Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schaatsen in NL en in F

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2009-01-09 18:00:04

In een andere draad begon iemand over het schaatsen. Ik heb vanochtend de tourtocht van Ankeveen gereden. Om 08:50 op het ijs, ik werd geregistreerd als de 17e schaatser die ochtend. Nu, met al die pijn in mijn enkels en kuiten moet ik zeggen:

Ik ben toch meer een skiër dan een schaatser!

En bij de beroerde ijskwaliteit (twee dagen geleden dauw en sneeuw) ben ik vijf keer gevallen - niet serieus. Maar sneeuw is soms hard, ijs is steeds hard.

Voor mij was het vooral de natuurbeleving. Zonsopgang even na negen, schaatsen op al die trekvaarten met het riet daartussen, alles in de rijp (of is het 'het rijp'?).

Toen ik terugkwam kon ik mijn straatschoenen op de steiger bijna niet terugvinden. Gelukkig had ik die in een Franse boodschappentas gedaan, dus die was tussen al die AH- en Blokkertassen nog te vinden. Terug naar huis gereden tegen een kilometerlange file, op een binnenweg die anders heeel rustig is. Ja, Nederland in de schaatskoorts, de eerste sinds 11 jaar.

En om het verband met LDF niet helemaal los te laten:

In welke streken van Frankrijk heb je goede schaatscondities? Behalve kunstijs dan, ik doe toch ook geen skitochten op een binnenskibaan!

Vivent les patineurs!

Christian von Klösterlein

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#1 Geplaatst: 2009-01-09 23:07:59

Niet in Bretagne, helaas... niet koud genoeg! Er zijn wel wat vijvers en plassen en zo bevroren, en zelfs een stukje van de Vilaine bij de watermolen, maar daar waag ik me toch echt niet op...

Groeten, Jeroen

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#2 Geplaatst: 2009-01-10 10:49:40

@Christian:

"Ik heb vanochtend de tourtocht van Ankeveen gereden."

Ben beetje veel jaloers op je! Heb hier in de Morvan nog geen geschikte plek gevonden en mijn oproep op een ander forum heeft nog niets opgeleverd.

Ben dus heel benieuwd naar reacties!

NB: sterkte met de enkels en kuiten!

Paul

Un patineur! 

avatar#6647
Oetel
Berichten: 0
Reacties: 22

#3 Geplaatst: 2009-01-10 11:02:01

Wij zoeken in de Puy de Dome ook nog steeds naar een geschikte plek om te schaatsen, maar als ik mijn Franse buren en vrienden vraag waar we kunnen schaatsen kijken ze ons aan alsof we van een andere planeet komen.

Als iemand een leuke plek weet in het noorden van Puy de Dome houden wij ons aanbevolen

Adrie

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2009-01-11 12:59:50

Bij ons in La Rochelle is er een paar jaar geleden een kunstijsbaan geweest, en dan heb ik het ook echt over kunstijs.

het is een kunststofachtige vloer waarop men kan schaatsen, ook bij de hoge temperaturen in La Rochelle.

schaatsen in Frankrijk ? dat is iets ongewoons.

toch, in parijs de baan voor Hotel de Ville, altijd gezellig, in vele andere steden, en het is hier zo onsmakelijk koud dat er op de plassen, en je gelooft je oren niet, op de oude binnenhaven van La Rochelle een plak ijs ligt, op zout water !

de plassen lijken me binnenkort begaanbaar, en daar die midden in de stad liggen is ceessie aan het onderhandelen met een schaatsenverhuurbedrijf, en muziek en licht verhuur om daar eens een leuk "hollands" feesie van te maken.  

nu maar hopen dat het blijfft vriezen, want men zegt iedere dag, 'morgen warmer'.

cees.   

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-01-11 14:08:57

Er zijn steden waar rond de kerst een "patinoire" worden ingericht, zoals bij ons in de buurt in Gien. Leuk voor kindertjes die er wat rondkrabbelen. Voor de rest...nyet!

Steven

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#6 Geplaatst: 2009-01-11 17:59:47

Op "ons" etang, in Rémilly Nièvre van 4,5 hectare was het de afgelopen dagen goed schaatsen. mooi ijs van voldoende sterkte. Je moet dan wel rondjes willen schaatsen, want hoewel er etangs genoeg zijn in de buurt wordt het toch wel probleemmatisch als je steeds maar weer moet klunen naar het volgende etang.

Aat

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2009-01-11 18:12:53

Ons kleine étang van 500 M2 is schitterend om te schaatsen (30 cm ijs) maar laat ook alleen maar rondjes toe. Wel aardig om het te leren. Zeker handig ook om te snoeien vanaf de "waterkant" zoals we vanmiddag gedaan hebben.  

Wat zou "klunen" in het Frans zijn? Mijn omgeving vindt schaatsen al raar en als ik daarbij uitleg dat schaatsers van de ene sloot naar de andere "grimper" vinden ze het nog maffer worden.

De erwtensoep die ik van de weeromstuit heb gemaakt woprdt wel zéér gewaardeerd!

Saucisses de Montbéliard zijn héél goede vervangers van rookworst. 

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2009-01-11 18:33:42

Vandaag weer geschaatst op de étang van het Vecht-buiten van vrienden. Alleen voor de show, te klein voor een echte tocht. Het ging erom foto's te maken voor familie in Zuidamerika.

De Vecht zelf is nog niet te schaatsen. Het ijs is vanwege de stroming dun en alleen geschikt voor eenden. En ik ben geen eend. En het lijkt erop dat het weer warmer wordt, dus geen ijsaangroei.

En klûnen in het Frans? Ik weet niet eens wat het in het Duits is, daar hebben zij het in de pers steeds weer over het klûnen van de Vriezen   ;-)), klûnen over dijken, klûnen over spoorlijnen, klûnen van trekvaart tot trekvaart ...

Iemand suggereerde een combinatie van tourschaatsen en polsstokspringen te introduceren. Gekke Ollanders.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-01-11 18:55:44

Christian, het zou me niet verbazen als ze in Noord-Duitsland het woord wel kennen. De "ostfriesen" hebben veel gemeen met Gronongers en Friezen. Ik stond eens paf tijdens een diner in Duitsland toen iemand uit Kiel, bijna accentloos zei van iemand die met z'n eten wat zat te mieren: "Wat de boer nie kent dat vreet-ie nie"! Ik heb bijna de manoeuvre van Heimlich nodig gehad van het lachen....

Steven

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#10 Geplaatst: 2009-01-11 20:46:09

Ik roep altijd dat ik niets mis uit Nederland, maar dat is niet helemaal waar.

Natuurijs! Geweldig. Gun het iedereen van harte. Vrienden sturen fotootjes door, genieten. Ivm thuissituatie, geboorte van zoon, was het niet mogelijk/verstandig om het ijs op te zoeken in Nederland.

Hier in het echte zuiden geen ijs te bekennen. Althans, niet dikker dan een mm.

Dit jaar ook uitgeloot voor de 11-stedentocht, dus de koorts was gelukkig niet nodig. Blijkbaar word ik alleen ingeloot als de winter zonder serieuze vorst is.

Groet, Rob

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2009-01-11 21:45:11

wij zitten aan de Maas (Meuse 55)

Dat is hier nog een echte rivier waar de omliggende landen in de winter overstromen tot een soort moerasland.

Late lente staat het vol met bloemen en verse kruiden als munt, in de herfst de lekkerste weidechampignons en in de zomer grazen de koeien er en liggen er grote rollen hooi (nog niet ingepakt in dat lelijke plasticspul!)

Als de overstroming gevolgd wordt door een periode van vorst zoals nu heb je dus een prachtige natuurijsbaan!! 

En er schaatsen ook mensen op...

Nederlanders, kinderen en familie van een Nederlandse boer uit een dorp verderop en af en toe wat verdwaalde toeristen.

De Fransen zien dit aan en schudden hun hoofd, "la folie d'hiver du Hollandais"

Of zoiets toch