Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Help! Ziektekostenverzekering gat bij emigratie naar Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2009-02-23 15:34:57

Geachte mede-forumleden,

Bij voorbaat mijn excuses als dit probleem reeds eerder op InfoFrankrijk aan de orde is geweest, ik heb uitgebreid gezocht maar het antwoord op mijn vraag niet kunnen vinden.

Op dit moment woon ik nog officieel in NL, op samenlevingscontract met mijn vriendin, met inkomen uit een ("commercieel") weduwnaarspensioen en een spaarpotje op de bank. Op mijn weduwnaarspensioenuitkering worden de normale loonheffing en dus ook ZVW bijdrage ingehouden. We hebben beide een

verzekering bij de Nederlandse zorgverzekeraar Univé.

Eind maart gaat er een boel veranderen. Op 30 maart gaan wij trouwen, op 31 maart schrijven wij ons officieel uit Nederland uit en vanaf 1 april wonen wij officieel in Frankrijk. Voor zover ik kan nagaan word ik dan "verdragsgerechtigd" en blijft de ZVW bijdrage op mijn weduwnaarspensioenuitkering ingehouden worden.

Echter, hoe regel ik nu dat wij samen in FR per 1 april zorgverzekerd zijn? Kan ik simpelweg onze voorgenomen verhuizing aan uitkeringsinstantie, zorgverzekeraar en CVZ melden en krijg ik dan op tijd mijn 121 formulier om me in FR bij de CPAM aan te melden? Of kan ik mij van tevoren in FR bij de CPAM aanmelden en later de papierwinkel in orde maken?

Op deze site lees ik, dat de CPAM kan vragen om uittreksels uit de huwelijksakte, geboorteregisters etcetera. Zeker het uittreksel uit de huwelijksakte heb ik natuurlijk pas na 30 maart. Kom ik daarmee in de problemen?

Als niets meer helpt, zijn er dan verzekeraars waar we eventueel gedurende de periode dat de papierwinkel wordt afgewikkeld, een soort overbruggende ziektekosten kunnen afsluiten?

Ik wil natuurlijk koste wat kost voorkomen dat wij een (langere) periode onverzekerd rond lopen. Wet van Murphy enzo...

Dit hele ziektekostenverzekeringengedoe doet me een beetje duizelen, ik hoop dat er (ervarings)deskundigen zijn die me hier van nuttig advies kunnen dienen.

Salutations, Jos

avatar#6021
len
Berichten: 2
Reacties: 10

#1 Geplaatst: 2009-02-23 19:21:24

Hallo Jos,

Ik ben relatief nieuw op dit forum, dus misschien doe ik iets overbodigs.

Mijn ervaringen zijn van afgelopen jaar en er is een vergelijkbaar uitgangspunt.

Ik heb naar CVZ gebeld en het verhaal uitgelegd. Heel snel 121 formulieren voor mij en echtgenoot ontvangen.

Vraag bij de burgelijke stand een internationale huwelijksakte aan.

Probeer ook een internationaal uittreksel van het geboorteregister te krijgen.

Eigenlijk geldt dat voor alle officiële papieren, zoals pas en rijbewijs

(voor verlenging van dat soort dingen wordt een Franse vertaling verlangd, hier een kostbare liefhebberij).

Zorg dat je kopie van paspoort en bovengenoemde papieren bij je hebt en meld je indien mogelijk op 1 april bij de plaatselijke CPAM. 

In ons geval hadden we, na het invullen van een aan de balie ontvangen formulier, binnen vijf minuten contact met iemand die dit soort aanvragen behandelt.

Tien minuten later waren we ingeschreven en in het bezit van een voorlopig nummer.

Dat wij na negen maanden nog geen definitief nummer hebben komt omdat de geboortebewijzen in het Nederlands waren en Parijs ( die dit soort aanvragen behandeld) er geen haast mee maakt om de vertalingen in bezit te krijgen.

We hebben een keer van de eerste hulp gebruik moeten maken en zijn voor controle naar de tandarts geweest. Na het inleveren bij CPAM van een ingevuld feuille de soin werd  de kosten gedeeltelijk vergoed. De rest kwam van de aanvullende verzekering die wij via Secara geregeld hebben. 

Succes,

Len

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2009-02-23 20:09:11

Jos,

Heb je een officieel nabestaandenpensioen?

CVZ:

Nederlandse pensioenen en uitkeringen

De internationale afspraken die Nederland met EU-/EER- en verdragslanden heeft gemaakt over het verlenen van medische zorg aan elkaars verzekerden zijn alleen van toepassing in specifieke omstandigheden. Wat betreft pensioneerden en uitkeringsgerechtigden zijn die afspraken alleen van toepassing als u een van de volgende Nederlandse pensioenen of uitkeringen ontvangt:

AOW-pensioen (Algemene Ouderdomswet); Anw-pensioen (Algemene nabestaandenwet); WAO-uitkering (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering); WAZ-uitkering (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen); ABP-pensioen (Algemene burgerlijke pensioenwet); militair pensioen (Algemene militaire pensioenwet); militaire arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening militairen); spoorwegpensioen (Spoorwegpensioenwet); pensioen volgens het Reglement dienstvoorwaarden Nederlandse Spoorwegen (RDV 1964 NS); vervroegd ouderdomspensioen en VUT-uitkering voor personen van 55 jaar of ouder; of uitkering aan militairen en ambtenaren volgens een regeling bij overtolligheid, functioneel leeftijdsontslag en vervroegde pensionering (bijv. UGM/UKW-, FLO- en wachtgelduitkeringen) (vanaf 1 januari 2007).   

Aan alle andersoortige pensioenen en uitkeringen kunt u binnen de EU-/EER- en verdragslanden geen rechten ontlenen.

NB: tijdelijke uitkeringen zoals voor de Ziektewet en de Werkloosheidswet vallen niet in deze categorie, omdat u in dat geval niet wordt beschouwd als gepensioneerde of uitkeringsgerechtigde, maar nog steeds als werknemer.

Dan kan je nu alvast je 121 formulier aanvragen bij het CVZ. Wij kregen dat ook lang voor vertrek al toegestuurd. Beedigde vertalingen van jullie geboorteaktes, en straks van jullie trouwboekje. je kan nu alvast naar de CPAM gaan met de geboorteactes en vragen hoe jullie per 1 april Frans verzekerd kunnen zijn. Informeer nog eens bij jullie verzekering in NL of je nog een maand verzekerd kan blijven of anders een reisverzekering of anders 1 maand later uitschrijven. Mijn ervaring bij de CPAM met een uitkering is dat als je 121 overlegt en de actes, justificatif domicile, paspoort, RIB dan maken ze de boel aan. Maar, per regio kan het verschillen. Er zijn CPAMkantoren die Buitenland niet zelf afhandelen en het doorsturen naar "Etrangers".

Mijn ervaring is dat je er het beste persoonlijk heen moet gaan, alles overleggen. Vragen wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor je dossier en hoe je die kan bereiken. Als het goed is krijg je snel een attestation en op je echte Carte Vitale moet je een tijd wachten maar dat maakt niet uit. De kosten van dokters en pillen moet je voorschieten maar krijg je terug (wel de etiketten van de medicijndoosjes bewaren). Mocht je onverhoops iets overkomen en je komt in een publiek ziekenhuis terecht dan moet je je geen zorgen maken. Ik ga ervanuit dat je een officieel nabestaandenpensioen hebt, anders CVZ bellen....... 

Ingrid

avatar#5972
ellenopreis
Berichten: 6
Reacties: 6

#3 Geplaatst: 2009-03-20 10:33:06

geen antwoord op jouw vraag, Jos maar een nieuwe vraag, wellicht interessant (of al volkomen  duidelijk) voor iedereen die dit topic opent.

Wij zijn 3 maanden geleden verhuisd en hebben bijna onze felbegeerde carte vitale in ons bezit. Nu wil ik gaan bezien in hoeverre bijverzekeren raadzaam is maar ik kan nergens vinden waarvoor ik dan nu al verzekerd ben via het E 121 formulier (mijn man is gepensioneerd in NL en we wonen nu voor vast in Frankrijk).

Op de site http://www.ameli.fr kan ik het niet vinden en ook de Assurance Maladie kon me alleen melden geen folder over dit onderwerp te hebben. Ik begrijp het niet. Iedereen wil moet toch weten waar hij voor verzekerd is? Ben ik de enige met dit probleem?

In het boek van Wim Bavelaar staat het uiteraard ook niet zo exact.

Mijn vraag is kortom: waar kan ik helder en simpel vinden waarvoor ik momenteel verzekerd ben zodat ik me goed kan orienteren wat wijsheid is mbt bijverzekeren.

Hartelijk dank!

Ellen

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2009-03-20 19:46:08

Het is wat lastig om dit uit te pluizen als je het systeem niet gewend bent. Iedere mutuelle vergoedt de medicijnen tot aan 100 procent dus dat is gedekt. Ziekenhuisopnames worden veelal door de SECU 100 procent vergoed maar het forfait journalier, dat is zeg maar het bedrag dat je per dag moet betalen voor de

" hotelfunctie"  is rond de 18 euro/dag en de mutuelle vergoedt dit. Heb je een chronische aandoening bv suikerziekte, angina pectoris, epilepsie, hartkleplijden etc dan kan je medecin traitant een 100 procent vergoeding aanvragen en dan is alles gedekt door de secu. Maar je hebt in FR te maken met secteur 1, dat betekent dat de arts een honorarium vraagt die overeenkomt met het bedrag wat de secu vergoedt. Dan heb je secteur 2, dan mag de arts doen aan een zg "dépassement honoraire" en vraagt hij meer dan de secu vergoedt; Vaak springt de mutuelle dan bij. Er staat dan in de polis dat ze bv tot 200 of tot 400 procent het honorarium vergoeden. Goed lezen dus. Montpellier is bv een plaats waar relatief veel artsen werken in secteur 2 dus let op.

Waar het vooral om gaat is brillen en tanden. Je ziet het om je heen, in FR heeft iedereen elke één à twee jaar een andere (modieuze) bril. het kan niet op. Bij de mutuelle moet je bestuderen hoe ze de brillen vergoeden. ben je verplicht om bij de door hen aangewezen opticiens te kijken of hoef je alleen een rekening te declareren en krijg je dan een vaststaand percentage vergoed.

Bij het gebit moet je goed uitkijken:vergoedt de mutuelle tot aan het maximale tarief van de securité sociale of een percentage van de tandartsrekening tot een bepaald maximum. Ook tandartsen werken vaak in secteur 2 en kunnen aardige bedragen vragen. Hij behoort je wel een "devis" te geven voor de behandelingen die hij wil gaan doen. Enfin, het komt er op neer dat de categorie 50 plus vooral let op tanden en brillen en daar moet je je weg in zoeken. Maar; de instinker is dus let op de vergoeding als gezegd wordt tot maximum van het niveau SECU want de normen van de SECU liggen erg laag ie ze vergoeden niet veel.

Je kunt de vergoedingen van de SECU terugvinden bij AMELI zoals je al noemde. kijk bij assurés en dan bij "soins et remboursements", daar staat het precies. Ook kun je van elke arts bekijken in welke secteur ze werken en de tarieven.

Het staat nu bij actualités als je bij ameli kijkt.

Dus voor jullie situatie: kijk bij de mutuelle hoeveel ze van secteur 2 vergoeden. Ben je fan van complementaire geneeskunde dan moet je ook letten op de vergoedingen van de mutuelle. Ben je niet meer in de kinder krijg fase dan kun je daarop ook selecteren.

Heb je een chronische kwaal, dan met de medecin traitant bespreken. Je moet wel een medecin traitant opgeven bij de CPAM (SECU), anders word je op bepaalde dingen gekort. je kan altijd weer van MT veranderen en niet zoals in NL dat je vastzit aan één huisarts.

Succes

Ingrid

avatar#5972
ellenopreis
Berichten: 6
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2009-03-20 20:02:17

Jee, Ingrid,

Wat fijn, zo'n uitgebreid antwoord. Ben ik erg blij mee! Ik ga jouw antwoord goed bestuderen en ook AMELI er weer eens op naslaan.

Je hebt me geweldig geholpen, veel dank daarvoor!

groeten

Ellen