Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Beveiligen reservewiel auto

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2009-02-24 17:59:02

Sinds twee weken in het bezit van een Citroen Berlingo en gisteren het reservewiel verloren op de snelweg. Gelukkig geen ongeluk veroorzaakt. Het reservewiel van de Berlingo is aan de onderkant van de auto gemonteerd. Klaarblijkelijk is er iemand geweest die het verschil tussen mijn en dijn niet respecteert en heeft de klem geforceerd maar is het hem niet gelukt het wiel mee te nemen. 

De garage kon er weinig aan doen en de accessoire die verkocht werd om het wiel te beveiligen is niet meer in de handel bij Citroen. Notabene een auto uit 2008!

Iemand nog tips? Is zo een ding "uberhaupt" wel nuttig cq efficient? Weet iemand waar ik eventueel zo een ding kan krijgen?

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-02-24 18:53:19

ik weet niet wat voor een speciale accessoire dat wel moet wezen maar alle onderdelen van citroen zijn net als van alle andere automerken nog jaren te verkrijgen, dus die garage heeft er waarschijnlijk gewoon geen zin in. 

er zijn zelfs uitgestorven modellen waar je nog alle onderdelen van kunt krijgen.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-02-24 19:10:21

Probeer het bij diverse dealers. Vaak hebben ze nog wel voorraden. Ik heb even op het onderwerp gegoogeld (anti-vol roue de secours) en het schijnt een ware plaag te zijn.

Bij diverse forums werd het advies gegeven dan maar gewoon een stevige slotbout (een bout met afgeronde kop)via een geboord gat door het wiel naar binnen te steken en er een moer op te zetten die je dus alleen van de binnenkant uit los kunt draaien. Als je rekent dat een wiel met velg al gauw 150 euro kost, misschien niet zo'n slechte oplossing.

Of eventueel een tweedehands wiel (via de sloop) met een redelijk afgesleten band eronder hangen. Minder interessant voor dieven. Is tenslotte een reservewiel dus je hoeft er maar kort mee te rijden.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-02-24 19:50:14

Hoe praktisch het ook is met dit ondergehangen reservewiel (ik had het bij een Peugeot 404 van 1966), diefstalgevoeloig is het blijkbaar wel, tenminste in deze tijd.

Hoe zou het zijn het reservewiel gewoon in de auto te leggen, of een bevestiging in de laadruimte te creëren? Desnoods met slotbout.

Christian von Klösterlein

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#4 Geplaatst: 2009-02-24 20:01:35

Volgens de Berlingo handleiding :

Bij auto's met trekhaak is het
noodzakelijk de auto op te
krikken om het reservewiel uit
de houder te kunnen nemen

Zo kan de beugel dus wel losgezet worden, maar kun je geen wiel verliezen.

janv (berlingorijder)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2009-02-24 21:04:10

Heren,

dank voor jullie advies.

Cees, de mijnheer van de garage keek braaf op zijn Citroen site voor de bestellingen en liet mij zien dat het niet meer "disponible"  was dus dat geloof ik wel. Maar, zoals Steven al schreef, ik zal zeker bij andere dealers kijken/bellen.

Wat Steven zegt over dat geboorde gat  met bout en moer: er zit dus een bout naar binnen maar in de laadruimte zit geen moer. je kan dus van onderaf denk ik, de boel losdraaien. 

We hebben nu maar een nieuw wiel besteld en als de banden gewisseld moeten worden dan wordt de oude velg gewoon reservewiel.

Christiaan, de Berlingo hebben we nu net gekocht om de hoeveelheid ruimte voor de bijenkasten dus dat wiel zit in de weg. Maar, mochten we ons naar de grote stad begeven dan is dat altijd nog een optie. (dat wiel is gelicht toen ik in Bordeaux was voor mijn werk...).

Jan Silex, is dat zo, met die trekhaak? Wij hebben er een trekhaak op laten zetten maar hij kan er blijkbaar toch uitvallen. Maar, ik moet toegeven, hij viel eruit toen ik over een flinke hobbel reed op de autoroute dus was er even ruimte voor het wiel. Je kan dus zeggen dat de trekhaak een beetje bescherming biedt tegen diefstal? Interessant! Eigenlijk moet je iets hebben wat voorkomt dat de bout losgedraaid kan worden. Er zit een kop op die bout en die zou dan vastgezet moeten worden.

Ingrid

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2009-02-27 21:57:13

Ingrid,

Je zou met de bout van het reservewiel naar één van de bekende ketens in auto-accessoires (Feu Vert, Norauto, etc) kunnen gaan en vragen of ze een dergelijk model slotbouten (boulon antivol) hebben.

Als er geen bout bestaat, kun je overwegen een schroefdraadeind goed vast in het boutgat te draaien en daarop een passende slotmoer (ecrou antivol) te draaien.

Zo'n slotbout/slotmoer heeft een rare kop waar een speciaal opzetstuk bij hoort, zonder welk je de bout/moer niet kunt losdraaien. Zie bijvoorbeeld hier of Google eens op afbeeldingen van "ecrou antivol".

Let wel op:

- Meestal zul je er 4 moeten kopen, ze zijn bedoeld voor "normale" wielen;

- Leg het opzetstuk ergens in de auto, liefst niet in het dashboardkastje, zodat je onderweg zelf het wiel wel los kunt krijgen ;-)

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-02-28 11:06:22

Ingrid,

  Om nog voort te borduren op die afsluitende smile van Jos: de betere "ecrou antivol" wordt met een papiertje in de verpakking afgeleverd waarop een sleutel id nummer staat, voor het geval je dat verloopstukje toch een keer kwijt bent. Dat zelfde lot van totale verdwijning is het merendeel van dit soort papiertjes ook beschoren, samen met de verpakking in de prullenbak, maar wanneer je gewaarschuwd bent kun je het meteen ergens in een klapper opbergen.

De goedkopere setjes hebben vaak een bijna universele sleutel, dertien in een dozijn, en dat helpt niet echt. Kun je nog beter als licht afschrikkingsmiddel een bout nemen die je met een soort inbus sleutel, de torx variant, moet losdraaien. De gelegenheidsdief heeft wel de standaard steek-, ring- en dopsleutels bij zich, maar hopelijk niet een torx setje.

Rob

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#8 Geplaatst: 2009-02-28 11:06:57

Ingrid, bestellen via Internet is een optie, kijk eens hier bijvoorbeeld.

Je voert je zoekopdracht in, een paar honderd sloopbedrijven zijn aangesloten en er zullen er enkele of vele reageren met aanbod en prijs kom je overeen, waarschijnlijk ook verzendkosten.

Werkt verder prima.

vrgr

Paul