Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

stoppenkast vragen

Auteur Bericht

avatar#6681
leplessis
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-01-18 11:33:36

beste allemaal,met heel veel interesse heb ik de handleiding van Du Moulin bestudeerd, bijzonder leerzaam! dank daarvoor. echter al lezend komen er nog enkele vragen bij mij op.maar eerst iets over de situatie. we hebben een oude boerderij in het zuiden van normandie (orne) met een elektische aansluiting uit 1999. tri fase, 3x 20A en een door de vorige bewoners aangelegde stoppenkast waaraan (gezien bovenstaande handleiding) nogal iets aan mankeert. Kortom, de 3 interrupteur differentiel zijn aangeschaft en ik kijk al met een frons naar de aansluiting van de boiler. Maar dan de vragen: 1)     jour/nuit schakelaar voor de boiler: het systeem funtioneert maar ik heb mijn bedenkingen. Kan het forum mij een vertellen hoe de correcte manier van installeren is en hoe de twee rode draden uit de stoppenkast (j/n signaal) kunnen worden onderscheiden? Klopt de volgende analyse: F/N gaan eerst naar jour/nuit schakelaar dan naar disj. en dan naar boiler. Maar dan de rode fil pilote…? Welke weg leggen deze af? En hebben deze fil pilote eigen stroom nodig om te functionere? 2)     ik wil in de werkplaats een extra stoppenkast aanleggen (voor de toekomstige nieuwe badkamer)Daar wil ik 1 van de drie fases (20A) heen brengen. De afstand die de nieuwe kabel moet gaan afleggen is iets minder dan 25 meter en ligt volledig binnenshuis. Volgens het schema van Du Moulin zou een kabel van 4 mm2 volstaan, maar over die afstand (en ivm met een toekomstige boiler) kan het wellicht geen kwaad om een dikkere variant te kiezen? 6mm2 of 10mm2? Wat is wijsheid? 3)     tri fase waterpompde waterpomp wordt nu zonder stop gevoed door de stoppenkast. de drie draden komen in een kastje binnen die de schakeling tussen het drukvat en de pomp voor zn rekening neemt. Het kastje ziet en indrukwekkend uit maar ik kan niet nagaan of dit ook de functie van stop in zich heeft. Maar moet hier, in algemene zin, geen stop tussen?

met heel veel dank,

Laurens Koetsveld

Normandie, Orne 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-01-18 13:00:16

Laurens,

  De pot verf staat hier open, dus heel kort:

1) Aansluitschema voor een monophasé boiler is op veel websites te vinden. Dit is er één van. De EDF stelt het zeer op prijs wanneer hun signal/fil pilote wordt gezekerd met een disjoncteur van 2 Ampère. Voor de beveiliging van je boiler moet er dan nog een disjoncteur van 16 of 20 Ampère in de stroomweg daar naar toe zitten, en uiteraard het apparaat dat luistert naar het signal pilote, de contacteur jour/nuit. Van dit trio heb ik - zonder bedrading -  een foto staan in het elektriciteits verhaal hier op de website. In het aansluitschema op de hierboven staande link staan twee draden ingetekend die naar het relais de découplage ou télécommande gaan. Andere naam ook: relais 175 Hz. Dat gaat op voor een wat oudere installatie, met een apart kastje daarvoor. Bij de nieuwere compteurs électronique is die functie ingebouwd, en bevindt zich aan de onderkant van de meter een klepje met wat aansluitpunten daar achter. Daar moet je de kontakten C1 en C2 hebben. Tenminste, bij de monophasé uitvoeringen daarvan.

2) Overdimensioneren kan nooit kwaad, kost iets extra's, maar daar heb je achteraf zelden spijt van. De aanleg kost meer geld, tijd en energie, indien je je eigen uren van een prijskaartje zou voorzien, dan de extra kosten voor wat dikkere bedrading. En die wordt met de stijgende koperprijzen alleen maar meer waard, dus een goede diepte investering. Kijk verder in de twee items hulpgroepenkast en doordrukstekker in deze rubriek. Bij dat laatste onderwerp staat een keurige tabel voor maximale lengtes, maximaal aan te sluiten vermogen en draaddoorsnedes, ontleend aan de website van Leroymerlin.

3) Ieder apparaat dat niet gezekerd aan het lichtnet hangt, in dit geval alleen beveiligd door de stroombegrenzing die in de Franse disjoncteur de branchement is ingebouwd, zou ogenblikkelijk los moeten worden gekoppeld. Zorgen dat er een triphasé disjoncteur in de groepenkast komt om van daaraf deze pomp te voeden. Een paar aan het zicht onttrokken zekeringen die zich wellicht ergens in de "black box" van deze waterpomp bevinden is niet voldoende. Er mag domweg vanuit de groepenkast nooit ongezekerde bekabeling ergens naar toe gaan.

En dan nog dit: wanneer alles toch stevig op de schop moet worden genomen, waarom maken jullie er dan geen monophasé aansluiting van? Afhankelijk van het verbruik zou je dan misschien nog een stapje terug kunnen doen in je puissance souscrite: van 60 Ampère naar 45 Ampère. Zie het trifase onderwerp in deze rubriek voor wat betreft de nukken en grillen van een driefase aansluiting. Of is die driefase waterpomp beslist noodzakelijk, en niet te vervangen door een enkel-fase exemplaar?

Rob van der Meulen

avatar#6681
leplessis
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2009-01-21 11:00:53

beste Rob,

dank voor de uitvoerige reactie. erg leerzaam en daarom geeft het me extra vertrouwen dat ik beslagen ten ijs kom tijdens de inkopen en de installatie.

je reactie op vraag 3 kon ik wel raden natuurlijk maar je blijft toch nederlander...en aangezien zn disjoncteur 150 euro kost ren ik niet gelijk naar de winkel. valse zuinigheid waarschijnlijk. over je laatste opmerking hebben we wel nagedacht maar toch besloten dit zo te laten. de pomp is natuurlijk te vervangen en de installatie om te laten zetten, maar het geruststellende gevoel dat als er ergens in het systeem 1 fase wegvalt, wij er nog twee andere hebben is me ook wat waard. 

ik hoop je bij eventuele vervolg vragen weer te treffen. 

een gezellige groet, laurens

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-01-21 11:59:57

Laurens,

  Twee opmerkingen:

1) Die speciale automaten voor een driefase apparaat, een disjoncteur tétrapolaire (4 schakelkontakten, ook de nul doet mee) - doen nieuw maximaal iets van 70 à 80 Euro voor de A-merken, en goedkoper voor merken als Debflex en aanverwanten. Nog goedkoper: op een vide-grenier ook voor rond de E 10 te vinden. Maar het seizoen daarvoor gaat pas in het voorjaar weer van start. En vóór deze disjoncteur moet volgens de NF regels een aardlekschakelaar van 30mA zitten, en tête de ligne. En dat moet dan uiteraard een interrupteur différentiel tétrapolaire zijn. Kom je in totaal toch dicht in de buurt van die E 150 die je noemt. Wat ook nog kan is de kruising tussen deze twee types: één disjoncteur différentiel tétrapolaire.

 

2) Bij wegvallen van één fase de twee andere nog als "back-up" aanwezig? Hangt er maar net vanaf wat er fout gaat. Wanneer er door overbelasting op slechts één fase de beveiliging van de disjoncteur de branchement (hoofdschakelaar) in werking treedt, staan alle drie de fase aansluitingen stroomloos. Een triphasé aansluiting zorgt er in de praktijk voor dat je alle stroom (even) kwijt bent bij overbelasting: geen ingebouwde garantie op partiële stroomcontinuiteit, integendeel juist, je loopt een voorspelbaar risico op een totale coupure. Aanzienlijk groter dan bij een gelijke puissance souscrite in monophasé door de EDF aan huis afgeleverd. Mocht je overwegen ooit de stap te willen maken naar een pompe à chaleur, dan kan je zo'n drie-fase aansluiting maar beter houden.

 

Succes met de renovatie,

Rob van der Meulen