Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Erven, kopen of schenken?

Auteur Bericht

avatar#6859
OzzyB
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-03-01 23:01:49

Hallo, ik zit al een poos met een aantal vragen waar ik tureluurs van word en waar iedere notaire weer andere antwoorden op weet. <zucht>

Eerst een stukje inleiding.

Mijn vader (75) woont nu 11 jaar in de Haute Saone, alleen. Hij is lang geleden gescheiden van mijn moeder. Uit dat huwelijk kwamen twee kinderen voort, mijn zus en ondergetekende. Mijn zus is getrouwd met kinderen, ik woon in Nederland samen met mijn partner.

Om moverende redenen heeft mijn vader besloten zijn dochter te onterven, althans een poging daartoe te doen. Mijn moeder komt tevens om moverende redenen niet in zijn testament voor.

Nu mijn vader besloten heeft om zijn huis aan mij te vererven tracht hij dat op een zo goedkoop mogelijke manier te doen, alsmede zijn ex en dochter hier buiten te houden.

Twee jaar geleden heb ik met mijn partner een gedeelte van het huis gekocht, cadastraal en notarieel laten beschrijven en vervolgens de hooizolder omgebouwd tot een appartement. Voor de transactie heb ik met mijn partner een Pacs gesloten.

Hoe nu verder?

Natuurlijk wil mijn vader zo lang mogelijk in zijn huis blijven wonen en na zijn overlijden zijn bezittingen aan mij nalaten. De kans bestaat echter dat ik na zijn dood de sucessierechten niet kan betalen. Dat zou automatisch verkoop van het huis betekenen. Tevens zou (volgens de plaatselijke notaris) verkoop van het huis aan mij de enige garantie geven dat ik de enige erfgenaam ben. Over die centen beschik ik momenteel niet en hypotheken leveren de laatste tijd nogal wat problemen op. Mijn inkomen komt binnen in NL dus een franse bank gaat mij echt geen hypotheek leveren. Mijn vader denkt een constructie met een verzekeraar in elkaar te kunnen schroeven maar daar zie ik niet echt heil in.

Resumerend kan ik stellen dat deze kwestie mij inmiddels slapeloze nachten bezorgt. Natuurlijk willen we ons appartement niet kwijt maar ik ben vreselijk bang later met de rekening te blijven zitten als we dit niet goed inschieten.

Wellicht dat een van de forumleden een richting weet te kiezen. Alvast dank voor de reactie(s)! 

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2009-03-02 00:01:41

Nou, ingewikkelde situatie hoor,

Wellicht zou kopen "en viager" een oplossing voor jullie kunnen zijn. Heb het anderen afgeraden maar in jullie specifieke geval lijkt me dat zo gek nog niet.

Je weet wellicht dat op Frans onroerend goed, normaliter het Franse erfrecht van toepassing is, als je al eigenaar bent heb je hier niet mee te maken.

Viager heeft een beperkte som, die in 1 maal betaald wordt en een levenslange lijfrente. (viager occupé zal het in jullie geval wellicht worden).

Maar gezien de problematiek moet je toch echt bij een erfrechtdeskundige langs, ook al omdat jullie een pacs hebben.

succes

plb

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2009-03-02 00:08:55

Inderdaad is de hierboven beschreven casus werk voor een specialist, die dagelijks met deze materie bezig is. Algemene informatie over het NL/FR erfrecht, schenkingsrecht e.d. is op deze website te lezen, maar individuele en ingewikkelde kwesties moet je voorleggen aan de deskundigen. Het is helaas niet anders. Namen van deze deskundigen kan ik je privé wel leveren. Ze kosten wel een paar euri, die jongens en meisjes.

Wim

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2009-03-02 00:16:08

Zoals Wim al zegt, langsgaan bij een specialist is aangewezen, maar ik weet niet of er al jurisprudentie is over de pacs.

Bij een SCI val je onder het NL erfrecht, of dit ook zo is bij pacs betwijfel ik maar zou het niet zeker weten.

Of je dus bij een NL specialist (gespecialiseerd in LDF) of bij een Franse specialist moet langsgaan hangt ook van je taalkennis af.

Ze kosten wel een paar euri, maar zijn hun geld wel waard, in jouw geval kan best een erfgenaam opduiken die rechten heeft of meent te hebben.

en een proces is ook niet gratis, om van de lange duur en onzekerheid maar te zwijgen. dus goed regelen is niet verkeerd.

voer voor specialisten dus.

plb

avatar#6859
OzzyB
Berichten: 1
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2009-03-02 21:22:43

Heren, dank voor de reactie(s). Jullie hebben een mogelijkheid aangedragen die zeker het onderzoeken waard is. Daar gaan we onmiddelijk mee aan de slag!

Dank voor het aanbod voor een specialist, ik ga eerst een afspraak maken bij de plaatselijke notaire. Wellicht kom ik in de toekomst nog even op je aanbod terug.

Nog even ter info over het erfrecht en het Pacs: wij wilden het appartement destijds samen kopen, en om de onderlinge vererving veilig te kunnen stellen was een pacs noodzakelijk. Ergo: een pacs gaat over frans erfrecht. Toch? Of ga ik te kort door de bocht?

Jurisprudentie over een pacs is er nauwelijks. Daar ben ik al in ruime mate doorheen geweest voordat we het appartement kochten. Het vreemde doet zich voor dat Frankrijk een huwelijk/geregistreerd partnerschap tussen twee personen van gelijk geslacht alleen erkent als het niet in Frankrijk is gesloten. Daar is wél jurisprudentie over.

Overigens is (in mijn opinie) ons pacs en het appartement niet aan de orde bij het opstellen van het testament van mijn vader, zo lijkt me. Deze zaak is afgedaan, ofwel: vendu est vendu. Toch?

avatar#7435
wieger
Berichten: 2
Reacties: 11

#5 Geplaatst: 2010-12-23 12:09:54

Beste Wim,

Je bent vast wel bekend met de schenkingsregels in NL al of niet op papier schenken tegen de vastgestelde jaarlijkse maxima.

Nu heb k stevig op de site gezocht maar kan niets vinden over schenken op papier in frankrijk. Bestaat dat hier in fr wel?

groet, wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2010-12-23 15:21:51

Schenken op papier in NL zegt mij niet zo veel. Ik ben niet echt vertrouwd met de NL regels omtrent schenken. Een Franse variant ben ik (nog) niet tegengekomen. Wel wordt de rubriek Erfrecht steeds uitgebreid. Op het gebied van schenken zijn onlangs weer een aantal voorbeeldtoevoegingen gedaan.

Wim

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2010-12-23 15:46:01

Wellicht interessant voorbeeld: ouders met huis in frankrijk doneren het naakt eigendom van hun huis aan kind in frankrijk, binnen grenzen maximale bedragen van de 6 jaars fiscale schenkingsvrijstelling. ouders houden vruchtgebruik tot hun dood, kind kan niks met huis tot ze beiden zijn overleden. bij overlijden dus minder successiebelasting. let op: groot onderhoud is in principe voor rekening van kind geworden, en ouders kunnen huis niet verkopen. een en ander natuurlijk te regelen via notaris, en huis tegen reele marktprijs.

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#8 Geplaatst: 2011-01-07 00:03:46

Vader woont 11 jaar in LDF, dus zijn toekomstige erfenis volgt voor 100% het franse erfrecht.

2 kinderen betekent elk erft de helft, vrijstelling van successierecht per kind 150.000 €. Onterven kan niet.

Het appartement is verkocht en valt dus buiten de erfenis, als de réele waarde er voor betaald en afgerekend is.

Krijgt 1 kind van te voren een donatie, dan wordt dit bij de erfenis recht getrokken.

Direct of "en viager" kopen en betalen is m.i. de enige oplossing. Vader kan een hypotheek geven; Bij de vererving moet dan de helft van het restant van de hypotheek aan het andere kind betaald worden. Wapen je bij aankoop met een officiele waardebepaling door een expert.

Joost Kubbe,

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#9 Geplaatst: 2011-01-20 10:59:06

Ben je er al uit Ozzy ?

De legitieme portie van je zus kan een groot probleem worden. Een gelukje in jullie situatie is dat je al eigenaar bent van een deel van het huis, dat is een flinke prijsdrukkend element in de marktwaarde van het gedeelte van je vader, waardoor de  bovenstaande suggesties misschien eerder financieel haalbaar zijn dan je vermoedt.

Bij testament kan je een kind onterven. Dat kind kan zowel naar Nederlands als Frans recht in die onterving berusten, maar kan ook zijn/haar legitieme  portie op eisen. Echt “onterven” van kinderen is  dus wegens het bestaan de wettelijke regelingen van legitieme porties in de meeste Europese landen onmogelijk, minimaliseren van die portie als je daar de tijd en energie insteekt als erflater is wel mogelijk. Er zullen ongetwijfeld internationale estate planners zijn die met gecompliceerde trust oplossingen kunnen komen, bv  het onroerend goed onderbrengen in een trust op New Jersey , alwaar de legitieme portie niet schijnt te bestaan en dan ook niet kan worden opgeëist. Dit soort oplossingen raad ik af, omdat de Franse fiscus dit al snel zal beschouwen als wetsontduiking.

In bovenstaande reacties wordt wel erg pennywise en poundfoolish gedacht over de vele euri , die een deskundig advies kan kosten. De kosten van een op de persoonlijke situatie en wensen aangepast advies vallen veelal volledig weg tegen de opbrengsten. Denk bv aan een Frans huis dat een (zelf kinderloze) stiefvader wil nalaten aan zijn stiefkinderen en dat bij testament doet. Qua successierechten in Nederland geen probleem: stiefkinderen worden inmiddels erfrechtelijk en qua successierechten gelijk gesteld aan “eigen” biologische kinderen. Naar Frans recht worden stiefkinderen echter belast met het “derden”tarief van60 % successierechten. Stel de waarde van het Franse huis op 250.000 euro. Dan zullen de stiefkinderen dus 150.000 euro aan de Franse fiscus moeten afdragen. Waarschijnlijk zullen de kinderen genoodzaakt zijn om het huis te verkopen. Helaas komen dit soort schrijnende gevallen nog steeds voor. Terwijl het bij tijdige planning en gedegen advies- liefst al voor de aankoop van het huis, voorkomen had kunnen worden.

Zelf ben ik van oorsprong jurist en redelijk thuis in deze materie in Frankrijk en in Nederland maar als het echt complex wordt, ga ik ook naar een van de experts op dit gebied en dan betaal ik graag voor hun expertise.

Bram van Zanten