Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Generator, waarmee rekening houden?

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2009-01-09 19:05:41

9 jaar geleden waren wij op het Franse platteland 5 dagen zonder stroom vanwege de "grande tempête" die over het land heen geraasd heeft.

Het meest vervelende was dat de CV (op fioul) dus niet werkte. Gelukkig niet erg koud dus met de open haard + oliekachel bleef het nog 16°C in huis. Maar douchen... ho maar. En de inhoud van de vriezer konden we ook wegkieperen.

Daarnaast natuurlijk geen internet.

Nu is dit een sporadisch gegeven, de coupures van EDF zijn weliswaar frekwent maar nooit langer dan een paar uur. Nu liep ik tijdens de "soldes" tegen een generatortje aan, een tweetakt apparaatje van 750W en die kon ik niet laten staan voor 50 euro's.

Via een wattmeter had ik al berekend dat onze CV zonder "brûleur" 50 Watt vraagt (pomp) en als hij opwarmt 150W. De computers + modem vragen tussen de 150 en 300W, afhankelijk van wat er aan staat.

Nu is dit goedkope generatortje dus zeker geen high tech en van beperkte capaciteit. Hij geeft eenmaal op toeren braaf 230V, niet meer dus er zal wel een zekere regeling in zitten. Volgens gebruiksaanwijzing verdraagt hij pieken van 800W.

Nu zijn er twee scenarios:

- zomer: uitval van enkele uren: lastig voor computers en telefoon, jammer geen licht, verwarming niet nodig, vriezer even afblijven (12-24 uur heb ik begrepen houdt hij het indien niet opendoen)

- winter: lastig voor computers en telefoon maar vooral voor verwarming. Vriezer desnoods buiten zetten als het vriest (zoals nu).

Nu weet ik verder niets van de kwaiteit van de stroom die de generator maakt maar ik kan me voorstellen dat deze niet geweldig is, met evt. rimpels en variaties.

Vraag aan de deskundigen:

- voor de computers + ADSL-modem: wellicht beter om er een UPS voor te zetten zodat eventuele fluctuaties worden opgevangen en schade voorkomen?

- is dat voor een laptop ook nodig (de voeding schijnt nogal wat variaties aan te kunnen)

- gelden deze voorzorgen ook voor een CV (het is zeker geen high-tech)?

Ik zit nog te denken of ik een extra groep ga bijvoegen waar alleen de generator op staat als voeding (volgens gebruiksaanwijzing van de generator mag je nooit met het EDF-net kunnen koppelen) of dat ik hem met een dubbele ompoolschakeling op een groep hang, hetgeen vast niet volgens de normen is. In beide gevallen is het natuurlijk improviseren met verlengsnoeren en uitschakelen van apparaten om overbelasting te vorkomen. 

Verder is er nog een verhaal over "phi-cos" dat ik maar half snap maar begrijp dat als die 80 is, dat je dan 20% bij het opgegeven wattage moet optellen om het vermogen te krijgen dat hij daadwerkelijkt trekt.

Merkwaardigerwijze heb ik op Internet weinig informatie over dit soort installaties gevonden maar wellicht niet op de goede termen gezocht.

Eventuele andere adviezen? Alvast bedankt!

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-01-09 19:58:42

Steven,

Een paar opmerkingen.

Wat dat vermogen van zo'n generator betreft, daar loop je tegen dezelfde inflatie van vermogenscijfers op als toen er ooit begin jaren zeventig begonnen werd bij hi-fi versterkers niet alleen het zogenaamde sinusvermogen te vermelden, maar ook het muziekvermogen. De hoeveelheid energie die kortstondig aan een bepaalde belastingsweerstand (je luidsprekers) geleverd kan worden.

Bij generatoren heet dat continu vermogen, resp. maximaal vermogen. Het laatste cijfer is vooral bedoeld om voor op de reclame folder te prijken, of is bedoeld om aan te geven dat je kortstondig ook een wat zwaardere cirkelzaag of slijptol er aan kan hangen. Het vermogen dat je er langer dan 30 minuten continu op kan aansluiten, denk aan waterpompen, is het continu vermogen.

Wanneer je op een generator een zuiver ohmse weerstand aansluit, bijvoorbeeld een stuk weerstanddraad in een straalkacheltje, dan heb je te maken met een plezierig gelijkmatige belasting. Sluit je er wat moeilijkere belastingen op aan, zoals elektromotoren, compressoren, transformatoren, schakelende voedingen en verzin nog maar wat, dan krijgt de generator het wat moeilijker, dan komen we in de wat ingewikkelde cos-phi verhalen. Hou het er maar op dat er verliezen optreden in het effectieve ter beschikking staande vermogen. Bovendien slurpen dit soort motoren bij het starten een veelvoud van hun nominale vermogen. Dus bij dit type belastingen kun je beter behoorlijk wat hoger gaan zitten in de vermogensklasse van je generator. In jouw geval zou ik nog maar eens in de manual van die generator - geen geld overigens - kijken of het om een maximaal, dan wel continu vermogen gaat. En van het continu vermogen een procent of 30 aftrekken om te berekenen wat je er op kunt aansluiten.

Het liefst zouden we een fraaie, pure sinus vorm te voorschijn zien komen uit die generator. Soms lukt dat beter, soms minder. 

En hierbij laat ik het voor dit moment, want men nodigt mij met enige stemverheffing uit plaats te nemen aan de eettafel. Zodra ik tijd heb, zal ik je overige opmerkingen nog van wat commentaar voorzien.

Rob van der Meulen 

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#2 Geplaatst: 2009-01-09 20:25:00

Hallo, ik heb een 2,5kw generator die zo'n beetje het hele huishouden aan de praat kan houden, met 1 uitzondering: onze cv ketel (Bosch, niet de laatste nieuwe, schat 8-10 jaar oud) wil er absoluut niet op draaien, hij lust de stroom van de generator niet en gaat in storing. Geen idee waar dat aan ligt. Rob misschien?

Groet, Kees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-01-09 20:54:36

Ter info in de gebruiksaanwijzing:

- generator 2-takt (1:50) luchtgekoeld ééncylinder 63 CC, draait op max. 3000 tpm

- nominale vermogen Pn 750W, piek  Pc800W (hoe lang staat er niet bij). Geeft 230V en 12V (8,3 A, max 40A) af.

- korte aardpen bijgeleverd (aandachtspuntje!)

- beveiliging ("disjoncteurs") zowel voor 230V als 12V circuit

Wordt overigens expliciet vermeld dat er geen enkele overbeladingsbeveiliging op het 12V circuit zit als je accu's ermee oplaadt. Lijkt overigens handig starthulpje...

Steven  

PS ik hoor Christian al brommen...... die goedkope Chinese rotzooi......!

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2009-01-10 01:02:13

@kees, probleem is vermoedelijk een verkeerde cosphi, je hebt een fasehoek nodig tussen spanning en stroom voor je pompje van de CV. Indien niet aanwezig spreekt de maximaal beveiliging aan en CV in storing.

Je hebt blindvermogen (cosphi<1) nodig voor magnetisch veld van motoren en spanningsbehoud.

Je hebt denk ik een asynchrone 1 fasige motor op je CV zitten, meestal een Grundossje of zoiets.

(Vermoedelijke) Oplossing, een stevige condensator of meerdere van 30 microFahrad parallel zetten op de pomp of aan de generator.

@Steven ; 750 W is erg weinig, je noemt 8,3 Ampere, zal vermoedelijk 3,8 zijn. UPS is aan te raden voor computers en alle electronica trouwens, ook voor laptop. De voeding van laptop is simpel, het is de accu die de zaak stabiliseert.

Aparte groep is noodzakelijk, adviseer nooit koppeling met EDF te maken, op welke wijze dan ook want je generator vliegt met een grote klap uit elkaar.

succes

plb

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2009-01-10 11:33:55

Betreffende het EDF-koppelingsgevaar: zou de simpele oplossing (ik bedoel alternatief voor het aanleggen van een separate generatorgroep) daarvoor niet zijn om de EDF-hoofdschakelaar op nul te zetten voordat je de generator opstart? Dan kun je je huisnet gewoon via een -goed- stopcontact voeden, lijkt mij. Vervolgens letten op het al dan niet weer verlichte raam van de buren. Hebben zij weer stroom? Dan generator uitzetten, stekker uit stopcontact halen en de hoofdschakelaar weer aanfloepen. Lijkt mij logisch. Of denk ik even té simplistisch?

Ivo

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2009-01-10 12:11:52

Nee hoor Ivo, simplistisch is het niet, het zou de eenvoudigste oplossing zijn maar er zijn enkelee bezwaren.

1. Zoals je wellicht weet moet je een generatortje onbelast starten, dus alle verbruikers moeten er afgezet worden, dat betekent dus vele stekkers eruit trekken, weet je nog precies welke verlichting er aan stond? etc etc.

2. Als je de generator toeschakelt op je huisnet moet je alle stekkertjes van de noodverbruikers er weer in gaan steken en vice versa.

Wat jij voorstelt is de noodgenerator via een stekker op het dode net aansluiten en dat kan met een kabel met aan twee kanten een stekker. Stop je de stekker eerst in de generator dan heb je een stekker in de hand waar 220 op staat en die moet je in het donker in het stopcontact prutsen. Kan dodelijk zijn, vergis je niet.

3. Het mooiste zou natuurlikk zijn een apart noodnetje voor je generatortje.

4. Maar het belangrijkste bezwaar is toch wel de menselike factor, het zal een paar keer goed gaan maar geheid een keer fout en dan koppel je EDF met je generator. Ik kan je al voorspellen wie de sterkste is en dat ga je verlliezen.

Het heeft te maken met de fasehoek tussen jouw spanningsvector/stroomvector en EDF, jouw net draait nooit precies op 50 HZ (EDF ook niet trouwens) en niet in fase.

Op moment van koppeling ontstaat er een enorme kracht op je generator en hij zal wellicht doorbranden of met een donderende klap tot stilstand komen.

En dat niet alleen, ook in in jouw net zullen er vele dingen kunnen gebeuren van doorbranden tot brand aan toe. De beveiligingen zijn hier namelijk niet op gemaakt en zijn veel te traag, dus zekeringen en disjoncteurs en wat dan ook helpen je niet.

Advies, nooit, nooit doen en dat meen ik zeer serieus.!!

Hou je noodnet altijd gescheiden van EDF, hoe je het doet, met verlengsnoeren of met een vaste leiding is niet zo belangrijk mar zorg dat je nooit gekoppeld kunt worden.

plb

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-01-10 12:23:00

Steven,


Nog een kleine aanvulling, plb heeft het belangrijkste al genoemd. Ook hier zijn normen van toepassing, de UTE C 15 -401. Op de pc waar ik nu elders even achter zit lukt het niet een nette link te maken, dus maar voluit (sorry Wim):

http://www.ute-fr.com/FR/PdfViewer.ashx?productId=U15401

Daarin wordt wat Ivo voorstelt ook genoemd als oplossing, maar persoonlijk blijf ik wat huiverig voor zo'n noodgreep. Iemand hoeft maar per ongeluk de hoofdschakelaar weer aan te zetten, ondanks een verbodsbordje dat er bijhangt, en je hebt vuurwerk.

Wat die niet startende cv betreft: die condensatoren moeten de werkspanning van 250 Volt en meer wel aankunnen. Oude wasmachines e.d. zijn een reguliere vindplaats voor dit soort speciale condensatoren. De rvs kuipen daarvan laten zich trouwens uitstekend recyclen tot een goede aardverbinding: heb ooit bij een zendamateur zijn aarding bewonderd: drie diep ingegraven wasmachinetrommels, met dikke koperen kabels verbonden.


Rob van der Meulen

p.s.: berekening condensator waarde voor enkelfase elektromotoren op de Volta site, evenals de controle daarvan.
avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2009-01-10 12:24:45

Paul, de 8,3 ampère is voor 12V. 3,8 zou inderdaad logisch zijn voor 230V. Denk inderdaad dat een UPS een goed idee is, ook handig voor de kleinere storinkjes.

Ivo, ik had ook aan jouw oplossing gedacht maar aangezien wij 12 groepen hebben zou dat ook betekenen die allemaal te moeten uitschakelen. Aan elke groep hangt wel wat en dat generatortje zou dan snel overbelast raken.

Een extra groep is in ons huis technisch niet lastig. Een VMVK kabel is zo getrokken en ruimte genoeg onder het dakbeschot.

Moet alleen nog eens nadenken over wat ik er allemaal aan ga hangen. CV, werkkamer (UPS met daarachter modem + computers) + 1 of 2 stopkontakten midden in het huis om vandaar eventueel stroom voor noodverlichting te halen.

Had ook even een gedachte om met een 12V-voorziening te gaan werken met een stevige accu, in combinatie met een zonnepaneel hetgeen weer besparing kan opleveren. Dat heeft weer als nadeel dat je met "onduleurs" moet gaan werken die de spanning opvoeren tot 230V. Vind het eigenlijk wel een uitdaging.....

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-01-10 12:35:07

Blijkbaar zaten we met 3 man tegelijk op het onderwerp!

Ten aanzien van veiligheid van mensen en woonstede: ik wil elk risico uitsluiten. menselijke fouten zijn zo gemaakt, zeker in stress-situaties (stroomuitval) en duisternis en zelfs als ik zelf wel allemaal snap hoe het werkt, kan ik dat van anderen niet verwachten. Het moet dus "fool-proof" worden of nog beter "nurse-proof" (zoals ik laatst van een onderhoudsman van een ziekenhuis hoorde.....).

Dat betekent een aparte groep dus, met een UPS.

Bedankt voor de adviezen!

Steven

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#10 Geplaatst: 2009-01-10 13:50:50

Goed plan 12 Volt.

Gaat je ongeveer 36000 euro kosten.

Zal je uitleggen waarom

12V accu http://miracle-moon.nl/shop/diversen/accus/moll-accu-100ah.php5

kost dus ongeveer 300 euro voor 100 Ah.

met zo'n accu doe je ongeveer 1-1,5 uur als ik uitga van 750 Watt die genoemd werd.

Wil je 5 dagen afdekken waarin in het eerste bericht gesproken werd, zijn er 120 accus nodig dus reken maar uit.

Dan nog een stevige omvormer, met reserve, druppellaadapperatuur, electronica, dus ga je eerder naar de 40000 euro.

Kun je nog wel eens een vriezertje vlees voor weggooien??

Wil je 10 dagen afdekken want dat zou ook kunnen gebeuren niet? dan kost het 80000 euro.

Dus technisch leuk plan, economisch niet.

Hoor graag van je hoe je dit gaat oplossen.

plb

p.s. dit is geheel niet sarcastisch bedoeld hoor, ik wil maar een beetje de grenzen aangeven van de economische mogelijkheden.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#11 Geplaatst: 2009-01-10 17:19:42

@plb: betreft de cv die niet op de generator wil werken: Ik vind het toch een beetje vreemd dat het aan de cosphi zou liggen, want andere kleine motortjes waar onder nog een andere cv circulatie pomp doen het wel op de generator ( van Franse makelij met een Honda 4t motor)

Ik werk wel met een snoer met 2 stekkers, weet dat dat zeer gevaarlijk is, en zet de hoofdschakelaar van EDF uit. Wij zijn maar met zijn tweeen en mijn vrouw komt absoluut niet aan technisch spul, het risico lijkt dus beperkt. Overigens komt de "stroom" uit de generator niet voorbij de groep waar ik de stekker van de generator op aan sluit. Hoe kan dat? Ligt dat aan de aardlekbeveiligers?

Groet, Kees

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#12 Geplaatst: 2009-01-10 18:04:37

Kees, het ene motortje is gewoon gevoeliger dan het andere, dat ligt aan de constructie. In de regel is het zo dat kleine motortjes minder gevoelig zijn.

Het lijkt mij eenvoudig te testen. CV stekker er uit, Generator draaien, CV stekker erin en kijken of de CV circulatiepomp draait. Dit kun je meestal zien aan de druk, voelen aan de trillingen en als je echt twijfelt haal je het ontluchtingsdopje eraf wat in het midden van de pomp zit, dan kun je virsueel of met een schroevendraaiertje tegen de as voelen of de pomp draait.

De spanning/stroom die niet verder komt begrijp ik niet, dat moet verdomd slimme stroom zijn.

Over het algemeen kan alleen een diodebrug dit tegenhouden en die zit echt niet in je aardlek. Het je een centrale aardlekschakelaar? welk type A,BC of een combinatie of heb je allumat's of iets dergelijks.

"Jetzt bin ich uberfragt" om het zo maar uit te drukken, ik denk er nog over na.

Heb je soms trifase stroom met meerdere fasen in huis lopen?

plb

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#13 Geplaatst: 2009-01-10 22:33:37

@ Kees, je kunt eens nakijken of jouw generator een 'echte' sinus stroom genereert of een 'gemodificeerde' sinus stroom. Dat laatste is eigenlijk een blokgolf die van - naar + zwabbert. Generatoren en omvormers die blokvorm genereren zijn een stuk goedkoper. En als je pech hebt kan jouw CV daar nou net niet mee overweg ...

Ik ben aan het verhuizen naar een boot en heb bewust voor een 12-220 omvormer van het laatste soort gekozen omdat ik niet van plan ben apparatuur te gebruiken die daar gevoelig voor is - onder het varen. En vaar ik niet dan lig ik aan de walstroom ;-)

Er zijn overigens apparaten die van de blokvormige sinus weer een mooie sinus kunnen maken, maar die zijn (afhankelijk van uitvoering) niet goedkoop. Vaak goedkoper om een andere generator / omvormer aan te schaffen!

@ plb

Laat je niet gek maken met accu's die zgn. voor solar gemaakt zijn, dit gaat helemaal nergens over. Het enige verschil zit 'm in de prijs. Heb toevallig kort geleden een semi-tractie 230Ah accu (niet te tillen!) gekocht voor 189 euro...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2009-01-10 23:03:41

Paul,

ik had twee ideëen (generator en zonnesysteem) door elkaar lopen.

Ik zal ze voor de duidelijkheid uit elkaar halen.

Wb. de generator is een simpel systeem denkbaar: extra groep gevoed door de generator, bij computer + modem er een UPS tussen. Een dergelijk systeem werkt alleen als de generator ook loopt want de backup-functie van de UPS is ook maar een paar minuten. Wel handig tevens bescherming te hebben tegen pieken en bliksem, ik heb al wat apparaten verloren hierdoor in de laatste 10 jaar. Moet trouwens even checken of mijn verwarming wel draait met de generator, bedankt Kees voor de opmerking.

Onafhankelijk daarvan speel ik al even met het idee om een zonnepaneel aan te schaffen en daarmee bijvoorbeeld mijn computers te voeden. Die staan gemiddeld 8 uur per dag aan, trekken ongeveer 200W dus met een paneel dat een paar honderd watt levert in volle zon kom ik al een heel eind. Toch een paar KWh per dag sparen al weet ik dat ik de investering er never uit krijg, maar ik ben er weer even mee van de straat....

Mijn "combinatiegedachte" was dat de accu van het zonnepaneel-systeem tevens (indien nodig) door de generator kan worden opgeladen. 200W trekt toch -omvormerverlies meegerekend- al gauw 20A dus zelfs een dikke accu is na een paar uur leeg. Aangezien een laadregelaar van een zonnepaneelset nogal wat spannings-en stroomvariaties aan kan leek dat mij wel handig om de generator via die laadregelaar te laten lopen. 

De prijzen van de Miracle Moon-shop zijn overigens belachelijk hoog, ik heb de verschillende onderdelen elders veel goedkoper gezien.

Heb ook maar HBS-B, niet best in natuurkunde en weinig electronisch bijgeleerd dus vandaar dat ik mijn wilde fantasieën even op dit forum loslaat !

Steven

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#15 Geplaatst: 2009-01-11 00:36:23

Kom ik weer met mijn boot ;-)

Ik heb straks een 12V en een 220V systeem door elkaar lopen. Voor 220V gebruik ik in principe vaste stroom, maar indien onderweg de accu's. Daarvoor gebruik ik dan een omvormer (van 1700W in mijn geval) die bij vaste stroom (zeg EDF) de accu's bijlaadt en voor de rest gewoon 220V doorgeeft. Zou ik de aanvoerstroom eraf halen, dan schakelt het ding binnen 0,3 seconden (of zo) over en begint 220V te genereren met de accu's als stroombron. Later, als ik weer geld heb ^_^ wil ik er ook een paar zonnepanelen bij om de periode vd kant af te verlengen, en een zonnepaneel is mbv een schakelautomaat 'parallel' aan andere voedingsbronnen te schakelen, en zou in mijn geval schelen in de aanvoerstroomkosten (indien verbonden). Maar een (1) 135W zonnepaneel kost al 6 tot 700 euro, excl installatie en schakelmateriaal ...

Het grote probleem is het opslaan vd stroom. Met een laptop kun je er aardig lang op draaien - zo'n ding gebruikt 40W of zo - maar hang je er een vriezer en een koelkast en een Pc aan (ook gauw 2-300 wat inclusief monitor!) dan gaat het hard. En ben je een vermogen kwijt aan accu's met voldoende capaciteit "voor het geval dat", zeker als je een periode van week wilt kunnen overbruggen. Een generator is dan een betere oplossing voor 220V voorziening omdat deze in 1 keer 220V genereert (geen omzetverlies) en het blijft doen zolang er benzine of diesel ingegooid wordt.

Er zijn ook schakelingen, al dan niet ingebouwd in (duurdere) generators, die automatisch inslaan als de accuspanning te laag wordt. Dat is wel een mooie oplossing, bv in combinatie met zonnepane(e)l(en) en 'wat' accu's, maar het blijft toch heel aardig in de papieren lopen. Je bent dan eigenlijk een grote, dure UPS aan het bouwen ;-)

zon --> zonnepaneel ------ accu's --- omvormer --- 220

brandstof --> generator ----/

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#16 Geplaatst: 2009-01-11 01:25:46

oud spreekwoord

Voor niets gaat de zon op

Dat is nu wel anders.

Je hebt gelijk Richard zonneenergie kost ongeveer 5000 euro per KWpiek, dus tel uit je verlies want winst maak je nooit.

maar heb je een bootje zoals jij, of een afgelegen schuurtje zonder EDF in de buurt zoals ik, dan is het mooi.

Ik heb echter de accu's gratis gekregen van mijn baas want na enkele jaren ging hij over op onderhoudsvrije accu's dus ik heb fijn de loodaccu's met glazen bakken meegenomen en heb er nog veel plezier van.

Een polykristalijn setje van Conrad en een invertertje en je hebt leuk stroom.

Ook heb ik een Chinees 2.5 KW aggregaatje en dat werkt prima, sommige electrische apparaten deden het erop en sommige niet.

Bijvoorbeeld een 900W bandschuurmachine niet en een 1200 W boormachine wel, een vlakschuurmachine ook en de Karcher hogedruk niet.

Na monteren van condensator, inderdaad uit een oude wasmachine, de zilveren cylindrische (of zwart maakt niet uit) werkte alles perfect.

Kun je dus een beetje leuk goedkoop aan je spullen komen is het interessant, anders is het dure stroom.

groetjes

plb

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#17 Geplaatst: 2009-01-11 12:50:18

@plb:

Het probleem van de stroom niet verder gaan dan de groep waar de generator op aangesloten is, is opgelost, je gaf het al aan met de vraag of ik 3 fasen in huis heb en dat is zo. Waar ik de generator aan sluit is uiteraard maar 1 van de 3 fasen, en laat daar nu net maar 1 groep op staan. Dom dat ik daar niet eerder aan dacht, want het is zo simpel.

Groet en bedankt.

p.s. ik denk eerder aan de blokvormige sinus als het probleem voor de cv. Zodra de stekker van de cv in de generator gaat, gaat deze al in storing. De electronica van de cv ketel kan waarschijnlijk niet met deze blokvormige sinus overweg.

Groet, Kees.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#18 Geplaatst: 2009-01-11 13:31:04

ok kees 1 probleem opgelost, nog 1 te gaan.

Je zou het denk ik zo kunnen uitvinden. Maak je CV spanningsloos door de stekker eruit te halen, maak de aansluiting op/naar de CV pomp los en zet deze pomp op EDF stroom, hij gaat nu draaien. Wel zeker stellen dat je geen enkele verbinding met je CV meer hebt maar dat lijkt me niet zo moeilijk. Volgens mij heb je kennis genoeg.

Dan stop je de CV stekker in de generator en kijkt wat er gebeurt.

Valt CV weer in storing dan is niet de pomp de oorzaak. (en inderdaad vermoedelijk de electronica maar kan ook nog de ventilatormotor zijn, ik neem aan dat je een gesloten type hebt met ventilator. Je kunt dan voorgaande truc nog een keer herhalen met je ventilator)

draait de CV zonder problemen dan is de condensator de oplossing.

Indien geen resultaat dan is een statische omvormer een oplossing. Deze maakt van 12 of 220 V een betere sinus. Maar zoals al eerder gezegd een goede kost veel geld.

hoop dat je hier wat mee kunt en heb je vragen laat het weten.

ps hou wel je eigen veiligheid in het oog, dus eerst meten met een voltmetertje voordat je ergens aan pakt is altijd aan te bevelen cq noodzakellijk. Heb je te weinig kennis laat dan een vakman het doen.

plb.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#19 Geplaatst: 2009-01-11 15:02:28

@kees,

nog even nadenkend geloof ik niet dat bovenstaande het beste advies is, je moet een hoop gaan prutsen en   uiteindelijk kom je wellicht toch op de condensator uit, die dan ook de snelste en goedkoopste oplossing is of kan zijn.

Probeer trouwens nooit groepen te koppelen bij driefasenstroom, bij een dood net kun je ongestraft groepen parallel zetten maar komt EDF terug en zijn de fasen nog gekoppeld krijg je vuurwerk door de faseverschillen waardoor er zeer grote vereffeningsstromen gaan lopen.

Mijn advies is dus:

1. Een aparte noodgroep aanleggen voor de diverse verbruikers, direct gekoppeld op je noodaggregaat. Buiten VMVKas (of XMVKas of YMVKas, maakt allemaal niks uit, als het maar mantelkabel is)gebruiken, binnen kan alles maar VMVK is prima. Wel 3-aderig en minimaal 2,5 mm2 allemaal.

www.ute-fr.com/FR/PdfViewer.ashx?productId=U15401 zoals door Rob aangegeven, voor meer achtergrond

en natuurlijk voorzien van een 30 mA aardlekbeveiliging direct bij je generatortje, je normale aardlekschakelaars functioneren natuurlijk niet.

Dezen zijn voor een appel en een ei te koop (laatst nog 10 gekocht, je ziet ze vooral bij de Duitse firma's zoals Conrad, Lidl en Aldi, ik had ze bij Lidl gekocht, gelijk voorraad weg voor maar 7,95 per stuk. Die van Conrad zijn identiek, het zijn zelfs Conrad types maar daar kosten ze meen ik 29,95 per stuk!!

De aardlekbeveiliging bij het generatortje werkt, onafhankelijk of je nu wel of niet de aardpen hebt gestoken van je generatortje.

2. Je noodaggregaat voorzien van een flinke condensator (of meerdere) van ca 30 microFahrad die je parallel op de uitgang soldeert (fase en nul).

Dit lost ook het niet of niet goed werken van allerlei verbruikers op zoals bandschuurmachines en andere stevige verbruikers.

Werkt deze truc niet voor je CV, dan ben je toch aan statische omvormer gebonden of een nieuwe dure nooddiesel waarvan je ook zeker niet weet of dit wel goed werkt.

succes.

plb

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#20 Geplaatst: 2009-01-11 18:05:03

Heb de zaak dus even uitgeprobeerd bij dit mooie weer.

Generator liep onbelast nogal onregelmatig (deed me aan mijn ouwe Mobylette denken, eveneens nostalgisch tweetakt-luchtje..) maar toen ik er een bouwlamp van 500W op zette als een zonnetje.

Met alleen de CV (met ingeschakelde brander zo'n 150W) nog steeds onregelmatig met gemeten voltages tussen 170 en 220V, met bouwlamp erbij 200-220V. Maakte voor de CV niet uit, liep prima.

Om de zaak op de spits te drijven heb ik de generator met alleen een electrische kettingzaag van 2000W uitgeprobeerd. Ging ook nog aardig maar de beveiliging sloeg uit, na een minuutje weer aan.

Heb voor Kees nog even naar de pomp gekeken: Grundfos 3 standen, max. 92W. Er is ook nog aangegeven dat er een condensator in zit van 3 uF.

Bedankt Paul voor de link!

Steven