Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Keuze NL FR mbt belasting betalen

Auteur Bericht

avatar#6693
Arnoud
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-01-20 13:33:15

Hallo allemaal,

ik ben nieuw op dit forum, zal me even voorstellen, mijn naam is Arnoud.

Ik ben op dit moment werkzaam in Engeland. Mijn werkgever heeft een kantoor in Parijs en ik heb de optie vanuit daar te werken. Mijn (belasting)partner woont en werkt in Nederland.

Als ik kies om vanuit Frankrijk te werken is mijn arbeidscontract Frans, ik ben dus in loondienst in Frankrijk. Ik zal forensen tussen NL en FR. Het verdrag tussen NL en FR zegt volgens mij waar je meer dan 183 verblijft (woont) daar betaal je belasting. Doordat ik af en toe andere werkzaamheden heb, kan ik schuiven en dus net meer of net minder dan 183 dagen in Parijs zijn en mijns inziens dus eigenlijk kiezen waar ik belasting betaal in NL of in FR....

Mijn vraag is eigenlijk, als je de keuze hebt tussen in NL en FR belasting betalen, waar ben je dan financieel beter af? Ik denk ook omdat ik in Franse loondienst ben al mijn sociale premies in FR worden betaald? Maw ik ben sociaal verzekerd in FR ook als ik kies om in NL belasting te betalen? Verlies ik hierdoor ook 2% AOW per jaar?

Heeft wellicht iemand een tip voor een 'tax goeroe' in Parijs die evt beetje Engels of Nederlands spreekt en mij verder wegwijs kan maken in de taxjungle?

Alvast bedankt.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#1 Geplaatst: 2009-01-21 10:09:08

Arnoud,

Welkom!

Lees even onderstaande discussie: 

topic_redirect.php?topic=3886/0/

Doordat ik af en toe andere werkzaamheden heb, kan ik schuiven en dus net meer of net minder dan 183 dagen in Parijs zijn en mijns inziens dus eigenlijk kiezen waar ik belasting betaal in NL of in FR....

Laat ik de eerste zijn om te zeggen dat als je (belasting) moet betalen, dan moet je gewoon betalen, maar we hoeven het de fiscus zeker niet eenvoudig te maken! Ik ken nog al wat lui die zich in onze situatie bevinden. Die betalen allemaal een lage belasting in een of ander belastingparadijs (Isle of Man bijvoorbeeld) en verblijven in geen enkel ander land langer dan 183 dagen. Deze formule werkt feiloos. Je kunt dus zowel de NL als franse fiscus ontlopen.

Maw ik ben sociaal verzekerd in FR ook als ik kies om in NL belasting te betalen? Verlies ik hierdoor ook 2% AOW per jaar?

Het fijne hierover weet ik niet helemaal, als je er voor kiest om in NL of FR te wonen, maar als je er voor kiest om in een belastingparadijs te "wonen", dan kun je je vrijwillig voor 10 jaar bijverzekeren, daarna verlies je inderdaad 2% per jaar dat je niet in NL (of FR?) woont. Ik woon al lange tijd niet in Europa en heb zo mijn eigen spaarpotje, mocht ik zo oud worden.