Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat te doen?

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2009-01-17 19:03:39

We hebben ons vakantiehuis in december 2005 gekocht. Hat was een Maison en course de renovation.

We betalen inmiddels taxe de fonciere, water en EDF rekeningen. De verbouwing is nog lang niet klaar maar het begint bewoonbaar te worden. Tot nu toe hebben we echter geen aanslag gehad voor de taxe de habitation. Moet ik hier werk van gaan maken of nog even afwachten? Wat is verstandig?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-01-18 20:34:35

Willem,

  Klaarblijkelijk staat het nog als niet bewoond (vacant) ergens in de administratie van de belastingdienst. Dat duurt maar een bepaalde tijd, maximaal 5 jaar, dan worden ook leegstaande huizen voor de taxe d'habitation aangeslagen, conform La loi Engagement National pour le Logement (Loi ENL), No 2006-872 du 13 juillet 2006. Staat iets langer dan 10 jaar leeg, dan wordt deze belasting met 50% verhoogd.

  Kortom, op een gegeven moment staan ze toch voor de deur. Omdat je er nu al in kunt wonen, lijkt het mij verstandig zelf hierover kontakt op te nemen met de belastingdienst. Wachten tot zij het initiatief nemen, en konstateren dat er al enige of geruime tijd van (tijdelijke) bewoning sprake is, levert geen plezierig vertrekpunt voor een gesprek op. Bovendien: ook de Franse fiscus kent instrumenten als naheffingen en boetes. En wat is er voor de belastingdienst makkelijker dan wat bestanden tegen elkaar uit te draaien, bijvoorbeeld dat van EDF aansluitingen en het woningenbestand? Ook bouwaansluitingen duren niet onbeperkt zoals we hier op het forum hebben kunnen lezen.

   De grondslag zal op dit moment, nu de verbouwing nog maar gedeeltelijk is voltooid, een beperkte zijn. In de loop der tijd zul je meer moeten gaan betalen, wanneer de oppervlakte die habitable is toeneemt.

  Ik ben geen fiscalist, dus het bovenstaande is een gezond verstand benadering, niet meer dan dat. Misschien bestaan er nog speciale uitzonderingsregels voor grote verbouwingen. Maar die zullen dan wel als zodanig in de boeken moeten staan, met een officiële bouwvergunning, of je moet offertes laten zien van wat er gaande is.     Anders zegt half Frankrijk dat ze nog enige tijd in de verbouwing zitten en dus even een pauze willen inlassen voor de betaling van de taxe d'habitation. In het Bulletin Officiel des Impôts, No 69 du 14 mai 2007 (Instruction 6 D-3-07) staat een nadere toelichting, met  een typering van logements habitables en wat er onder ingrijpende bouwwerkzaamheden moet worden verstaan, en een zestal punten waarin de Appréciation de l'état de vacance nader gepreciseerd wordt. Daarmee werpt de fiscus een stevige barricade op voor mensen die denken op een makkelijke manier aan belastingverlichting te kunnen gaan doen. Er moet sprake zijn van een zeer ingrijpende verbouwing. Lees zelf maar na op deze site.

Rob van der Meulen

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#2 Geplaatst: 2009-01-18 22:03:43

Dag Rob,

Tot zover helder, als ik er achteraan ga moet ik dan beginnen op het gemeentehuis of moet ik de belastingdienst (in 19) aanschrijven?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-01-18 22:23:42

Willem,

Heb even de afzenders bekeken op mijn aanslagen taxe d'habitation + redevance audiovisuelle, en de taxes foncières: er zijn twee verschillende belastinginstanties, een Centre des Impôts en een lokale trésorerie. Loop eerst maar bij het gemeentehuis langs, die weten wie je bij jullie in de regio hiervoor moet aanschrijven.

Rob

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#4 Geplaatst: 2009-01-19 11:27:20

Ga ik doen Rob, dank voor je reactie

Willem 

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#5 Geplaatst: 2009-01-19 15:37:27

Wij betalen inmiddels (sedert 2007) ook alle aanslagen/belastingen en de EDF, maar inderdaad nog (steeds) niet de taxe de habitation.

Ons huis is ook nog en course de renovation; zelfs de burgemeester is al eens komen kijken.

Na volledige interne sloop zijn inmiddels zijn alle balken + vloeren vervangen en is de badkamer gereed.

De keuken moet nog geïnstalleerd, de elektra vernieuwd/uitgebreid, de schoorsteen voorzien van een rvs pijp en het binnenschilderwerk gedaan . Daarna kan met de inrichting worden begonnen en is het huis bewoonbaar (waarschijnlijk eind 2009).

Gedurende de renovatie huren we steeds een chalet op het gemeentelijke bungalowpark dat wordt beheerd door een ambtenaar van de secretarie. De gemeente heeft slechts 270 inwoners, verspreid over een kern en een groot aantal gehuchtjes; dus iedereen zal ongetwijfeld iedereen kennen.

Daaruit zal ongetwijfeld blijken/bekend zijn dat ons huis nog steeds niet habitable is en er dus ook geen woonbelasting is verschuldigd.

We wachten voorshands maar af.