Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Apenstaartje

Auteur Bericht

avatar#5124
benq
Berichten: 16
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2009-01-13 22:28:11

Simpele vraag:

Wie weet hoe de fransman het at teken : @ (het apenstaartje) in het e mail adres noemt ? Dat was een praktisch probleempje waar ik tegen aan liep toen ik m'n e mail adres moest opgeven. Sta je bij zoiets simpels mooi met je mond vol tanden.........

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-01-13 22:36:34

Arobase

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2009-01-14 18:47:08

Als ik met de pc werk, toch wel een paar uurtjes per dag, heb ik vaak Radio 4 aan of 's morgens Radio 6 (jazz met kletsmajoor Edwin Rutten). Omroeppersoneel wil ook vaak internetadressen opgeven of - om te reageren - e-mailadressen. Als ik zo'n spreekmevrouw als Maartje van Weegen op Radio 4 een dergelijk adres hoor uitspreken als klassiek apestaartje radiovier punt nl krimp ik altijd licht ineen. Ligt dat aan mij? Apestaartje (ja Steven, nu apenstaartje) zeiden we toch in de jaren negentig van de vorige eeuw toen we nog wat moesten wennen aan internet?

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-01-14 19:12:46

Ce n'est pas mieux en France..... ik luister France Info in de auto, na een kwartier is het nieuws rond en dan Europe 1 want daar is tenminste humor.

France Info: double v-double v-double v-france-tiret-info-point-com (alsof de luisteraartjes debiel zijn). Die WWW, daar doen de Bataven tenminste niet meer aan...

Ik geef nogal eens aan bedrijven mijn e-mail adres door. Ik verbied ze me te faxen: slecht voor het milieu en ik weiger de faxen te lezen en gooi ze gelijk weg ("rare jongens, die Hollanders", hoor je ze denken). Rampzalig mijn e-mail adres door te geven: es-point-vé-eu-ér-bé'-deux eu-ka-arobase... etc. (Non madame, je ne suis pas Belge, je suis Néérlandais. "Ah bon? Irlandais?" NON HOLLANDAIS: "Ah, d'accord, mais vous avez un accent") En dat na 10 jaar.... ik had Internet in 1994 en een e-mail adres in 1995. Bedrijven hier, en niet de minste, beginnen net. "Oui, j'ai une messagerie mais je ne sais pas m'en servir....." en dat voor een personeelschef van 35 jaar.

Tip: er is de "tiret 6" ( - ) en de "tiret 8 ( _ ). NIET door elkaar halen.

Bonne soirée, ik moet morgen naar Parijs, ga maar met de auto want ik weet niet wat de RATP of de SNCF nu weer voor ellende in petto hebben....

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-01-14 20:44:58

Nu snap ik het, Steven,

"tiret 6" ( - ) en de "tiret 8 ( _ ) op het Franse azerty-toetsenbord!

Op het in Nederland gebruikelijke anglo-amerikaanse qwerty-toetsenbord is het gewoon "streepje"(-) en "shift-streepje"(_).

Overigens grappig, er bestaat ook een Nederlands toetsenbord, met onder meer ij op één toets, maar dat gebruiken ze blijkbaar alleen in Vlaanderen!

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-01-14 21:16:03

Mijn eerste integratie-actie, toen ik besloten had me in Frankrijk te vestigen maar nog in Nederland woonde, was zowel Windows (98) als het toetsenbord in het Frans te nemen. Windows kreeg je toen nog als OEM gratis bij een harddisk en bij Auchan een "clavier" gehaald.

Het is toch niet helemaal gelukt. Voor de cijfers gebruik ik nooit het numerieke toetsenbord maar shift + de cijfertoets, tot verbazing van de Fransen om me heen.

Voor de rest, geen probleem. Ik heb nog wel een Nederlands toetsenbord maar dat haal ik tevoorschijn als Nederlandse bezoekers komen en willen internetten.....

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2009-01-14 21:26:47

Nog een leuk verhaal entre bavards:

In de jaren negentig was mijn oud-tante, toen al boven de tachtig, bij mij op bezoek. Ze vroeg mij of ze op mijn typemachine een brief aan haar neef mocht schrijven, die vond namelijk haar handschrift onleesbaar. Toen ik haar vertelde dat ik mijn schrijfmachine van de hand gedaan had omdat ik nu met WordPerfect werkte, wilde ze dat ook wel proberen. En zij schreef op haar zesentachtigste een brief op mijn computer! Ze was enthousiast over het feit dat de 'carriage returns' vanzelf gingen en dat zij zonder stuf kon corrigeren.

Dit vertel ik aan iedereen die denkt te oud te zijn om zich op tekstverwerking of internet te begeven.

Steven, ik wist niet dat de Fransen zo achterliepen!

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2009-01-14 22:15:50

Toen ik in 1999 aankwam bij onze dienst, hadden er van de 75 artsen welgeteld 2 een e-mail adres, een collega en ik. Dat voor een dienst met bijna 16.000 bedrijven en 200.000 cliënten. Met een aantal grotere en internationaal ingestelde bedrijven communiceerde ik al snel via mail, mijn persoonlijke mailadres.

Internet en e-mail zijn er pas in 2004 gekomen bij onze dienst. Iedereen is daar nu wel aan gewend. Veel bedrijven nog niet, vooral kleintjes. Aangezien de Franse Belastingdienst -in dit geval de URSSAF die de sociale lasten int- nu min of meer verplicht de declaraties per Internet vraagt aan de bedrijven, moeten de kleintjes er ook aan geloven. De "secrétaires" weten wel best met de fax om te gaan, maar mailen is nog een hele kunst. Bovendien hebben ze het gevoel dat een mail geen juridische waarde heeft en een fax of brief wel.

Een paar maanden geleden had een middelgrote drukkerij een dringende vraag waarop ze snel antwoord van mij moesten hebben. Ik vroeg hun e-mail adres en dat hadden ze dus niet. Op mijn vraag hoe ze dan tekst en plaatjes van hun opdrachtgevers ontvingen was dat "per post" en heel soms "per diskette". IJverige dames typen dan alles over. En als de tent op de fles gaat maar schelden op de "mondialisation"!

Het verbaast me ook dat je heel vaak geen reactie krijgt op mails, al was het maar een bedankje of bevestiging.

Toen ik bij een recente bestuursvergadering voorstelde dat de artsen via hun thuis-PC konden inloggen op het netwerk van de dienst (kan technisch al lang) stoof een "syndicaliste" op. Of ik niet goed bij mijn hoofd was. Geen scheiding meer tussen thuis en werk, hogere werkdruk voor iedereen etc. Lauwe reacties van collega's.

Het gaat heus wel goed komen. Het duurt mij allemaal soms zo lang....

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2009-01-15 09:39:57

Steven,

  Wat ik me wel eens heb afgevraagd is of Frankrijk eigenlijk niet het slachtoffer is geworden van het succes van de Minitel. In het begin van de jaren 80 door France Telecom ontwikkeld als een kleine terminal ter vervanging van het telefoonboek, maar al vrij snel een soort email en chat medium avant la lettre. Treedt dan niet onherroepelijk de wet van de remmende voorsprong van de Britse historicus Arnold Toynbee in werking. Je hebt als France Telecom geïnvesteerd in de ontwikkeling en de uitbouw van de infrastructuur van het Minitel netwerk, je hebt een grote schare gebruikers en enigermate verslaafden, en dat dump je niet van de ene op de andere dag omdat er zich een nieuwe technologie aandient.  Die bovendien een duidelijk Amerikaans geboortekaartje heeft, en dat ligt nog steeds gevoelig in Frankrijk. Maar op een gegeven moment moet je schoorvoetend, aarzelend, verkennend, een beetje tegen je zin, toch mee gaan doen, maar niet van harte. Ook KPN wist in de beginfase in het geheel niet wat ze met dit medium aanmoesten, en een aantal geïnteresseerde medewerkers stak meer op van de bij XS4ALL aanwezige know-how, dan via het eigen wat logge, bureaucratische bedrijf. 

  Je zou dus verwachten dat Frankrijk als geen ander land in Europa rijp was gemaakt voor het internet tijdperk, en dus een vliegende start had kunnen maken. Hetgeen dus niet gebeurd is. Een te markt afschermende houding van FT en de Franse overheid? Te prijzige pc's, wie kent de peperdure Honeywell Bulls uit LDF nog? Te lastige importbepalingen en hoge importtarieven op computers en daaraan verwante apparatuur? Te veel Engelstalige programma's, te weinig Franstalige?   

  Dat zijn dus wat bedrijfseconomische en (industrie)politieke overwegingen, met een scheutje taal- en cultuurverschil tussen de Anglo-Saxen en de bewoners van LDF. Maar in cultureel opzicht blijft het verbazen: waarom eerst wel de Minitel zo innig omarmd, en nu nog steeds zo aarzelend met de pc en internet?

Rob van der Meulen

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#9 Geplaatst: 2009-01-15 11:58:12

Het is niet zo aarzelend meer, ik heb de indruk dat de laatste jaar of twee er een behoorlijke versnelling in zit.

Bijvoorbeeld onder de leden van mijn locale afdeling van de jardiniers de france wordt nu info uitgewisseld via e-mail, de "planning' in in een excel file, leuke powerpoint presentaties ( dat is een hobby van beginnende internetters geloof ik).

Ook voor het verkrijgen van informatie bij bedrijven begint het wat beter te werken, al zijn er genoeg die vergeten naar hun mail te kijken, laat staan het te beantwoorden, ook al hebben ze een website.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#10 Geplaatst: 2009-01-15 14:13:23

Het is een beetje een zijlijntje, maar ik kan toch niet laten om op de opmerking hier van Rob te reageren over het vermeende succes van Minitel. Dat kan niet echt een belemmering zijn geweest voor de ontwikkeling en acceptatie van e-mail en internet. Minitel was namelijk helemaal niet zo’n succes. Of beter, de landelijke uitrol was geen succes. Wat wel slaagde was de uitdeling van de gratis kastjes in Parijs. Maar de meeste mensen hebben die kastjes, vooral omdat de meesten rap ontdekten dat gebruik geld kostte, snel op zolder gezet of in de trapkast. Een groot aantal is zelfs de verpakking niet uitgekomen. Gratis was en is ook in Parijs nog steeds een toverwoord. Zodra de kastjes niet meer voor niks werden uitgezet, zakte de belangstelling dramatisch. Het succes van Minitel is één van de mythes die onverwoestbaar lijken.

Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van videotextdiensten in Nederland en mocht (in mijn jonge jaren) Frankrijk bezoeken om van het Minitelsucces te leren. De Franse organisatie wilde dat het een succes was, maar als je de gebruikscijfers bekeek, de hoeveelheid beschikbare informatie analyseerde en het verloop van de aangeboden diensten, moest je wel tot conclusie komen dat er geen droog brood aan verdiend werd omdat er vrijwel geen aanbod en geen gebruik was.

Het grote probleem was dat Minitel nooit kon zeggen dat het een mislukking was, want dan werd de deur helemaal dichtgeslagen. En dat hebben ze dus zo goed gedaan dat nog steeds Minitel als een succes wordt gezien.

Groet,

Frans

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#11 Geplaatst: 2009-01-15 23:14:11

Jazeker Frans ... Minitel een mislukking: zo was in "La Nouvelle République" van 29 januari 2008 nog te lezen dat er met Minitel eind jaren '90 een omzet werd gedraaid equivalent aan 1 miljard euro (20.000 diensten beschikbaar op Minitel) en dat deze omzet in 2001 gedaald was tot 702 miljoen euro en in 2006 nog altijd 130 miljoen euro en in 2007 100 miljoen euro bedroeg (nog maar 4.000 diensten beschikbaar op Minitel).

Als er in 2007 (toen Internet al lang de overhand had genomen dus) werd uitgegaan van een actieve gebruiker wanneer deze minstens één maal per maand een verbinding maakte waren er op dat moment nog altijd ruim 1 miljoen actieve gebruikers die samen goed waren voor 220 miljoen verbindingen in 2007.

Een grote mislukking dus inderdaad ;-) ... Maar goed, als France Télécom voor zichzelf één ding zou moeten betreuren met betrekking tot Minitel dan is het misschien wel dat het bedrijf met dit systeem zijn huidige grootste concurrent op het gebied van Internet (Free) gefinancierd heeft (Iliad, het moederbedrijf van Free, was erg actief op Minitel in de zogeheten "services roses" [zie rose², definitie 3])   ;-)

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#12 Geplaatst: 2009-01-17 08:23:44

hier 

nog een leuke link over geschiedenis van het apestaartje.

voor ons als Francofielen is er natuurlijk maar 1 verklaring de juiste en dat is de accent grave verklaring.

plb