Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vervolg oud huisje...

Auteur Bericht

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2009-02-08 20:10:52

Een paar dagen later...een heleboel gedachten verder. En nog veel meer vragen natuurlijk, maar afgezien daarvan raken we steeds meer verliefd op de plek waar het 'oude huisje' staat. Van welke kant we ook komen aanrijden...afijn. Nu toch een brandende vraag; valt er íets te zeggen over het feit dat het dak -afgezet tegen de horizon zeg maar- wat schuin afloopt? In geen van de buitenmuren is een scheur of verzakking te ontdekken, noch een naar buiten komende muur. We houden natuurlijk al rekening met het feit dat het dak vroeg of laat in zijn geheel vernieuwd moet worden, maar willen graag weten of het schuinaflopende dak ons nu zorgen zou moeten baren.. Erg bedankt wederom voor de antwoorden!!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-02-08 20:37:05

Tes,

een dak (of de nok ervan) van een rechthoekig huis mag eigenlijk niet schuin aflopen.

Het enige wat ik mij in kan denken is dat de muren aan de voet van het dak (dus de gootkant) niet evenwijdig staan, dan is een niet horizontaal lopende nok vaak het gevolg.

Het is zo maar een idee.

Christian von Klösterlein

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#2 Geplaatst: 2009-02-09 09:55:05

Geen enkel oud frans plattelandshuis is recht.

Ze zijn altijd gebouwd zoals (de ligging van) het perceel het op dat moment toeliet, met materialen zoals die op dat moment (goedkoop) voorhanden waren.

Maar een schuin aflopende daknok ............. zo kan dat in principe nooit zijn gebouwd.

Kijk eens of de dakspanten niet zijn doorgebogen of de dakconstructie op de een of andere manier (houtworm / boktor / termieten) uit het lood is komen te staan. Ook kan het zijn dat het dak / de dakconstructie niet is berekend op de dakpannen die er nu opliggen.

Het hoeft niet te wijten te zijn aan verzakkingen van de fundering of scheuren in de muren.

Dus, meten (en kijken) is weten.

En lukt het je zelf niet, laat er met een bouwkundig oog naar kijken.