Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CU en permis de construire

Auteur Bericht

avatar#6817
rdc
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-02-17 22:19:29

Vorige week een stuk bouwgrond in Frankrijk gekocht. De grond bezit een C.U. info op naam van de vorige eigenaar en is nog geldig tot 5 oktober 2009. De notaris vertelde me dat ik een permis de construire moet aanvragen voor de CU verloopt. En na het toekennen van de permis de construire moet ik voor 5 oktober starten met de eerste bouwwerkzaamheden!

Volgens mij klopt zijn verhaal niet. Na het ontvangen van de permis de construire heb je volgens mij normaal 2 jaar om te starten met de bouw. Ook is het toekennen van de permis denk ik niet gebonden aan het wel of niet bezitten van een C.U.

Kan iemand mij hierover meer duidelijkheid verschaffen?

Hartelijk dank.

  

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2009-02-18 09:12:52

RDC,

Ik heb mijn twijfels bij het verhaal van de notaris zoals je dat hier weergeeft. Niettemin kan het de moeite lonen, eens na te gaan waarom de notaris dit beweert. In FR zijn er niet zelden lokale omstandigheden, voor de buitenlander ondoorgrondelijk, die een creatief omgaan met de regelgeving noodzakelijk maken. Bijvoorbeeld, nieuwe inzichten of regels die ervoor zorgen dat zelfs een stuk grond met CU bij een nieuwe aanvraag geen CU meer zou krijgen. Dit is in het recente verleden bijvoorbeeld gebeurd bij de classificatie van terreinen in gebieden met "natuurlijke risico's"; dergelijke terreinen komen sedertdien niet meer in aanmerking voor een CU. Denk ook aan wijzigingen in POS/PLU en dergelijke.

Dat gezegd hebbend, kun je voor de theorie kijken naar de uitgebreide regelgeving voor de "nieuwe" CU en PC. Daarin vind ik niet de beperkingen die je notaris noemt:

- Er bestaat een CU informatif en een CU operationnel. De eerste is zeer simpel, geeft kortweg aan of je uberhaupt mag bouwen of niet. De tweede vraag je aan met informatie in enig detail over je bouwplannen. Als je die krijgt heb je enige indicatie of je jouw specifieke plannen kunt realiseren. Ik zou persoonlijk geen stuk grond kopen zonder de zekerheid van een CU operationnel.

- Een CU is niet vereist voor het aanvragen van een PC. Je kunt dus als je wilt direct een PC aanvragen. Of dat verstandig is, is vers twee. In een CU operationnel staan zaken zoals het percentage bebouwbaar oppervlak die je voor het maken van de tekeningen voor je PC nodig hebt. Bij direct indienen van je PC aanvraag loop je het risico dat die keer op keer wordt teruggekaatst door mairie of DDE, op basis van dingen die je uit de CU had kunnen weten.

- Een CU is 18 maanden geldig en er kan uiterlijk 2 maanden voor verstrijken, voor een periode van 1 jaar, verlenging van de CU worden aangevraagd. Dat aanvragen van verlenging kun je onbeperkt herhalen. Echter, als de achterliggende regelgeving tussendoor wijzigt, kan het zijn dat je geen verlenging krijgt.

- Als je eenmaal een PC hebt, is dat 2 jaar geldig. Je kunt nog 1 maal verlenging van 1 jaar aanvragen. Echter, ook hier geldt, als de achterliggende regelgeving tussendoor wijzigt kan het zijn dat je geen verlenging krijgt. Het is dus zaak om binnen 2 jaar na afgifte van de permis officieel te beginnen. Dat doe je door een "declaration d'ouverture de chantier" naar de mairie te sturen, het verplichte bord aan de ingang van je terrein te plaatsen, en een paar hopen bouwmateriaal en een betonmolen op je terrein neer te zetten. Hoelang je er vervolgens over doet om het bouwwerk af te ronden zie je dan wel...

Als je het allemaal nog eens in detail wilt nalezen, dan kun je hier uitgebreide toelichtingen op zowel het nieuwe CU als PC downloaden. Onmisbare informatie als je met je terrein verder wilt!

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2009-02-18 15:09:19

Een prima verhaal van Jos hierboven (de laatste link werkt echter niet).

Voor het overige: informatie over CU en permis de construire is op deze website te vinden op

http://infofrankrijk.com/pagina/Regelgeving/34/

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2009-02-18 20:19:11

Wim,

Dank voor je compliment. Echter, de link werkt bij mij wel. De volledige link is:

http://www.extranet.nouveaupermisdeconstruire.gouv.fr/rubrique.php3?id_rubrique=131

Op deze site zijn de volgende 2 documenten te vinden:

- 1- L’ABC du PC - mai 2008 (format PDF - 476 ko)

http://www.extranet.nouveaupermisdeconstruire.gouv.fr/IMG/pdf/ABCduPC-versionmai_2008-_cle57b8fb.pdf
- 2- L’ABC du CU - avril 2008 (format PDF - 210.2 ko)

http://www.extranet.nouveaupermisdeconstruire.gouv.fr/IMG/pdf/abc_cu.version_10.04.08-DU4_cle29f1c9.pdf

Ik vind dit zeer informatieve en lezenswaardige documenten over de situatie rond de vernieuwde CU en PC, vandaar dat ik ze hier nog even uitgebreid benoem. Dan zijn ze voor belangstellenden in elk geval te vinden. Met excuses voor de lelijke lange hyperlinks...

Salutations, Jos