Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuw oud huis

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2009-02-16 08:30:57

Naar aanleiding van een aantal bijdragen in de draad van Tessa J. (tes) plaats ik hier de bewerkte versie van een stuk dat ik, jaren geleden, over het eerste jaar van ons huizenavontuur in Frankrijk geschreven heb.

Bij een nieuw oud huis (ik bedoel een oud huis dat voor u nieuw is) moet u eerst de hele constructie en alle functies begrijpen voor u plannen maakt. Wij hebben dat zo gedaan:
Wij zin meteen provisorisch in het huis gaan wonen. Wij hebben een kamer die redelijk bewoonbaar was en klein genoeg om met een elektrisch kacheltje te verwarmen, tot slaapkamer gemaakt en in een kamer die aan de nog redelijk bruikbare badkamer grensde een provisorische keuken geïnstalleerd. Zodoende konden wij meteen in ons huis wonen en dag en nacht de sfeer ervan in ons opnemen. Voor anderen zou het een oplossing zijn in de tuin een caravan of tent neer te zetten of dichtbij een chambre d’hôtes te nemen.


De vereniging Maisons Paysannes de France zegt op haar website:

Efforcez vous de comprendre votre maison!

- doe uw best om uw huis te leren verstaan.


Ons ‘leren verstaan’ bestond voor mij uit het opmeten en in tekeningen vastgehouden van alle mogelijke dingen, mijn vrouw heeft alle kamers schoongemaakt. Op deze manier kwamen wij in alle vertrekken en hebben alle hoeken leren kennen, wisten waar schoorstenen, leidingen en stopcontacten zitten, en hebben meteen gezien welke deuren en ramen wél of niet sluiten.
Bij veel dingen die wij onbegrijpelijk vonden moesten wij eerst trachten erachter te komen wat de oorspronkelijke toestand, de oorspronkelijke bedoeling en de reden voor een aanpassing waren; soms hebben wij dan besloten goed bedoelde maar slecht uitgevoerde ‘verbeteringen’ die opeenvolgende generaties van eigenaren aangebracht hadden te verwijderen en de oorspronkelijke fout te herstellen.


Prioriteiten stellen
Als u van alles gezien hebt begint de planning. U moet prioriteiten stellen. Mijn prioriteiten waren: eerst het dak dicht krijgen en alle buitendeuren en ramen goed sluitend en afsluitbaar maken. Als u onder een lekkend dak opknapwerkzaamheden uitvoert is de kans groot dat het nieuwe werk door insijpelend water langzaam weer vernield wordt. En als het huis niet goed afsluitbaar is durf je er geen gereedschappen en meubilair in achter te laten. Verder heb ik een nieuwe elektrische verdeelkast laten plaatsen om van daaruit alle bedradingen te vernieuwen. Een andere zorg waren de valpijpen van de regengoten, die niet afliepen omdat zij op ingestorte riolen aangesloten waren.
De verdere plannen heb ik zo uitgewerkt dat alles wat veel vuil veroorzaakt afgesloten is vóór het fijne werk begint. Dus eerst de te verwijderen muren slopen en sleuven voor leidingen etc. frezen voor je waterleidingen soldeert of iets verft - al was dit niet bij alle werkzaamheden consequent toepasbaar.

Het was en is voor ons nog steeds een avontuur!

Christian en Hanna von Klösterlein

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2009-02-16 10:06:06

zie ook mijn bijdrage in het aangehaalde Tessiaanse draadje.

@ Christian

Maar je hebt helemaal gelijk; klussen aan een oud huis vergt eerst veel kijk- en denkwerk en het verzamelen van informatie voordat de (sloop)hamer ter hand kan worden genomen. In ons geval waren de daken in goede staat (het huis was tot aan de koop gewoon nog bewoond geweest; dat heeft zo zijn voordelen) en op de constructie van het huis was niets aan te merken.

Wij hebben binnenshuis uiteindelijk gekozen voor algehele sloop. Nadat de schrootjes van alle muren en plafonds af waren (leverde in het weiland een behoorlijk vreugdevuur op) kregen we een indruk van wat er klaarblijkelijk ooit te verbergen was geweest.

Het stucwerk op alle muren was ronduit slecht en in hoge mate afbrokkelend. De door houtworm aangetaste vloeren waren op een aantal plaatsen tussen de balken met spaanplaat verstevigd en de leidingen waren kris kras door de (toch al zwakke aangetaste) balken geboord. Verbindingen tussen de bedrading, ja hoor gewoon met kroonsteentjes die daarna waren afgetaped !

Dus effe schrikken, maar besloten alles, echt alles (ook keuken en badkamer) er uit te slopen en te beginnen vanaf 0 met een nieuwe gezonde basis.

De kosten vielen ook heel erg mee. Bijv voor slechts  E 1500,-- zijn 90 m2 vloerendelen en balken vervangen en in de Xylophene gezet. Kom daar in NL maar eens om !

Wat wel belangrijk is ............. zorg voor goed gereedschap voordat je aan de klus begint. Heb het gehele gereedschaparsenaal tbv FR nieuw gekocht (dus niet telkens mijn eigen gereedschap van NL naar FR meegenomen). Kun je ook niets vergeten mee te nemen voor een voorgenomen klus.

Bijv een pneumatische breekhamer, een compressor met tacker (dat is echt lekker als je al die vloerplanken een voor een op de balken moet spijkeren/tacken), zaagtafel, boormachine, tegelsnijder, bouwlampen en het overige kleinere handgereedschap. Kost een paar eurocenten (wel veel gekocht op Marktplaats en in aanbiedingen) maar het klust echt zoveel gemakkelijker.

Let er ook op dat de FR koperen leidingen niet zijn te buigen met een NL buigijzer; ze breken. Je moet ze eerst flink uitgloeien. Ook knelkoppelingen zijn in Fr een stuk duurder dan in NL. Elektra onderdelen zijn in FR weer veel goedkoper dan in NL. Weersta de verleiding om elektra componenten uit NL mee te nemen; die hebben geen frans keurmerk (NF) en de installatie wordt zondermeer afgekeurd.

Wees niet beducht om zelf werkzaamheden uit te voeren. Ik had nog nooit gestuct. Ben -met mentale ondersteuning van mijn vrouw- de uitdaging aangegaan omdat de muren in ons huis toch niet mooi recht en strak zijn en hoeven te worden. We zijn heel erg tevreden over het bereikte resultaat (heb met Rotband gewerkt - in FR meestal onbekend dus meegenomen uit NL -) in een speciekuip aangemaakt (had daarvoor een goede bouwmixer aangeschaft) conform de gebruiksaanwijzing op de verpakking, het spul op de muur gesmeerd/gestreken, ca 45 minuten laten aandrogen en met een vochtige spons gladgestreken. Eventueel daarna tegen het uitharden aan met een stalen plakspaan gladstrijken en het resultaat is echt verbluffend.

Het voordeel is, je ziet het huis zienderogen opknappen en loopt niet meer tegen broddelwerk aan van vorige eigenaren. Want Fransen maken lekkere wijnen, maar van klussen hebben ze absoluut geen verstand.

En een tip; wijs het aanbod van vrienden/kenissen/familie om gewoon uit nieuwsgierigheid eens eeen keer langs te komen en eventueel zelfs mee te helpen met klussen nooit af.

Daardoor zijn onze tuin met aanpalend weiland weer mooi op orde gekomen en is al het bouwafval richting dechetterie afgevoerd.

Ook voor ons is en blijft het een (energie GEVEND) avontuur, dat stulpje in LDF.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-02-16 23:30:55

Sjefke,

je uitspraak

zorg voor goed gereedschap voordat je aan de klus begint

is ook voor mij de leidraad.

In den beginne heb ik de meeste gereedschappen in het voorjaar in een aanhangwagen naar het zuiden gesjouwd en in het najaar weer terug. Maar zo langzamerhand heb ik veel dingen dubbel, of bepaalde dingen heb ik alleen hier of juist daar nodig.

Nadat ik kort geleden met een geleende pneumatische tacker gewerkt heb vind ik dat ik zo'n ding en de bijbehorende compressor allang had moeten hebben. Is nu het volgende op mijn te-koop lijst.

Bij sommige dingen prefereer ik tweedehands professioneel gereedschap boven de amateuruitvoeringen van de brico's. En wat ik het belangrijkste vond: erachter komen wat waar het gunstigst is. Ik koop nu regelmatig bij

- Doras (het grove bouwmateriaal),

- Weldom (gereedschappen, hang- en sluitwerk),

- BricoMarché (spul waar de kwaliteit niet zo belangrijk is of waaraan je niets kan verprutsen),

- Lapeyre voor kant-en-klaar timmerwerk (deuren, ramen)

- een plaatselijke elektrawinkel en

- een voor loodgietersbenodigdheden.

Ik heb ook voor een eigen klushok gezorgd. Eerst in een van de nog op te knappen kamers (lekker dicht bij mijn werk in de andere vertrekken), maar nu in een van de schuren. Met het benodigde aantal stopcontacten en goede verlichting, en stellingen om groot en klein materiaal op te bergen.

En nog iets over de voor mij logische volgorde bij een klus:

- Ik maak een plan.

- Ik ga naar de winkel om te kijken welk materiaal ervoor bestaat, en vooral in welke afmetingen.

- Ik herzie mijn plan met het juiste materiaal en maak een stuklijst. Wat ik in huis heb streep ik af, de rest is mijn boodschappenlijst.

- Ik pas mijn werkwijze ook aan mijn vaardigheden en mijn gereedschap aan. Zonodig komen ook bepaalde gereedschappen op mijn inkooplijst.

Dan pas doe ik mijn boodschappen, en daarna begin ik.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-02-17 09:47:57

Beste vrienden,

een vriend die dit las vond het goed dat ik ook eens vertel wat ik zelf doe (zelf gedaan heb) en wat wij uitbesteed hebben, en ook eens over negatieve verrassingen en mislukkingen verslag uit te brengen.

Nou dan:

Veel van het gros oeuvre hebben wij uitbesteed

- dak vernieuwen

- pleisteren van het trappenhuis

- vernieuwen van een van de riolen

en ook het plaatsen van de ketel voor mijn zelf aangelegde verwarming, inclusief het intrekken van de tubage in de schoorsteen,

het opnieuw opmetselen van een ander schoorsteen,

en ook het plaatsen van de nieuwe groepenkast.

Een aantal van die dingen zou ik nu ook zelf kunnen (riolen, groepenkast), maar de reden voor het uitbesteden was:

- in het begin moest zo veel tegelijk gebeuren

- ik had nog niet met kleinere klussen ervaring opgedaan.

Hoe wij het met het afbikken en opnieuw voegen van de achtergevel gedaan hebben staat hier te lezen.

En dan het opdoen van ervaring:

Vóór ik een aantal nieuwe ramen+kozijnen ging plaatsen heb ik eerst een minder belangrijk klein raam in een nevenvertrek vervangen.

Over planning en werkwijze

Als wij een vertrek opknappen proberen wij er alles te doen. Anders arzel je toch aan een kamer die je al bewoont nog een keer te beginnen. Dus niet alleen het lelijke plafond aanpakken dat ons stoort maar ook de vloer, ook de muren, ook de elektra, ook de ramen en deuren. Tijdens de renovatie wordt het betreffende vertrek compleet leeg gemaakt en voor zover mogelijk van het overige huis gesepareerd, desnoods met een provisorische binnenwand van hout en plastic, en het bouwmateriaal gaat voor zover mogelijk door een buitendeur of en raam naar binnen (en natuurlijk puin en afval naar buiten).

En je moet noooit haast hebben. Als ik iets onverwachts tegenkom (en dat gebeurt bij een oud huis vaak) laat ik even het werk rusten en denk over de juiste oplossing na. Vaak zit ik dan in het op te knappen vertrek op een krukje, leg een plaat van Mozart of Beethoven op en kijk naar de betreffende plek. Of ik maak een wandeling. Inspirerend en ontspannend! 

Over negatieve verrassingen en mislukkingen een andere keer.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

Commentaar van mijn vrouw:

Christian, wat bij jouw klussen het langst duurt is het denkwerk!

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#4 Geplaatst: 2009-02-17 22:22:39

Hallo Sjefke en Christian,

Hier weer eens de eigenwijze hollander ;-)).

Mbt tot koperen leidingen is het zo dat de fransen ander materiaal gebruiken, ik geloof dat er helemaal geen lood of zink in zit, waardoor ze minder buigzaam zijn dan bij ons. verder heeft men een andere maatvoering. In LDF zijn er alleen de even maten verkrijgbaar en de maat 15mm is bij ons veel gebruikt en in LDF geheel niet verkrijgbaar. Verder werken wij qua schroefdraad nog wel met duimse maten zoals 1/4", 1/2"etc. en is men in LDF al over gestapt op het iso-stelsel. Mijns inziens kan men met een heleboel zaken zoals loodgieterswerk en elektra zich maaraanpassen aan het stelsel ter plaatse zodat mocht er ooit wat gebeuren met deze zaken men het ook ter plaatse kan verkrijgen in plaats van de passende mateneerst te moeten ophalen in Nederland en vervolgens terug te moeten keren met net dat ene bochtje te weinig.

Goed gereedschap is het halve werk.

Ik persoonlijk kijk altijd bij mensen die aan het werk zijn. Ik hou van werken en vooral om naar te kijken ;-)). Het is een beetje de kunst afkijken en als je het ooit nog eens tegen komt heb je in ieder geval gezien hoe een ander het doet.

Soms zijn er dingen die je uit moet besteden in verband met de tijdsdruk. Ik heb geen enkele tijdsdruk want voor mij is het een leuke hobby en ik zie wel wanneer het klaar is.

komt tijd komt raad.

Ad le servonnais

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-02-18 10:40:32

Ad,

ik wil graag op een van je statements ingaan omdat dit anders tot misverstanden zou kunnen leiden.

quote:    Verder werken wij qua schroefdraad nog wel met duimse maten zoals 1/4", 1/2"etc. en is men in LDF al over gestapt op het iso-stelsel  unquote

Zoals ik hier uiteengezet heb (tabel in hoofdstuk 6) gebruiken de Fransen voor de schroefdraad van waterkranen etc. metrische aanduidingen, de fysieke afmetingen van de schroefdraad zijn echter dezelfde!

Christian von Klösterlein