Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Inburgeringscursus

Auteur Bericht

avatar#6737
Gilbert & Annick
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-01-30 19:07:01

Over enkele weken verhuizen wij naar Frankrijk, waar wij een huis hebben gekocht in de buurt van St.-Éloy-les-Mines (63). Om zo snel mogelijk vertrouwd te raken met de Franse taal en cultuur zouden wij graag iets van een inburgeringscursus volgen zoals we die in Nederland kennen. Bestaat er eigenlijk zoiets in Frankrijk ...?

Groeten van Gilbert & Annick

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2009-01-31 09:02:21

Ik heb er nog nooit van gehoord, maar dat zegt natuurlijk niets, wat je wel veel ziet zijn de "cours de Francais pour Etrangers", een taalcursus voor buitenlanders die op vele plaatsen in LDF gehouden worden, maar natuurlijk meer in de grote steden als op het platteland.

Mijn eerste gang zou zijn naar de Mairie want die kunnen je vast wel doorverwijzen naar 1 van de vele Franse afkortingen van organisaties die iets op dit gebied doen.

of je googelt even op stadnaam en course pour etrangers, ik vind er voor Parijs gelijk zo'n 281.000 hits, maar dat was ook niet zo moeilijk natuurlijk.

Voor n'importe ou dans le pays wordt dat wat lastiger.

plb

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2009-01-31 09:29:27

Niet dat ik weet. Bij de GRETA, de openbare middelbare school voor volwassenen, zijn vaak cursussen Frans voor buitenlanders. Je vindt het in de chef-lieu van het departement. Kijk maar op www.pagesjaunes.fr. Hier in les Landes kost het niets, maar ja, het is hier ook aardig links en vele voorzieningen voor het publiek hier zijn gratis. Het inburgeren begint op het moment dat je Nederland vaarwel zegt en je overgeleverd bent aan de Franse bureaucratie. De zogenaamde "démarches administratives". Met het boek van Wim Bavelaar bij de hand en de morele en informatieve steun van dit forum komt je een heel eind.

Ingrid

avatar#6647
Oetel
Berichten: 0
Reacties: 22

#3 Geplaatst: 2009-01-31 12:35:02

Wij wonen een paar kilometer van St.Eloy les Mines in Le Quartier.

Tot op heden hebben wii alleen gehoord van mensen die prive les krijgen, zoiets als een inburgeringscursus zijn we nog niet tegengekomen.

Maar als we ergens mee kunnen helpen stuur maar een mailtje.

M.vr.gr.

Adrie en Margaret

avatar#6743
Jeroen74
Berichten: 1
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2009-02-01 18:30:11

Dat is toevallig. Ook wij gaan emigreren en zoeken nog iets dergelijks, maar verder dan priveles ben ik ook niet gekomen.

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#5 Geplaatst: 2009-02-01 21:16:20

Ook wij gaan emigreren naar LDF. Manlief en ikke zelf zijn dan ook al druk bezxig met de franse lessen.

Ik weet niet hoor, maar is het niet verstandiger om al wat Frans te spreken voor je naar LDF vertrekt? 

Je kan idd naar de mairie of eens rond vragen in het dorp/stad waar je gaat wonen.

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#6 Geplaatst: 2009-02-02 12:11:02

Sinds ik in Frankrijk woon heb ik veel gehad aan de "Acceuil des Ville Francaise" in de regel wordt deze vereniging AVF genoemd. Deze landelijke vereniging heeft 350 lokale afdelingen waar vrijwilligers aan nieuwkomers vele activiteiten bieden om hun omgeving, de natuur en de cultuur beter te leren kennen w.o. dus conversation Francaise pour étrangers. Ook heel goed om mensen uit de buurt in vergelijkbare omstandigheden te leren kennen.

Kijk voor een AVF in uw omgeving op www.avf.asso.fr. Alleen al in de Puy de Dome zijn er al 8 plaatselijke verenigingen.

Succes , Corinne

P.S. Als zo'n vereniging in Nederland zou bestaan zou men heel wat minder inburgeringscursussen nodig hebben. 

avatar#6737
Gilbert & Annick
Berichten: 2
Reacties: 1

#7 Geplaatst: 2009-05-26 16:53:28

Dank voor bovenstaande reacties. We zijn inmiddels naar Frankrijk verhuisd en hebben nog her en der geïnformeerd naar cursussen op inburgeringsgebied, maar dat bleef zonder resultaat. We vinden nu dus zelf maar onze weg. Voor wat betreft de taal hebben we daarbij veel aan de Thematische woordenschat Frans van Intertaal, een boek met tegen de tienduizend meest voorkomende woorden. En over Frankrijk zijn we alweer wat meer te weten gekomen aan de hand van het boek France van La Documentation française. Twee aanradertjes van onze kant!

Groeten van Gilbert & Annick

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2009-05-27 00:02:57

Klopt, in het begin heb ik bij de plaatselijke AVF met enkele buitenlanders een cursus frans gevolgd, gewoon conversatie. Men had daar frans voor beginners, echt voor wie vrijwel niets kon zeggen in het frans, en er was een cursus voor gevorderden. Veel aan gehad. De docent is bij haar thuis verder gegaan met een conversatie/lunch groepje, waar de franse politiek werd besproken. Verder ben ik lid geworden van enkele verenigingen, zoals theaterclub, galerie, sportvereniging en een koor. Behalve de taal steek je heel wat op van de franse cultuur. Nu red ik me redelijk zonder, de noodzaak om in te burgeren is ook minder. Succes, Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2009-05-27 04:14:01

Het lagere school Frans begon in NL daar. Later bij middelbare opleiding was Frans, naast Engels en Duits een devoir. Voor Frans was het 9. Voor Engels was het een 8 en voor Duits was het eindcijfer een 6. Voor Duits had ik een merkwaardig profiel.. nl. Taalbeheersing een 9 voor schrijven, mondeling een 3!

Ja ...ik hield niet echt van Duitsers en hun taal. Mais soit, mijn leraren begrepen niet echt waarom. Voor Nederlands een magere 7. Maar ik vond het wel best, want vele klasgenoten hadden een mager zesje of nog minder!

Voor exacte vakken, zoals Algebra een dikke onvoldoende. Voor beschrijvende Meetkunde, alsmede Natuurkunde een dikke 7+.

En ja ik zou op grond van alpha (beroepskeuze onderzoek) eerder een universitaire opleiding gevolgd moeten hebben in notariaat, advocatuur of talen.

Maar ik lag dwars, want 'physics' interesseerde me bovenmatig en vooral het exprimentiële karakter daarvan.

Men zei in Frankrijk altijd tijdens vakanties, dat ik uitstekend Frans sprak.

Het vlijdde me wél, maar zelf vond ik van niet! Toch hield ik buitensporig van Frankrijk ben ook meermalen verliefd geworden op Françaises. Ik zag me al getrouwd met één van hun hier in't verleden. Dus niet.

Maar om een lang verhaal kort te maken Anick & Gilbert, inburgeren begint gewoon met kennis maken met je naaste buren in (63). Ja, genoemde cursussen bestaan, maar je Franse buren zullen jullie helpen in raad en daad. Mits jullie zelf zich openstellen voor courtoisi (oftewel hoffelijkheid). En dat proces laat zich eenvoudig niet vangen uitwisselling van beleefdheden! Ook als je Franse taal matig of slecht beheerst, kun je met handen en voeten communiceren. Zij spreken geen Engels, noch Nederlands. De enige enige uitwisselingstaal is de taal der liefde en is unirverseel.

Succes alors,

Bruin.