Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bankervaringen

Auteur Bericht

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#0 Geplaatst: 2009-02-26 09:38:33

Uiteraard gelijk met de aankoop van ons huis in FR een bankrekening geopend. We zitten midden in de Auvergne dus een rekening bij de CA lag voor de hand. Gewoon een simpele rekening, geen cheques en geen pasje.

Kosten voor het hebben van deze rekening: € 5,65 per maand.

Ik moet zeggen dat mijn ervaringen in de vaart van het huidige bankverkeer niet echt verkeerd zijn. De Fransen trekken best wel snel bij.

Via internetbankieren kan ik zowel het saldo van mijn rekening inzien als bedragen daarop storten (moest daar wel expliciet om vragen overigens).

De EDF rekeningen betaal ik via TIP. De meterstanden geef ik in een periode van 9 dagen voorafgaande aan elke 2-maandelijkse rekening door via internet (espace client). Een meteropnemer in persoon nog nooit gezien. Nadeel is wel dat bij de EDF een teruggave van te veel betaalde voorschotten plaats vindt dmv verrekening met toekomstige termijnen. Zolang dat saldo niet is verbruikt kan ik de meterstanden niet doorgeven omdat in dat overzicht wordt aangegeven dat ik de rekeningen nog niet heb betaald. Maar goed, aan elk saldo komt uiteindelijk een eind :).

De verzekeringen (ja ook bij de CA) worden automatisch afgeschreven.

De taxe foncieres betaal ik via TIP.

Een taxe d'habitation heb ik nog niet ontvangen. Het huis is nog niet volledig bewoonbaar.

De waterrekening diende ik te betalen met een cheque of contant op de tresoserie. Cheques heb ik dus niet en het is lastig om aanwezig te zijn voor moeten doen van elke contante betaling.

Daarom heb ik een briefje gestuurd (heb daar gelijk maar de RIB gegevens van mijn bankrekening bijgevoegd) en gevraagd om ofwel een TIP ofwel de IBAN / BIC. Geloof het of niet, maar binnen 4 (!) dagen kreeg ik al een A4 retour met daarop alle gegevens om die rekening via internetbankieren te kunnen voldoen.

Ja, in mijn ogen zit er nu echt versnelling in de dienstverlening / klantvriendelijkheid van de franse banken.

Maar het komt niet vanzelf; je moet er ook wat voor doen!

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2009-02-26 17:01:58

Ik begrijp de 'positieve' insteek niet.

€ 5,65 per maand voor... een bankrekening met helemaal niets.

Dat kost normaliter....niets.

Je kunt niet:

- geld pinnen

- geld overboeken

- geld betalen per cheque

Een dergelijke niet-betaalrekening is in mijn ogen nutteloos, een bank zou mij moeten betalen wil ik een dergelijke rekening aan houden.

Voor dat bedrag kun je bij andere banken een rekening krijgen met cheques, een pinpas en internetbankieren. 

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#2 Geplaatst: 2009-02-26 21:02:58

Tja ben echt niet positief over het maandelijkse bedrag dat ik kwijt ben.

Wel over de inhaalrace van de fransen op het gebied van het accepteren van andere geldtransacties dan via antieke cheques en TIP's.

Trouwens ik kan voor hetzelfde bedrag er ook kostenloos een pinpas + cheques bijkrijgen; maar dat wil ik niet. Mij teveel gedoe; de betaalmogelijkheden die er al zijn (NL pinpas en NL creditcard) vodloen voor mij prima.

Het voordeel van een franse bankrekening is dat je kostenloos binnenlandse transacties kunt uitvoeren. doe je dat via internetbankieren (van NL naar FR) dan betaal je daarvoor E 7,50 aan kosten per transactie (en zelfs beduidend meer indien je niet beschikt over een IBAN / BIC code; kan oplopen tot boven de E 20,-- per transactie). Da's dus duurder dan de maandelijkse bijdrage aan de CA.

Ik zorg dat ik die rekening altijd een positief saldo heeft (rood staan is toegestaan maar erg duur (18 %) en onnodig).

Dat kan helemaal zonder kosten; geld opnemen met de NL pinpas bij de CA pinautomaat in FR en dat daarna cash storten op de CA rekening.

Uiteindelijk zul je voor de bankdiensten in FR (en op dit moment nog in mindere mate in NL) altijd moeten betalen. Dan ga ik toch voor een beetje (betaal)gemak en wat minder voor de kosten.

Maar goed, iedereen moet die afweging zelf maken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-02-26 22:31:47

Sjefke,

Overschrijvingen van NL naar FR kosten niets in het particulier bankverkeer. Daar hoef de die rekening dus niet voor te nemen. Alhoewel ik er een grote weerzin tegen heb, kom ik vaak niet onder het betalen met cheques uit, met name als het gaat om betalingen tussen particulieren. Winkels e.d. accepteren de gangbare Franse credit-cards (i.t.t. NL-winkels vaak, gelukkig heb ik nog een Abn-Amro pinpas!). Overschrijven naar een Franse rekening is een gedoe, als die niet op je lijst staat, moet die er met de nodige omzwervingen aan toegevoegd worden.

Ik deel dus noch je argumenten, noch je optimisme over het Franse bankwezen.

Het wordt inderdaad beter, ja, héél langzaam, ik ben bang dat er eerst een generatie geborneerde babyboomers met retraite moet gaan om ze zaak in beweging te krijgen.....

Steven

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#4 Geplaatst: 2009-02-26 23:08:56

Overboekingen internationaal via internetbankieren zijn niet gratis. De kosten worden gelijkelijk verdeeld tussen verzender en ontvanger.

Ik kan mij nu al een aantal jaren steeds beter redden met deze (uitgeklede) franse bankrekening, het internet en mijn NL (ABN-AMRO) pinpas en Mastercard.

Overschrijven via internetbankieren is absoluut geen gedoe; maar je moet wel bij een internationale overschtrijving de IBAN/BIC codes hebben of bij een nationale overschrijving vooraf de gegevens aan je bankrekening (account) hebben toegevoegd.. Anders wordt het of heel duur of een ramp.

En dat betekent dat je als pariculier ook zelf actief moet zijn.

Maar als het eenmaal loopt blijft het ook rijden.

Dit draadje heb ik geopend omdat frans bankieren op dit forum klaarblijkelijk met veel geheimzinnigheid en gedoe omgeven leek. Mijn ervaringen zijn echt anders.

En dat mag toch ook wel eens gezegd.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#5 Geplaatst: 2009-02-26 23:17:59

Sjefke,

als jij tevreden bent, mag dat natuurlijk en het zou vreemd zijn als je dat niet met ons zou mogen delen. Maar ik snap niet dat je blij bent met die 5 euro nog wat per maand. Dat betaal ik echt niet voor mijn CA rekening.

En als ik geld van NL naar FR overmaak worden de kosten inderdaad gedeeld, hetgeen betekent dat ik aan NL zijde niets betaal en aan FR zijde 2,70 maar 20 euro ben ik nog niet tegengekomen...

De verschillen kunnen toch per departement niet zo groot zijn??

Verena

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-02-26 23:37:10

Sjefke,

Eigenwijs als ik ben, heb ik het allemaal nogeens opgezocht.

De Abn-Amro berekent geen kosten voor overschrijvingen via Internet binnen de EU. Ik doe dit regelmatig en heb er nooit kosten van gezien (ervaring met Frankrijk, Belgiê, Duitsland) ook al wordt er wat schimmig over "shared" gedaan.

Bij de Societé Générale zijn overschrijven en ontvangen naar/van Europese rekeningen gratis als het via Internet gaat en Bic en Iban correct zijn ingevuld. Dat is ook mijn ervaring want ik doe dat al een tijdje en zie er nooit kosten voor berekend.

Bij de Crédit Agricole krijg ik er niet goed hoogte van. De tarieflijst stond niet op Internet maar moest je maar bij een "agence" gaan halen (!?). Ook daar heb ik een rekening maar ik maak er nooit geld mee over naar het buitenland.

Kan best dat dat per regio verschilt. we kunnen dus beiden gelijk hebben w.b. CA.

Steven

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#7 Geplaatst: 2009-02-27 09:02:58

Wat ik aangeef is dat ik tevreden ben over de inhaalslag die de Fr banken de laatste jaren maken op het gebied van internationaal betalingsverkeer.

Je kunt vragen om de daarvoor benodigde gegevens en die krijg je dan ook.

Ervaringen uit het verdere verleden en van de verhalen op dit en andere fora wordt je bepaald niet vrolijk.

Kijk dat je moet betalen voor een rekening is voor een buitenlander met een maison secondaire zo gek nog niet. Er valt natuurlijk voor de banken bar weinig aan te verdienen als het alleeen maar wordt gebruikt voor aan het huis verbonden betalingen. Ook aan de saldo's (beetje in de plus en nooit rood staan) wordt weinig tot niets verdient. Ze hebben er dus alleen maar kosten aan.

De CA vestigingen (franchisebedrijven) mogen (tot op zekere hoogte) zelf de kosten van het hebben van een bankrekening vaststellen. En daardoor verschillen de kosten per vestiging.

Dan het overmaken van geld van mijn NL rekening naar mijn FR rekening.

Daarvoor rekent de ABN AMRO inderdaad geen kosten. Wel de CA, € 2,50 per transactie. Dus met een gratis cash storting bespaar je die kosten.

Maar igv overboeking moet je wel alle gegevens correct hebben ingevuld.

Kijk maar eens wat het kost als je het BIC of IBAN nummer of zelfs beiden niet weet / invult. Dan lopen de kosten voor het doen van een overboeking op tot € 20,--. Ook kun je op deze site voor internationale overboekingen een cheque aanmaken. Die wordt dan rechtstreeks gestuurd naar de crediteur die het van bijv jouw franse rekening kan laten afschrijven. Kosten:  22,50 !!

Ook voor mijn NL ABN AMRO rekening betaal ik kosten. Over een positief saldo wordt geen rente meer vergoed en rood staan is errug duur, voor de papieren afschriften moet ik betalen en de pinpas en mastercard kosten elk kwartaal weer geld. Er zijn geruchtend at internetbankieren op termijn ook niet emer gratis zal zijn.

Dan vind ik het betalen van een vast maandelijks bedrag toch effe wat duidelijker / overzichtelijker dan het door de bank kwartaalsgewijs afboeken van kosten voor het hebben/gebruik van dit of dat onderdeel van je eigen bankrekening.

Want of je nu door de hond wordt gebeten of door de kat gekrabt, als consument heb je altijd wel ergens pijn.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2009-05-06 14:37:35

bankervaringen...

t viel mij op de LCL in deze niet genoemd werd...dat is namelijk mijn bank en ook verbaasd het mij dat de SG nu ineens geen kosten meer rekent voor die overboekingen...tot voor 2jr geleden was dit namelijk niet zo. Ik was namelijk van voornemens om daar mn rekening te openen.

Wat bankwezen betreft ben ik het eens met u allen, t'is alsof we een paar decennia terug gaan in de tijd, maar aan de andere kant ben ik heel tevreden over de individuele aandacht bij de bank... zoals ik zei bij de LCL kun je via internet je rekening raadplegen maar geen overboekingen, daarvoor moet je naar t kantoortje en er ook nog eens voor betalen (overboeking naar t buitenland welteverstaan)

over de andere automatische overboekingen zoals telecom/edf/agence imo... tgaat allemaal vanzelf maar inderdaad je moet er een beetje sturing aangeven...

-db-

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#9 Geplaatst: 2009-05-08 12:06:30

Het zijn allemaal boeven.

nu weer 2x een bedrag afgeschreven van 9,80 euro als com predecision, wat mag dit betekenen?

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#10 Geplaatst: 2009-05-09 09:57:00

Met google kwam ik hier uit: COM PREDECISION  (klik op delink)

Vrij vertaalt: de bank denkt dat je (meer dan de toegestane limiet) "rood" hebt gestaan en heeft daar compensatie voor in rekening gebracht.

@ Sjefke:

Over het gedrag van CA vestigingen is op het internet veel te vinden.

Geld overboeken vanuit NL naar een CA rekening is ook ( wettelijk verplicht) gratis.

De 'boeven' van CA hebben echter een truuk verzonnen om toch de klant geld uit de zak te kloppen. Ze brengen geen kosten in rekening voor de transactie zelf, maar brengen kosten in rekening voor het informeren van hun cliënt dat er geld vanuit het buitenland is overgeboekt. 

Klagen bij je lokale CA kantoor helpt je van deze kosten af.

avatar#6598
etjenneke
Berichten: 21
Reacties: 35

#11 Geplaatst: 2009-05-09 10:24:14

Hallo,

Eind volgende week gaan wij terug naar LDF om een bankrekening te openen, met welke bank zijn de beste ervaringen? Enkel voor gewone bewerkingen en domicilaties zoals EDF, voor meer zou het niet gebruikt worden.

Alvast bedankt

Etjenneke

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#12 Geplaatst: 2009-05-10 20:52:20

Hallo Etjenneke

De ervaringen van Sjefke klinken mij een beetje vreemd in de oren, wij hebben bij de Banque Nationale de Paris (BNP) zeer goede ervaringen. Voor het openen van een rekening werd meteen een afspraak gemaakt voor de volgende dag (de CLC had daar een week voor staan) Wij moesten uiteraard een bewijs overleggen dat wij in Frankrijk kwamen wonen, bv EDF rek, maar omdat je die niet meteen hebt, werd de rekening onder voorbehoud geopend..met cheques, bankpas, internetbankieren en gedurende 15 dagen max. € 500,= rood-staan komt ons dit op een maandbedrag van € 7,42 Daarin zit ook nog een verzekering voor het verlies van sleutels, bankpassen en waardepapieren zoals paspoort en rijbewijs.

Automatische incasso's (in Frankrijk zijn dat RIB's) geef je altijd op aan de incasseerder (bv EDF, France Tel, watermij, verzekeringen) en niet aan de bank.

Een TIP vul je in en lijkt op de nederlandse acceptgiro.

Cheques schrijf je meestal uit als er iets bij je thuis gerepareerd is of als je bij de dokter bent geweest, ongeacht hoe groot het bedrag is...wordt altijd aangenomen.

Ontvangen maandelijks een rekening afschrift en onze conseiller belt ons 1 maal per jaar op om te vragen of wij nog wensen hebben. Dus wat dienstverlening en klantvriendelijkheid betreft is er geen betere bank dan de BNP.

Verder hebben/hadden wij in Nederland geen problemen met de bank en ook hier in Frankrijk niet, maar dat kan aan ons liggen!!!

Groetjes en succes

Franca