Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

opvullen kelder

Auteur Bericht

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2009-02-21 10:21:59

De gehele begane grond vloer van ons huis moet vervangen worden. De helft daarvan ligt boven een kelder die wij niet (gaan) gebruiken omdat deze moeilijk is te betreden. In eerste instantie dachten wij aan het maken van een broodjesvloer maar iemand deed ons de volgende suggestie aan de hand: geheel opvullen met puin en zand waarna een betonnen vloer gelegd kan worden. Is dat een goede oplossing? Wat voor problemen kunnen wij tegen komen (vocht?)

jeannet 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-02-21 11:11:01

Vocht en kou uit de grond. Een kelder heeft hetzelfde effect als een kruipruimte of een spouw: vocht- en warmteisolatie en warmtebuffer c.q. regeling in vooral de winter. Een onderkelderd huis heeft veel minder last van bodemvocht en koude vloeren dan ééntje zonder kelder. Tenzij je in een woestijn woont, zit er altijd vocht in de grond.

In vele landen is een onderkelderd huis meer waard dan een dat het niet is. En in b.v. Duitsland is het ontwerpen en bouwen van onderkeldering zelfs een aparte technische studie en bouwdiscipline (Tiefbau heet dat meen ik, Christian zal het wel corrigeren als het niet klopt...). Dat zou niet zo zijn als een kelder geen nut had, dunkt me. 

Ik zou er nog heel fors over nadenken en deskundig advies over de verandering van vocht- en warmtehuishouding inwinnen voordat je dit daadwerkelijk doet.

Ivo

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#2 Geplaatst: 2009-02-21 12:15:13

Hallo Ivo,

Dank je voor je antwoord maar zijn die nadelen niet op te heffen met een dampremmende laag en 20 cm isolatie?

jeannet

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-02-21 18:05:06

Jeannet,

helemaal eens met Ivo.

Ik zou er iets om geven als ik onder al mijn beganegrondvloeren een beluchte kruipruimte had!

Ik zou een kelder die je tot kruipruimte om kan toveren nooit en te nimmer opvullen. Ook met isolatie en damprem creëer je hooguit een redelijke tweedeklas oplossing, terwijl je met een dwarsbeluchte kruipruimte een eersteklas oplossing hebt!

Ik zou een broodjesvloer met isolatie aan de onderkant nemen, en erop letten dat de kruipruimte een goede dwarsdoorluchting heeft die het aardvocht afvoert.

Ik herhaal: beluchten! Kruipruimtes moeten aan weerskanten beluchtingsopeningen hebben, en die moeten open gehouden worden! Hier is het afvoeren van vocht belangrijker dan een beetje warmteverlies.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2009-02-21 19:02:44

Grappig dit kelderenthousiasme, in de RT200x moet je namelijk bij een vide sanitaire beter de vloer isoleren als je vloerverwarming aanlegt dan bij terre pleine. Ik heb mijn huis op een berghelling gebouwd en terre pleine bevalt prima.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#5 Geplaatst: 2009-02-21 19:43:43

Jeannet,

Ik ben het hier 100% eens met Christian, kelder houden en ventileren, je kunt hem ook nuttig gebruiken voor opslag van koele waren, levensmiddelen, kaas , wijn niet te vergeten etc etc.

De constante keldertemperatuur kan nergens door worden geevenaard.

Zelf heb ik ook alle moeite gedaan om een kelder te creeren, cq te maken door enkele honderden m3 grond uit te graven wegens vochtproblemen!!

Als je wilt isoleren op terre plaine heb je het over 20 cm isolatie. Reken eens even uit wat 20 cm goede drukvaste isolatie kost, dan ga je schrikken.

plb

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2009-02-21 20:26:03

Jean-Paul,

isolatie tegen warmteverlies is het ene, vocht is het andere!

Christian v.K.

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#7 Geplaatst: 2009-02-22 16:18:36

De vochtproblematiek is inderdaad de reden dat Jeannet de vraag stelde.

We hebben ook gezien dat de muur aan de kelderkant droger is als aan de kant waar geen kelder is.

Wat zijn de ervaringen met de aanleg van een systeemvloer? Hoeveel mensen heb je nodig (de breedte is 5 meter en ik denk dat de voorgepannen betonbalken geen lichte jongens zijn) Verder zullen we tijd kwijt zijn aan het inhakken van de muren etc.

We hebben ook nog een huis gezien waar aan de buitenkant een drainagegleuf gegraven was.

Om even terug te komen op het verschil in vloerisolatie bij kruipruimte en direkt op aarde: in de winter zal de temperatuur van de kruipruimte lager zijn dan de bodem.

Ruud

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#8 Geplaatst: 2009-02-22 16:43:45

Ruud,

Je hoeft geen voorgespannen betonbalken te gebruiken, dat is een dure methode.

Ga met de maten van je vloer naar een materialenhandel in de buurt. Deze zal bij een betonfabriek de berekeningen laten doen en geeft je de offerte. Je hebt verschillende uitvoeringen en dus verschillende prijzen. Vraag enkele offerte's want dat scheelt echt duizenden euro's

Bij mij was het oppervlak ca 200 m2 en de prijs 2000 euro, dus dat viel erg mee.

Hiervoor krijg je dan de goedgekeurde berekeningen, de balken en de broodjes.

De balken van 5 meter zijn door 2 mensen makkelijk te transporteren. Voor het gemak werk je natuurlijk makkelijker met 3 of 4.

De balken wegen ca 50 kg bij deze lengte. Ze zijn echter te zwak om op te staan.

Eerst leg je de balken, daarna in het midden ondersteunen (ik heb de stalen stempels gekocht bij de groothandel, prijs valt mee ca 10 euro/stuk en hiermee de balken in het midden onderstempeld. Dit moet zo blijven totdat de cementdekvloer is uitgehard na ca 1 maand.

Hierna leg je de broodjes en stort een cementdekvloertje van ca 10 cm, eventueel met vloerverwarming erin (aan te raden).

Het uitlijnen van de balken is het meeste werk, vloertje is maar tikken.

De muren heb ik niet ingehakt, de balken liggen op een opgemetselde poer van parpaings, dit lijkt mij steviger. Hakken in een mur en pierre is vaak niet zo'n succes en het geeft ook geen stevige ondergrond.

plb

p.s. De temperatuur van je kruipruimte hangt af van een heleboel dingen, je isolatie van het bovenliggende vertrek, de hoeveelheid ventilatie, je bodemtemperatuur etc.

Maar iha kun je zeggen dat de temperatuur veel dichter bij je bodemtemperatuur ligt dan bij je buitenluchttemperatuur door de grote hoeveelheid inertie in je bodem.

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#9 Geplaatst: 2009-02-22 16:55:41

Bedankt Paul,

Het antwoord maakt me gelukkig. zoals je het beschrijft is het een klus die is te overzien, zowel qua werk als qua prijs! Ik denk wel dat dit het wordt.

Ruud

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#10 Geplaatst: 2009-02-22 17:00:51

Bedankt Paul,

Het antwoord maakt me gelukkig. zoals je het beschrijft is het een klus die is te overzien, zowel qua werk als qua prijs! Ik denk wel dat dit het wordt.

Ruud

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#11 Geplaatst: 2009-02-22 17:26:14

Ok ruud,

Ik ben trouwens gewoon naar een lokale betonfabriek toegestapt bij mij in de buurt, gevraagd of ze dat en dat konden leveren. Ze verkochten niet aan particulieren maar daartegenover zat een soort hokje, daar verkochten ze het. (werd ik naar verwezen)

Gevraagd om een plancher beton hourdi, avec poutrelles en alles geregeld.

De hourdi zijn de broodjes, poutrelles de lateien/balken

Een paar dagen later werd het geleverd (hangt van de maat van de lateien/balken af, want broodjes hebben ze altijd genoeg.

succes.

plb

ps als je even op hourdi googelt, afbeeldingen dan zie je te kust en te keur.

Je hebt ze in polystyreen, hout,kunststof, afijn van alles.

Ik zou voor beton gaan, is makkelijkste en indien nodig altijd nog te isoleren van onderen of ook zelfs van boven met dunne, drukvaste isolatieplaat en dan 10 cm beton eroverheen.

Zelf heb ik met een widiabeton zaag gaten geboord in de broodjes en deze gevuld met wapeningsstaaf en beton, maar dat is niet nodig. Ik hou echter van stevig.

De middelste heb ik ook nog gebruikt om leidingen in te leggen voor elektra en water (in mantelbuis)

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#12 Geplaatst: 2009-02-23 13:16:59

dank je paul,

we googlen nog verder over de exacte uitvoering, waarschijnlijk gaan we voor polystyreen broodjes en een druklaag.

Overigens, om nog op andere oplossingen door te gaan. We kwamen ook nog oplossingen tegen met het vullen met een laag argex korrels (30 a 40 cm) en daarover een screed met eventueel vloerverwarming.

Ruud en Jeannet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2009-02-23 16:41:37

Even een gekke vraag tussendoor, maar is het niet een idee om de kelder meteen goed bereikbaar te maken?

Indien de vloer toch vernieuwd gaat worden is dit wellicht imeteen het juiste moment om een trap oid te plaatsen?

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#14 Geplaatst: 2009-02-23 19:41:10

Ja natuurlijk is het een goed moment.

De 'kelder' is nu een ruimte met zo'n 1m60 hoogte. Er is een oude trap aanwezig, maar de toegang is dichtgezet. Je kan van buiten via een mangat binnen komen, mogelijk uit te breiden tot een toegang. maar als er een syteemvloer erin gaat zoals beschreven, gaat er van die 1m60 ook nog wat af. Verder uitgraven? Misschien, maar hoeveel zywaartse druk is er op de muren, wie weet, en ik ben geen constructeur!

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#15 Geplaatst: 2009-03-23 02:49:22

Wij hebben ook een kelder. Je kunt er rechtop in staan en hij is goed bereikbaar. Het plafond van de kelder zit ongeveer 60 cm. boven het maaiveld. Er is een klein kelderraam om te ventileren. Boven de kelder is een opkamer. Lijkt leuk maar is absoluut niet functioneel.

's Winters staat de kelder vol water. Het temperatuurverschil met buiten is ongeveer 8 gr. celcius. Dus als het 's zomers 35 gr. is ( Zuid Frankrijk! ) is het in de kelder 27 gr. Niet echt een temperatuur om eten te bewaren. 's Winters vorstvrij, maar dat is het in de rest van het huis ook. Dus ik heb me ook afgevraagd hoe er vanaf te komen.

Dichtgooien met puin en zand en dan goed aanslempen dacht ik. En daarop een betonvloer storten met wapening, op gelijke hoogte met de rest van het huis. Dan zijn we meteen van die vervelende opkamer af. Deze opkamer heeft nu een systeemvloor, kun je die zonder probleem voor de constructie in mootjes hakken?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2009-03-23 08:54:03

Danny,

Dichtgooien met puin en zand en dan goed aanslempen dacht ik. En daarop een betonvloer storten met wapening ...

Zou ik niet doen. Als het winter-waterprobleem blijft, belemmert de betonlaag het uitwazemen ervan en je krijgt elders in huis (muren?) juist meer vochtproblemen.

Ik zou er een dwarsbeluchte kruipruimte van maken, houdt ook de vloer erboven droog.

In Polderalnd zijn genoeg voorbeelden van beluchte kruipruimtes en ook gevallen waar het bij onoordeelkundige veranderingen ervan misging.

Christian von Klösterlein