Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

model leenovereenkomst

Auteur Bericht

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2009-01-19 09:55:07

Wij zijn van plan om Franse vrienden van  ons financieel te helpen bij de opstart van hun naai- en herstelatelier aan huis.

Wie weet er een model leenovereenkomst te vinden die ik hiervoor zou kunnen gebruiken en met onze voorwaarden kan aanpassen maar tevens rechtsgeldig is.

Verder sta ik open voor tips waar ik op zou moeten letten of rekening mee zou moeten houden bij het aangaan van deze overeenkomst.   

Corinne

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#1 Geplaatst: 2009-01-19 11:26:57

Hoi Corinne,

Zonder kennis van het Franse recht (het is kennelijk een lening in Fr.), een paar korte opmerkingen.

1. Bewijs: In NL is een lening vormvrij (hoeft niet eens op papier). Voor de duidelijkheid is dat natuurlijk wel aan te bevelen. Bij grote bedragen is de notariele akte geschikter.

2. Voorwaarden: Wat voor lening? Vaste rente of variabele rente, vaste aflossing of variabele aflossing, direct opeisbaar of niet, wel of geen onderpand, aflossing contact of giraal, wat bij betalingsachterstanden, etc.

3. Belastingen: Is de rente marktconform of is er geen rente? Mogelijk overschrijd je een drempel voor schenkingen als je geen rente vraagt. Uitstaand geld is onderdeel van je vermogen en daar betaal je wellicht vermogensbelasting over.

4. Mogelijk kun je bij je lokale bank een standaard-overeenkomst opvragen en die aanpassen aan jullie wensen. Dat lijkt me handiger dan een overeenkomst zelf opstellen en later ontdekken dat je iets vergeten bent.

5. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende voorwaarden.

Tot slot: geen waarschuwing, maar wel een gezegde: "Met vrienden moet je wandelen, niet handelen."

Nils

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#2 Geplaatst: 2009-01-21 09:54:02

Hallo Nils,

Hartelijk dank voor je snelle reactie, het betreft hier inderdaad een niet al te grote lening volgens Frans recht. 

Ik denk aan een vaste lage rente en vaste girale(=traceerbaar) aflos mét de mogelijkheid voor extra aflos èn met de aangeschafte (naai)machines als onderpand.

Die standaard-overeenkomst is nu juist het probleem waar zou ik die kunnen vinden, mijn eigen bank in Frankrijk is La Banque Postale en daar moet je voor zoiets volgens mij niet zijn want dan moet je eerst een afspraak maken met  je conseiller financière en dan heb je veel uit te leggen vrees ik. Volgens mij verstrekken ze daar zelfs geen persoonlijke leningen.

Wie kan mij daaraan helpen of waar kan ik die op het net vinden of hoe heet zoiets in het Frans.

Corinne 

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#3 Geplaatst: 2009-01-21 14:36:52

Corinne,

Da's wel lastig en hier kan ik je niet mee helpen.

-----------

Mocht het je niet lukken een franse versie te bemachtigen, nog even dit.

Geldleningsovereenkomsten hebben geen exclusieve bevoegdheid welk recht van toepassing is (ze verschillen hierin van bv. huurovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten e.d.). Je kunt dus zelf bepalen dat het Nederlands recht van toepassing is, ook als partijen in Frankrijk wonen en de lening via Franse rekeningen loopt.

 

Je kunt de overeenkomst in het Nederlands opstellen en hierin opnemen dat op de overeenkomst het Nederlands recht van toepassing is en dat alle geschillen die verband houden met en/of voortvloeien uit de overeenkomst uitsluitend kunnen worden voorgelegd aan de Nederlandse rechter te (verzin maar een rechtbank, Breda bijvoorbeeld).

 

Voordeel: je begrijpt alles en hoeft je geen zorgen te maken over de franse regeltjes.

 

Nadeel: Je Franse vrienden zullen er niet al te veel van begrijpen. Bij ruzie moet je een Nederlands vonnis executeren in Frankrijk en dat duurt wat langer.

 

Succes,

 

Nils