Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

WiMAX: een aarzelend begin.

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2009-01-27 16:39:01

 

Over sneller internet gesproken, en de inspanningen van de Franse overheid om ook de zones blanches, waar voor bijna 2 miljoen Fransen geen adsl dekking is, toch op de één of andere manier aan een haut-débit internet verbinding te helpen. De satelliet oplossingen zijn hier op het Forum al aan bod gekomen, de WiMAX technologie minder.


Wat houdt deze techniek in? Te vergelijken met de steunzenders voor de mobiele telefonie worden er WiMAX zenders neergezet, via glasvezel verbindingen aangesloten op het internet. De abonnee krijgt thuis een speciale (richt) antenne, en die wordt met een coax kabel verbonden met een modem/routeur. En kan dan als alles goed gaat snel internetten. Download tot 2 Mbps, vier maal zo snel als de eenvoudigste 512 Kpbs adsl-aanbiedingen, en upload tot 256 Kbps. De allereerste praktijkervaringen wijzen erop dat dit geen folderpraat is, maar snelheden die daadwerkelijk bereikt worden. Eén van de eerste gebruikers in de Nièvre roept enthousiast: je suis complètement bluffé par la qualité de la connexion. Hier gaat het dus om de “vaste” WiMAX technologie, die een golflengte van 3,5 GigaHertz gebruikt.


Er komt ook nog een mobiele versie op 2,6 GigaHertz, ook in de auto plezierig door blijven werken op je laptop en tegelijkertijd het omringende verkeer alert in de gaten blijven houden. Maar zover zijn we nog niet. In Frankrijk niet, en ook in Nederland niet, waar een Kamermotie voor uitstel zorgt tot waarschijnlijk 2010 van de veiling van de licenties voor deze mobiele WiMAX frequentie. De Kamer vond de oorspronkelijke voorwaarden veel te veel ruimte bieden voor de bestaande spelers op deze markt, die na verwerving van licenties rustig achterover zouden kunnen gaan leunen zonder er al te veel werk van te maken, om op die manier nieuwkomers op ruime afstand te kunnen houden.


Terug naar Frankrijk. In 2006 heeft de Franse ARCEP, de organisatie die de regelgeving voor télécommunications et le secteur postal bewaakt, een 44-tal licenties verleend voor het opzetten van regionale WiMAX netwerken. Pikant detail: France Télécom zat daar niet bij voor Frankrijk zelf, wel voor outre-mer. De overheid haalde daarmee 125 miljoen euro op, en legde de licentiehouders stevig wat verplichtingen op. Belangrijke inhoudelijke overweging voor de ARCEP: << l'importance des engagements de déploiement souscrits, correspondant au total à plus de 3500 sites déployés à l'horizon juin 2008>>. Maar die verwachting is niet uitgekomen, het gaat allemaal veel langzamer dan voorzien. In juni 2008 riep de ARCEP de licentiehouders tot de orde, en verzocht hen vriendelijk doch zeer dringend om aan hun “roll-out obligations” te voldoen. En ook de centrale Franse overheid wordt wat ongeduldig: Bercy veut que l'ARCEP presse les opérateurs stond er medio december vorig jaar te lezen. De sécretaire d'Etat à la Consommation Luc Chatel was wat boos geworden. De opérateurs moeten voortaan iedere zes maanden bij de ARCEP een voortgangsrapportage inleveren, en het woord boete is ook al gevallen. Hoe langzaam gaat het? Eén van de licentiehouders had van de in de licentie voorziene 968 sites er in totaal 11 gerealiseerd.


In de vele commentaren passeert een hele reeks verklaringen de revue. Het is een nieuwe technologie: << Le démarrage modeste des déploiements s'explique en partie par le retard industriel et la maturité insuffisante des équipements à la norme WiMAX 802.16e.>> Ook wordt gewezen op het wat moeizame bestuurlijke - en business model waarin les régions et les départements gemanoeuvreerd werden. Die waren niet van plan om de staat te gaan betalen voor het recht om op eigen grondgebied iets te mogen gaan doen pour les territoires défavorisés en haut débit. Parijs, komt u maar over de brug met subventions voor deze schone zaak. << Les collectivités locales mettront seulement 1 euro sur la table pour obtenir l'autorisation d'exploitation de fréquences radio, permettant de déployer des réseaux de type Wimax. Une somme symbolique qui traduit le fort mécontentement des régions et départements vis-à-vis de la méthode d'attribution de ces licenses.>>


De Engelstalige pers verwoordt het aldus: “Fragmentation cripples French WiMAX market but regulator holds fire”. En: “Hardly any WiMAX deployments in France. According to the terms of the WiMAX licenses, 3564 WMAX locations should have gone 'live' on 30 June 2008. Unfortunately, only 526 sites, a mere 15%, have been built out”. Een paar jaar geleden werd al gewaarschuwd voor het gebrek aan ervaring van sommige licentie aanvragers, en het gevaar van versnippering: "....most licences were allocated to new entrants instead of established French or foreign telecoms players. Furthermore, the geographical segmentation of the spectrum brings added complexity, and none of the selected companies can provide nationwide coverage". Ook de concurrentie verhoudingen met France Telecom komen voor het voetlicht: “Is France Telecom up to dirty tricks? ........ARCEP notes that France Telecom, which received no WiMAX licences, has been playing catch up to cover these 'white zones' with an offer called NRA ZO (central office for white zones) that directly competes with WiMAX operators. One of the 'tricks' that France Telecom has played on the WiMAX market is to announce the rollout of DSL in an 'white zone' when it learns that an operator is about to deploy WiMAX. 'They completely undercut WiMAX installations we have planned,' said Ariel Turpin, head of MIS at the Seine et Marne government. 'In such a situation, how can you attract a WiMAX operator to do business in your region?' ”

 

Nu ARCEP de WiMAX licentiehouders het vuur wat aan de schenen begint te leggen, is er de afgelopen maanden plotseling wat meer activiteit op dit terrein merkbaar. Zie de stand van zaken in de Nièvre. En het recente aanbod van France Telecom voor een satelliet verbinding zal daar wel weer een reactie op zijn.


De lezers die hadden gehoopt hier een paar handzame verwijzingen te vinden en inschrijfformulieren voor een snelle WiMAX verbinding heb ik met dit verhaal teleur moeten stellen. Dat duurt nog even voor WiMAX echt van de grond komt in Frankrijk. Regio afhankelijk, afwachten welke kwaliteit aan netwerk er hardwarematig wordt neergezet door de licentiehouders, en zoals gewoonlijk helemaal afwachten wat de kwaliteit is van de internet service providers die deze infrastructuur mogen gaan exploiteren. Wat u wel alvast kunt doen: het dak opgaan. Met een verrekijker. En zien of er een zichtlijn bestaat tussen uw huis en een aanwezige dan wel geplande WiMAX zendmast. Want zitten er heuvels tussen, dan wordt het toch een satelliet verbinding.

Rob van der Meulen

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#1 Geplaatst: 2009-01-27 19:56:41

Robert,

Je schrijft dat de verbinding 2mb download is maar ik heb begrepen dat alle zenders minimaal uitgerust zijn om op 4mb te werken maar dat ze allemaal in het begin afgeknepen zullen zijn op 2 mb. Er is blijkbaar in een groeipad voorzien.

Aat

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-01-27 20:12:03

Aat,

Wimax is nu voor heel wat regio's nog gehuisvest in het land dat: "promises, promises, real soon now" heet. Op zekere dag in de toekomst zal prinses Wimax wakker worden gekust door een schone prins op een wit paard, daar twijfel ik niet aan. En in de volle 4Mbps galop naar de huiskamer gaan.  Maar dan zijn zijn we wel een paar jaar verder. Het zou al mooi zijn wanneer we eind 2009 een 50% roll-out zouden kunnen zien met een stabiele 2Mbps download snelheid voor alle abonnees. De licentiehouders zullen het trouwens nog knap lastig krijgen met de verdere financiering van de hele WiMAX infrastructuur.  

Rob