Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gas

Auteur Bericht

avatar#6598
etjenneke
Berichten: 21
Reacties: 35

#0 Geplaatst: 2009-01-30 09:48:02

Hallo,

Heeft iemand een idee wat ik moet doen om een ton met gas te plaatsen, en bij wie ik moet zijn daarvoor, 

alvast bedankt

etjenneke

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2009-01-30 10:34:58

het is handig om dezelfde leverancier te nemen als de buren of iemand vlakbij. dan kun je de citerne bij laten vullen op het moment dat ze toch in de buurt zijn en dat is voordeliger.

bij ons ging het als volgt (eind december geplaatst):

je neemt contact op met het bedrijf van je keuze en die komen om te kijken wat voor jou de goeie maat is, wat voor contract je af gaat sluiten en waar de citerne geplaatst moet worden. dan geven zij weer opdracht aan een firma die de plaatsing doet. dan maakt de loodgieter de aansluiting van het huis op de citerne en hij moet een certificaat afgeven dat alles, ook binnen, volgens de regels is aangelegd.

pas dan krijg je ook daadwerkelijk gas.

ga je op gas koken dan is er ook nog een regel dat je voor voldoende ventilatie moet zorgen in de betreffende ruimte. als die er niet is: geen certificaat dus geen gas.

succès en salut,

marjorie

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2009-01-30 17:43:57

Dat laatste geldt bij mijn weten alleen als je op flessengas kookt of een butagasgeiser hebt. De fles(sen) moet(en) buiten de keuken/badkamer staan in een aan de onderzijde geventileerde ruimte omdat propaan/butaan zwaarder is dan lucht. Al moet ik er eerlijk bij vetellen dat ik tot op heden geen Frans plattelandshuis heb bezocht waar de bombe op die manier gestald was, iedereen die ik ken heeft hem gewoon onder het aanrecht staan en is dus formeel in overtreding. Maar er is niemand die het controleert, dus is de Franse minachting voor de 'belachelijke regels uit Parijs' van toepassing. Het ligt natuurlijk anders als je met een bouwvergunning gaat (ver)bouwen, dan wordt er uiteraard wel gecontroleerd.

Een LPG of LNG-gastank (de 'citerne' dus) staat in het algemeen gewoon in de buitenlucht op enige afstand van het huis.

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-01-30 22:13:59

Ivo,

ik interpreteer de laatste alinea van Marjorie anders.

Zij bedoelde dat de keuken een luchttoevoer moet hebben als je er op gas kookt. Er was bij Etienne, de starter van de draad, helemaal geen sprake van gasflessen maar van een 'ton', dus een citerne.

Wat jij zegt klopt natuurlijk bij gasflessen met hun lekkagegevoelige afkoppelbare slangen, of die nu buiten, in de schuur of in de keuken staan.

Correct me if I'm wrong!

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2009-01-31 00:54:45

You are never, well, almost never wrong, Christian! Tja, je hebt natuurlijk gelijk. Maar het leek mij zo ontzettend voor de hand liggend dat een keuken een raam heeft dat ik dat niet als interpretatieoptie heb meegenomen. Hoe dan ook weet Etienne meteen ook wat te doen als hij op flessengas gaat koken. Is misschien wel goedkoper dan de aanleg van vaste LNG leidingen ook nog. Zelf zou ik, als ik permanent in FR zou gaan wonen, waarschijnlijk voor electrisch koken kiezen, als je de kosten van gas tegen die van electriciteit afzet. Bij vakantiehuizen gaat, als je er -zoals wij- bij elkaar een maand of 3,4 per jaar verblijft, een gasfles onwaarschijnlijk lang mee, bij ons alweer meer dan 3 jaar. Maar we hebben er ook een magnetron bij, voor de makkelijke hap die regelmatig in beeld is. Vakantie hè...

Ivo

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2009-01-31 09:20:14

Ik raad aan om in ieder geval één gasplaat te hebben op een fles. Bij uitval van electriciteit kun je toch nog koken. Ik maak veel jonge gezinnen mee die nu ten einde raad zijn omdat ze nog steeds geen stroom hebben in hun fraaie nieuwbouw castor. Geen electriciteit: geen CV, geen warm water, geen licht, je moderne looptelefoon doet het niet, de portable kan je niet opladen (als er al réseau zou zijn) en de fraaie electrische luiken blijven dicht en die krijg je ook niet open. Dus wat opa en oma vroeger hadden was zo gek nog niet. In ieder geval een haard of kachel erbij, een pit op gas en een groupe electrogène.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-01-31 09:37:18

Eens met Ingrid. In Frankrijk kun je heel makkelijk fornuizen kopen met 3 gaspitten en 1 electrische plaat, of juist omgekeerd. Bij onze laatste keukenverbouwing hebben we gekozen voor 3 gaspitten en één electrische (om te sudderen of warm te houden).

Sommige gerechten (wokgerechten bijvoorbeeld) gaan eigenlijk alleen maar goed op gas.

Met 2 personen doen we met een standaard propaanfles 6 maanden dus zo bewerkelijk is dat niet. En tijdens de storm van 1999 (5 dagen zonder stroom) waren we maar wat blij dat we in de bijkeuken nog een gasfornuis hadden staan!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2009-01-31 12:41:55

Dezelfde ervaring als Ingrid en Steven:

Wij koken op gas, omdat mijn vrouw dat uit NL zo gewend is (ik ben uit Pruisen het elektrisch koken gewend).

Maar wij hebben in onze buitenkeuken een elektrisch fornuis. Onafhankelijk van alle vormen van energie dus!

En ik dacht, in mijn naïviteit, steeds dat de fornuizen met gas+elektra er zijn omdat bepaalde gerechten nu beter op gas te bereiden zijn en andere weer op een elektrische plaat. Het blijkt dus voornamelijk om reden van de redundantie en rampenbestendigheid/storingsongevoeligheid te zijn!

Ook onze ervaring is: een gasfles, alleen voor het koken gebruikt, gaat bij 2-6 bewoners (gemiddeld 3,2) ongeveer 5 à 6 maanden mee.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2009-02-01 00:40:27

Dat komt dan best aardig overeen met onze ervaring: 1 butagasfles, 2 mensen, 4 maanden/jaar, 3 jaar.

Ivo

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#9 Geplaatst: 2009-02-01 08:28:16

nog even over de lucht toe- en afvoer. een raam is niet voldoende, schuifjes boven de ramen hadden wij ook al in onze keuken/eethoek/woonkamer boven alle ramen (het is 1 ruimte, we hebben 7 van die schuifjes). maar dat was niet voldoende. er moet een luchttoevoer zijn van ??cm doorsnee (en dan mag je die schuifjes niet bij elkaar optellen) en een afvoer. exacte maten weet ik zo even niet.

misschien is het omdat wij aan het neiuwbouwen zijn, de regels voor de electra waren ook zo bizar, als je onze groepenkast ziet denk je dat je een weehiuis van stroom moet voorzien.

maar ik ben bang dat deze regels gewoon gelden voor alle nieuw te plaatsen citernes. op de site van totalgaz staan al heel veel regels omtrent de afstand tot het huis enzo

salut,

marjorie