Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CMU in 2009

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2009-01-21 11:44:55

De afgelopen jaren werden mij als "inactif" mijn ziektekosten volledig verzekerd door de CMU omdat ik ruim onder de inkomensgrens blijf. Maar vanaf 1 februari 2009 wordt mij de complementaire geweigerd vanwege "... une disproportion marquée entre les ressources déclarées et les éléments de votre train de vie. (circulaire ministérielle DSS n° 2008-18 1 du 06.06.2008 sur le train de vie)..."

Sinds afgelopen jaren is er niet veranderd: noch in mijn inkomen noch in mij levenswijze. Wie kan mij uitleggen wat genoemde circulaire inhoudt en wat ik nu moet doen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-01-21 13:36:27

Ik heb de circulaire gevonden en begrijp nu waarom.

Voor degenen die in dezelfde situatie verkeren, zie

http://www.sante.gouv.fr/adm/dagpb/bo/2008/08-06/ste_20080006_0100_0093.pdf

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2009-01-23 23:09:47

Het komt erop neer dat inwoners die gebruik maken van de CMU en daarnaast een ruim inkomen genieten, niet meer in aanmerking kunnen komen voor deze vorm van verzekering. Met name in de Dordogne zijn maatregelen uitgevaardigd om Britten die permanent in Frankrijk wonen en via trucs in de CMU terechtkwamen, uit deze verzekering te stoten. Zij gaven op een laag inkomen te hebben, maar hielden er een levenswijze op na (dikke huizen, vette SUV's) die het tegendeel aangaf.

In die hoek moet je die circulaire van vorige zomer plaatsen.

Het is dus zaak om even langs de CPAM te lopen om opheldering te vragen. Je bevindingen hier gemeld, zouden leerzaam kunnen zijn.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2009-01-31 17:18:11

Men dient onderscheid te maken tussen CMU-de-base (die ca.70% dekt van de standaard ziektekosten) en de gratis en alles dekkende CMU-Complementaire.

Tot voor kort kwam men in aanmerking voor de CMU-C als men geen of een gering inkomen genoot; naar het vermogen werd idioot genoeg niet gekeken. Sinds de hierboven genoemde circulaire kijkt men o.a. ook naar het vermogen.

De CPAM munt niet uit in duidelijke communicatie, noch snelheid, maar het lijkt er op dat vermogende Nederlanders zonder (of met een klein) inkomen, die bovendien meer dan 5 jaar in Frankrijk wonen, wel in aanmerking komen voor de CMU-de-base; zelfs zonder formulier E121. Of voor deze groep vermogenden zonder inkomen een cotisation voor de CMU-de-base verschuldigd is, kan de CPAM nog niet vertellen, maar in ieder geval rept de bovengenoemde circulaire hier niet over.