Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EDF apparatuur

Auteur Bericht

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#0 Geplaatst: 2009-01-14 22:58:36

Bij ons zit de meterkast, zoals in veel oudere huizen hier, in de woonkamer. Op zich geen bezwaar, het zit mooi weggewerkt in een soort wandmeubeltje.

Maar afgezien van de meter (dag / nacht meter) zit er o.a. een:

"Relais Recepteur de Quatre Groupes d'ordres de telecommande à 175 Hz."

"Type EDF HN96-s-82"

"Pouvoir de coupure des 2 interupteurs 2A-250V"

Dit ding maakt op ongezette tijden een irritant geluid wat lijkt op het opwinden of aflopen van een veer. Het geluid valt niet samen met de tijden van goedkope stroom, soms hoor je het uren niet en dan weer 3 à 4 keer per uur.

Ik ben al eens naar het EDF kantoor geweest om te klagen maar ze halen hun schouders op: c'est normal.

Ik kan me dit niet voorstellen.

Kan iemand uitleggen waar dit relais voor dient en of het geluid zou mogen maken en eventueel een argument aandragen om EDF te overtuigen dat ze er wat aan moeten doen?

Bedankt en groet, Kees

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-01-15 00:05:30

Kees,

  EDF heeft ergens een Specification Technique op zijn website staan voor dit type HN 96-S-82 en andere familieleden. Onderaan de pagina (pour afficher ce document) een verwijzing naar een 24 pagina's tellend document in pdf formaat waar (bijna) alles in staat dat je over dit speciale dag/nacht tarief en EJP tarief relais zou willen weten.

  Dit relais, is dus een stukje elektro-mechaniek en mede daardoor hoorbaar, kan met verschillende soorten pulscodes door de EDF aangestuurd worden. Hangt er dus vanaf op welke code hij is ingesteld om welk kunstje te doen. Meestal dus de simpele heures pleines / heures creuses opdracht om een elektrische boiler in of uit te schakelen, of elektrische verwarming van het accumulateur type. Meestal hoor je op die schakelmomenten even een kort zoemend geluid. Tenminste bij het iets eenvoudigere type relais dat er bij mij inzit. De EDF zal voor andere toepassingen ook zo nu en dan wat stuursignalen het veld in zenden, en ik vermoed dat die opgemerkt worden door jouw Relais Recepteur, zoals de naam al aangeeft bedoeld om iets te ontvangen, maar die daar dan verder niets mee doet. Behalve auditief laten merken dat hij signalen door zijn ontvangstspoel krijgt.

 Misschien dat een relais van een recent bouwjaar wat minder herrie maakt, minder versleten, ik weet het niet. Het oorspronkelijke ontwerp van dit type dateert zo te zien op een aantal foto's die ik heb ook al weer ergens uit de jaren 80, dus er zijn ongetwijfeld verbeterde versies van uit gekomen. Luister eens bij buren met een soortgelijk type, dan heb je in ieder geval een vergelijkingspunt voor wat "normaal" is, en kun je eventueel tegen de EDF medewerker met recht van spreken zeggen: ce n'est pas normal.

Rob van der Meulen

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#2 Geplaatst: 2009-01-16 08:26:51

Het tabelletje is een beetje verminkt maar voor wie een goede verbruiksmeter zoekt is de Cresta een goede en goedkope keuze.

Test van VARA's kassa

plb 

MerkIsotronicPagetCrestaBasetechBrennenstuhlVoltcraftVoltcraftVoltcraftVelleman
Type403659149RCE-1106124400PM230Energy Check 3000Energy Monitor 3000Energy Logger 3500NETBSEM2
Prijs (gemiddeld)€ 15 € 15 € 10,00 € 14 € 27 € 20 € 40 € 30 € 10,00
O.a. verkrijgbaar bij:Mediamarktdiversen, ouder model, lijkt uiterlijk sterk op CrestaGamma en KijkshopConradHeel veel plekken ondermeer kijkshopConradConradConradBCC
Mogelijkheden         
Weergave netspanningNeeJaJaNeeJaNeeJaJaJa
Actueel verbruik (k)WJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Actele stroomsterke (A)NeeJaJaNeeJaNeeJaJaJa
Totaal verbruik (k)WhJaJaJaNeeJaJaJaJaJa
Gemiddeld verbruikt (k)WNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNee
Power FactorNeeJaJaNeeJaNeeJaJaJa
Energiekostenberekening €JaJaJaJaJaJaJaJaJa
Gemiddelde afwijking t.o.v. referentiemeter89,70%177,50%5,60%30,00%210,30%24,30%6,90%20,60%54,60%

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-01-16 10:10:44

@ Paul

  Handig overzicht. Schrik een beetje van de zeer grote onnauwkeurigheid van de meeste meters, ik zie een hoogste afwijking van maar liefst 210,30% staan! Gebruik zelf altijd een True RMS Fluke meter met ampèretang voor dit soort metingen. Je meet dan alleen het actuele stroomverbruik in Ampère, geen directe uitlezing in Watt of gemiddeld verbruik. Tot nu toe de impulsieve aankoop van dit soort verbruiksmeters die zo handig lijken en met hun digitale uitlezing nauwkeurigheid suggereren weten te weerstaan, en dat is maar goed ook zo te zien. De goede niet te na gesproken.

  Iets anders: onder Firefox gaat jouw tabel, hoe gecomprimeerd die ook al is, een beetje stoeien met de lijnen van het speelveld dat de techniek voor onze bijdragen ter beschikking heeft gesteld. Onder Internet Explorer gaat het goed.

@Kees

Dat EDF kastje was/is bedoeld voor gebruik bij het oude EJP abonnement van de EDF. Evenals het Tempo tarief niet meer te krijgen, bestaande aansluitingen blijven in de lucht, totdat die door een nieuwe eigenaar/huurder wordt overgenomen. Dan gaat de stekker er uit, en kun je kiezen voor hetzij het basistarief, hetzij het dag/nacht tarief. Meer smaken zijn er niet meer.

Bij die EJP en Tempo abonnementen zijn er in de winterperiode enigszins onvoorspelbaar rode dagen: dan betaal je zéér veel meer voor je verbruik. En daarvoor wordt je gewaarschuwd: met een signaalichtje in het relaiskastje, via sms, of op internet op te zoeken.

Indien er geen EJP of Tempo abonnement (meer) loopt, dan zou je bij de EDF misschien kunnen vragen, je hebt in dat geval immers een "modern" abonnement, om dat daardoor gedateerde kastje maar te vervangen door een simpeler relaiskastje (relais de découplage ou télécommande) van een recenter bouwjaar.

Rob van der Meulen

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#4 Geplaatst: 2009-01-16 16:46:54

Rob, bedankt voor je nuttige informatie. We hebben geen EJP of Tempo abonnement, wel dag / nacht tarief. Ik ga dus om een simpeler kastje vragen.

Zoals eerder beweert door mij, dat het geluid op ongezette tijden is is toch niet helemaal waar, s'avonds produceerd het relais op halve uren en hele uren voor oneveer 70-80 seconden het irritante geluid. Overdag s'morgens hoor ik niets, maar na 12.30 begint het weer. 12.30 is logisch, dat is het begin van de goedkope stroom, en 14.30 is ook logisch, het eind van de goedkope stroom. Maar ieder half uur daar tussen hebben we ook weer het geluid.

Als je ergens in een stad woont zal het misschien niet opvallen, maar hier is het zo doodstil dat het echt hinderlijk is.

Ik ga nogmaals naar het EDF kantoor en hou je op de hoogte.

Groet, Kees.

p.s. de tabel van plb valt bij mij ook buiten de normale lijntjes en ik gebruik gewoon IE met Vista.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-01-16 18:18:34

Kees,

Die ongeveer 80 seconden, dat klopt wel aardig. Dat speciale signaal dat de EDF verzendt - met een draaggolf van 175 Hz - wordt binair gecodeerd. Eerst een attentie pulsje van 1 seconde, dan even een stilte van 2,75 seconde, en daarna is er ruimte voor 40 pulsjes van 2,5 seconde voor de eigenlijke data. Daarmee komen 20 kanalen ter beschikking om evenzovele verschillende functies ergens te bewerkstelligen. Totale duur van dit "pulstreintje": iets meer dan 100 seconden.

  EDF die dit système de télécommande al meer dan dertig jaar geleden introduceerde gaf hier de naam PULSADIS aan. En in de moderne elektronische compteurs zit het (geluidloze) decodeercircuit hiervoor al keurig ingebouwd, dus geen apart relais kastje meer. En een nog nieuwere generatie compteurs gaat de komende jaren de bestaande vervangen.

Rob

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2009-01-17 07:09:38

@rob,

ja tussen een fluke en cresta zit toch wel wat verschil, je hebt het over een lada of over een rolls-royce, niet echt dezelfde klasse dus.

Maar voor 10 euro een redelijk betrouwbaar metertje (5% afwiijking) lijkt mij niet verkeerd.

Maar jouw mooie fluke meet geen cos phi :)

plb

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-01-17 08:38:57

@ Paul

Heb hier al te veel meetapparatuur staan. Eerst begon het op mijn veertiende verjaardag met een eenvoudige zwarte analoge universeelmeter, met een gevoeligheid van maar liefst 20 KOhm per Volt, en sindsdien is er het één en ander bijgekomen. Ik zoek dus argumenten om niet nog een "handig" extra instrument te kopen. Zoals ik al diverse malen nu echt mijn laatste nieuwe pc gekocht heb. En jouw tabel heeft mij daarbij geholpen. Maar je hebt gelijk, die 10 Euro voor de Cresta is geen geld. Begin ik toch weer te twijfelen.

Rob