Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verende zolderbalken

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2009-01-16 15:53:42

Hallo allen

De zoldervloer van ons huisje rust op balken die op hun 'hoogte' liggen. kwartslag gekanteld dus, zeg maar. Als je er op loopt veert de vloer als het ware op en neer. Men heeft me verteld dat dat eens was om grote ladingen hooi te kunnen dragen.Een verende vloer is dan sterker dan een stugge.

Ik wil die zolder bewoonbaar gaan maken en dus weer stug krijgen die vloer. Ik sta niet te springen om die balken weer te gaan keren. Wat een keer stevig zit, wil ik graag zo laten zitten.

Mijn idee was om een tweede vloer op de huidige te leggen en dan op elke verende balk een balk(je) te leggen die dus wel op zijn 'breedte' ligt. (kan ik gelijk mooi mijn elektra onder kwijt en het isoleert wat geluid)

Mijn vragen:

- Zal dat het veren kunnen oplossen, denken jullie.

- Moet ik daarvoor vette bastaings gebruiken van 63x175 mm of is het voldoende om een demi-chevron van 38x63 te gebruiken omdat het alleen om de stugheid van het balkje gaat en niet om hoe groot die balk is. (63x75 zou ook nog kunnen)

- zouden jullie die balken dan nog fixeren aan de bestaande verende balken of kan die tweede vloer er los op.

Het gaat om een vloer van ca.  25m2

Alvast bedankt voor jullie inzichten

remco 

avatar#6418
marc-o-brico
Berichten: 0
Reacties: 21

#1 Geplaatst: 2009-01-16 18:19:10

dag remco

een oud spreekwoord zegt; buigen of barsten.

dat zou hier het principe moeten zijn.

dit komt mij echter toch wel vreemd voor.

in de formule voor de sterkteberekening van balken neemt de sterkte van de balk toe met het kwadraat van de hoogte terwijl de sterkte in de breedte slechts lineair toeneemt.

verend hout kan langer heel blijven bij sterk varierende belastingen, denk hierbij aan de mast van een zeilschip, maar toch echt niet bij een stationaire belasting als het opbergen van hooi of stro.

de reden voor de platgelegde(breedte groter als de hoogte?) vloerbalkjes kan ik dan ook niet volgen.

de oplossing voor het verkrijgen van een stijvere vloer kan ik zo ook niet bedenken omdat daarvoor meer gegevens van jou zijde nodig zijn.

wat zijn de maten van de overspanningen en van de balkjes die er nu inliggen?

amicalement

marc

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#2 Geplaatst: 2009-01-16 20:48:44

Dag Marc,

Zo even uit mijn hoofd is de overspanning 4 meter 70. De balken die er nu liggen zijn zo'n 20 cm breed (de zijde waar ze dus op liggen) en 10 cm hoog. Tussenruimte 40 a 50 cm en daarop een simpel plankenvloertje.

het was even spitten maar ik heb er zelfs een fotootje van gevonden, mocht dat verhelderen kunnen.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-LXNK8VVO.jpg

remco 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-01-16 21:17:16

Remco,

alles een beetje kromme redeneringen. Balken op hun kant (dus hoger dan breed) is zowel qua draagkracht als ook qua vermijding van vering beter. Het draagt meer en het is stijver (minder verend). Bugen of barsten heeft hiermee niets te maken.

HxB = 200x100mm is bij 4m overspanning en 500-600mm HoH een vrij gebruikelijke afmeting. Heb ik net op een brico-website geverifieerd.

De balken een kwart slag draaien zou dus voldoende zijn (en is volgens mij ook de meest simpele oplossing).

Om op de balken een tweede balk (of chevron of bastaing) te leggen moet de vloer toch opgenomen worden. En deze tweede balk moet beslist door bouten met de liggende verbonden worden, anders heb je het effect van een bladveer! Alles wat los op de bestaande vloer ligt voegt gewicht toe wat het veereffect vergroot.

Volgens mij hebben de mensen die de hooizoldervleor met platliggende balken aangelegd hebben gewoon een fout gemaakt! En die moet hersteld worden.

Christian von Klösterlein

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2009-01-17 06:43:46

Eens met Christian, is de meest effectieve oplossing.

Als alternatief zou je, als het verwijderen van de houten vloer en het draaien van de balken teveel werk is, een draagbalk in het midden van de vloer kunnen overwegen, afhankelijk van de lengte van de kamer.

Dus in het midden van de overspanning, haaks op je huidige balken, en onder je huidige balken, een flinke steun-dwarsbalk van I-profiel staal in de muur gemetseld of een stevige eiken balk.

Kun je deze dwarsbalk niet goed in de muren krijgen, dan een poer opmetselen tegen de wand waar de balk op rust.

plb

avatar#6418
marc-o-brico
Berichten: 0
Reacties: 21

#5 Geplaatst: 2009-01-17 11:28:27

dag remco

de foto verklaart veel

dit is een situatie die ik in de auvergne meerdere malen heb mogen aanschouwen.

bij ons in het dorp noemt men dit met enige trots "plafond francais".

zoals bij veel wat men mooi vindt wordt ook dit plafond natuurlijk francais genoemd.

het is bedoeld als een vloer waar inderdaad hooi op gelagerd kon worden.

stijfheid o.i.d. had men niets mee te maken. men wist dat deze maten voor een dergelijke vloer en voor de voorziene hoeveelheid hooi voldoende waren.

christian,

met enige humor heb ik geprobeerd me zonder kennis van de situatie alvast een beetje in te leven in de mogelijke gedachten van degene die dit werk ooit vele jaren geleden gemaakt moet hebben. vanuit de rest van mijn betoog kun je toch opmaken dat ook ik de balken op zijn kant geplaatst de enige correcte wijze vind.

naar een oplossing toe;

uit ervaring het volgende; zelf heb ik onlangs 2 vloeren met een overspanning van bijna 5m gemaakt met balken van 70 x 260mm h.o.h. 40cm.

de vloeren zijn beiden gelijkwaardig verzwaard om trillingen en geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen.

op de ene vloer staan nog binnenwanden, deze vloer is geheel stijf en veert niet.

de andere vloer is geheel vrij van binnenwanden en veert ondanks de overgedimensioneerde vloerbalken en verzwaring nog steeds. mijn huisgenoten vinden dit niet erg en merken daar in gebruik dan ook niets van. zelf erger ik me er geregeld aan. veel hangt dus af van je verwachting in deze.

het ligt er ook aan wat je met het vloeroppervlak wil gaan doen.

de volgende oplossing kan misschien een olplossing zijn?

balkjes 10 a 15cm hoog over de vloerdelen heen op de eiken vloerbalken schroeven ,met behoorlijk wat schroeven en liefst een streep lijm om kraken te voorkomen. daarop dan weer een plaat osb als vloer. dat levert inderdaad veel ruimte voor isolatie en leidingen.

liefst goed muisdicht detaileren anders...

de nieuwe balkjes hoeven niet ingelaten te worden in de muren. de eiken balken hebben daar al ruim voldoende draagkracht voor.

misschien geen oplossing die volgens alle tegenwoordig toch wel heel vergaande regels verantwoord is, maar misschien wel een oplossing die voldoet voor een woning op het franse platteland waar je andere eisen stelt aan het wooncomfort en vooral ook een waarbij je het oude voor de auvernge traditionele plafond, waarvan ik me kan voorstellen dat je het zeer mooi zult vinden, in stand kunt houden.

veel succes ermee.

amicalement

marc

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#6 Geplaatst: 2009-01-17 17:11:34

kort samengevat: kiezen tussen draaien van de balken of mijn oorspronkelijke plan, maar dan met een grotere maat balken dan ik in gedachten had. Mijn voorkeur gaat uit naar deze laatste omdat het afhalen van de bestaande vloer en het draaien van de balken me nog niet zo aantrekkelijk voorkomt. Tweede vloer eroverheen lijkt me een stuk vlotter gedaan en levert ruimte voor elektra wegwerken. Goede tip van het verlijmen tegen kraken ook.

Dank voor jullie meedenken. Het inspireert mij alvast ruim om verder te denken. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2009-01-18 11:51:40

Even een korte reactie op het voorlaatste antwoord:

"het ligt er ook aan wat je met het vloeroppervlak wil gaan doen."

Dit gaat nooit op, je construeert altijd op maximaal mogelijke belasting.

Het huis overleeft de bewoners namelijk en het valt moeilijk te voorzien wat de functie -evt. noodgedwongen- gaat zijn op lange termijn.

In relatief warme streken hou je bij dakconstructies toch ook rekening met een dik pak sneeuw...

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#8 Geplaatst: 2009-01-18 12:30:43

Eens met hans,

goed construeren, de tweede vloer erbovenop is een flinke belasting voor de onderliggende balken, zijn de koppen nog goed? want daar gaan ze het eerste rotten.

wellicht ten overvloede maar heb ja al eens aan een centrale pilaar gedacht? dus in het midden van je vloer een steunpilaar, ik weet niet hoe het met je onderliggende kamers zit, of je ergens een steunmuur hebt maar dan zou dit ook nog een oplossing kunnen zijn, relatief eenvoudig en goedkoop en doeltreffend.

Je hebt dan natuurlijk wel een pilaar in het midden van je kamer staan maar dat kan ook best mooi zijn!

plb

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#9 Geplaatst: 2009-01-18 12:56:24

Ook over een pilaar heb ik gedacht. ik heb daar ook een mooi exemplaar voor uit een hongaarse boerderij. ben alleen bang dat het in de ruimte eronder een beetje propperig wordt.

Zou dat gewicht van die tweede vloer niet best mee vallen? Het is immers een niet al te groot oppervlak en de ondervloer is gebouwd om een flink pak hooi te dragen en steunt op 22 punten in de muren. De ruimte zelf gaat een simpel kinderkamertje worden dus er gaat niet heel veel gewicht extra opkomen.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#10 Geplaatst: 2009-01-18 13:15:12

tja, ik ben geen houtman, dus ik doe maar een beetje (afkijken van oude constructie) maar in mijn beleving blijft een verende vloer veren tenzij je er genoeg stijfheid in brengt.

Dat is niet eenvoudig is mijn ervaring na over vele verende vloeren gelopen te hebben!.

Stevige balken is mijn advies dus, 100*200 mm of zoiets.

Als je de balken niet in de muur in kunt brengen zou ik ze toch proberen aan de muur te bevestigen met de hoekprofielen die je bij de goede bouwmarkten tegenkomt, zelf zou ik een balk ook tegen de muur aan bevestigen met ankers tussen je vloerbalken, maar zoals gezegd ik ben geen houtman.

plb 

avatar#6418
marc-o-brico
Berichten: 0
Reacties: 21

#11 Geplaatst: 2009-01-19 09:47:43

dag mensen,

n.a.v. de reacties op mijn voorstel heb ik een en ander nog even op een rijtje gezet.

mogelijkheid 1; vloerdelen verwijderen en vloerbalken draaien. vervolgens een nieuwe vloeropbouw realiseren met plafond, isolatie en topvloer.

voor het plafond kunnen natuurlijk de oude vloerdelen hergebruikt worden alhoewel dit nooit meer zo mooi wordt door verkleuringen en beschadigingen.

mogelijkheid 2; balkjes van bijv, 75 x 150mm stevig op de eiken balken vastschroeven. liefst om de 30 a 40 cm door en door schroeven. daaroverheen en plaatvloer.  hiertussen ontstaat dan een ruimte van 150mm voor isolatie etc.

indien goed doorgeschroefd ontstaat hiermee een vloer die berekend is op ruim 250kg/m² . dit is meer dan het nederlandsche bouwbesluit eist. deze vloer zal naar het zich laat bedenken niet alleen sterk genoeg zijn maar zeer hoogst waarschijnlijk ook stil genoeg.

de doorsnede van de eiken balken bij de oplegging in de muren is ruim voldoende om 2 maal dit gewicht te dragen! ik ga er gemakshalve van uit dat de balkkoppen nog voldoende intact zijn.

we hebben het hier niet over een vloer leggen op een vloer maar de bestaande vloer constructief verzwaren om het geheel stijver te maken.

beide vloeren zijn constructief ruim voldoende zwaar

beide vloeren zijn ook voldoende goed realiseerbaar.

hopelijk hiermee enig overzicht te geven tot heldere besluitvoring.

amicalement

marc

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#12 Geplaatst: 2009-01-19 10:50:13

Als een pilaar onder de vloer een bezwaar is,
kun je overwegen om een pilaar OP de vloer te zetten,
die de vloer a.h.w naar beneden drukt.
Je moet dan de pilaar tussen plafond en vloer spannen.
In een kinderkamer is een pilaar een leuk object, b.v. als klimpaal,
of om een van de vloer vrijstaand bed aan te monteren.

janv

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#13 Geplaatst: 2009-01-19 16:14:38

dat vind ik een orginele creatieve oplossing jan!

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#14 Geplaatst: 2009-02-01 20:56:20

Afgelopen dagen de vloer gemaakt. Balkjes van 63x75 mm. Om de 50 cm een 14 cm schroefbout erdoor, een centimer verzonken en tussen elke twee bouten nog een stwee schroeven van 12 cm.

Eroverheen een 2 cm dikke plankenvloer. en....stug was het vloertje :-)

Voor de zekerheid in het midden een plek verstevigd met stukjes balk naast en aan elkaar, mocht ik er ooit nog eens die vertikale pilaar willen plaatsen.

Electra er mooi onder weg gewerkt.

Dank jullie allen voor het meedenken. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#15 Geplaatst: 2009-02-02 00:18:20

Leuk om te lezen dat - en hoe - je het probleem getackled hebt. Gefeliciteerd met je nieuwe stijve vloer!

avatar#6418
marc-o-brico
Berichten: 0
Reacties: 21

#16 Geplaatst: 2009-02-02 09:07:40

dag remco

fijn dat het op deze eenvoudige manier zo goed gelukt is!

en prettig dat je dat zo beschrijft.

ervaringsgegevens zijn vaak belangrijker dan moeilijke berekeningen.

veel plezier van je mooie vloer.

amicalement

marc

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#17 Geplaatst: 2009-02-02 11:25:16

In een kinderkamer is een pilaar een leuk object, b.v. als klimpaal,
of om een van de vloer vrijstaand bed aan te monteren.

In een bar kan het ook voor leuk visueel entertainment zorgen;)