Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

drukregelaar

Auteur Bericht

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#0 Geplaatst: 2009-02-11 21:12:47

Hallo,

Heb net mijn nieuwe boiler geplaatst en moet alleen nog de aanvoer van het water aansluiten.

Nu staat er op de veiligheidsklep van de boiler "7 bar" en ik ga er vanuit dat deze openspringt bij een druk boven de 7 bar. Correct?

Vóordat ik nu de bestaande warmwatervoorziening afkoppel wil ik er wel zeker van zijn dat mijn boiler niet steeds "openspringt".

Dus op zoek naar hoeveel druk ik heb......... Tja...en dan zit er naast mijn hoofdkraan een apparaat met metertje dat er zo uitziet: zie foto onder.

Metertje staat op 8 (bar?) en mijn vraag is: kent iemand dit (ongetwijfeld oude)apparaat en kan ik , voordat ik zelf ga zitten klooien, met de stelschroef(met contramoer) de druk verlagen? Heb voor de zekerheid alvast even wat WD40 erop gespoten....

http://pagesperso-orange.fr/sax.mondstukken/fotos/drukregelaar.jpg

Alle reacties zijn...welkom en alvast bedankt daarvoor!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-02-11 21:54:31

Paul,

Na een week gezoek en gesloop naar een lek in de waterleiding - bleek een oude loden (!) dienstleiding te zijn in de voorgevel - heb ik eigenlijk wel genoeg van water.

Maar door dit Hollandse luctor et emergo iets overmoedig geworden wil ik wel een aftrap geven bij de beantwoording van deze Franse vraag.

Bij jouw voorbeeldfoto was mijn eerste vraag wat meet die drukmeter: de aanvoerdruk of de druk ná de regelaar. Een soortgelijke regelaar, maar zonder meter, kwam ik op deze site tegen. Daar wordt gezegd dat deze drukregelaar préréglage usine de 3 bars is. Regelbereik tussen de 1,5 en 5,5 bar, bij een maximale aanvoerdruk - en amont - van 20 bar. Dus één vraag, althans één die ik had, m.i. beantwoord. Die meter geeft zo te zien de druk van het waternet aan, omdat 8 bar wel erg veel zou zijn voor de huisleiding. Hoewel het plaatsen van zo'n meter stroomafwaarts - en aval - eigenlijk logischer zou zijn. Wat misschien ook nog zou kunnen is dat de regelaar defekt is, en de stroomafwaartse meter daardoor de volle druk van het waterleidingnet meet. 

Er zit een vis de réglage op, dus laat die WD40 een nachtje intrekken, en dan voorzichtig draaien. Reageert de meter daarop, dan meet die toch de huisdruk. Blijft die constant, dan zou je er vanuit kunnen gaan dat die drukregelaar ook ooit ergens rond de 3 bar is ingesteld, en je boiler dus nooit zijn beveiliging van 7 bar zal laten aanspreken. Andere methode: een kraan op gehoorafstand een klein beetje openzetten, en luisteren of het water harder dan wel zachter gaat stromen met het instellen van de vis de réglage. Eventueel iets naar beneden bijstellen. En mocht je het simpelste experiment niet schuwen, en een goed werkende hoofdkraan hebben, die boiler gewoon aansluiten en zien of die overdrukbeveiliging in werking treedt.

Rob van der Meulen

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#2 Geplaatst: 2009-02-11 22:29:35

Rob,

Dank dat je na je "waterervaring" even meedenkt. Zo wordt ik weer wat wijzer........

Ga morgen in ieder geval voorzichtig draaien en kijken wat er gebeurt.

De regelaar zit vlak achter de watermeter (50 cm) en ik begrijp door jouw uitleg dat hij wel eens de binnenkomende druk zou kunnen meten ( als hij niet defect is).

Zou het handig zijn om wellicht vlak voor de ingang naar de boiler een nieuwe regelaar/meter te plaatsen zodat ik zou kunnen zien hoe hoog de druk op de huisleiding zou zijn? Ik moet de verbinding tussen bestaande leiding en de boiler toch nog aansluiten en een metertje ertussen kan nu nog makkelijk.

Anders voel ik veel voor je advies inzake het expirement!!!!!! Ben namelijk geen echte techneut en zoek alles proefondervindelijk uit.........uiteraard met behulp van adviezen die ik hier krijg!

Als ik niet meer reageer hier dan weet je dat ik in mijn schuur hier in de 89 aan het zwemmen ben :-). Dat kan er nog wel bij na 1,5 dag zonder stroom na enige wind de afgelopen maandagnacht!

Paul 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-02-11 22:36:34

Paul,

Waarschijnlijk had je dat al gedaan, het lezen van het verhaal op deze site van Christian von Klösterlein over de Franse waterleiding, maar hij noemt een "huisdruk" van tussen de 3 en 5 bar een reguliere waarde. Wat zo'n tussen te plaatsen meter betreft: bij het gereedschap van de ploeg van Waternet die hier uiteindelijk de stoep opengooide toen het lek toch niet achter voorzetmuurtjes, in muren, onder of achter de badkuip  bleek te zitten ontwaarde ik een handige drukmeter (tot 10 bar) die je makkelijk op een leiding of kraan kan aansluiten. Zoiets als een bandenspanningsmeter. Kijk eens of iemand zo'n ding ergens heeft liggen voordat je zelf een permanente meter monteert in je boiler aanvoer. Het gaat alleen maar om er nu zeker van te zijn dat die drukregelaar zijn werk nog goed doet.

Overigens is Christian niet al te optimistisch over het later nog anders kunnen instellen of repareren van een inmiddels verkalkte en niet goed functionerende drukregelaar. Vervangen is in dat geval de beste oplossing.


Succes,

Rob

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#4 Geplaatst: 2009-02-12 09:57:33

Rob e.a.

Eerste stap is gelukt: contramoer losgedraaid (niks verroest!) en tegendraads de regelmoer gedraaid.

Drukmetertje liep terug en ik heb hem nu op 5,5 bar staan. Zal hem straks nog even controleren......:-)

Kan nu met een iets geruster hart de oude CV op olie afkoppelen en de boiler installeren.

NB: een franse electraman uit het dorp die hier vanochtend toevallig was vertelde me (ook) dat er een drukregelaartje te koop is dat je direct op je groupe de securite van je boiler kunt aansluiten waarmee je dus alléén de waterdruk voor de boiler kunt regelen.

Bedankt en een groet uit een witte Morvan,

Paul

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-02-12 11:18:50

Naja, Paul,

... regelschroef gedraaid (je schreef wel 'moer').

Drukmetertje liep terug en ik heb hem nu op 5,5 bar staan

Dit is het bewijs dat de manometer inderdaad de secondaire druk meet! En ik had al geprobeerd met mijn kennis van dit soort regelaars en hun binnenwerk erachter te komen of die meter, die toch klaarblijkelijk op het onderste gedeelte van het huis aangesloten is, nu de primaire of de secondaire druk meet ;-))

En is de ingestelde druk ook bij het openen van dichtbij en veraf liggende kranen nog 5,5 bar ? Dat vind ik namelijk een beetje hoog, ik zou eerder iets beneden de 5 willen liggen. Maar de meest wenselijke druk hangt ook af van de drukverliezen in je leidingnet.

Bij een goed aangelegd leidingnet (maar bij welk oud en door diverse generaties steeds weer uitgebreid en verknoeid waternet is dat het geval?) is een separate drukregelaar voor de boiler niet nodig, bij een niet-optimaal net daarentegen erg nuttig.

@Rob vd M:

Loden leiding. Ik ben bij het vernieuwen van het waternet in een van mijn huizen een loden leiding tegengekomen, die aan de achterkant (tegen de muur) helemaal verteerd was. De leiding bestond dus over 3/4 van zijn omvang uit lood en over 1/4 uit kalk of cement! Na het plaatsen van nieuwe koperen leidingen was het onder de trap en in de kelder ook nooit meer vochtig. De huidige eigenaar van het huis kan dit bevestigen.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2009-02-12 11:51:52

@ Christian

Het leek ook wel of het souterrain hier steeds vochtiger werd. Eén van de muren anderhalf jaar geleden opnieuw gepleisterd en keurig met geelband afgewerkt, maar na een jaar zaten er weer vochtplekken in. Overwoog al of ik muren vlak boven de grond zou moeten gaan injecteren met chemische "aquastop" middelen, maar had dat nog maar voor me uitgeschoven  Zal wel een jaartje duren voordat al het vocht er uit is, en nu maar hopen dat door deze vochtverzadiging de muren niet de smaak te pakken hebben gekregen, en ontvankelijk zijn geworden voor het opzuigen van grondwater. 

Rob

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#7 Geplaatst: 2009-02-12 16:37:32

Rob/Christian,

Net nog even gecontroleerd: druk hangt nu op ongeveer 5 en dat laat ik maar even zitten zo.

Ik heb wel het idee dat het hele net binnenshuis wat minder kabaal maakt, kan ook tussen mijn oren zitten.

En ja Christian, dit is echt zo'n oud net met allerhande aftakkingen en onduidelijke situaties dat ik voorlopig maar even intakt laat....het functioneert allemaal wel.

Nogmaals bedankt voor jullie input!

Paul

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2009-02-12 17:55:09

Aangezien wij een nogal variable waterdruk hebben -tussen 6 en 9 bar- heb ik gelijk 10 jaar gelden een begrenzer erop gezet. Bij 5 had ik toch nog regelmatig wat "fuites" (het leidingnet is inmiddels aardig "aux normes" ) en met 2,5 loopt alles perfect. Voordeel bij een lagere waterdruk is minder verbruik. Zo hard hoeft die douche ook weer niet te lopen.

Daartegenover heb ik voor de begrenzer een aftakking gemaakt zodat ik af en toe met een "vette straal" het terras en de auto's kan schoonmaken.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-02-12 21:58:30

Erg inventief en vakkundig, Steven!

Christian v.K.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2009-02-13 11:17:33

"Heb net mijn nieuwe boiler geplaatst en moet alleen nog de aanvoer van het water aansluiten.

Nu staat er op de veiligheidsklep van de boiler "7 bar" en ik ga er vanuit dat deze openspringt bij een druk boven de 7 bar. Correct?"

Die beveiliging gaat in werking zodra de druk in je boiler boven de 7 bar uitkomt. Als de boiler vol zit en het water wordt warm loopt de druk ook geweldig op, zou dat ventiel er niet zitten dan drukt het warme water terug de aanvoer in (kans op legionella) of er gaat iets stuk waardoor het gaat lekken of de boel ontplof...

De nominale druk in je leidingen is afhankelijk van de plaats, het soort en aantal koppelingen en bochten in het traject en de leidingdiameter.

Als je de druk achter de hoofdmeter wilt verlagen dan kun je heel simpel een reduceerventiel plaatsen voor het comfort. Maar als de druk zo'n 7 bar is dan hoef je voor de boiler niet te vrezen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2009-02-13 15:30:16

Klopt allemaal, hans,

maar toch even drie kanttekeningen:

... druk in je leidingen is afhankelijk van de plaats, het soort en aantal koppelingen en bochten in het traject en de leidingdiameter

Dit is bij stromend water zo door de dynamische drukval ervan, zeg maar het drukverlies door stroming. Zodra het water niet meer stroomt (dus geen verbruik is) heerst in alle delen achter de drukregelaar dezelfde druk.

Als je de druk achter de hoofdmeter wilt verlagen dan kun je heel simpel een reduceerventiel plaatsen voor het comfort.

Dat is toch precies hetgeen Paul-Sax gedaan heeft. Drukregelaar en reduceerventiel zijn toch hetzelfde, tenminste in deze context. 

Maar als de druk zo'n 7 bar is dan hoef je voor de boiler niet te vrezen.

Voor de boiler hoef je niets te vrezen, maar ik vind het een schoonheidsfoutje als de boiler bij de kleinste geringste opwarming reeds water door zijn overstort eruitgooit. 

Kon het toch niet laten te reageren als er op mijn vakgebied onduidelijkheden zijn ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#12 Geplaatst: 2009-02-15 13:38:26

Wellicht nog als overbodig.

Als de druk zo hoog is, zeg 7 bar of nog hoger geeft als eerste plaats veel geluidsoverlast, ten tweede veel kans op falen van leidingen en vooral koppelingen en een mogelijkheid van veel waterverlies.

Als namelijk de veiligheid van de boiler opengedrukt wordt door een kleine drukpiek zal deze open blijven en blijven vullen.

Er is dus alles voor te zeggen om de waterdruk te beperken tot onder de 5 bar.

Het verlies van water door opwarming van de boiler is gering. Dit is technisch als volgt in te zien.

De opwarming veroorzaakt uitzetting van water, ongeveer 0,2 ml/l/graad Celcius.

Maar belangrijker is nog de samendrukbaarheid van water, die is ook aanzienlijk. De leek zegt dat water niet samendrukbaar is, maar het is echt zo en is niet onbelangrijk.

Het derde aspect is de uitzetting van het vat. Als een vat gemaakt is van koper (of een ander metaal) is er ook uitzetting en volumevergroting van het vat wat de drukstijging afremt.

Tevens is er de lengte van de leiding tot aan het tappunt, afhankelijk van het materiaal vindt ook hier een volumevergroting plaats door de drukstijging (rek).

Hier hebben we dus zo al 4 variabelen die bepalen of, wanneer en hoever een veiligheid van de boiler opent.

De initiele druk speelt weinig rol hierin, afgezien van het 1e feit. (openen door piekdruk).

De veiligheid zal tijdens normale situaties dus slechts enkele ml aflaten en ik sluit me aan bij het door anderen ook gestelde; installeer boven de 5 bar een reduceer.

plb

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2009-02-15 15:34:47

Paul,

even om te voorkomen dat niet-techneuten hieruit foute conclusies trekken:

quote

De leek zegt dat water niet samendrukbaar is, maar het is echt zo en is niet onbelangrijk.

Als een vat gemaakt is van koper (of een ander metaal) is er ook uitzetting en volumevergroting van het vat wat de drukstijging afremt.

unquote

De elasticiteit van water is een factor 30 tot 100 groter dan die van de meeste metalen, maar die van gassen is een factor 1000 groter dan die van water - leg mij niet vast op precieze factoren, het gaat om de ordergrootte.

Voor waterleidingsystemen geldt nog steeds onverkort dat de elasticiteit van metalen buizen en fittingen te klein is om de uitzetting van opwarmend of bevriezend water op te nemen. Daarom moeten overstortkleppen of luchtbuffers aanwezig zijn. De vermeende elasticiteit van watersystemen vloeit voort uit de wel of niet bedoelde aanwezigheid van lucht (constructief worden vaak ruimtes voorzien die als luchtbuffer werken, denk aan de 'windketels' van pompinstallaties, hydrofor, en de CV-expansievaten met een door een membraan afgescheiden luchtruimte).

Nogmaals, het gaat mij niet om een technische haarkloverij, ik wil alleen voorkomen dat leken op het foute spoor gezet worden en te makkelijk over deze problemen denken ;-)).

Christian von Klösterlein

Achtergrond:

Elasticiteitsmodulus van water: E = 2,2GPa (Gigapascal = mio N/m2)

Elasticiteitsmodulus van aluminium E = 69

Elasticiteitsmodulus van brons E = 100-124 (ik heb die van koper niet bij de hand)

Elasticiteitsmodulus van staal  E = 210GPa

De elastische vervorming is evenredig aan 1/E.

En voor lucht geldt de algemene gaswet die zegt dat het product uit druk en volume constant is, dubbele druk resulteert dus in halvering van het volume (en omgekeerd)

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#14 Geplaatst: 2009-02-15 15:43:08

Nu ben ik toevallig ervaringsdeskundige ;-))

Bij mij zit er een reduceer bij de watermeter voor het koude water, maar in het verleden is de boiler ooit zonder dat aangesloten via een tweede leiding, hetgeen betekent dat de overstort van 7 bar eigenlijk continu tegen de doorlaatgrens zit.

Dat houdt weer in dat door het vele doordruppelen de doorlaatklep gaat verkalken en het van kwaad tot erger gaat, de overlooplekkage wordt steeds meer.

Natuurlijk heb ik de overstortklep vervangen omdat ik deze eerst als defect beschouwde maar de tweede van 7 bar doet precies hetzelfde zodat ik later zelfs de oude weer heb terugezet na schoonmaken in azijn en dié het weer beter deed.

Nu was het mij wel duidelijk dat de aanvoer eigenlijk te hoog is en ga ik deze zomer toch een reduceer in op nemen. Mijn vader (GaWaLo) had het altijd over de ideale waarde van 4 bar maar 5 bar lijkt mij ook prima. 'k Zie wel.

Van lawaai of enige andere schade blijkt voorlopig nog niets, wel had ik de doorlaat van de gastendouches verkleind om het watergebruik wat te beperken. Het bad is wel lekker gauw vol ;-)

Rob. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#15 Geplaatst: 2009-02-15 15:55:21

Dat is wel slim om de doorlaat naar de gastendouches te verkleinen ... Wij hebben wel eens gasten, die dan wel gewoon mijn douche gebruiken, maar ondanks dat er een keurige mengkraan op zit het presteren om in 2 douchebeurten een 200 liter boiler leeg te krijgen! Is natuurlijk wel een belevenis, zo'n Franse douche als je de NL 'bijna' 2 bar gewend bent, maar toch ook wel een beetje zonde.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#16 Geplaatst: 2009-02-15 16:55:18

@Christian,

de modulus van Koper is tussen 110-128 Gpa, dit is welliswaar de Young modulus, maar hierover zullen we maar niet gaan kiften denk ik :)

De modulus van kunststof is echter ongeveer 3, dit geeft al aan dat hiermee het probleem een stuk kleiner is.

De elasticiteit van kunststof loopt echter terug met de leeftijd, dus de problemen komen hier ook vanzelf mee.

Zoals Christian ook zegt, een luchthoeveelheid is veel beter in staat een drukschommeling op te vangen, hierom raad ik ook in een installatie waar waterslag optreedt stikstofbuffertjes aan die zo bij de Brico kunnen worden gekocht.

Iedereen kent wel de klappende leidingen als een wasmachine, vaatwasser of ander waternemend apparaat aanstaat.

Dit fenomeen heet waterslag en is erg slecht voor waterleidingen, dit kan voorkomen worden door een goed ontwerp van de leidingen, maar later eigenlijk alleen maar door het aanbrengen van buffertjes, liefst zo dicht als mogelijk bij de veroorzaker (wasmachine, vaatwasser oid).

De problemen heb ik niet proberen te bagatelliseren, alleen aangeven dat er nog vele andere variabelen zijn die tot problemen kunnen leiden.

Een hoge waterdruk, in combinatie met verwarming door boiler en geen of geen goed functionerende ontlastklep leidt gegarandeerd tot breuk. De zwakste plaats gaat eraan en waar dat is weet je slechts achteraf. Het kan een verbinding zijn op een ontoegankelijke plaats, een leiding of zelfs de boiler die barst.

Niet iets waar we op zitten te wachten.

plb

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2009-02-15 18:52:34

Paul,

dank je voor dit relaas.

Wij zijn het eens (over dit onderwerp), denk ik.

Christian v.K.

16-02-09: Elasticiteitsmodulus is overigens hetzelfde als Young modulus, door de Engelsen zo genoemd om hun natuurkundige Y te eren. Met P eren wij Pascal, met N Newton.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#18 Geplaatst: 2009-02-16 11:29:09

Ja Christian, we zijn het eens,

Bij Young moet je alleen wel oppassen omdat het vaak  nog in ponden per vierkante inch staat aangegeven (psi), dus een heel ander getal. In GPa geen significant verschil.

Vreemde jongens die Britten.

plb

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#19 Geplaatst: 2009-02-19 11:59:56

"Dat is wel slim om de doorlaat naar de gastendouches te verkleinen ... Wij hebben wel eens gasten, die dan wel gewoon mijn douche gebruiken, maar ondanks dat er een keurige mengkraan op zit het presteren om in 2 douchebeurten een 200 liter boiler leeg te krijgen! Is natuurlijk wel een belevenis, zo'n Franse douche als je de NL 'bijna' 2 bar gewend bent, maar toch ook wel een beetje zonde."

Het is eenvoudig te doen door een passend kraanleertje (rubbertje), met zo'n gaatje in het midden, tussen de kraan en de slang te doen inplaats van het aldaar aanwezige ringetje.

Als je dit ringetje tussen de slang en de douchekop doet heb je kans dat de slang een keer barst.

Rob.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#20 Geplaatst: 2009-02-19 13:21:05

Die reduceer ringen geven alleen regelmatig problemen met thermostaatkranen.

de kraan gaat dan warm-koud-warm pendelen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2009-02-19 14:39:51

Richard, Hans en Rob,

deze smoorplaatjes (rubberringen met kleinere binnendiameter, kraanleertjes zijn het ergste) kan ik alleen als noodoplossing beschouwen, en het zijn deze dingen die het spaardouchen een slechte naam bezorgd hebben.

Weliswaar minder doorstroming, maar iedere douchkop is nu eens voor een bepaalde doorstroming ontworpen. Je krijgt dan het effect dat de mensen langer douchen omdat zij het gevoel hebben niet genoeg water over zich heen te krijgen, en zodoende gebruiken zij juist meer water - helemaal afgezien van het feit dat de badkamer langer geblokkeerd is en de mensen geërgerd onder de douche vandaan komen in plaats van lekker verfrist en opgeknapt.

Een echte spaardouchekop is iets anders. Die heeft fijnere openingen in de douchekop. De douchekoppen van een bepaald merk worden met grotere en kleinere plasticnozzles* geleverd. Die met de kleinere werken bij normale waterdruk als spaarkop - sparen bij een vol douchegenot, wel te verstaan.

Christian von Klösterlein

* het zijn die kleine meestal groene plastic- of rubbernozzles die ooit geïntroduceert zijn om kalkafzettingen te voorkomen of makkelijk te kunnen verwijderen

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#22 Geplaatst: 2009-02-20 09:26:15

Het moet natuurlijk niet te gek worden met dat reduceren van de doorstromming bij de kraan Hans. De topic-starter had het over een aanvoerdruk van 8 bar en zelf sprak ik over 7 bar aanvoerdruk. Da's veel.

Het gaat in dit idee erom om de waterhoeveelheid tot een aanvaardbaar niveau te brengen en dat is een kwestie van uitproberen en wat experimenteren. Sommige gasten draaien de kraan alleen maar wijd open en dan kan het hard gaan.

Bij een ieder zal het weer anders zijn omdat de druk overal verschilt en er bovendien verschillende type douchekoppen zijn.

Bovendien, als een te hoge waterdruk door een ál te besparende douchekop wordt tegengehouden bestaat bovendien het gevaar dat een wat oudere doucheslang een keer barst. Dat is hier al eens gebeurd ;-)

Hier werkt het ringetje in ieder geval goed, en het kost niets om even te proberen.

't Is maar een idee ;-) 

Rob