Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ardoise vervangen

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2009-01-18 01:21:24

Eind vorig jaar zijn een zinken nokstuk en wat leitjes van ons ardoisen dak gewaaid. Een lokale artisan heeft dat op kosten van de verzekering gemaakt. Dat was nog een hele toer, want met zijn ladder van 10 meter kwam hij bij lange na niet tot aan de nok. Met een gehuurde hoogwerker is de klus geklaard en kon ik de emmer op zolder voor het opvangen van het hemelwater weg halen. Hij heeft tevens wat foto’s gemaakt van de rest van het dak en heeft me verteld dat de meeste leitjes in een slechte staat verkeren. Dat klopt wel, want op zolder kan je de sterrenhemel zien door de kleine gaatjes in het dak. Dat het toch niet of nauwelijks lekt tijdens regen, komt waarschijnlijk door het stevige afschot. Ons huis is van 1727, maar ergens in de eerste helft van 1800 is er een verdieping op gebouwd, dus ik vermoed dat het dak een kleine 200 jaar oud is. Het houtwerk van het dak is overigens in zijn geheel goed en waarlijk een prachtig voorbeeld van vakmanschap. Het huis heeft een oppervlak van 10x8 (lxb) meter. De zolder is hoog, heel hoog. Dus ik schat dat het totale oppervlak vanwege de omgekeerde v-vorm van het dak een dikke 120 m2 is. Op het internet vond ik vele vormen van offertes voor herstel bij vergelijkbare daken. De prijzen varieerden van 70 tot soms 200 euro per m2. Daarbij moet worden aangetekend dat in sommige gevallen in de prijs ook het afvoeren van de oude leitjes en een volledige betimmering waren inbegrepen (en niet eens bij de duurste). Bij mij in de buurt wonen enkele couvreurs, dus ik ga daar mijn licht eens opsteken. Maar ik wil graag enigszins beslagen ten ijs komen. Bovendien denk ik dat een compleet nieuw dak me (qua prijs) te gortig is. Zoals ik nu hoor, is dat minimaal 10.000 euro met een uitloop tot ruim het dubbele. Heeft er iemand ervaring met het vervangen van leitjes en de kosten? Zelf doen is volgens mij nauwelijks een optie, omdat het dak zo hoog is dat een goedwillende amateur als ondergetekende er zo lang met een gehuurde hoogwerker over doet, dat het nauwelijks opweegt tegen uitbesteden aan een snelle vakman.

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-01-20 18:24:09

Frans,

geen ervaring met ardoises (wij hebben tuiles mécaniques), maar even het volgende:

Totaal vervangen is vaak de beste optie, als geen reparatie-ardoises van het juiste formaat verkrijgbaar zijn. Oude ardoises kunnen ook bij het losmaken onherstelbaar beschadigd worden. Zijn jullie ardoises overigens gespijkerd of met haken vastgezet?

Steiger of hoogwerker kunnen een behoorlijke kostenpost zijn. Ik heb tot nog toe bij dakwerkzaamheden de volgende oplossingen gezien:

- conventionele steiger tegen de gevel

- lange ladders tegen de muur, 'werkstoelen' ingehangen en daarop steigerplanken

- werken van binnenuit. Er worden dan vanuit een dakkapel of een gemaakte opening ladders op het dak gelegd en van daaruit en vanuit de zolder gewerkt.

Oude leitjes zou ik niet laten afvoeren maar als wegverharding of basis voor een terras gebruiken.

Helaas geen specifieke astuces pour ardoises, maar misschien helpt het een beetje - ik heb het meeste opgestoken bij besprekingen met diverse aanbieders.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2009-01-21 00:44:40

Dank je wel Christian.

De leien zitten met haakjes vast. Het grootste probleem is dat het dak onvoorstelbaar hoog is. De kamers zijn ook on-Frans hoog. De laagste dakgoot zit op 7 meter. En op het hoogste deel waan je je bij Onzelieveher aan tafel. Het dak zelf is een ouderwets puntdak dat steil omhoog loopt: twee vlakken van 10 x ruim 5 meter. Er zitten van die mooie haken op het dak waar de couvreur zijn werkplank aan vast kan zetten. Ik zou niet weten hoe hij dat doet, want ik heb het nergens nog gezien. De leitjes bewaar ik vast en zeker. Maar voorlopig laat ik alles zitten. Het dak lekt nog niet echt. En de geschatte kosten schrikken me nu toch een beetje af.

Groet,

Frans