auto met Frans kenteken in NL rijd.

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie meedenken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-01-09 17:19:37

Peter,

Ik zou eerst het nieuwe boek "la Maison" van Wim kopen want dat is veel meer up to date dan eerdere versies.

Volgens mij moet je een keus maken: of Nederlands inwoner bijven of Frans "résident" worden.

Je kunt volgens mij wel een "Carte de Séjour" aanvragen -als je kunt aantonen dat je genoeg en regelmatige inkomsten hebt krijg je die kaart volgens mij wel- maar dan word je "résident" en is dus je fiscale domicilie in Frankrijk.

Dat kan dus het nodige aan problemen geven met de Nederlandse fiscus want er wordt informatie tussen beide landen uitgewisseld, alleen ik weet niet in welke mate.

Als je Frans resident bent, mag je gewoon in Nederland in een Franse auto rijden. Als ze je bij een controle in Nederland natrekken en je blijkt een Nederlands fiscaal domicilie te hebben, kan dat je veel geld gaan kosten.

Wat die bestelbus betreft: koop er maar beter een in Frankrijk. Over importeren etc. is al genoeg geschreven op dit forum.

Steven

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#2 Geplaatst: 2009-01-09 18:52:49

Ik heb op het gemeentehuis een bewijs van residence principale gehaald , gewoon een keurig briefje met een stempel en handtekening van de burgemeester.

Ik had het voor iets anders nodig maar heb het nu in de auto liggen voor het geval we naar Nederland gaan want in de regio waar ik daar kom , grensgebied bij Antwerpen en Bergen op Zoom zijn continue contrôles dus wel zo makkelijk.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2009-01-10 13:01:40

Houd er rekening mee dat je, zelfs als je belasting betaalt in FR, je vanwege het feit dat je van een werkgever in NL salaris, of daarop lijkend, krijgt, je ook in NL belasting moet blijven betalen en of diverse premies worden ingehouden. E.e.a. is wel te verrekenen met de franse fiscus, daarvoor kan je beter advies van een vakman vragen, vanwege het feit dat diverse soorten inkomen in beide landen anders beschouwd worden. Sommige departmenten weigeren je een carte de sejour te geven, omdat die niet meer verplicht is. Verder kun je in FR heel wat aanvragen, zonder bewijs van uitschrijving te hebben uit NL. Succes, Dit   

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2009-01-11 20:35:53

80% in Frankrijk = je woont in Frankrijk.

Het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk wijst de belastingheffing slechts toe aan één land. Aangezien je niet meer werkzaam bent, zal het normaal gesproken als inkomen uit vroegere arbeid worden gekwalificeerd - pensioenartikel van het verdrag - belast in het woonland = Frankrijk.

Vaak ook gunstiger. Waar je verzekerd bent, is afhankelijk van de situatie. Wettelijk pensioen of niet. Probleem met de auto vervalt ook.

Voor meer informatie moet je maar privé mailen.

Groet,

Rob van Schijndel

belastingadviseur

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#5 Geplaatst: 2009-01-12 00:33:53

Rob,

Nu we het toch over percentages hebben wat als ik een huis koop in Frankrijk, ook een huis bezit in Holland, hierover keurig netjes alle onroerendgoed belastingen betaal, vervolgens maximaal 40% van de tijd in Frankrijk ben, 40% in NL en meer dan 20% in Azie zit. Mijn inkomsten komen verder noch uit Frankrijk noch uit Nederland. Uiteraard zal ik ieder bonnetje, telefoon rekening, vliegticket, paspoort stempel (in Azie), etc. keurig bewaren. Zullen nu de Franse en NL fiscus me verder met rust laten?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2009-01-12 09:08:03

Eens in de zoveel tijd komt het weer terug....

Het is NIET mogelijk om als Nederlands staatsburger een carte de sejour in Frankrijk te krijgen. Je kunt een bewijsje halen op de gemeente, die gebruikt kan worden als bewijs dat je in Frankrijk woont, maar dat is niet hetzelfde als een carte de sejour..

Het belastingverdrag waar Rob op doelt spreekt niet van percentges tijd aanwezigheid. Het uitgangspunt is dat je inkomstenbelasting betaalt in het land waar je sociale en economische leven zich hoofdzakelijk afspeelt. Het is in eerste instantie dus niet belangrijk of je met bonnetjes kunt aantonen hoeveel tijd je waar doorbrengt. De Nederlandse en Franse belastingdiensten kijken veel meer naar: ben je eigenaar van een huis en waar dan, waar komt je inkomen vandaan, waar is je ziektekostenverzekering,etc.

Iemand die voor 80% van de tijd in Frankrijk woont betaalt inkomstenbelasting in Frankrijk. De eventueel over zijn inkomsten betaalde Nederlandse inkomstenbelasting kan hij terugvorderen. Het belastingverdrag zorgt ervoor dat er niet dubbel belasting wordt betaald.

Wim

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#7 Geplaatst: 2009-01-12 09:57:49

Wim heeft de vraag hiervoor al correct beantwoord. Kleine correctie: in Nederland kun je er ook voor zorgen dat er in een dergelijke situatie helemaal geen loonbelasting wordt ingehouden. Dan hoef je ook niets terug te vorderen.

De Franse fiscus is nog wel heel gericht op het aantal dagen dat je verblijft in Frankrijk (meer of minder dan de helft van het jaar). Maar uiteindelijk is hetgeen van toepassing wat door Wim van Teeffelen is geschreven: sociale en economische leven is van belang voor het vaststellen  van de (fiscale) woonplaats. Soms is dat moeilijk vast te stellen.  

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#8 Geplaatst: 2009-01-12 11:56:42

Soms is dat moeilijk vast te stellen.

En wat dan?

Ik ken namelijk lui die serieus zo leven en die hebben allemaal het advies

gekregen om ergens (uiteraard daar waar het goedkoop is) belasting te betalen. Als je vervolgens dan ook in geen enkel ander land meer dan 180 dagen van het jaar bent, kan geen enkele fiscus je verder pakken. Ik wil dit advies ook wel overnemen, maar ik zou het nog mooier vinden, als ik er helemaal mee weg kan komen en dus niks doe, lees nergens "vrijwillig" betaal.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#9 Geplaatst: 2009-01-12 13:45:50

Het ontduiken van belastingen kun je altijd proberen, daarbij denk ik altijd aan de volgende definitie van "belastingen".

Belastingen=vermogen te tillen

Hou dan wel rekening met slapeloze nachten gedurende een x-aantal jaren + alsnog te betalen belasting + te betalen boetes (soms net zo hoog als de verschuldigde belasting) + rente.

Ik heb er niets op tegen om op een correcte manier, volgens de wetgeving, zo min mogelijk belasting te betalen. Maar daar is bij het ontduiken geen sprake van.

Zoals Wim hiervoor al heeft gezegd, is het nergens meer dan 180 dagen aanwezig zijn geen reden om geen "fiscale woonplaats" te hebben. Gelet op je Nederlandse nationaliteit (aanname) en Nederlandse huis zal de Nederlandse fiscus een Nederlandse fiscale woonplaats aannemen, of je moet met hele goede argumenten komen. Onder andere met een belastingaanslag uit het andere zogenaamde woonland.

Groet, Rob

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2009-01-12 19:48:01

Wim,

Wat betreft de carte de séjour: wij hebben er een aangevraagd om diverse redenen. De prefectuur heeft ons inderdaad meegedeeld dat het voor ons als Nederlanders niet nodig is, maar dat wisten we al. Toch vond de dame het geen enkel probleem er een af te geven. Ik begreep wel dat je moet aantonen dat je eigen middelen van bestaan hebt of werk oid. Nou, dat laatste is het geval.

Er staat op:  Titre de Séjour  ressortissant U.E ou membre de famille

en dan: Motif du séjour: toutes activités professionnelles en VERTU DU REGLEMENT 1612.68.

Het gemakkelijke is dat het adres er ook op staat, voor de cheques met name. En, niet meer de hele dag paspoort op zak.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2009-01-12 22:25:43

Ik heb dezelfde ervaring als Ingrid. Hoewel Nederland de Burgerlijke Stand van Napoleon (merci encore...) heeft geërfd, heeft Frankrijk het systeem bepaald niet geperfectioneerd. Je kunt gewoon ergens gaan wonen en dat melden bij de Mairie. Doen in verkiezingstijd nogal eens illustere lieden die daardoor in die gemeente of in dat département gekozen kunnen worden..... Er is dus niet zoiets als een GBA in Nederland als verdenk ik het Gouvernement er sterk van een onofficiële database bij te houden van iedereen.

Als Nederlands Staatsburger kun je dus een Carte de Séjour krijgen.  Wel aantonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien of andere regelmatige inkomsten hebt.

Kan in andere buitenlanden handig zijn als je uit Nederland bent uitgeschreven maar toch moet aantonen een adres te hebben.

Dus gewoon een keus maken waar je resident bent. Ik word een beetje moe van iedereen die allerlei stunts wil uithalen vanwege inkomstenbelasting of motorrijtuigenbelasting. En verder zijn de verschillen tussen NL en F nou ook weer niet zo groot.

Steven

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#12 Geplaatst: 2009-01-13 02:04:39

Het ontduiken van belastingen kun je altijd proberen

Sorry Rob, maar het woord ontduiken staat mij een beetje tegen. De situatie die ik kenschetste, is zoals ik eventueel daadwerkelijk zal leven. 95% van mijn werkzaamheden doe ik op het internet. Ik kan dus werken waar ik maar wil zolang ik een goede internetaansluiting heb. Verder heb ik het tot nu toe nergens lang op dezelfde plek uit gehouden. Ik ben dus hoe dan ook constant 'en mouvement'.

Verder heb ik even een kijkje genomen op je site. Zeer nuttig dat "Actueel". Mocht ik t.z.t. daadwerkelijk iets in Frankrijk kopen, dan klop ik zeker bij je aan. Heb jij nog tips aangaande dit onderwerp:

topic_redirect.php?topic=3764/beleggen+en+de+fiscus

Niet dat ik een day-trader (of misschien dat ik dat juist wel moet worden) ben, maar ik wil nog wel eens wat kopen en verkopen. Iets dat in NL compleet belastingvrij is. Als ik in Frankrijk niet onder die 30% uitkom, dan doe ik er verstandig aan om ook maar helemaal geen bankrekening in Frankrijk te hebben.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2009-01-13 08:38:11

Over de Carte de Sejour: Nederlanders die na 2003 een carte de sejour hebben veroverd hebben te maken gehad met een onoplettende of incompetente ambtenaar. Per decreet van januari 2003 is het niet meer toegestaan om die kaart uit te geven aan EU-onderdanen. Dit geldt overigens alleen voor France-Metropole. Voor de DOM/TOMs kunnen andere regels gelden. Dit nog even los van het nut van deze kaart.

Over belastingontduiking: Het Nederlandse GBA-systeem biedt een opening om een fiscaal zwerver te worden. Het is mogelijk om je uit te schrijven uit je gemeente zonder een nieuw adres (in binnen of buitenland) op te geven. Ik heb inmiddels van een paar gevallen gehoord dat de Nederlanbdse fiscus extra alert heeft gereageerd op dergelijke gevallen, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die door de mazen van de wet ontspannen. En in Frankrijk, het land van klikkers, heb je ook een en ander uit te leggen als fiscaal zwerver, als er eens een vriendelijke mijnheer of mevrouw van de Impots aan je deur klopt. De regel is natuurlijk dat je ergens in een land bent geregistreerd en daar belasting betaalt. Ongeacht hoeveel tijd je waar door brengt en hoe je je brood verdient.

Wim  

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#14 Geplaatst: 2009-01-13 17:14:29

Wim,

Het hele verhaal van de carte de séjour staat op www.service-public.fr, waarvan ik mag aannemen dat deze "à jour" is. De kaart is facultief en je kan hem aanvragen bij de prefectuur. Je hebt er zelfs recht op als je een kaart wenst. Dus m.i geen incompetente ambtenaar.  

Ingrid

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#15 Geplaatst: 2009-01-13 17:55:21

Een preciezere link, die het allemaal uitgebreid uitlegt... ik neem aan, zoals Ingrid zegt, dat deze informatie gewoon up-to-date is, zeker omdat er ook gesproken wordt voor een nieuwe regel die nog niet van kracht is (verplicht inschrijven op het gemeentehuis voor nieuwe EU-immigranten).

Overigens kan in sommige (?) departement de carte de séjour ook gewoon via het gemeentehuis aangevraagd worden, je hoeft er niet altijd voor naar de (sous-)préfecture.

Link

Jeroen

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2009-01-13 18:34:13

Dank Jeroen, ik worstel steeds met een hyperlink verbergen, vandaar.

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#17 Geplaatst: 2009-01-14 09:23:57

Nou, ik ben gisteren ook zeker een minuut of vijf bezig geweest voordat het lukte :)

Prettige dag allemaal, Jeroen

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#18 Geplaatst: 2009-01-14 14:25:32

Zoals Wim hiervoor al heeft gezegd, is het nergens meer dan 180 dagen aanwezig zijn geen reden om geen "fiscale woonplaats" te hebben. Gelet op je Nederlandse nationaliteit (aanname) en Nederlandse huis zal de Nederlandse fiscus een Nederlandse fiscale woonplaats aannemen, of je moet met hele goede argumenten komen. Onder andere met een belastingaanslag uit het andere zogenaamde woonland.

Dat van die Nederlandse nationaliteit geeft zelfs de doorslag.

http://www.coteprovence.nl/rubrieken.htm#2

Goed, we zullen Holland dus maar even helemaal mijden.

Laat ik daar nou net de minste problemen mee hebben.