Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

oud huisje kopen...

Auteur Bericht

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2009-02-04 23:19:30

Wat een forum! wauw! Gisteren hebben vriend en ik een huisje bekeken met een lage vraagprijs en natuurlijk 'beaucoup de travaux'. Om erachter te komen wat al dat werk dan in zal gaan houden ben ik eens gaan rondneuzen op dit forum. Wat een schat aan informatie...maar o,o, wat krijg ik nu de zenuwen! Waar doen we nou goed aan? Het uitzicht is en blijft zo prachtig, einde van weggetje, dichtbij dorp en schooltje, schattig huisje met authentieke tegelvloeren (veel gebarsten hoor!), maar wel een 'fosse a revoir' het dak comme ci comme ca en verouderde elektra natuurlijk. Wordt nu als vakantiehuis gebruikt, de boel werkt wel maar helemaal niet volgens de huidige normen. Waar moeten we het nu echt van af laten hangen? moeilijk, moeilijk, moeilijk. Dank voor heldere als-dan suggesties, we zien er erg naar uit!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-02-05 00:19:26

Tes,

  Misschien kun je geld tegenwoordig maar beter in stenen investeren dan op de bank hebben staan denk ik soms wanneer ik voor de zoveelste keer niet tot optimisme stemmende economische berichten hoor.  Maar dit kun je nauwelijks een wel overwogen advies noemen voor het al dan niet kopen van dit huis waar jullie je oog op hebben laten vallen.

  Iets serieuzer dan, wat de elektra betreft. Er gaat natuurlijk niets boven een elektrische installatie die volledig volgens de Franse NF C 15-100 normen is ingericht, maar dat kom je alleen in nieuwbouw tegen, of bij een volledige renovatie. Wanneer de huidige eigenaar/bewoner nu een EDF abonnement heeft lopen, dan kunnen jullie dat gewoon voortzetten, of beter gezegd op jullie naam over laten schrijven. Gesteld dat jullie tot koop over zouden gaan natuurlijk. Dat geeft wat speelruimte: je kunt dan gefaseerd tot vernieuwing van de oude elektrische installatie overgaan, zonder de hete adem in de nek van een termijn waarbinnen alles pico bello in orde zou moeten zijn om door de Consuel goedgekeurd te worden. Zoals bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie. Je zou dan kunnen beginnen met een nieuwe groepenkast, en er voor zorgen dat de bestaande bedrading dan in ieder geval via aardlekschakelaars is aangesloten. En een goede aarding. Eerst zorgen voor elektrische veiligheid, en daarna kun je vanuit die groepenkast geleidelijk aan de rest van de installatie verbeteren, stap voor stap.

  Wat het dak betreft: lees de uitstekende verhalen van Christian von Klösterlein op deze site, en dan heb je een beetje een referentie kader om dat dak te beoordelen. Beter nog is gewoon iemand met de nodige bouwervaring  er naar te laten kijken, als potentiële koper heb je meestal teveel dingen tegelijk aan je hoofd.  Daardoor mis je al snel de broodnodige distantie en nuchterheid om bouwtechnische zaken op te merken, en te kunnen inschatten of het erg is of niet, en wat je er zelf aan zou kunnen doen. Weet niet of jullie samen beschikken over 0, 1, 2, 3 of misschien wel 4 rechter handen voor het in dit geval onvermijdelijke kluswerk. Want laten doen vergt het nodige georganiseer, een spoedcursus inburgering voor wat betreft de aparte cultuur van de omgang met Franse aannemers en bouwvakkers, en voldoende liquiditeiten om dat sinds oktober vorig jaar rondzingende woord maar weer eens te gebruiken.

Sterkte met jullie besluitvorming, is altijd spannend,

Rob van der Meulen

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#2 Geplaatst: 2009-02-05 00:33:38

Tja,

Ik had een beetje dezelfde gedachten als Rob,

Doe je het als investering of als hobby-droom, dat is een heel verschil.

Als eerste zou ik zeggen bereid je goed voor, lees deze site op de homepagina staat een schat aan informatie.

Koop een boek, bijvoorbeeld dat van Wim, maar er zijn meer goede, zie ook site.

Vraag je af wat wil ik:

Wil je een huis dat snel bewoonbaar is voor vakantie, heb je weinig tijd, begin er dan niet aan.

Wil je jaren eraan werken, vakantie opofferen, tienduizenden euro's inversteren dan zou het een goed idee kunnen zijn.

Als eerste voorwaarde zie ik toch ook wel dat je de Franse Taal redelijk beheerst, anders heb je het heel moeilijk.

Dan betekent het opzichters /architecten/evt uitvoerders inzetten die de NL of Engelse taal beheersen, die zijn er in sommige streken natuurlijk ook en doen veel goed werk maar goedkoop is dat niet. Maar vergis je niet, de cultuur in LDF is anders dan in NL, en dan maakt het natuurlijk nog veel uit of je in Lille zit of rond Perpignan.

Dak, ik ben er twee jaar mee bezig geweest, kosten ca 1000 euro voor het nieuwe dak en 4000 euro voor de pannen.

Maar net zo makkelijk kan het 20.000 euro kosten, of welicht is het met een paar honderd euro en een paar leitjes in orde.  

zoek bouwkundige.

Maar terugkijkend, zoeken is de leukste tijd. (Het bezit van de zaak is voorlopig het einde van het vermaak, toepasselijk oud-hollands gezegde)

succes.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2009-02-05 00:46:32

Tes, terugkijkend op mijn reactie lijk ik wel zo'n oud mannetje uit de coulissen van de Muppet show, met negatieve opmerkingen.

Was niet mijn bedoeling, als het goed voelt, je hebt de financien of kunt ervoor sparen, dan is het de mooiste investering die je kunt doen.

Bepaalt echter wel je toekomst wees daarvan bewust.

Goede plek, goed gevoel, leuke buurt, gewoon doen!!

Think positive

Of zoals iemand die er voor doorgeleerd heeft vertelde:

Il ne faut pas penser à l'objectif à atteindre, il faut seulement penser à avancer. C'est ainsi, à force d'avancer, qu'on atteint ou qu'on double ses objectifs sans même sans apercevoir

succes

plb

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#4 Geplaatst: 2009-02-05 09:30:41

Goedemorgen!

in al ons enthousiasme hebben we er vannacht nauwelijks van kunnen slapen; het huisje blijft maar rondzwerven in onze gedachten. We hebben al zeer vele huizen bekeken, ooit begonnen bij zo'n prachtige Girondine, maar door de kr..cr... levert ons huis in nl een heel stuk minder op en moeten wij onze plannen bijstellen. Dit huis werd aangeboden voor erg laag bedrag, dus onze verwachtingen waren niet hoog. En jahoor, huis bleek zoals gezegd helemaal leuk! Nou zijn wij types die snel tevreden zijn en daar schuilt natuurlijk ook het gevaar...beetje scheef dak? Hoe erg is dat? Net de tempête hier doorstaan (Lot-et-Garonne) en helemaal niks aan t handje.

We hebben een conseiller de construction die inmiddels reeds twee andere huizen voor ons heeft beoordeeld, maar in een heel andere prijsklasse. We zullen hem toch nog maar eens inschakelen. Overigens, wat voor een andere fosse kan er zijn behalve een fosse septique en een fosse toute eaux? de achterkant van het woonhuis is nog een grote schuur, daarin zit onder een zware betonnen putdeksel met stalen ring om deze op te tillen en dus te openen een fosse. Helaas was ik (met mijn goede Frans) net om de hoek toen de makelaar deze fosse benoemde. Waarschijnlijk zal ik nog wel eens terugkomen met andere vragen. Zo fijn dat mensen 'normaal' en vriendelijk reageren op dit forum, zoveel anders dan elders waar je na een tikfout direct om je oren krijgt dat je een cursus Frans moet gaan doen... Bedankt weer!

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#5 Geplaatst: 2009-02-05 09:40:46

zo'n huisje in frankrijk is net als kinderen krijgen, je weet vantevoren eigenlijk nooit waar je aan begint. iedereen kan je van alles vertellen maar hoe het echt is weet je pas als je er middenin zit. en als je denkt dat je het allemaal al wel een keer meegemaakt hebt aan vreemde franse regels, niet opdagende aannemers en onverwachte kostenposten dan komt er alsnog weer iets voorbij met een heel hoog OEPS!-gehalte.

als je niet bang bent voor het onbekende, als de plek je hart gestolen heeft, als je je handen vuil wilt maken en daarvan kunt genieten, als je de tijd wilt nemen voor de dingen die gedaan moeten worden: doen! en dan veel gebruik maken van alle kennis en ervaring van je buren en op dit forum.

zoniet: ernstig overwegen of dit echt is wat je wilt.

veel plezier!!!

marjorie

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2009-02-05 13:11:32

Ik zal proberen het kort en compact te houden...

Wij (mijn vrouw en ik) hebben zo'n 8 jaar geleden een huis gekocht in noord- Frankrijk.

Niets bijzonders, een huis in een dorp in een "rijtje" van drie huizen.

Naar NL begrippen echter wel immens groot!

In den beginne was er niets!! bijna ruine dus; één kraantje boven een stenen spoelbak, afvoer recht naar buiten, geen toilet, geen fosse, eén schoorsteen, elektra uit 1920, gebarsten glas in de ramen, enfin bijna ruine dus.

Beneden 9 ruimtes inclusief kelder en de voormalige "stallen" en boven 2 hokjes, een enorme open ruimte en een minder enorme open ruimte.

Ik was toen een middelmatig ervaren klusser zonder enig notie van: elektra, waterleidingen, afvoer, cement - tegels - steen, gips/stuc of houtkachelgedoe.

wat ik wel was (ben) is niet echt bang voor het onbekende, tikje naief en zwaar autodidact.

We zijn begonnen met ruimte voor ruimte te veroveren. Eerst en vooral een hoek creeren waar je even stofvrij, warm en comfortabel kunt vertoeven tussen het klusgeweld door.

We moesten echt alles leren en ontdekken maar met elke ervaring, elk leermoment en elke tegenslag werd het makkelijker de volgende stap te zetten.

Gelukkig hadden mogelijkheden om langere periodes vrij te maken voor grote klus-projecten en konden we regelmatig daar zijn voor kortere peroiodes (let op; het huis ligt op drie uur rijden van ons NL huis)

Ik had me voorgenomen om alles zó aan te pakken dat ik altijd kon voortbouwen op de laaste stap. Dat betekent plannen, vooruitzien, modulair werken met water, afvoer en elektriciteit en zorgen dat alles altijd bereikbaar en vervangbaar is.

Goed streven maar helaas in de praktijk niet altijd gelukt door: tijdsdruk, geldgebrek, gebrek aan kennis en inzicht op dat moment en stomweg niet alles van te voren kunnen overzien.

We hebben nu beneden 4 van de 8 ruimtes overwonnen, de laaste ruimte is uiteraard het best geslaagd. Één van die ruimtes is een tijdelijke badkamer met douche en toilet.

Boven hebben we twee slaapkamers kunnen maken en de enorme ruimte begaanbaar gemaakt en begonnen met een permanente badkamer (de minder enorme ruimte is next)

De tuin is zo dat we zomers lekker kunnen zitten, groenten, fruit en kruiden kunnen hebben, en wat privacy. niet meer dan dat!

Vooral het begin was moeilijk! Slapen op de een matras op de vloer en alleen één kraantje ijskoud water en een chemisch toilet...

Elk stukje comfort wat je daarna kunt aanbrengen is zo'n geweldige luxe dat het een heerlijke voldoening geeft.

Een grote post onvoorzien kwam toen het hoofddak -we hebben er totaal drie- in één winter geweldig ging lekken! dat moest dus geheel venieuwd worden! voor de andere twee daken die minder erg lekken zijn we aan het sparen (dit soort dingen laten we doen, er zijn zelfs grenzen aan ons lef..)

Hoe dan ook, dat wat nu af is geeft zoveel plezier en voldoening dat alle ellende en ontberingen zeker de moeite waard waren. Mensen die op bezoek komen zijn altijd diep onder de indruk en zeggen zonder uitzondering dat de sfeer persoonlijk en warm is.

Dat krijg je dus als je zo persoonlijk en intens met zo'n project omgaat...

Zou ik het morgen weer doen?!

Ja maar dan toch anders.

Zou ik het anders doen?

ja maar niet volledig anders.

Kan het je, je relatie kosten?

Nee, die wordt er juist beter van

Moet je alles zelf doen.

Nee, laat zoveel mogelijk het grove begin werk aan anderen over.

kost het meer dan je inschat?

ja het dubbele!

Wordt je er gelukkiger van?

ik wel, maar misschien alleen omdat dat nooit het doel was...

Misschien ten overvloede nog wat tips:

Word vrienden met de burgemeester en zorg dat je alle ingrijpende zaken met hem overlegt!

Wees altijd vriendelijk tegen de dorpelingen en maak een praatje, leg uit wie je bent en wat je doet, blijf geen vreemde voor ze!

bespreek verbouwplannen alleen met de burgemeester, niet met de dorpelingen!

Neem af en toe iets Hollands mee voor mensen die iets voor je doen in het dorp, al is het maar het gras maaien.

Tot zover dit beknopte betoog, veel wijsheid gewenst maar volg ook je hart!

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#7 Geplaatst: 2009-02-05 17:55:40

Tes, soortgelijke reactie als voorgaande. Volg je hart en gevoel bij je keuze, is dat goed doe dan de roze bril af en kijk naar de staat van het huis en wat er moet gebeuren. Bedenk wat je zelf kan/moet doen en wat je moet laten doen (=2 rechter handen en geld) Beslis niet meteen maar ga na 1 of 2 dagen terug om de omgeving nog eens te proeven. Wij gingen na 2 dagen terug zonder makelaar en zijn ook wat in de omgeving gaan toeren en picknicken. Doe een bod maar probeer te onderhandelen. Ik ben een half jaar bezig geweest over de prijs. We hadden vervolgens een huis wat 40 jaar leeg had gestaan, geen water geen elektra, geen badkamer, geen WC. Dus eerste "vakantie" was beulen en poepen in het bos. De beloning was dat we laatste week in ons eigen huis konden kamperen, GEWELDIG. Maar je moet er echt voor gaan,  een lange adem en veel geduld hebben. Spijt? geen moment en inderdaad dit forum is een enorme hulp. We zijn inmiddels natuurlijk veel verder maar we beleven van alles en het wordt steeds leuker.

Dusss.... succes, gaat vast lukken ;-)

Willem 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2009-02-05 18:34:55

Tes,

als de ligging en omgeving van een huis je niet bevalt dan kun je daaraan niets veranderen.

Als dak, elektra en riool niet goed zijn dan is dat met de nodige inventiviteit en inzet te veranderen.

Dus, je staat voor een makkelijke keuze!

Mijn prioriteiten waren, nadat wij het juiste huis gevonden hadden:

dak dicht, een ruimte verwarmbaar en schoon, een mogelijkheid om te koken en te douchen. Alles andere kon dan peu à peu gebeuren, deels uitbesteed, maar veel zelf gedaan. Het heeft twee keer zoveel tijd gekost als gedacht, maar de kosten bleven beperkt (ik had een realistische schatting gemaakt, gebaseerd op een aantal offertes).

Het was (en is nog steeds) een boeiend avontuur!

Succes, en veel wijsheid gewenst

Christian von Klösterlein

En als er vragen of problemen/probleempjes zijn, stel deze gerust in dit forum.

Wat ik steeds tegen mijn kinderen zeg: stomme vragen bestaan niet - niet vragen is stom!

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#9 Geplaatst: 2009-02-05 20:52:57

Tes,

je beschrijft exact het gevoel dat ook wij net als velen hadden bij het vinden van HUN droomhuis(je) in LDF.

Of je voor een huis valt hangt van veel factoren af; de grootte, de staat van onderhoud, aanwezigheid van bijgebouwen, de hoeveelheid grond die er bij hoort, de prijs en natuurlijk de ligging, de ligging en de ligging.

M.n. op dat laatste zijn wij indertijd verliefd geworden. Je loopt op een roze wolk en toen in ons geval de onderhandelingen begonnen, waren we na ongeveer 1,5 uur ineens "eigenaar"  van de woning.

Ik herinner mij nog dat we na het accepteren van ons eindbod door de verkoper op een terrasje zaten achter een lekkere rose, elkaar aankeken en ons afvroegen wat we in godsnaam die middag hadden gedaan.

Maar ja die locatie op 700 meter hoogte met wijds uitzicht in een heuvelachtige en bosrijke omgeving in een gehuchtje met slechts 5 woningen, die fermette van 4 verdiepingen met losse grote schuur en die lap weiland. Qua structuur was het huis in orde; mooie en pierres muren van huis en grange, droge cave foute, goede daken, tot voor kort bewoond geweest, maar met rotte door houtworm aangetaste vloeren (en naar later bleek ook vloerbalken, gelukkig niet de dikke eiken moederbalken) een authentieke elektrische installatie en een "design badkamer" uit het jaar 0.

We zijn nu weer bijna 2 jaar verder. Het huis is in 1e instantie door ons volledig gestript; van de begane grond keek je zo op de nokbalken van het dak. Alles was er uit ! Nieuwe vloerbalken geplaatst (hout is in de Auvergne bij de zagerij bijzonder goedkoop en wordt op maat gezaagd) en van te voren goed behandeld met Xylophene. Idem de nieuwe vloerplanken, uiteraard naar origineel voorbeeld. Daarna de muren gestuct (is trouwens zelf een goed te doen werkje waardoor het binnen ineens ongelooflijk opknapt). Inmiddels is de badkamer geplaatst en maak ik over 2 weken de keuken. Dan in april vernieuw ik de complete elektra (ja die is zoals in de meeste plattelandshuizen ronduit gevaarlijk, maar goed, we hebben het EDF contract overgenomen dus geen last van keuring etc) naar de huidige franse norm en komt er een RVS afvoer in de schoorsteen voor de houtkachel.

We hopen het huis eind dit jaar bewoonbaar te hebben.

Het vervangen van de fosse septique en het dak (isoleren + nieuwe pannen) zijn werkzaamheden voor de wat langere termijn.

En de kosten, doe je alles/veel zelf dan valt het echt heel erg mee. Zelfs vrienden bieden spontaan aan een weekje te komen uithelpen/klussen.

Inmiddels goede contacten opgebouwd met de buren. Die vinden het fantastisch nieuwe bewoners in het gehucht te mogen begroeten, dat het huis niet vervalt tot ruine en dat er ook nog iemand klust die gewoon alle werkzaamheden zelf/met vrienden uitvoert en met iedereen een praatje maakt. De burgemeester is al langs geweest, de postbode kent ons, ook de bakker groet ons vriendelijk en er wordt op het huis gelet tijdens onze afwezigheid (sleutel en tel nummer achtergelaten).

Wat we niet doen is tijdens de verbouwing wonen/slapen in het huis. Wij vinden dat je elke avond afstand moet kunnen nemen van de bouw en rotzooi. Dus huren wij in onze gemeente voor ieder bezoek een chalet op het gemeentelijke bungalowpark. Kost ook niet de hele wereld en dat is ook een vorm  van inburgeren, zelfs bevorderen van het toerisme, en ......................... je laat zien het huis is nog niet bewoonbaar. We hebben in ieder geval nog geen taxe d'habitation aanslag gehad.

Moraal van dit verhaal, ben je verliefd ga er dan ook voor en "don't have second thoughts". Je kunt meer dan je denkt.

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#10 Geplaatst: 2009-02-05 21:04:14

jee....  misschien niet al teveel nadenken, beetje naief en inderdaad vooral niet bang is misschien in deze juist wel handig... Mooie, opbeurende berichten, dank allen! we dromen de hele dag 'zullen we dan bij die kersenboom..' jullie kennen het natuurlijk allemaal! Een bod, ook dat nog! Wat bied je dan? Makelaar gaf al een enorme daling te kennen, d.w.z. een behoorlijk laag bod zou zomaar geaccepteerd kunnen worden. Of toch wachten tot ons huisje in Brabant echt verkocht èn betaald is? Maar dan is dit huisje misschien weg. Daar gaan we weer... Maar, de vraag of we er verstandig aan doen is reeds beantwoord. Nogmaals dank en ik kom er vast en zeker nog op terug!

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#11 Geplaatst: 2009-02-06 00:00:14

Tes,

Je kunt aan de makelaar vragen wat het absolute minimum is wat je als bod kunt doen, hoogstwaarschijnlijk krijg je daar wel een zinnig antwoord op omdat het in het belang van de makelaar is om het huis te verkopen.

Doe je een onzinbieding, in NL nog al eens gebruikelijk om daarmee de vraagprijs flink te verlagen kun je verrast worden door een beledigde eigenaar die absoluut niet meer met je wil onderhandelen.

Hangt natuurlijk ook weer geheel van de situatie af, moeten ze ervan af, is het uit een erfenis, is het een vakantiewoning etc etc.

succes met de onderhandelingen.

plb

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#12 Geplaatst: 2009-02-06 10:58:46

Hoi Paul,

De makelaar gaf zelf al aan dat een bod van € 30.000 onder de vraagprijs (waardoor we onder een ton uitkomen...) diect geaccepteerd zou worden. We weten dat het huis nu eigendom is van een Engels stel die inmiddels gescheiden zijn en het destijds als vakantiehuis hadden. Prijs is al verlaagd geweest en omdat hij of zij of zij beide in zuid-Afrika wonen, willen ze ervan af. Maar goed, dat is info van 'derden'...(overigens van een andere makelaar die contct met het stel heeft) Geeft dit jou meer idee? ik zal dat absolute minimum eens vragen aan de makelaar, ben erg benieuwd naar haar antwoord. Bedankt voor de suggestie, wist niet dat je zoiets 'kunt' vragen! groet en fijne dag!

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#13 Geplaatst: 2009-02-06 11:51:22

Hoi Paul,

De makelaar gaf zelf al aan dat een bod van € 30.000 onder de vraagprijs (waardoor we onder een ton uitkomen...) diect geaccepteerd zou worden. We weten dat het huis nu eigendom is van een Engels stel die inmiddels gescheiden zijn en het destijds als vakantiehuis hadden. Prijs is al verlaagd geweest en omdat hij of zij of zij beide in zuid-Afrika wonen, willen ze ervan af. Maar goed, dat is info van 'derden'...(overigens van een andere makelaar die contct met het stel heeft) Geeft dit jou meer idee? ik zal dat absolute minimum eens vragen aan de makelaar, ben erg benieuwd naar haar antwoord. Bedankt voor de suggestie, wist niet dat je zoiets 'kunt' vragen! groet en fijne dag!

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#14 Geplaatst: 2009-02-06 11:58:18

de markt is behoorlijk ingezakt sinds de crisis. bij ons in de buurt heeft de makelaar zo goed als niets verkocht het afgelopen half jaar. dus je kunt gokken en geduld hebben..... of misschien iets teveel betalen en zeker weten dat je hebt wat je hebben wilt.

t blijft een soort van deal or no deal.

amusez-vous bien!

marjorie

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#15 Geplaatst: 2009-02-06 13:31:48

Hoi Paul,

De makelaar gaf zelf al aan dat een bod van € 30.000 onder de vraagprijs (waardoor we onder een ton uitkomen...) diect geaccepteerd zou worden. We weten dat het huis nu eigendom is van een Engels stel die inmiddels gescheiden zijn en het destijds als vakantiehuis hadden. Prijs is al verlaagd geweest en omdat hij of zij of zij beide in zuid-Afrika wonen, willen ze ervan af. Maar goed, dat is info van 'derden'...(overigens van een andere makelaar die contct met het stel heeft) Geeft dit jou meer idee? ik zal dat absolute minimum eens vragen aan de makelaar, ben erg benieuwd naar haar antwoord. Bedankt voor de suggestie, wist niet dat je zoiets 'kunt' vragen! groet en fijne dag!

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#16 Geplaatst: 2009-02-06 22:16:21

Hoi,

Mijn vriendin en ik hebben vorig jaar een huis gekocht in LDF. 100 jaar oud en nog in orginele staat. Al meer dan vijftig jaar niet geschilderd, in de eetkamer met het eerste behang nog redelijk onbeschadigd op de muren. Maar wel bewoonbaar.

Een bouwkundige vriend is in een zomerweekend met me heen en weer gescheurd naar het huis. Zijn commentaar: "In principe ok, een hoop werk, komt nooit af, maar over honderd jaar staat het er nog wel, en het is een vakantiehuis toch? Dan stel je andere eisen."

Het was nog in gebruik als vakantiehuis en 'alles deed het'.  In de zomer gezien, wat een fantastisch weer, wat een tuin, lekker warm, mooie omgeving, eindeloos wandelen, en die stilte!

In de winter was de overdracht, gekocht met complete inboedel,  en we besloten direct drie weken te blijven om het huis in te wijden. Het was verschrikkelijk koud en mistig toen we aan kwamen, het huis was ijskoud, ijsbloemen op de ramen (wel mooi, had ik sinds mijn kindertijd niet meer gezien), de schoorsteen trok niet goed had ik begrepen van de vorige eigenaar. Bij bepaalde wind stond de authentieke zitkamer blauw. Die wind hadden we dan de eerste avond. Ik stond daar in mijn veel te dunne op centrale verwarming afgestemde kleding letterlijk te blauwbekken. "Dit houd ik nog geen drie dagen vol." dacht ik maar ik zei niks want mijn enthousiaste vriendin was in de keuken bezig om op de aftandse kookplaat haar eerste maal te bereiden. Onder drie dekbedden en op een elektrische deken lag ik de halve nacht te overdenken of ik er wel goed aan had gedaan me in dit avontuur te storten terwijl mijn neus bevroor.

Die drie dagen werden toch drie weken. Mijn kleding paste ik aan aan de omstandigheden, veel lagen en leve thermoondergoed. De kachel brandde regelmatig zonder blauwe rook in de kamer en dan was het tot op twee meter afstand heel behaaglijk. Een butagaskacheltje verwarmde keuken en de douche om ons iets te helpen bij het af drogen. (ik weet het, het is gevaarlijk maar het tocht er zo dat ik me niet voor kan stellen dat we er dood kunnen gaan) We hadden prachtig weer, strakblauwe lucht, konden op het bordes lunchen, sneeuw, geweldige wandelingen. Afelopen jaar zijn we zes keer geweest. Alle vakanties hebben we er doorgebracht. We klussen wat, het komt echt nooit af maar wat geeft het, en we genieten. 

We hebben ons in een avontuur gestort. Misschien dat we over een aantal jaren stoppen, misschien dat we er wel gaan wonen (dromen we over!!). Het mooie van zo'n avontuur is dat je de uitkomst niet weet. Dat moet je kunnen verdragen.

Snuff

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#17 Geplaatst: 2009-02-14 13:40:58

@Hans,

een beetje een verlate reactie. We waren met vakantie.

Je schrijft: bespreek verbouwplannen alleen met de burgemeester, niet met de dorpelingen!

Ik heb daar nooit bij stil gestaan:

1) Waarom niet bespreken met de dorpelingen?

2) Alleen zolang je nog geen bouwvergunning hebt of uberhaupt niet?

Verena

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#18 Geplaatst: 2009-02-15 12:30:51

Ervaring.

[fictief voorbeeld maar op feiten gebaseerd] Als je tegen iemand in het dorp zegt dat je een vijver in je tuin gaat maken dan is dat na een maand aan het eind van het dorp een tropisch zwemparadijs geworden...

[waar voorbeeld] Wij wilden een raam plaatsen in een zijgevel. Zo gezegd zo gedaan, het halve dorp kwam even langs om het werkproces te bekijken en nutteloze tips en dubieuze opmerkingen te geven; "het is toch wel hardhout hè?!", "moet daar geen isolatieband tussen?" "in Frankrijk zijn de kozijnmaten anders dan in Nederland nietwaar?", "is die latei daarboven nog wel sterk genoeg?"

Toen alles klaar was en ik trots mijn werk aan het bewonderen was kwam de burgemeester toevallig langs en feliciteerde me met het geslaagde project. Al snel kwam er nog iemand bij staan die vrijwel direct aan hem vroeg of we wel een vergunning hadden aangevraagd.

Ik kreeg het Spaans benauwd maar de burgemeester antwoordde dat alles in orde was omdat er in de oorspronkelijke bestemming al een raam voorzien was maar nooit geplaatst was.

Toen de bemoeial weg was legde de burgemeester uit dat het in Frankrijk verplicht was om een vergunning te vragen voor het plaatsen van een raam in dak of muur en dat we dat dus verzaakt hadden.

Hij zei dat we in het vervolg er verstandig aan deden om alle plannen voor zichtwerk eerst met hem te bespreken omdat het dorp anders zou gaan denken dat wij boven de wet stonden als "tourist"

Hij zou het allemaal wel regelen voor ons maar voortaan wel eerst even bespreken om onrust te voorkomen.

Als iemand van de toeschouwers gewoon meteen gezegd had dat een raam plaatsen vergunningplichtig is in Frankrijk hadden we het meteen kunnen regelen...

Iets anders is dat iedereen welwillend en behulpzaam is als je plannen bespreekt maar dat niemand echt weet hoe het zit. Je krijgt dan 101 adviezen die allemaal verschillend zijn.

Dat is heel leuk als het om traditioneel constructiewerk gaat of locale technieken, materialen en gebruiken maar voor regeltechnische zaken is het onhandig!

Een ander ding is, maar dat gaat erg ver, als je het advies volgt van persoon A dan valt dat mogelijk erg slecht bij persoon B omdat A en B al generaties lang ruzie met elkaar hebben.

Als je daarna B nog eens nodig hebt plaatst die jouw in het kamp van A en zal je niet snel helpen.

Ik weet dat dat erg ver gaat maar we hebben daar ervaring mee opgedaan.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#19 Geplaatst: 2009-02-15 20:57:14

Tes,

Vertrouw gerust op je gevoel. Als je tot koop zou overgaan doe je dat sowieso in de goede periode. De romantiek van ondergaande zon en een glas wijn in de hand is met een gure oostenwind om de nek midwinter vaak ver te zoeken. Als het huis je ook midwinter bevalt dan kan het 's zomers alleen maar beter worden.

Ons huis, dat we inmiddels bijna 9 jaar geleden hebben gekocht is nog steeds niet af. Ik had een tienjarenplan gemaakt, dat inmiddels is bijgesteld tot een 15-jarenplan. (les: heb geen haast!) En we vinden dat we aardig op schema liggen! Wel hebben we inmiddels 3 kinderen gekregen, die -bijkomend voordeel- alledrie winterhard zijn ;-)

Het klussen is voor mij een bijzonder welkome en energie gevende afwisseling van mijn vergaderend werkend bestaan. En ja, de lessen van hierboven zijn allemaal waar. Het duurt veel langer (ik moest een nieuwe achtergevel plaatsen en het gewelf van de kelder stortte in),

het kost veel meer,(doos in doos constructie terwijl ik dacht dat een gipsplaatje wel zou volstaan, alle kozijnen vervangen)  

je komt grotere problemen tegen dan je op het eerste oog schatte (zwevende gordingen en doorgezaagde spanten),

en sommige dingen vallen tegen. (Een hoosbui die landde in de groepenkast waar heel veel sluiting door ontstond) etc. etc. etc..

Blijf je daar allemaal flegmatisch onder en opgewekt dan moet je vooral je droom kopen. Jezelf de komende jaren afvragen hoe het had kunnen zijn lijkt me ook niks.

(wij troffen afgelopen zomer de oorspronkelijke kopers van ons huis aan die uiteindelijk afzagen van de koop. Aan hun wat zuinige reactie op het inmiddels wat beter ogend huis kon ik merken dat ze toch spijt hadden.)

Je doet bovendien enorm veel kennis op die je , eh, nooit meer nodig hebt. Nu ik op een kwart na mijn hele dak heb vervangen ben ik inmiddels redelijk ervaren. Is het dak klaar dan kan ik die kennis, tja misschien op een borrel of een forum kwijt.

De grootste lol beleef ik aan het langzaam maar zeker realiseren van hetgeen je in de file, of op welke plaats dan ook, in je hoofd bij elkaar denkt. En natuurlijk het simpelweg daar zijn. Kletsen met de buren, onnozel maar welwillend kijken als je hoort dat ramen vergunningplichtig zijn.

En je blijft natuurlijk een gast. Ik probeer me wel zo te gedragen. Dat wordt door mijn buurtbewoners wel gewaardeerd.

Sterkte met de afweging!

Een wijze chinees heeft ooit opgemerkt: Om een droom te realiseren moet je er eerst uit ontwaken!

Jeroen B, 62

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#20 Geplaatst: 2009-02-15 23:04:17

Was dat toevallig de Chinese wijsgeer die zei"

"Overwin een probleem en houdt er daarmee honderd op afstand" ?

en

"Waarheen je ook gaat, ga met heel je hart"

en

"Wie zijn gedachten niet in de verte stuurt, vindt zorgen in zijn nabijheid" ?

dan hebben we het denk ik over dezelfde.

plb

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2009-02-16 07:26:52

Jeroen,

dat is de essentie van dit forum:

quote

Is het dak klaar dan kan ik die kennis, tja misschien op een borrel of een forum kwijt.

unquote

Als iedereen zijn ervaringen (en ook zijn mislukkingen) meedeelt dan heeft iedereen er iets aan!

quote

Je doet bovendien enorm veel kennis op die je , eh, nooit meer nodig hebt. 

unquote

Na ja, rechtstreeks nodig misschien niet, maar: je wordt er zelfverzekeder van, en mutatis mutandis is het bij een andere klus weer nuttig. Bekend van iedere ingenieursopleiding: je leert geen vaardigheden en kant-en-klare oplossingen maar je leert logisch te denken en problemen aan te pakken.

Als je dat consequent volhoudt dan ben je ineens meester-bricoleur!

Christian von Klösterlein

Meer hierover in een nieuwe draad Nieuw old huis.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#22 Geplaatst: 2009-02-16 07:34:40

Misschien is het wel één van de aantrekkelijkste dingen dat je niet precies weet waar je aan begint. Is althans mijn ervaring. Ik heb veel geleerd van al het opknappen, kennis die ik nog steeds regelmatig in praktijk breng (de kinderen profiteren er zeker ook van) en het geeft me een belangrijk gevoel van autonomie.

En ja, het is nooit af...!

Steven

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#23 Geplaatst: 2009-02-16 10:36:58

"Misschien is het wel één van de aantrekkelijkste dingen dat je niet precies weet waar je aan begint."

Helemaal mee eens!!

hoewel ook dat weer persoonlijk is natuurlijk. voor mij was dat inderdaad de grote uitdaging zoals ik al eerder schreef.

Andere mensen hier hebben alles liever gevat in wetmatigheden, regels en procedures. Ook een methode maar voor mij niet de meest romantische!

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#24 Geplaatst: 2009-02-16 22:02:53

...hier is Tessie!!! Even in het Hollandse, eerlijk gezegd vooral uit noodzaak, maar naar de Hema is ook wel weer even leuk... Na een paar dagen uit de lucht te zijn geweest zie ik nu de nieuwe 'stukjes' en heren,dames, ik geniet me kwijt van alle ervaringen en anekdotes. Helaas nu gehaast maar toch een snelle groet, en morgen ga ik er weer eens lekker voor zitten met de foto van het oude huisje met het scheve dak op het bureaublad..  De huidige stand van zaken in mijn hoofd is 'scheef dak, rottige electriciteit en belabberde fosse.....nou èn?!'  Hmmm, begin de smaak behoorlijk te pakken te krijgen! wordt vervolgd, fijne avond!

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2009-02-17 00:19:47

Tessie,

Ver zij het van mij om je aanstekelijke enthousiasme te temperen maar als iemand die ruim 8 jaar geleden met twee linker handen aan een huisproject in FR is begonnen, ook al nog niet klaar is (eind komt wel in zicht... :-) ) maar inmiddels wel één rechter hand erbij heeft gekregen durf ik op te merken dat ik persoonlijk geen huis zou kopen met een verzakte dakconstructie en mottige electriciteit. Het zijn nou net dingen die imho beter door een kundig en ervaren persoon kunnen worden aangepakt omdat amateuristisch gehobby juist in die gevallen nogal gevaarlijk kan zijn. Zulke mensen kun je inhuren maar dat kost nogal wat en kan goed, maar ook minder goed uitvallen. Die fosse is nog wel in eigen beheer te vervangen, het project vraagt wel spierkracht maar geen echt specifiek vakmanschap.

Hoe leuk het huisje op zich ook is, misschien kun je beter, als je geen zeer ervaren bricoleuse bent en ook geen persoon van dat type beschikbaar hebt, een huisje zoeken waarvan het 'grand oeuvre' wel op orde is en jij je tot het behapbare moderniseren, herinrichten en opleuken kunt beperken. Gegeven de huidige stand van zaken op de OG-markt zou dat moeten kunnen lukken, dunkt me.

Waarmee ik trouwens beslist niet wil zeggen dat een grootschaliger opknapproject voor een niet vreselijk handig iemand ondoenbaar is, verre van dat, ben er immers zelf een voorbeeld van maar het gaat wel lang duren voordat het huis een beetje op orde is. En je wilt op je vakantieadres toch niet alleen maar werken, werken en werken? Er zijn best wel mensen die dat als de ultieme ontspanning en vakantie zien maar dat geldt niet voor iedereen, er zijn er ook aardig wat die het op een zeker moment beu worden en dan kan zo'n huis inplaats van een paradijsje op aarde een molensteen om je nek worden. Ook zonder grootschalig verbouwwerk is er aan en om een Frans plattelandshuis trouwens altijd genoeg te doen, dus ook al koop je iets dat in een mindere staat van ontbinding verkeert, vervelen zul je je toch nooit.

Succes!

Ivo