Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wimax contra ADSL

Auteur Bericht

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#0 Geplaatst: 2009-01-24 17:30:10

Omdat wij binnnenkort ons permanent gaan vestigen (eindelijk, zucht!!) in Frankrijk ben ik me gaan verdiepen hoe we het contact zullen gaan onderhouden met de buitenwereld. Wij gaan wonen in Nièvre (58) en hebben tot nog toe ons gered met ons nederlands mobieltje voor die broodnodige contacten. We hebben dus nog geen vaste telefoonlijn. De lijn komt wel ons huis binnen maar deze is op dit moment niet actief. Maar ook internet moet natuurlijk mogelijk worden.

We wonen daar ongeveer 6,4 km (blijkt 5,7 km te zijn. update 19-05-2009) van de dichtsbijzijnde telefooncentrale af. Volgens de testjes op internet kunnen wij daar op niet meer dan 512kb rekenen voor een ADSL aansluiting. Die testjes heb ik uitgevoerd met het telefoonnummer van onze buurman die 300 meter dichter bij de centrale woont. (De buurman zal wellicht wat verbaasd hebben gekeken naar de ontvangen reclame voor een ADSL aansluiting die hij niet wenst, maar goed!!)  

Nu is er onlangs ook een Wimax netwerk aangelegd. De dichtsbijzijnde steunzender staat op 6,2 km afstand. Hiermee zou een snelheid van 2mb te halen zijn tot afstanden van minimaal 10km. Hiervoor is bij voorkeur wel een zichtverbinding nodig. Vanuit het hoogste punt op mijn huis heb ik net geen zichtverbinding. Ik heb dat op de IGN kaarten via de hoogtelijnen uitgezocht en op ongeveer 1 km van ons huis raakt de straalverbinding net de toppen van de bomen. Zou ik hier nu veel last van hebben? Want een hogere snelheid dan die 512kb van ADSL zou toch wel wenselijk zijn. Mijn concrete vraag is nu heeft iemand ervaring met een Wimax netwerk die wat zinnigs kan zeggen over mogelijke verzwakking van het signaal door die boomtoppen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-01-24 21:01:44

Aat

Mij lijkt dat je een uitgelezen kandidaat bent voor Internet via Sateliet. Kijk snel naar de geheel nieuwe aanbieding van Orange op dat gebied. Even Googlen op "Orange satellite internet" en je krijgt een aantal hits met zeker voldoende info. De prijs is bijna gelijk aan die van goedwerkend ADSL en je hebt meteen 2 Mb, altijd beter dan 512k via een lange landlijn (6 km is eigenlijk ook daarvoor al aan de limiet) en betrouwbaarder in jouw geval dan die WIMAX, een techniek die zichzelf nog moet bewijzen en die inderdaad gauw last heeft van heuveltjes.

Succes

Jaap

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-01-24 21:39:09

Aat,

  Die eerste stappen van NiverTel (58) op Wimax terrein volg ik als 56K modem bezitter met belangstelling. Inmiddels zijn er 200 aansluitingen, en een drietal internet service providers. Over de eerste ervaringen zijn de Franse gebruikers van het eerste uur - niemand anders nog aanwezig op de snelweg - positief. In Amsterdam is er binnen de ring ook een eerste begin. Lees daar nauwelijks wat over, het concurrerend aanbod is natuurlijk vrij overdadig te noemen. Een aantal mensen - verwend met veel hogere snelheden, en die een analoog modem alleen nog maar kennen uit sterke verhalen van hun ouders - is van mening dat deze Amsterdamse versie alleen maar goed zou zijn voor wat mailen en surfen. De Franse gebruikers in de Nièvre zijn aanzienlijk positiever. De meeste Franse regio's liggen echter nog ver achter op Wimax schema. Vraag me overigens wel af of er nog een download-limietje op de Wimax abonnementen zit, toch de aanbiedingen nog eens doorlezen.

  En een hopelijk sterke steunzender die op ruim 6 km afstand zit is natuurlijk aardig, maar je zult ook bij jou vandaan signaal terug moeten zien te sturen. Dat vergt in ieder geval een uitstekende antenne bij jou op het dak. En wat die boomtoppen betreft, daar zal het zelfde verhaal voor opgaan als met tv signalen. Bij regen en met bomen die vol in het blad staan zal er wat signaal verloren gaan. Als het meezit gaat alleen de snelheid van je verbinding naar beneden, als het tegenzit valt de verbinding weg. Maar ze staan op 1 km afstand, dus ik schat in dat het wel mee zal vallen met die mogelijke verzwakking. Eén van de eerste beta testers zegt hierover: Le climat (pluie et brouillard ) ralenti un peu les temps d'acces au reseau. Maar eens kijken wat Morvan bewoners met veel heuvels en bomen in de buurt hier verder over gaan rapporteren.

Rob van der Meulen

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2009-01-27 23:39:37

Jaap gaf aan dat ik dan de kandidaat ben voor die sateliet internet verbinding. Ook Wim gaf aan dat sateliet voor sommige mensen de uitkomst is voor redelijk snel te internetten. Om daar een gepast antwoord op te geven heb ik de laatste dagen eens bijgehouden hoeveel Mb aan dataverkeer ik verbruik. Tenslotte is via dat satelietabbonnement een datalimiet van 1,67Gb download en 330MB upload per maand vastgelegd en heb ik daar dan wel voldoende aan? Het bedrijf dat het aanbied schermt dan met: "2Gb, dat zijn meer dan 10.000 webpagina's". Alsof dat heel veel is, maar een beetje klikken en je bent zo bij die +/-330 pageload's per dag. Ik ben een redelijk veel aanwezige gast op internet. Dit forum, Frankrijk forum, Club du morvan, Hollandais en France enz. dat je moet je toch allemaal bij houden, niet waar ;-). Als je dan af en toe ook nog een You tube filmpje aanklikt dan zit je denk ik snel over die datalimiet heen.

Ik heb de teller (netpeeker) gestart op zondagavond laat en zit nu al op 240Mb download en 7,5Mb upload. Terwijl ik toch echt niet heel veel bijzonders heb gedaan. De grote boosdoener was maandag met het bekijkenvan 6 filmpjes op You tube. Met andere woorden als ik af en toe ook nog eens wat MP3tjes wil downloaden heb ik echt niet genoeg aan die 2Gb per maand. Laat staan als je nog even een filmpje wil downloaden maar dat laat je waarschijnlijk wel uit je hoofd omdat dat ook te lang gaat duren misschien. Het is dus een leuk abbonnement voor mensen die niets bijzonders doen op internet en eigenlijk alleen via google wat opzoeken en hun email lezen en beantwoorden. Mijn conclusie is, Nee, zo'n abbonnement is niets voor mij, dat gaat me handenvol geld kosten aan het bijkopen van extra Gb.

Aat

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2009-01-28 10:37:33

Tja Aat, dat zou voor WIMAX pleiten dus. En dan maar hopen, dat die het dus doet. Want je blijft in dit land met de heuveltjes en dalen en bossen (natte bossen zijn nare dingen voor hoogfrequente stralen) altijd met het risico zitten van slechte ontvangst. En als dat wellicht niet altijd is, maar soms is dat toch ook een ergernis.

Van een Hollandse kennis uit de buurt (en een behoorlijke internetfreak hoor), die noodgedwongen op Sateliet zit omdat WIMAX bij hem in de buurt dus achter zo'n heuveltje zit, vertelt mij, dat hij van die 2Gb limiet niet echt wat merkt. Volgens hem is het een soort voorwaarde in het contract, dat ze de mogelijkheid geeft om je naar een lager debiet te mogen draaien. Want dat is wat er in eerste instantie gebeurd. Als je in een maand boven de 2Gb uitkomt, dan mogen ze je naar een lagere downloadsnelheid terug zetten. Per de nieuwe maand zit je dan weer op 2Gb. Maar ja, als dat niet echt genoeg voor je is, is het inderdaad meer bijkopen (hoger abonnement nemen dus) geblazen. Of maar een deel van de maand Youtubefilmpjes kijken dus.:)

Overigens, levert WIMAX waar je gaat wonen voldoende downloadcapaciteit? En tegen welke prijs? WIMAX hier in de Limousin is bijna twee keer zo duur (alles bij elkaar, want  en WIMAX EN de provider betalen) als ADSL over het telefoonlijntje..

Stof ter overweging dus

(PS voor alle duidelijkheid, ik heb geen enkel belang in SatInternet, noch in ADSL, noch in WIMAX van wat voor provider ook)

Succes met de keuze

Jaap

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2009-01-28 10:58:49

De keuze is ruimer, men blijkt nog steeds te onbekend met umts of 3G+. Het is op dit forum al eens eerder aan de orde geweest, ik blijf er nog steeds zeer tevreden over want het werkt.

Wellicht traag, maar gestaag.

Groet,

Peter. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2009-01-28 17:00:55

Tuurlijk, dat kan ook nog......als je maar dicht bij de grote agglomeraties woont. In een heel groot deel van Frankrijk is UTMS en 3G+ slecht tot onmogelijk te gebruiken. Vergeet niet dat er zelfs nog delen zijn waar zelfs het inmiddels oude vertrouwde GSM het nog steeds niet doet.

En dan nog de kosten. Behoorlijk prijzig voor een maar matige snelheid en capaciteit. Het heeft ook zijn nuttige functie, mobiel internet, zeker, maar alternatief?

Je me demande.

Jaap

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2009-01-28 19:32:19

Tu te demande, Jaap, en dat is prima. Als ik op jou af ga, zou ik het laatste jaar verstoken zijn geweest van internetverbindingen èn me bovendien blauw hebben betaald.

Beide zijn niet waar, waaraan toegevoegd dat ik in een zeer "witte zone" van Frankrijk woon waar het SFR-netwerk naar behoren werkt in tegenstelling tot dat van Orange om van Bouygues maar te zwijgen.

Maak er eens kennis mee, er gaat 'n wereld voor je open.

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2009-05-19 19:57:18

@ Aat

Uit je reactie zojuist bij het onderwerp telefoneren Fr-Nl begrijp ik dat het toch geen Wimax geworden is voor je internet? Niet leverbaar, technisch niet realiseerbaar, adsl toch leverbaar, of is Orange ook in de Wimax business gegaan?

Rob

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#9 Geplaatst: 2009-05-19 21:07:07

Rob,

Het is inderdaad geen Wimax geworden. De Wimax mast is 6,2 km verwijderd van ons stulpje. Op die afstand moet je volgens de deskundigen echt een vrij zicht op de mast hebben. Daarvoor moest ik naast mijn huis een mast oprichten van ongeveer 25 meter hoog om boven de bomen uit te komen. En deze mast moet redelijk stijf zijn want hij mag in de wind niet teveel bewegen omdat de bundel zeer gericht is. Dit werd te kostbaar. Dus ik heb toen besloten om eerst maar gewoon ADSL aan te vragen. En om geen gedonder te krijgen met tussenpersonen e.d. dacht ik dat het het beste was om het direct bij de bron (FT/Orange) aan te schaffen. Als het dan goed werkt kan ik altijd na een jaar uitkijken naar een goedkopere provider.

FT/Orange meldde mij dat het een snelheid van max 1Mb kon aanbieden naar mijn huis (5700meter vanaf de dichtsbijzijnde centrale). Ik dacht eerder aan maximaal 512kb gezien de afstand.

De internet verbinding wilde eerst niet werken en service clients van FT/Orange hielp mij niet geweldig het heeft een aantal telefoontjes gekost maar uiteindelijk door eigenhandig ingrijpen (het verwijderen van de condensator uit de aansluitdoos waar Thomas het regelmatig over gehad heeft) werkt de internet verbinding naar wens met inderdaad ongeveer 1Mb snelheid. Ik ben dus nu tevreden hoewel ik in snelheid met Wimax een factor twee beter zou uit zijn maar die 1Mb valt me alleszins mee.

Aat

avatar#7219
Fred&Lenneke
Berichten: 0
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2009-06-03 19:23:57

Aat,

kan je iets over de kosten zeggen van aanleg/aansluiting en de kosten per maand en/of per Gb van je aansluiting?

Fred

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#11 Geplaatst: 2009-06-03 22:15:37

Fred

Ik heb een standaard abbonement via Fr. telecom/Orange internet + TV + gratis telefoneren in Frankrijk voor €39,90 + €7,00 voor gratis internationaal (naar nederland o.a.) en 30 minuten naar franse mobiele nummers. Dit zijn de kosten per maand. Er is geen datalimiet en de snelheid is afhankelijk van hoever je van de centrale afzit. Dichtbij tot 8 Mb, maar bij mij, op bijna de grootst mogelijke afstand van 5,7 km, bijna 1 Mb.

Er zullen ongetwijfeld goedkopere aanbieders zijn. Daar heb ik niet naar gezocht.

De aansluitkosten zijn nihil als er al een telefoonaansluiting is waarvan het oude nummer bekend is. Als er een monteur langs moet komen om een kleinigheid op te lossen of iets in de centrale moet uitzoeken o.i.d. (zoals bij mij!) kost je dat eenmalig € 54,-. Als er geen aansluiting is zullen de kosten ongetwijfeld oplopen maar daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.

Aat

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2009-06-05 20:01:49

Aat,

Ik heb buitengewone sympathie voor je, want jij zoekt ook bepaalde opties van te voren uit.

a) Wimax is een nieuwe technolgie die max. ca. 70 km per straalzender kan overbruggen in overigens plat gebied. Helaas is dat dus vrijwel nergens het geval in LDF. Dwz. als die straalzender uitsluitend in HORIZONTALE richting uitstraalt, dan kunnen 'capteurs' op een toren slechts binnen die 70 km limiet het relaissignaal opvangen en doorgeven. Dit is dus een fysieke wet en NIET van toepassing indien die golven NIET Verticaal kunnen opgevangen worden.

b) Mits men een continue satelietverbinding voor Internet en Telefonie heeft,  kan dit dus wél op de meter nauwkeurig, Maar ik betwijfel sterk of de snelheid van zo'n verbinding in vooral up-stream nog enige relatie heeft met gemoeide kosten van een mobile Internet en Telefoonverbinding abo én zeker als je mobieltje ergens anders geregistreerd staat. En ook niet in vergelijking tot gem. tarieven die voor ADSL en bas débit gangbaar zijn in LDF.

c) Het zijn zijn dus de doorgevers, die BEPALEN of hun klantjes zich binnen een land bevinden, met meestal een vaste telefoonverbinding en via die 2 koperdraadjes van de fysieke telefoonlijn.

Als die vaste lijn volledig 'overgenomen' is door een provider én men heeft geen abo bij FT meer, dan wordt het ERG afzien, indien het probleem zich in fysieke zin voordoet bij FT. Dan kan men dus ook niet bij FT terecht is men VOLLEDIG afhankelijk geworden van die ISP.

Ik heb dus beide situ's meegemaakt én ik ben voldoende in technische zin gevormd om in zo'n situ binnen 2 uur onderzoek met meetapparatuur te zeggen waar het probleem volgens mij moet liggen. Dan komt men maar opdraven om die analyse te bevestigen! En zoniet dan heeft de VERANDWOORDELIJKE en erg groot probleem met mij. Zo simple is het dus ook in LDF.

Aat, alle privé-communicatie van Thover hier wijst in de zelfde richting dat de combi FT+Orange geen slechte is!

Vroeger mss. wél, maar nu niet meer!

Groetjes van,

Bruin.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2009-06-06 10:08:02

Fred,

Wij wonen een kleine 7 km van de centrale en ik heb al sinds jaren een stabiele verbinding van 512 kb/s. Zelden uitval.

Dit is voor mij ruim voldoende om radiostream kanalen te beluisteren en te internetten. 

Zelf zit ik bij Tele2 met een abo van 23 euro per maand (bestaat geloof ik niet meer). Is nu Neuf/SFR en kost 19.90 p.mnd alleen ADSL. Orange heeft een soortgelijk abonnement. Hier kan je je lijn testen en de mogelijkheden zien,

Het televisiebeeld haal ik van de schotel.

Telefoon is gewoon anoloog.

Het modem heb ik via Marktplaats gekocht (Thomson 510) waar er velen voor een habbekrats te koop staan omdat er in Nederland veel modems worden/werden weggegeven bij een nieuwe aansluiting. Veel van deze modems worden weer doorverkocht voor zo'n 10 á 25 euro die gewoon goed zijn, meer heb je hier dus niet nodig.

Je vult in dit eigen modem je account en paswoord in welke je hebt ontvangen bij je Franse abonnement. Maak dus geen gebruik van de Franse modem aanbieding die je ook weer een paar euro per maand extra kost. Nergens voor nodig.

Desnoods koop je alhier voor zo'n 70 euro eenmalig een nieuw modem bij één van de grote winkelketens. Na een paar jaar heb je de aankoopkosten eruit.

Telefoneren via een modem blijkt in de praktijk vaak erg tegen te vallen omdat het in feite digitaal pakket transport via ADSL is. Een pakketje missen gaat nog wel maar meerdere pakketjes missen levert storing op. In mijn omgeving hoor ik veel klachten over echo op de lijn en uitval van het gesprek, zodat dan dus uiteindelijk toch weer voor een gewone analoge verbinding wordt gekozen.

Dit is uiteraard afhankelijk van de situatie ter plaatse , centrale, afstand etc. maar zowel in Nederland als in Frankrijk zijn er veel klachten over telefonie over ADSL. Goede ervaringen zullen er overigens ook wel zijn.

Daarnaast blijf bij stroomuitval (!) de analoge verbinding bestaan en bij ADSL uiteraard niet.

Wimax is erg afhankelijk van de situatie ter plaatse. Een vriend hier heeft het uitgeprobeert, ook zo'n afstand, maar dit viel erg tegen. Hij heeft de onderdelen weer gauw binnen de proeftermijn teruggestuurd.

Aan jou de keuze... Succes.

Rob.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#14 Geplaatst: 2009-06-06 17:57:47

Rob,

Zal ik je hier gewoon de mogelijkheden geven binnen mijn leefgebied:

NRA : ULN79 - Nombre de lignes : 2 500Distance vous séparant du central : 3867 mètres - Atténuation : 39.83 dBEstimation débit ADSL : - Estimation débit ADSL 2+ :

Dit betekent dus dat ik hier ADSL 2+ kan hebben, toch?

Nu even een ander testprogramma nl. :

http://www.degrouptest.com/test.php?mode=expert

dan krijg je dus alle details.

Het klopt overigens met de test die jij hier noemde dat fysieke gegevens het zelfde zijn maar over aanbod blijven er dit rijtje over:

Opérateurs Offres FT Internet IP/ADSL :
IP ADSL 512 (512/128 Kbps)Possible
IP ADSL 1024 R (1024 Kbps/128 Kbps)Possible
IP ADSL 1024 Pro (1024 Kbps/256 Kbps)Possible
IP ADSL 2048/256 (2048 Kbps/256 Kbps)Possible
IP ADSL Max (jusqu'à 8 Mégas/800kbps)Possible
IP ADSL Max 2+ (jusqu'à 18 Mégas/1Mbps)Impossible
Offres ADSL Orange (cf. IP ADSL)Possible
ADSL Nu (sans abonnement FT)Possible
+ Orange TV (Bouquet Orange TV)Possible par Satellite
+ Orange TV Haute Définition Impossible
+ Canal (Canal+ ou CanalSat)Impossible
Tous les FAI présents sur ce réseau
ADSL Max 2+ (Jusqu'à 18 mégas)Free
NordNet
Orange
ADSL Max (Jusqu'à 8 mégas)Alice
Budget Telecom
Darty
[+] afficher
Les FAI utilisant exclusivement ce réseau sont Nordnet et Orange.
Type de raccordement proposéOption 3
Dégroupage jusqu'à 6,4 Mbps/640kImpossible
Dégroupage jusqu'à 16 Mbps/800kImpossible
ADSL Nu (sans abonnement FT)Possible
+ Téléphonie par ADSL (VoIP)Possible
+ TV par ADSL : TV, Canal+, CanalSatImpossible
Estimation du débit descendant possible3973 kbps
Estimation du débit montant possible320 kbps
Le réseau Sfr est utilisé par Sfr , Nerim et Magic Online.
Type de raccordement proposéOption 5
Dégroupage jusqu'à 20 Mbps/1 MbpsImpossible
ADSL Nu (sans abonnement FT)Impossible
+ Téléphonie par ADSL (VoIP)Possible
+ TV par ADSL : TV, Canal+, CanalSatImpossible
Estimation du débit descendant possible839 kbps
Estimation du débit montant possible210 kbps
Le réseau Completel est utilisé par Numericable et Dartybox.
Type de raccordement proposéAucun
ADSL Nu (sans abonnement FT)Impossible
+ Téléphonie par ADSL (VoIP)Impossible
+ TV par ADSL : TV, Canal+, CanalSatImpossible
Estimation du débit descendant possible--
Estimation du débit montant possible--

Votre ligne téléphonique n'est pas éligible à l'ADSL : krijg de pest FAI, want ik weet dat het bij anderen wél mogelijk is!m

 

Dit geheel wil dus hier zeggen dat ADSL 2+ gewoon niet aangeboden wordt hier!

En dat je met Orange nog het beste uit bent met gratis binnen abo bellen naar oa. PB!

Dus als iemand me hier nog de oren wil wassen over de 'heren?' operateurs dan staat die onmiddelijk op! En Free is na SFR de grootste ISP (FAI) én ook nog de grootste oplichter, naar mijn bescheiden mening dus.

En Rob als ik jouw link loslaat op zelfde fysiek tel. nr, krijg ik weer andere uitkomsten voor aanbieders van ADSL + Internet. Dus wie heeft dan gelijk na FT+Orange van de overige aanbieders???

 

Met vr. groeten van,

Bruin.