Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Met Frans kenteken in NL rijden

Auteur Bericht

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#0 Geplaatst: 2009-02-10 13:29:16

Tot nu toe meende ik dat het een NL ingezetene verboden was in een auto te rijden met een buitenlands kenteken. Kort geleden wees iemand die een groot deel van het jaar in Frankrijk woont, maar officieel in NL, mij erop dat hij wel degelijk drie maanden per jaar in NL mag rijden, ondanks het feit dat hij zijn nieuwe uit NL geïmporteerde auto van een Frans kenteken heeft voorzien. Volgens hem liep ik achter. Dat is natuurlijk heel goed mogelijk. Als je even niet oplet, kan er inderdaad weer van alles veranderd zijn. Op internet kan ik echter niets duidelijks vinden op dit gebied. Ik vraag me dan ook af hoe dit nu precies zit. Is er iemand die dit weet?

Dolf 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2009-02-10 14:06:36

Blijft altijd weer enigzins onduidelijk. Van "groot risico" tot "mag enkele maanden" 

De europese regels kunnen natuurlijk veranderen, wie het weet mag het zeggen.

Volgens mij mag je alleen maar een korte rit maken naar je woonplaats. (edit: twee weken dus, zie onderstaand bericht). 

Kijk ook maar even hier

De politie zelf is ook niet helemaal duidelijk.

Ander probleem maar ook wel interessant

avatar#6647
Oetel
Berichten: 0
Reacties: 22

#2 Geplaatst: 2009-02-11 12:03:34

Het is niet zozeer een probleem van de politie maar van de belastingen, zie onderstaand artikel (staat zo op de site van de belastingdienst.

Bpm- en mrb-vrijstelling: In Nederland wonen en rijden in motorrijtuig met buitenlands kenteken <p><img xsrc="http://nl.sitestat.com/belastingdienst/belastingdienst/s?bel.variabel.bpm_vrijstelling.wp" width="1" height="1" alt="" />

Een Nederlands ingezetene die met een motorrijtuig dat is geregistreerd buiten Nederland gebruikmaakt van de Nederlandse weg, moet belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Degene die het motorrijtuig feitelijk tot zijn beschikking heeft, moet deze belastingen op aangifte voldoen. Dit is veelal de bestuurder.

Als u echter voor een korte periode gebruikmaakt van de Nederlandse weg, dan is vrijstelling van bpm en mrb mogelijk. De vrijstelling geldt voor maximaal 2 weken, gerekend vanaf het moment dat u voor het eerst met het motorrijtuig op de Nederlandse weg komt. De vrijstelling geldt voor u en uw inwonende gezinsleden. Of, als een in Nederland gevestigd lichaam (bijvoorbeeld een bedrijf) het motorrijtuig feitelijk tot zijn beschikking heeft, dit lichaam. U moet het beroep op deze vrijstelling elektronisch melden vóórdat het gebruik van de weg in Nederland begint.

U kunt het beroep op de vrijstelling alleen elektronisch doen met het programma vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik. U kunt de elektronische melding zelf doen. Ook een verhuur- of leasebedrijf of een familielid kan de melding doen. De melding hoeft niet ondertekend te worden.

Let op!

U kunt slechts 1 maal per jaar 2 weken vrijstelling krijgen voor hetzelfde motorrijtuig.

Als u na de periode van 2 weken in Nederland gebruik blijft maken van het motorrijtuig, moeten de bpm en de mrb vóór het aflopen van deze periode op aangifte worden voldaan. In dat geval vervalt de vrijstelling en zijn beide belastingen verschuldigd vanaf de gemelde aanvangsdatum van de vrijstelling.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#3 Geplaatst: 2009-02-11 12:38:05

Gebruik je verstand, en dan zijn de meeste regels logisch. Denk niet dat je ergens een slaatje uit kunt slaan in NL. Want ook de belastindienst bestaat uit  calculerende Nederlanders die bovendien hun landgenoten kennen.

De kernvraag is 'waar ben je Ingezetene', en wat volgtr daaruit als 'normaal' gedrag. 

Als je in Frankrijk ingezetene bent, dan kun je in Nederland in alle redelijkheid met een Frans kenteken rijden. Niemand houdt bij hoelang je al in NL bent, dus je hoeft niet op een maandje te kijken (als er al een limiet is). Ik heb mijn Franse auto in januari meegenomen en heb hem in juli probleemloos laten overschrijven naar Nederlands kenteken. Ik ken hier iemand die al jaren in auto met duits kenteken rijdt, zijn vrouw woont in NL en hij komt van vrijdag t.em. maandag over.Hij is een keer aangehouden, waarschijnlijk als gevolg van jaloerse buren, maar  uiteindelijk kom hij gewoon met het Duitse kenteken blijven rijden. Hij gedroeg zich 'normaal' en hoefde dus ook geen wegenbelasting in Nederland te betalen

Als je aaneengesloten als buitenlander in NL wilt rijden, dan moet je wel wegenbelasting gaan betalen.

Op het moment dat je NL ingezete bent, dan mag je in principe niet met een buitenlands kenteken rijden. Als je dan wordt gesnapt, dan zit je al snel goed fout; grote kans zelfs dat de auto in beslag genomen wordt.

Meestal niet door de politie, maar door de douane. Natuurlijk zijn er ontheffingen mogelijk, maar die zijn niet eenvoudig en je zult ook  andere zaken moeten oplossenj: verzekeringen, belastingen.

Kortom: rijdt in auto met het kenteken van het land waar je ingezeten bent.  Afwijkebde oplossingen zijn duiur en vragen veel inspanning om te regelen.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#4 Geplaatst: 2009-02-11 14:07:26

Dank voor de reacties. De belastingregels had ik ook gelezen voor ik de vraag stelde, en ook ik maakte daaruit op dat je als NL ingezetene òf veel te regelen had òf het gewoon niet moest doen omdat het in principe niet mag.

Het komt erop neer dat er niets veranderd is en dat de kennis die me zei dat ik achter liep een iets te rooskleurig beeld heeft van zijn manoeuvre. Het scheelt hem dus de BPM, maar levert in potentie problemen op met hogerhand zodra hij zich in NL vertoont met zijn BPM-loze bagnole.

Dolf

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#5 Geplaatst: 2009-02-11 15:12:22

Men kan één maal per jaar een ontheffing aanvragen voor maximaal 14 dagen. Minimaal 14 dagen van te voren via internet, de ontheffing wordt via E-mail geretourneerd. Uitprinten en men kan als NL ingezetene de dagen waarvoor de ontheffing geldt met een Frans of ander buitenlands kenteken rondrijden. En zonder kosten.

Lex

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#6 Geplaatst: 2009-03-18 16:45:43

Ik heb hier zo vaak al iets over gelezen, vaak onvolledig en ook wel eens onjuist.

Gewoon even een briefje naar de belastingdienst en je krijgt keurig antwoord.

Vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting kan één maal per jaar met een maximum van twee weken voor hetzelfde voertuig. Moet vooraf worden gemeld bij de douane. 

Stel je heb een auto gekocht in Ned en dus bpm betaald. Als je de auto exporteerd, dan kan de (gedeeltelijke) bpm worden teruggevorderd als de auto na 16 oktober 2006 voor het eerst (waar ook ter wereld) is geregistreerd. Bij registratie daarvoor is geen teruggaaf van BPM mogelijk . Als de bpm is teruggevorderd dan mag er binnen 12 maanden niet met de auto op de Nederlandse wegen worden gereden. De reden is waarschijnlijk om het jojo-en van export-import tegen te gaan.

Het waar ook ter wereld even verduidelijken.

Stel een auto van 2000 nieuw verkocht in Duistland. In 2007 ingevoerd en bpm betaald.  Bij export dus geen bpm terug

Stel een auto van dec 2007 nieuw verkocht in Duistland. Ingevoerd in Ned in mei 2008 en bpm betaald. Bij export kan bpm worden teruggevorderd

Voor auto's nieuw verkocht in Ned lijkt het mij duidelijk. 

Als je een auto dus naar een Frans kenteken laat overschrijven en je wilt geregeld naar Nederland is het niet verstandig om de bpm terug te vragen.

Als je de bpm dus niet terugvordert dan is het wat dat betreft geen enkel probleem om met de auto in Ned. te rijden, de bpm is n.l. betaald. Zover de BPM.

Nu de Motorrijtuigenbelasting.

Citaat uit brief van de belastingdienst: "Mocht u daadwerkelijk overgaan tot uitvoer c.q. registratie in het buitenland dan kunt u in Nederland het het motorrijtuig (nu met buitenlands kenteken) gewoon gebruik maken van de weg nadat u vóóraf eerst aangifte en betaling voor de motorrijtuigenbelasting heeft gedaan"

Dus als je een maand naar Ned gaat dan gewoon even aangifte doen en voor een maand betalen. De aangifte formulieren zijn via internet te downloaden. 

Het voordeel van dit alles is: Goedkopere verzekering en de tijd die niet in Ned wordt gereden, geen motorrijtuigenbelasting.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#7 Geplaatst: 2009-03-19 16:27:51

De site waar staat dat je één keer per jaar max. 14 dagen in nederland kunt rijden met je Franse auto is wel te vinden op de belasting site.

Maar dat je met een auto waarbij de BPM niet is teruggevorderd dan toch voor bijv. een maand kunt rijden tegen betaling van die maand wegenbelasting is denk ik meer een wens der gedachten dan praktijk.

Of..... zie ik iets over het hoofd?

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#8 Geplaatst: 2009-03-19 19:42:42

Ja, je ziet iets over het hoofd n.l.

Citaat uit brief van de belastingdienst:

"Mocht u daadwerkelijk overgaan tot uitvoer c.q. registratie in het buitenland dan kunt u in Nederland het het motorrijtuig (nu met buitenlands kenteken) gewoon gebruik maken van de weg nadat u vóóraf eerst aangifte en betaling voor de motorrijtuigenbelasting heeft gedaan"

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#9 Geplaatst: 2009-03-19 19:55:35

CHm1,

Wat voor mij onduidelijk blijft in je verhaal is : hebben de citaten van de belastingdienst nu betrekking op de situatie waarin je auto hebt geëxporteerd én de BPM teruggevorderd (als NL-ingezetene??) óf is dit een algemeen verhaal?

Als Nederlander die volledig woonachtig is in LdF met een (willekeurige) auto op frans kenteken hoef ik toch echt geen wegenbelasting te betalen als ik op bezoek/vakantie ben in Nl! ..........behalve dan in die situatie zoals jij hem schetst met een geéxporteerde NL-auto waarvan de BPM is teruggevorderd.

Paul

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#10 Geplaatst: 2009-03-19 20:10:11

BPM en motorrijtuigenbelasting hebben niets met elkaar te maken.

De BPM is douane. Motorrijtuigenbelasting is belastingdienst.


avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2009-03-20 00:29:19

Jos chm1 schreef: 

Trouwens jammer dat je je eigen tekst achteraf niet kan editen

Het kan:

in de linker marge naast het woordje Top staat een potlood-en-papier. Dat is het edit-ikoontje!

Christian von Klösterlein

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#12 Geplaatst: 2009-03-20 17:45:01

Mijn insteek bij de belastingdienst destijds was een langere tijd buiten Ned verblijven en de problemen die dan kunnen onstaan met de verzekering. Bij veel, zo niet de meeste, is een verblijf van langer dan 3 maanden in het buitenland "niet verzekerd". Dit is maar iets in het kort, dus .........

en het wordt mij nu duidelijk dat de citaten van de belastingdienst op die specifieke persoonlijke situatie betrekking hebben............ en niet anders.

Dank!

avatar#6897
chm1
Berichten: 0
Reacties: 10

#13 Geplaatst: 2009-03-20 19:13:22

en het wordt mij nu duidelijk dat de citaten van de belastingdienst op die specifieke persoonlijke situatie betrekking hebben............ en niet anders.

Oh?????????? 


avatar#7141
frerijs
Berichten: 0
Reacties: 1

#14 Geplaatst: 2009-10-07 13:18:08

Wij wonen nu al 10 jaar in Frankrijk ( ook daar ingeschreven) en hebben auto's met een frans kenteken.

In nederland hebben we een appartement waar we af en toe verblijven. Als we daar heen gaan hebben we maar 1 auto tot onze beschikking en dat is toch wel lastig. Ik heb bedacht om in Ned. een hybride auto te kopen en daar laten staan en te gebruiken als we daar zijn.

Het voordeel is dat er geen BPM op deze auto's drukt en per 1 jan. a.s. ook geen wegenbelasting betaald hoeft te worden.

Kan iemand mij vertellen of deze auto ook verzekerd is als je hem voor langere tijd mee zou nemen naar Frankrijk en mag je als ingezetene van Frankrijk met een Nederlands kenteken rond rijden.

Wie kan me antwoorden alvast bedankt,

Frerijs

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#15 Geplaatst: 2009-10-08 16:53:23

Is het niet veel handiger (en goedkoper) om die auto gewoon op Frans kenteken te zetten en vervolgens in Nederland te 'parkeren' ?