Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

La Source

Auteur Bericht

avatar#6645
OuweGrijze
Berichten: 4
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2009-01-29 15:02:04

Ik heb voormijn watervoorziening een eigen bron op enkele honderden meters van mijn huis. Bij de bron staat een klein betonnen vaatje met inloop, overloop en uitloop naar het grote voorraadvat. De inloop/aanvoer is een tuyau met een geschatte diameter van 5 cm. Er komt weinig maar voldoende water door.

Maar: Een halve meter van het vat loopt een redelijk steile helling. Ik kan mij niet voorstellen dat de aanvoer daar helemaal is ingegraven, maar op het punt waar de aanvoer uit de grond komt stromen liters en liters water weg. De vraag is nu, voordat ik ga graven, hoe werkt zo'n aanvoer? Hoe komt het water zonder zand in die tuyau terecht? Kan ik iets verknallen als ik gewoon ga graven. Kortom hoe werkt zo'n aanvoer?

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2009-01-29 15:13:06

Zonder de situatie te kennen (een fotootje zou mooi zijn) het volgende.

De vorige bewoners waren niet gek natuurlijk en zetten zo'n vaatje neer op een plaats waar "natuurlijk" water uit de rots komt stromen.

Hier rammen ze dan een ijzeren pijp in de rots op die plaats, het meeste vocht zal nu uit die pijp komen.

Die pijp loopt tot aan je opvangvaatje en voila, gratis water.

Dus gewoon op de plaats waar al dat water uit de rots komt, hak en graaf een nis,

Bekleed de vloer van de nis met beton, eventueel de zijwanden, zet er een stalen plaat voor, of een mooie waterspuwer  zodat je nis altijd toegankelijk blijft en legt een kunststof of RVS stalen pijp, desnoods een ijzeren pijp van de nis naar je voorraadvat en klaar is kees (peter)

plb

Of je de nis-zijwanden moet bekleden met beton is afhankelijk van een paar dingen, stroomt het water naar de nis toe ? Wat is het soort steen / grond, bij een slap metariaal zul je eerder moeten verstevigen dan bij rots.

Maak de nis niet te groot want dan bestaat de kans op instorten, weer afhankelijk van het materiaal.

avatar#6645
OuweGrijze
Berichten: 4
Reacties: 8

#2 Geplaatst: 2009-01-29 15:24:08

Dank voor het snelle antwoord, maar ik zie zo snel geen rots. Alleen een helling met grond. (Ik heb nog niet gegraven hoor, misschien zit er wel een rots achter. Ik zal straks eens voorzichtig gaan graven. Dat plan van die nis staat mij wel overigens wel aan. Wordt wel een klusje voor het najaar, want op dit ogenblik lijkt het wel een overstromingsgebied. Op mijn stee (Lot) gelukkig geen stormschade.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2009-01-29 15:28:40

Als er water uit de grond komt, kun je er donder op zeggen dat er een ondoordringbare laag op die plaats zit, en tien tegen 1 is dat in jouw geval rots.

Zoekt en ge zult vinden is het oude spreekwoord.

Maar gebrek aan water heb je niet zo te horen, blij dat het goed is gegaan met de storm, velen hebben dat geluk niet.

plb