Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hr-ketel, prijzen, installatie en tva

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2009-03-02 13:38:01

we hebben net de offerte binnen voor een hr-ketel. ben nog een beetje bleek om mijn neus van de prijs.

voor de ketel vragen ze 3100 euro. dezelfde ketel, zelfde merk,  kost in nederland nog geen 2000.

voor het installeren van de ketel, de luchtafvoer naar het dak, de aansluiting op de vloerverwarming en de citerne en een 5 meter aansluiting naar de keuken tussen de 1200 en 1800 euro (ex btw). alles is verder voorbereid en ligt klaar. grof geschat denk ik dat het 2 dagen maximaal werk is.

de totale factuur kwam bij de een op ruim 5000 euro en bij de ander op 7500.

ook rekende er een 5% tva en de ander 19%, wel met een formulier erbij om de 5% aan te vragen.

vragen:

kunnen we een ketel in nederland kopen en meenemen? of hebben de franse ketels andere keuring oid?

iemand ervaring met het laten plaatsen van een ketel en de gangbare prijzen?

wij zijn nieuw aan het bouwen maar het huis (ruwbouw buitenkant) staat inmiddels al ruim 4 jaar, de afbouw binnen doen we zelf. ik denk dat de cv dan nog onder de nieuwbouw valt en wij niet in aanmerking komen voor de 5%-regeling die opgaat voor woningen die langer dan 2 jaar in bezit zijn.

ben beniuewd...

salut,

marjorie

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2009-03-02 13:43:14

Zal dit niet te maken hebben met de subsidie die je kunt krijgen op 'groene' verwarming?

Dit viel me nl. ook al op toen ik pellet(hout)kachels aan het uitpluizen was: de prijzen voor die apparaten zijn in Frankrijk anderhalf keer zo hoog als ergens anders! Op die manier souperen h.h. aannemers gesellie de subsidies op ...

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#2 Geplaatst: 2009-03-02 14:56:23

Ik heb ook mijn ketel uit NL meegenomen en zelf geïnstalleerd. Een installateur heeft de gasleiding aangesloten dus daar heb ik een certifikaat van. Echter ik heb een probleem met het opstarten van de ketel. Het is alleen het aanslaan van de ketel. Als ik hem draaiend heb dan doet deze het goed maar voordat de ketel draaiend is moet ik enkele niet ongevaarlijke toeren uithalen. Nou heb ik geprobeert om de bewuste installateur erbij te halen maar die geeft niet thuis. Ik heb ook een ander trachten te motiveren om er naar te gaan kijken maar ook dat geeft problemen.

Als ik de nederlandse handleiding zie en de franse dan staan er volgens mij dezelfde keuren op. In principe moeten de apparaten aan de CE keuren voldoen om toegelaten te kunnen worden of zijn er in LDF ook weer extra eisen net als bij de elektra.

Het enige probleem dat je kan verwachten is dat je leiding gekeurd kan zijn maar de installatie niet.

Mocht je een ketel meenemen uit NL dan zou ik je adviseren om een fabrikaat te nemen dat ook verkrijgbaar is in LDF.

Groetjes

Ad le Servonnais

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2009-03-02 21:31:02

Marjorie,

7500 euro voor het plaatsen van een ketel lijkt mij inderdaad overdreven veel. Die 5000 euro komen in de richting maar is toch ook nog aan de hoge kant. Zoals ik in het artikel over verwarming schrijf zijn de aanschafkosten voor een HR ketel tussen de €1500 en €4000,-, waarbij het gros onder €2500 ligt. Maar dan praat ik over prijzen die je betaalt bij een brico. Het lijkt erop dat de installateur een gedeelte van zijn winst uit de prijs van de ketel wil halen.

Het kan ook zijn, zoals Richard, zegt dat de subsidie (40% voor een HR ketel) in de zak van de installateur verdwijnt i.p.v. naar de consument.

€1200 voor de aanleg van de ketel met toeters en bellen lijkt mij redelijk. Alleen de ventouse (schoorsteen) met dakdoorvoer kost al +/- €200,- , ander aansluitmateriaal kost zeker nog zo'n bedrag en dan het arbeidsloon nog. Dus €1200 kan, maar toch ook niet meer.

Bij nieuwbouw heb je inderdaad geen recht op lage TVA tarief.

Het is te proberen dat jij zelf een HR ketel aanschaft bij één of andere brico en dat je dan met een istallateur in zee gaat die het alleen maar aansluit. Maar ik denk dat installateurs daar niet warm voor lopen.

Aanschaf in Nederland is alleen mogelijk als de fabrikant een ketel kan leveren die op propaangas kan werken. Niet iedere fabrikant in Nederland geeft die mogelijkheid. En je loopt de kans op afkeur door de gascontroleur omdat de ketel zeker geen NF certificaat heeft. 

Aat

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#4 Geplaatst: 2009-03-02 21:35:59

Ik ken uit mijn kennissenkring het volgende verhaal:

Een Nl man met een Nl gasketel wilde deze plaatsen in LDF. Echter, er schijnt verschil te zijn tussen de wijze waarop in Nl het aardgas wordt opgeleverd en de manier waarop dat in LDF gebeurt. Een en ander heeft consequenties voor de werking van de apparaten.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#5 Geplaatst: 2009-03-03 07:45:15

het gaat in dit geval om een ketel op propaan, die worden in nederland/belgie ook geleverd. zit daar dan ook verschil in?

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#6 Geplaatst: 2009-03-03 07:58:53

de 1200 en 1800 euro is puur en alleen arbeidsloon ex btw, daar zit nog geen centimeter leiding in! daar komt dan bij de ruim 3000 voor de ketel en dan nog het overige materiaal en de tva.

het betreft een viessmann-ketel en de consumentenprijzen all-in zijn daarvoor in nederland de helft van de franse prijzen ex btw. daarom zouden we hem in nederland (of belgie, we zitten vlak bij de grens) willen aanschaffen.

en hoe gaat het dan met de subsidie? moet je die zelf aanvragen? of gaat dat via de installateur.

terwijl ik dit zit te typen krijg ik een belletje van een groothandel waar ik om prijsinfo had gevraagd. deze raadt mij ten stelligste af een viessmann te nemen omdat daar zoveel problemen mee zijn. hij meldt ook dat een nederlandse ketel in frankrijk problemen geeft met de aansluitingen en omdat hij geen frans keurmerk heeft dus niet verzekerd is.

ik beraad me verder......

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-03-03 10:35:47

Marjorie,

Wat dat NF keurmerk betreft. Heel wat elektronische apparaten zijn voorzien van een stevig aantal stempels. En dat zal voor verwarmingsketels niet anders zijn. Meestal vraagt een op de Europese markt gerichte fabrikant meteen een type-goedkeuring aan voor een hele serie landen. Ik zou maar eens bellen met de Nederlandse fabrikant of importeur om te horen wat voor collage aan keurmerken er op de ketel van jouw keuze staat. De CERTIGAZ organisatie is in Frankrijk de hoedster van de NF-normen op het gebied van ondermeer de huishoudelijke gasapparatuur.

  Andere vraag is natuurlijk wat je moet doen bij storingen. De huidige generatie ketels is aanzienlijk gecompliceerder en daardoor ook storingsgevoeliger dan de simpele recht toe, recht aan ketels van dertig jaar geleden. Branderblok, waakvlam, maximaal thermostaat, droogkookbeveiliging, druk- en temperatuurmeter en dan had je het gehad. Vraag is of er in jouw regio monteurs rondlopen die overweg zouden kunnen met dit merk- en type, en vervolgens of ze er zin in hebben wanneer ze de ketel zelf niet geleverd hebben.

Rob

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#8 Geplaatst: 2009-03-03 19:23:50

Ik weet niet of er verschil zit in het propaan in Nl en dat in LDf.

Succes met het zoeken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-03-18 20:28:22

Marjorie,

wij hebben weliswaar een oliegestookte ketel (fioul) maar ik wil toch een paar overwegingen kwijt.

1. Bij olieketels is het prijsverschil NL <-> F gering, heeel anders dan bij gas.

2. Ik heb mijn systeem met behulp van het rekenprogramma van een Nederlands warmtebureau gedimensioneerd.

3. Ik heb met een Frans installatiebedrijf het volgende contract gesloten:

- wij bepalen samen de layout (keuze en plaatsing van radiatoren, uitstippelen van het leidingnet, keuze en plaats van de ketel, schoorsteenbekleding etc.)

- Ik leg het hele leidingnet voor CV en bruikwater aan en plaats de radiatoren.

- Radiatoren door hen geleverd, was bij vergelijkbare kwaliteit gunstiger dan bij de Brico

- Ik bereid de plaats van de ketel voor (dalle, alle aansluitingen)

- Zij leverden en installeerden de ketel.

Ik heb dit zo gedaan omdat ik uit mijn industriële praktijk weet dat onduidelijke scheiding van verantwoordelijkheden steeds tot ellende leidt. Als er nu problemen met de ketel zijn is dat hun verantwoordelijkheid, als er problemen met leidingnet, radiatoren en warmwaternet zijn dan ben ik de verantwoordelijke.

Verder zou de chauffagiste alle leidingen recht-toe-recht-aan leggen, terwijl ik met veel denkwerk, een beetje fantasie en weinig extra hardwerk de meeste leidigen esthetisch weggewerkt heb. Zie hier Fig 21 - 25.

Twee interessante ervaringen:

Mijn chauffagiste werkt uitsluitend met ketels van Viessman, omdat die volgens zijn brancheorganisatie het minst storingsgevoelig zijn. Een paar euro meer aan investeringen vergeten de mensen gauw, maar twee dagen in de kou zitten nemen ze de chauffagiste nog jarenlang kwalijk.

Het opsporen van storingen kan soms alleen door het aansluiten van geavanceerde elektronische apparatuur (vergelijk het met de foutenanalyse bij je moderne auto), en de chauffagiste beslist of hij het zelf doet of dat hij de mobile Viessman-service inschakelt.

Ondanks goede planning ging toch nog iets mis:

Ik had de aftap van de ballon d'eau chaude ongunsig geplaatst (liep te langzaam leeg), die heb ik twee jaar later veranderd.

Marjorie, ik schat je technisch inzicht hoog in, maar ik als ingenieur zou geen te grote risico's nemen.

Christian von Klösterlein

Misschien zijn twee prijzen nog interessant:

ketel levering + montage € 3050

tubage 12m in een door mij voorbereide oude schoorsteen  € 300