Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zak met geld?

Auteur Bericht

avatar#6864
Walnoot
Berichten: 1
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2009-03-02 20:30:52

Allicht een brutale vraag, maar ik lees veel rond op web-logs website's ed ed, maar er is niemand die open duidelijkheid geeft wat de financiering betreft.

Voor wij ons in een avontuur gaan storten en volledig wegdromen, proberen wij te achterhalen hoever het financieel haalbaar is.

Idee: Een B&B, eenvoudige 'boeren' camping, gite's verhuur en of beheer. vrij / zat / zon een alla carte maaltijdservice; keuze uit 2 recepten.

Opbrengst? Als wij maar een dak boven ons hoofd hebben en kunnen eten, we zijn niet veel eisend. 

Goed, met ons zakgeld kunnen we misschien net een schuur kopen, maar dan zal dat alles zijn. Hoe kom je aan financiering? Wat zijn de eisen daarvoor? In nederland moet je namelijk al snel een baan hebben, je baas moet tekenen dat je voorlopig blijft werken ed ed...

Achtergrond: 

Wie? een gezin bestaande uit 2 volwassenen, 2 kinderen

Werk? Hij vrachtwagenchauffeur, zij; opleiding tot doktersasistent gevolg, geen werkervaring.

Geld? slechts iets tussen de 10 en 30 duizend euro.

Huis? Nee, wonend in een huurwoning

Eind mei gaan we weer naar de morvan, bij toeval daar ooit geweest en er loopt nog een aanbieding vandaar wij weer erheen gaan. Zijn er ondernemers bereid tot het vertellen van hun verhaal?

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#1 Geplaatst: 2009-03-02 23:19:07

Een perfect idee,

Begin een gite of boerencamping in de Morvan. Die hebben we nog niet in Frankrijk. Vraag me af waarom nog niemand op dit idee is gekomen??

Dus maak een business plan met omzet en verwachtingen, ongeveer 100% bezetting van je bedden en een restaurant erbij, jawel met 30 couverts per avond ä 100 euro en er rolt een aardig maandinkomen uit waar de bank likkebaardend en watertandend een kapitaal beschikbaar stelt van zeg zo'n half miljoen of zo.

Wel even van tevoren bellen want dan kunnen ze de rode loper uitleggen.

Op dit moment is de business een beetje slap, dus ze kunnen wat extra omzet best gebruiken, vooral met laag risico!

Je wilt wel een beetje klasse bieden tenslotte om een goede kamerprijs te kunnen vangen.

Vanaf dag 1 stromen de gasten binnen en eten en drinken je rijk, althans verzorgen de aflossing bij de bank.

Jullie vooropleiding en ervaring garanderen de bank zeker een gezonde bedrijfsvoering, mochten er gasten ziek worden van het eten kun je ze altijd nog medische verzorging geven, dat zal een goed pluspunt zijn in je brochure's.

Laat me even weten wanneer ik kan boeken? Ik hou wel van dromen, maar laat het geen nachtmerrie worden.

puk

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2009-03-03 01:24:31

Ik kan mij niet anders voorstellen dan dat de reactie van Puk sarcastisch is bedoeld. Maar is dat ook de oorsponkelijke mensen duidelijk?

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#3 Geplaatst: 2009-03-03 10:30:53

Sartcastisch of niet (vind toch het net effe te) , maar het beantwoordt geen van de gestelde vragen.

Belangrijk is dat je voor de aankoop van een woning in Fr zo weinig mogelijk kapitaal leent. Vanaf dag 1 zul je de rente / aflossing op moeten hoesten terwijl het pand waarschijnlijk ook nog (fors) verbouwd moet worden en je lang wacht op alle daarvoor benodigde verginningen en toestemmingen.

Dan verdwijnen spaarcentjes zo maar als sneeuw voor de zon.

Is deze hobbel genomen ja dan moet je natuurlijk zorgen voor inkomen. Gites, chambres d'hote, camping (al dan niet a la ferme) of zelfs een hotel/restuarant zijn zaken waarvan veel nederlanders dromen. Werken in een prettige omgeving, gasten het naar hun zin maken en veel tijd overhouden voor jezelf en het gezin .............. dat levert in zijn algemeenheid geen dikbelegde boterham op. Terwijl de kosten gewoon doorlopen. Veelal heeft men daarnaast nog een 'gewone' baan (nodig).

Het kan zijn dat de vakantiegangers in de huidige economische situatie wat minder verrre bestemmingen zullen kiezen. Dan lijkt Fr (weer) een prima vakantiebestemming. Maar de concurrentie is moordend omdat er veel bedrijven in de recreatieve sector zijn die het hoofd boven water moeten houden. In de prijsstelling zit vaak niet al te veel ruimte; je zult het dan vooral moeten hebben van de ligging, de ligging en nog eens de ligging en de service. Daar hoort ook het duidelijk bepalen van de doelgroep/het marktsegment bij.

Op de gok een onderneming beginnen is af te raden. Ook een goed businessplan is absoluut geen garantie voor succes. Het enige wat een redelijke start / opstartperiode kan garanderen is voldoende financieel vet op de botten.

Bezint eer gij begint !

avatar#6864
Walnoot
Berichten: 1
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2009-03-03 11:01:10

Kijk die spot heb ik ook vaak genoeg gehoord, gelezen...

Ik hoopte ook serieus over te komen. Ik meende dat ik ook gemeld had dat ik er niet rijk van hoefde te worden. Dat het dus veel werk is weinig geld is ons ook bekend, maar dank voor de extra info.

Iets groots opzetten brengt ook weer extra regels, werk en personeel mee. Soms is het beter klein te blijven.

En een vol jaar bezetting? Welke droom zit je dan. AUB niet, we willen ook nog rust... ;oD

Het lijkt echter als je "de verhalen" leest en ziet op tv dat iedereen met een grote zak op zijn rug heeft en even "ergens" iets opzet.

Nu nemen wij dit met een nuchtere korrel zout, vandaar ook de vraag hoe men de financiering regelt. Doet men dat bijvoorbeeld in NL al. Is men eerst begonnen met de aanschaf van een 2e vakantie huis en deze op afstand verhuren om zo een begin te creeeren voor meer.

Of loopt inderdaad ieder met een zak geld op de rug de grens over?

Wij hebben al aardig iets in ons hoofd wat we willen, hoe we het willen ed.

In ons ogen is het iedergeval niet verder dan bourgondie, dit alleen al vanwege de reisafstand. Het moet in 1 dag te doen zijn. Dan zou het ook nog in het oosten moeten zijn, dit om een poging tot het aantrekken van andere nationaliteiten dan nederlanders.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#5 Geplaatst: 2009-03-03 13:18:43

Hoezo sarcasme en de vraag niet beantwoord?,

Juist wel, ik heb de vraag beantwoord en zelfs beter dan de overige beantwoorders,  en als je het zo doet heb je geen problemen, in Frankrijk zijn er in tegenstelling tot Nederland helemaal geen eisen aan je inkomen, opleiding en ervaring om je geld te lenen. De banken struikelen over elkaar heen om je het geld te lenen, hoe meer hoe liever want dat heeft Sarco gezegd, de economie moet gestimuleerd. Je moet wellicht even zoeken naar de goede bank maar dat mag slechts bijzaak zijn.

Je hebt tenslotte dertigduizend euro te besteden en dat zien ze graag.

De huidige economische crisis geeft geen probleem maar kansen!

Je moet ze alleen weten te pakken en ik moedig iedereen aan dit te doen, dan zijn we het snelste uit de crisis.

puk

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2009-03-03 14:00:31

Beste familie Walnoot,

Spreken jullie Frans? Hebben jullie werkervaring in de horeca? Hebben jullie een bedrijfsplan. Zijn jullie handige  "doe het zelfers" . Ga eens rondneuzen op internet wat er al aan gites, BB, campings enz is want er zijn vele vele vissers in deze vijver. Wat doe je in de wintermaande. Kijk hoe je je startkapitaal wilt besteden, ook de banken in LDF zijn niet makkelijk met lenen en zeker niet als je een te vaag plan hebt. Kortom maak eerst een goed plan, kijk wat je nodig hebt aan financieen en of dit wel haalbaar is. Let op waar je terecht komt in LDF en of daar "markt" voor je is en voor het gezin. Ga dan pas op jacht naar een lening en probeer die zo laag mogelijk te houden.

Willem

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-03-03 20:12:01

franse banken staan er om bekend dat als je geld wilt hebben om een koe te kopen, je een koe moet hebben die daar garant voor staat.

met andere woorden, vergeet het maar.

een eigen kapitaal van tien tot dertig duizend euro's, daar moet je een boerderij voor kopen, en die moet ook nog verbouwd worden, en dan moet je de cdh beginnen ?

mag ik even, kosten van een boerderij  150 duizend ?

verbouwing rond de 75.

dan de decoratie en aankleding van de kamers nog eens 15.

dan de uitrusting van de keuken en restaurant fornuizen, koelkast en vriezer, pannen, glazen, borden, ect) nog eens 10 duizend.

dan zit je op een simpel totaal van een slordige 250 duizend euro's

met jouw plan als cdh en de daarvoor benodigde lening krijgt de bankdirecteur waarschijnlijk de lachstuipen die een week niet over gaan.

en ja, diegene die dat wel redden hebben in de meeste gevallen geen bank nodig of hebben een hele zware zak met geld.

vergeet je plan maar.

probeer eerst werk te vinden hier, je vrouw ook, kids naar school, en dan als je een huis kunt kopen met je salaris-strookje kun je misschien verder kijken of jouw dromen waar kunnen worden. 

vergeet niet dat de salarissen veel lager zijn dan in de pays bas en dat ook om de geldzak aan te bieden aan gezinnetjes die een huis(je) willen kopen de banken niet staan te springen, ongeacht hoe anderen daar over denken.

uitdagingen in de crisistijd zijn niet voor mensen zonder centen, maar voor mensen die een avontuur kunnen gokken.

cees.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#8 Geplaatst: 2009-03-03 22:15:11

Cees ziet de zaken wel erg somber maar heeft in zijn berekeningen zeker een punt. Waarschijnlijk zit hij nog aan de lage kant.

Wil je toch naar Frankrijk komen denk dan ook eens aan een baan als beheerder(s) van Campings, gites of chateaux. Dan loop je in het begin niet de grote risico's financieel en doe je een hoop ervaring op. Op deze site worden weleens beheerders gevraagd, of anders op de vacature websites, zie de info op deze site. Onder werken staan interessante stukjes over camping en gite beginnen en ook zoeken van een baan.

Wie weet waar het je brengt?

puk 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-03-03 23:55:49

Alle waardering voor de moed van de Walnootjes maar wel reëel blijven en zorgen dat de kindertjes ook nog netjes gevoed en aangekleed naar school kunnen......

Arbeidsmarkt: er gaan al de nodige vrachtwagenchauffeurs de WW in in Frankrijk vanwege de "crise" en vanwege de concurrentie: Franse bedrijven zijn veel te duur door hoge loonkosten, korte werkweken en weinig flexibele chauffeurs. Die zitten niet op een Nederlander te wachten.

Doktersassistente: één van de meest gewilde beroepen in Frankrijk. Ze staan in de rij voor zo'n baan, onze dienst ontvangt tientallen spontane sollicitaties per maand. En dan is het niet zoals in Nederland, in Frankrijk doe je geen "telefonische triage", je mag je met niets medisch-inhoudelijks bemoeien, 6 dagen per week 6 uur werken is heel gewoon (ja ook op zaterdag), vooral geen "jij" tegen de dokter zeggen en minimumloon betaald krijgen. Dit is geen karikatuur maar de harde werkelijkheid.

Cees heeft volkomen gelijk met zijn schatting en Puk met zijn idee: wil je toch komen, zorg voor een baan als beheerder e.d. zodat je kunt "ingroeien" in het systeem. Dat vraagt minstens 3 jaar, tevens de tijd om behoorlijk Frans te leren.

Wim Bavelaar is er te bescheiden voor maar ik zeg het wel: koop "La Maison", een schat van informatie.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2009-03-04 01:26:13

Puk en Walnoot,

Als je zegt 'met 30 couverts per avond ä 100 euro en er rolt een aardig maandinkomen uit waar de bank likkebaardend en watertandend een kapitaal beschikbaar stelt van zeg zo'n half miljoen of zo.

Wel even van tevoren bellen want dan kunnen ze de rode loper uitleggen.

Op dit moment is de business een beetje slap, dus ze kunnen wat extra omzet best gebruiken, vooral met laag risico!' dan vind ik dat je mensen op het verkeerde been zet. Nagenoeg alle CdH komen met de maakltijd niet boven de EUR 20 uit en aangezien ze maar maximaal 6 kamers mogen hebben, is het aantal aanzitters maximaal 12. Niet iedereen wil bij de CdH eten, domweg, omdat ze niet lekker vinden wat ze kunnen krijgen. Dus niks big business. Bovendien, kun je als amateur kok geen maaltijd maken dioe EUR 100 waard is. In Mirepoix hebben twee mannen een **** hotel-restaurant, het enige **** hotel/restaurant in de Ariege. Het goedkoopste menu kost daar EUR 56 en het loopt als te verwachten niet. Nog een jaar of zo, dan zullen ze het restaurant wel moeten sluiten. Terwijl de prijs/kwaliteit verhouding niet eens slecht is.  

Zoals hierboven gezegd, doen banken heel, heel erg moeilijk, tenzij je al min of meer vermogend bent. De BNP biedt aan klanten leningen aan tegen 3.75 %, terwijl diezelfde klanten 5 % krijgen op hun deposito's. De voorwaarde is wel, dat je een aanzienelijke deposito hebt. Dit geeft niet aan dat je kan verdienen, dat geeft alleen aan, dat de banken hun weg kwijt zijn en onverantwoorde beslissingen nemen. Dat ze bovendien beneden de kostprijs willen verkopen om maar klanten te houden

Misschien was de reeactie van Puk niet cynisch bedoeld, maar op zijn minst niet erg relevant.

Kortom: beide beentjes op de grond houden en de ogen wijd open houden. Het is niet de tijd om betreden paden te volgen. Succes heb je alleen als je iets revolutionairs doet.

avatar#6864
Walnoot
Berichten: 1
Reacties: 5

#11 Geplaatst: 2009-03-04 08:42:39

Kortom gezegd; Wij dienen net zoals jullie gedaan hebben: met een flinke zak met geld op de rug de grens over te gaan om iets te kunnen beginnen.

Ons frans is redelijk, maar zoals in begin al vermeld, voor wij doordromen willen we eerst wel weten wat de mogelijkheden zijn. We kunnen wel franse lessen volgen, maar als alles een zeepbel is, is het investeren in een luchtkasteel.

de beheerdersfunctie staat als goed is ook op het lijstje... Maar kun je daar een inkomen uit trekken?

Wat ons DHZ betreft; das geen punt....

En soms is het beter tegen de stroom in te varen. Dan weet je tenminste dat je bijna alleen bent....

Conclusie lijkt dus eerst: Koop een 2e huis in frankrijk, probeer dat op afstand te verhuren en de weken dat die vrij is, er zelf in wonen en proberen je eigen te maken van de omgeving.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2009-03-04 11:41:26

Walnoot,

Ondertussen zijn er in de verschillende postings vele goede adviezen en tips gegeven waaruit je deels ondersteuning en deels kritische kanttekeningen bij je eigen idee kunt destilleren.

Je praat over jullie droom, dat is een prima manier om te onderzoeken wat er kan samenhangen met het opstarten van een eigen bedrijf. Want realiseer je goed, dat is het doel dat je kennelijk nastreeft:

- een eigen bedrijf in de recreatiesfeer (waar je nú geen werkervaring in hebt)

- in een "vreemd" land met een andere cultuur (de manier waarop men vindt dat je dingen moet doen) dan de Nederlandse,

- voor een nog te formuleren groep mensen waarvan je nú nog geen goed beeld hebt waardoor ze getriggerd worden om juist bij jou hun centjes te komen besteden.

Daar hoort dus nog heel veel voorbereidend onderzoek naar de haalbaarheid bij als je tenminste met een redelijke kans op succes wilt starten. Ik noem zo voor de vuist weg een paar onderwerpen:

- praten met mensen in Frankrijk die een vergelijkbaar bedrijf hebben en mogelijkheden en knelpunten uitvinden

- zoals al genoemd, daar een periode als beheerder gaan werken en werkervaring opdoen,

- uitzoeken wat een boerderijtje met grond werkelijk kost en praten met de burgemeester over je plannetjes (cijfers van Surf vind ik zeer realistisch)

- rekensommen maken van te verwachten kosten en inkomsten inclusief wat je daar maandelijks aan wilt onttrekken voor je eigen levensonderhoud

- ga eens praten met een adviseur van de Kamer van Koophandel hoe je zo'n plan kunt opzetten en hoe groot de financiele rol van een bank daarin kan zijn enz. enz.

Dit is allemaal ondezoekwerk. Let op! Beslis nog niets .....!

Zijn de uitkomsten positief dan rol je vanzelf in de situatie dat het nemen van de beslissing om het te doen gemakkelijk is. Zijn de uitkomsten negatief dan heb je het onderzocht, leuke ervaringen opgedaan maar er is geen man overboord als je beslist dat het toch niet haalbaar is. Inmiddels heeft zich dan vast wel een nieuwe droom aangemeld.

Jan Joost

avatar#6864
Walnoot
Berichten: 1
Reacties: 5

#13 Geplaatst: 2009-03-04 11:52:43

@ de mereltjes: praten met mensen in Frankrijk die een vergelijkbaar bedrijf hebben en mogelijkheden en knelpunten uitvinden

Euhm das was eigenlijk ook de opzet van dit topic. Ik had gehoopt dat er mensen meer peroonlijk reageerden over hoe men de start werkelijk heeft gemaakt. De algemene verhalen beginnen met het feit dan men iets gekocht heeft, naar frankrijk verhuist, in no time verbouwen en daarbij vele tegenslagen proberen te overwinnen omdat het geheel van buiten mooier uitzag dan werkelijk van binnen is en hup gasten erin.

Erg mooi natuurlijk.

Maar nergens lees je eigenlijk het ware begin. Hoe is men ooit begonnen? Is dat idd met die zeer grote zak geld die in de hoek van de kamer toch maar wat staat te niks doen. B Heeft men net zolang een bank gek gepraat totdat die een lening wilde geven voor iets van een woning, vervolgens overal subsidie wegtrekken om het geheel tot een gites te verbouwen.

C Nog vele andere opties.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#14 Geplaatst: 2009-03-04 12:44:49

@ Walnoot, ad (B)

Banken laten zich niet gek praten, zeker op dit ogenblik niet, in plaats van de dubbeltjes twee maal om te draaien, draaien ze ze 7x om (uitspraak eergisteren van een bevriende bankman).

Waarvoor denk je in F subsidies te kunnen krijgen? Niet bekend? zoek het uit.

ad (A)

Een paar mensen die ik van nabij ken die zelf recentelijk gestart zijn met een bedrijf zoals door jou genoemd hadden inderdaad een droom. En een sterk idee wie zij als gasten wilden hebben en waar ze in LDF wilden zitten. Denk hier aan:

- Nederlanders en Belgen, die een ruim en fraai appartement met zwembad zoeken (een ***-locatie)

- Nederlanders op doorreis naar of uit het zuiden die een paar dagen in de .... willen verblijven om daar te fietsen en te wandelen

Beiden hebben grondig vooronderzoek gedaan. Gingen in de betrefffende streek vaker met vakantie en werden daar dan een beetje verliefd op.

 

Beiden hebben voldoende eigen startkapitaal om iets te kunnen kopen, eerst een 1/2 jaar te kunnen verbouwen en met voldoende reserve om het eerste jaar financieel te kunnen overbruggen (keihard verbouwen en een nieuwe werkkring gaan niet samen), eventuele inkomsten in dat jaar uit verhuur zijn dan mooi meegenomen. Verbouwen en verhuren tegelijkertijd gaan overigens ook niet samen, daar komen gasten niet voor.

Inhoeverre ze gefinancierd hebben weet ik niet.

Wel weet ik dat ze eerst keihard gewerkt en gespaard hebben om over voldoende kapitaal te beschikken. Volgens mij stappen mensen met een "zeer grote zak geld die in de hoek van de kamer toch maar wat staat te niks doen" in heel andere projekten waarbij ze minder risico en aanzienlijk minder hard hoeven te werken.

ad (C) is me te vaag om op te kunnen reageren.

Succes

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#15 Geplaatst: 2009-03-04 16:44:29

Kijk, ik heb in mijn bijdragen de zaak natuurlijk heel dik aangezet, ik zou het zelf geen sarcasme willen noemen. eerder goedmoedig spot en overdrijven. Ik dacht dat dat voor iedereen duidelijk was.

Je kunt natuurlijk best couverts van 100 euro verkopen, ik ga zelf regelmatig zakelijk eten waarbij de prijzen nog wel wat hoger zijn, en doe dat zelfs prive. De prijs-kwaliteitsverhouding is dan wel belangrijk maar nog veel belangrijker is de ambiance en de ligging en natuurlijk de clientele.

Die creeer je  niet zomaar uit het niets, daar heb je heel veel tijd, geld en vakmanschap voor nodig en als je 1 van de 3 niet hebt, vergeet het dan maar rustig.

Over de vakmanschap kan ik niet oordelen, wellicht ben je een gave chef kok die zowel de inkopen kan doen, als excellent koken, plannen en uitserveren als sommelier spelen, de tijd heb je wellicht maar de vakmanschap lijkt toch geheel te ontbreken. Die kun je natuurlijk ook weer inkopen maar daar heb je juist je andere voorwaarde geld voor nodig en die ontbreekt jullie geheel.

Laat ik het maar zeggen zoals ik het zie, een totaal onrealistisch plan.

Er zijn best wel mogelijkheden met een beperkt budget, kijk maar eens goed rond op sites, maar dan zit er jaaren en jaaaren werk aan (en ook een flinke dot geld).

Hoe ik het zelf gedaan heb? mag je best weten, ik heb een aantal pandjes opgekocht vanaf twintig jaar geleden, toen de huizenprijs nog laag was. Toen kocht je voor een paar duizend euro (guldens waren het zelfs nog een leuk stukje grond met een verwarloosd huisje, vooral ook op veilingen. In de loop van de tijd heb ik zo tientallen huisjes verzameld en ook een aantal weer van de hand gedaan. Als je tijd hebt komt de winst vanzelf. Nu heb ik nog 4 huizen in goede staat die ik regelmatig verhuur, maar veel meer als de vaste lasten brengt het helaas niet op (en dan reken ik ook het schoonmaken en kleine reparaties daarbij). Dus zeker leven ervan kun je niet.

Ik althans niet, maar ik woon ook op afstand en heb geen cdh.

Maar ook met cdh maak je in principe niet veel winst, je trekt als je het goed doet alleen extra klanten ermee.

Met 30.000 een huisje kopen en opknappen tegenwoordig? Onmogelijk!! dan moet de markt toch nog een aardig beetje inzakken, dus blijf voorlopig cash zou ik zeggen en als je het durft kun je investeren op de financieele markt, daar is momenteel te verdienen. (of alles te verliezen).

Neither a borrower nor a lender be; for loan doth oft lose both itself and friend, and borrowing dulls the edge of husbandry

Is een citaat van Shakespeare dat ik altijd hoog heb gehouden, is niet onverstandig geweest, ze noemen het ook wel tering naar de nering zetten.

Als je dat niet doet, neem je risico's en daar worden nu velen voor gestraft en terrecht.

puk

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#16 Geplaatst: 2009-03-05 13:27:12

wij waren totaal niet in frankrijk toen we logeerde in een oude boerderij die ontzettend mooi was gerenoveerd en dienst deed als cdh.

"als we ooit eens een B&B willen beginnen doen we het zo" zeiden we beiden.

jaren later verhuisde we naar deze omgeving en beiden waren we erg druk met ons werk, mijn partner zeer goede baan, ik een eigen bedrijf.

we genoten enorm van de mooie omgeving en zijn culinaire gewoonte maar miste een ding, gewoon lekker in de zon liggen zonder dat er honderden mensen om je heen liggen op het strand of in het park, bloemen die van jezelf zijn, en een schuur waar je kunt prutsen.

dus op onze stedelijke wandelingen werd er met regelmaat in de etalage's gekeken.

"waarom niet een cdh beginnen"  bleef altijd ergens op de achtergrond sluimeren maar was nooit de nummer één geweest, echter bij het kijken kwam deze sluimering wél steeds naar voren.

we gingen nummereren, wat wel wat niet, hoe waar en welke.

we vonden een boerderij die bijna af was, niet goed, we zouden alles wat wel mooi was moeten afbreken opdat onze plannen geheel anders waren.

(het is toch zonde om een mooie badkamer te slopen omdat je niet een ligbad wil maar een italiaanse douche) een andere was niet goed gelegen, te groot, te klein, geen tuin, geen tuin op het zuiden, te ver van het strand.........

een jaar later vonden we een oude boerderij, een ruine, twee huizen, vier tuinen, oude fruitbomen, kort bij het strand en stad,  maar vooral, echt een ruine, alles wat we hier konden doen konden we vanaf het begin doen.

garage's, grange, loods... en het hele interieur omdat de oude dame al nagenoeg dood was en de kinderen niets van die ouwe zooi wilden.

we verhuisen na enkele weken en gingen schoonmaken, LET WEL, WE KOCHTEN HET ZOOITJE OM ER DESTIJDS EEN CDH VAN TE MAKEN, HET WAS NOG STEEDS NIET DE PRIORITEIT, dat was een tuin, klussen, dingen van jezelf zonder gluurders.

en toen begon langzaamaan de verbouwing, leuk om dit te doen, zullen we hier een slaapkamer bouwen, met een mooie oude plankenvloer, 'k heb wel honderd oude eiken planken gekregen van iemand voor brandhout maar ik denk dat ze een keer door de vlakvandiktebank gaan en erg mooi antiek zijn'

'oh kijk eens, wat een prachtige ouderwetse wasbak van natuursteen' ......

stalringen om de paarden vast te zetten, leuk om als handoekhouders te gebruiken..... een gietijzeren ligbad ! 'die gaat in de boerenkamer' en zo deden we jaren over een droom die ooit begon.

we werkten beiden, als we geen geld hadden stopte we met de verbouwing of deden werk wat geen geld kostte.

zo werd de cdh een gastvrij huis voor iedereen, en speciaal doordat we onze eigen gevoelens en creativiteit erin verwerkten.

oude achterkanten van antieke kasten die de kachel ingaan verbouwden we als lambrizering, deuren als spiegelframe's, enorme stalscharnieren werden toortsen op de overloop, bedden ging de zaag in en werden sofa's.

we wilden geen ikea-interieur, decoratie uit een blaadje, beddengoed van een designer, nee, we wilden alles zelf op onze manier, dat was en is ons succes.

cdh zijn er tienduizenden in Frankrijk, en als ik een cdh bouw zoals hun sta ik in dezelfde rij te wachten op de klanten.

we wilde iets anders, we hadden de tijd want we hadden werk, en wat we deden, deden we bewust om de gasten van hun stoel te laten vallen van verbazing.

als ik terug zou rekenen zou ik het nooit durven te beginnen, maar achterom kijken doe je alleen als je gescheten hebt, zei ooit een oude boer tegen me 'om te zien dat die niet op je broekspijp hangt'

alles is mogelijk beste vraagsteller, maar in alle gevallen moet je de realiteit onder ogen blijven zien.

gezin en kinderen gaan voor, en als je met dat in je achterhoofd een avontuur kunt gaan beginnen is ieder avontuur mogelijk.

met het startkapitaal van jullie, plus het feit dat je beiden (nog) geen baan hebt hier zou ik je aanraden wat al eerder is besproken, eerst een baan vinden, eventueel  huisje huren, daarna eens gaan kijken wat er mogelijk is.

van alle cdh in frankrijk zijn er enkele (op twee handen te tellen) die ervan kunnen bestaan, de rest heeft een baantje voor buiten de seizoenen of zijn gepensioneerd.

en zoals al gezegd, diegene die met een zak met geld kwamen, kochten een chateau geheel klaar als cdh, gingen aan de gang met schone handjes, en hopelijk hebben ze ook in de aankomende crisisjaren genoeg in de zak om te kunnen overleven.

vergeet niet, hoe groter de zak met geld, hoe groter het huis wat ze kochten, hoe meer personeel om het te onderhouden, en meestal hoe onhandiger de baas.

ook rijke mensen kunnen een vergissing maken.

cees.

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#17 Geplaatst: 2009-03-05 18:27:28

Mooi Cees, hoe zoiets kan lopen, kijk een chateau kopen kan walnoot niet voor dat geld, ik heb nog eens even gekeken wat dan wel, en vond bijvoorbeeld deze link , als je 20.000 biedt heb je hem ook wel, maar dan moet er nog zeker een ruim ton euro's in om er een cdh van te maken. Een bijzondere wel twee ton.

Maar als begin een aardig huisje met niet al te veel grond.

Luister ook niet walnoot naar al die raadgevingen die het beste met je voor hebben, vaar gewoon je eigen koers want daar wordt je gelukkig van.

Later zit je in het bejaardentehuis, te wachten op je kinderen die toch nooit komen in een 3 bij 3 kamertje in NL en dan denk je: Wat zou er toch gebeurd zijn als ik toen en toen wat gekocht had??

Wellicht zat je dan in bovenstaande fermette , prachtig gerestaureerd naar je eigen wensen met je kindertjes en kleinkindertjes naast je wonend en gezamelijk aan het dejeuner, genietend van je versgelegde eitje door je eigen kippetjes.

des Avonds een beetje werken in de potager en het varkentje voeren en ...

De toekomst is wat jij/jullie er van maken

succes

plb

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#18 Geplaatst: 2009-03-05 19:52:26

hier nog zo'n leuk pandje, bied 8000-12000 en je hebt hem te pakken denk ik. Wellicht doe ik het zelf wel zo leuk vind ik hem.

maar het is al meer gezegd, de ligging en de omgeving zijn belangrijker dan het huisje, want dat kun je veranderen naar je zin, de rest niet.

plb

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#19 Geplaatst: 2009-03-06 19:45:24

ik zou dan eerder kiezen voor dat kleine huisje en die opknappen, en dan verkopen, maar dan ben je wel weer jaren verder voor je de cdh kunt gaan bouwen.

anderzijds, dat andere pand is met honderdduizend niet klaar en als walnoot vrachtwagenchaufeur is en laat des avonds thuis komt en het alleen van de weekeinden  moet hebben dan is die gepensioneerd voor die ruine bewoonbaar is.

je moet vanaf de andere kant kijken, wat willen jullie, en wat kunnen jullie.

dan ga je kijken wat en waar je een baan kunt vinden want waar dat kleine huisje staat is waarschijnlijk geen baan te vinden.

als je dan de baan hebt gevonden kun je gaan kijken op welke afstand je wilt gaan wonen, en is daar behoefte aan een cdh.

dan pas ga je verder kijken of huren of kopen een optie is.

er staan huizen zat voor een luttel bedrag, maar ver van waar mensen willen vertoeven en of kunnen werken.

cees.

avatar#7558
Evert M
Berichten: 4
Reacties: 8

#20 Geplaatst: 2010-02-24 22:37:37

We zijn tijden verder, maar de plannen sudderen langzaam voort.

We hebben nu een knoop doorgehakt en besloten om eerst in Nederland te investeren; dwz we hebben een huis gevonden welk uitstekend is qwa ligging, zelfs in deze economische tijd is een ander huis nog vlot verkocht. Volgens kadastergegevens heeft dat huis een rendement van 1/5 gehaald in 5jr....

Nu hebben wij ons huis iets goedkoper kunnen krijgen omdat er iets meer aandacht nodig is en de eigenaar wegens aanschaf ander huis toch wel kwijt wilde, maar ligt deze op het einde van het blok zo goed als vrij en de andere woning er tussenin zelfs.

Hopelijk kunnen wij deze woning dan terzijnertijd ook met de nodige rendement verkopen en zo een zak met geld creeeren

Voordeel van deze verhuizing temeer is dat we een oppas hebben wat dan weer in een ander voordeel resulteert en dat is dat we nu Franse les op fatsoenlijke afstand hebben.

Daarnaast speelde de geboorte van ons jongste een rol, deze is afgelopen sept geboren. Met nog een van 2 en 3,5 heb je de handen wel vol dus ook daarom lijkt het ons verstandig om even een paar jaar te wachten

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#21 Geplaatst: 2010-02-25 20:50:43

Ook wij hebben de droom om een gite of cdh te beginnen. Maar helaas een zak vol geld hebben we niet. Maar dat heeft ons niet weerhouden om niet naar Franrkijk te vertrekken. Inmiddels wonen we nu al weer 8 maanden in LDF. Manlief heeft een baan met cdi, kids gaan naar school en we wonen in een huurhuis. Ooit gaan we de laatste stap van onze droom waar maken. Maar voor nu genieten we gewoon van het mooie Frankrijk.

Banken zijn niet gemakkelijk. Manlief verdient, zeker voor Franse begrippen, goed maar ons leenbedrag is niet hoog genoeg om een gite of cdh mee te kopen. Ze hebben echt hun best gedaan hoor maar het lukt gewoon nu nog niet. Zonder eigen geld kom je helemaal nergens. Gelukkig kunnen we nog steeds bij sparen en zal het straks net iets makkelijker worden. Nu wonen wij in l'Aude. geen goedkope streek en in het deel waar wij wonen is het toerisme ook niet groot maar toch waar een wil is is een weg.

Denk goed na maar geef je droom niet gelijk op.

Nynke