Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ombudsdienst

Auteur Bericht

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2009-03-03 14:07:55

Geachte medeforummers

sinds onze verhuis naar Frankrijk, hebben we zowat met alle instellingen en bedrijven pech gehad (France Telecom, SFR, EDF, Orange, Credit Agricole,...)

Dit gaat van irritantie tot illegale praktijken en afnemen van geld van onze rekening enz.

Graag had ik vernomen of hier in Frankrijk een ombudsdienst bestaat waar men terecht kan met zulke problemen, zodat dit op een correcte manier wordt opgelost.

Hartelijk dank voor jullie hulp.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-03-03 15:00:56

Alle genoemde diensten hebben een eigen ombudsman, médiateur geheten. Op deze website zijn de internetadressen van deze diensten vermeld. Dus ga met de zoekmachine van de site naar de betreffende pagina's en je zult ze er vinden. Ook is er nog een Nationale Ombudsman die online 24 uur per dag bereikbaar is: kijk op http://infofrankrijk.com/pagina/Bestuur/82/

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-03-03 18:30:07

Het wil ook nog weleens helpen om lid te worden van "Que Choisir", een soort Consumentenbond. Ze hebben regionale vestigingen en die kunnen nog weleens instanties stevig onder druk zetten. Hun blad met dezelfde naam bevat waardevolle informatie.

Zie http://www.quechoisir.org/a-la-Une.htm 

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2009-03-03 18:38:24

Steven: "een soort consumentenbond"? Gewoon een consumentenbond.

Maar als ik met werkelijk iedereen moeilijkheden blijk te hebben of te krijgen, zou ik toch eens naar m'n eigen gedrag kijken.

Succes,

Peter. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-03-03 18:45:15

Peter, het verschil zit hem in de hoofdletter C in "Consumentenbond". De Bataven zijn hier vertrouwd mee, vandaar. Maar hier kun je zien dat er veel meer zijn. Om maar even volledig te zijn......

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2009-03-03 20:49:35

aan Steven: "een soort consumentenbond? Gewoon een consumentenbond.", meer zei ik niet. Dat er veel méér zijn, leek me slechts verwarrend voor ons Aliaske.

aan Aliaske: "Maar als ik met werkelijk iedereen moeilijkheden blijk te hebben of te krijgen, zou ik toch eens naar m'n eigen gedrag kijken."

Dit leek/lijkt me veel belangrijker dan het aantal consumentenbonden in Frankrijk.

Groeten,

Peter. 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#6 Geplaatst: 2009-03-03 20:54:02

Wellicht is het nuttig om te weten dat de weg naar de médiateur niet de eerste stap is in een geschil met een bedrijf. Als je direct naar de médiateur stapt zal deze je aanvraag net zo hard weer afwijzen omdat je niet geprobeerd hebt er eerst met het bedrijf aan uit te komen.

Voor de meeste Franse bedrijven zijn er drie stappen in het geval je een geschil met het bedrijf in kwestie hebt:

- allereerst de klantenservice: je moet je probleem aangekaart hebben bij de klantenservice en hen een redelijke termijn (in de meeste gevallen hanteert men 1 maand als basisregel) hebben gegeven om het probleem op te lossen

- mocht het probleem binnen die redelijke termijn niet opgelost zijn door de klantenservice dan bestaat er vaak een centraal orgaan binnen het bedrijf voor problemen die niet opgelost zijn door de klantenservice: dit orgaan staat vaak bekend onder de naam Service National Consommateurs en heeft een postadres waar je je klacht (réclamation) per aangetekende brief naartoe kunt sturen; ook hier geldt weer een redelijke termijn die je in je brief stelt (1 à 2 maanden afhankelijk van of het probleem ingewikkeld is of niet => als klant ga je er vaak te makkelijk van uit dat het dat niet is ;-)

- de médiateur die geschillen behandeld voor verschillende erbij aangesloten bedrijven in een bepaalde sector; de médiateur is onafhankelijk en werkt vervolgens samen met het bedrijf (om de benodigde informatie op te vragen) aan een analyse van het dossier en komt dan onafhankelijk tot een uitspraak; deze uitspraak is in de meeste gevallen niet bindend maar buiten een paar uitzonderingsgevallen houden de aangesloten bedrijven zich vaak wel aan dergelijke uitspraken

Als dat allemaal niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd blijft alleen een stap naar de rechter nog over.

Ik zou niet zo ver willen gaan als Peter, maar vaak zijn geschillen met bedrijven gebaseerd op een miscommunicatie. Uit ervaring weet ik dat de taalbarrière daar in sommige gevallen voor veel Nederlanders in Frankrijk ook nog een bijdrage aan kan leveren, dus misschien is het inderdaad verstandig -als dat nog niet gebeurd is- eens aan iemand anders (een francophone) te vragen om naar uw problemen met deze bedrijven ("zowat alle instellingen en bedrijven" klinkt inderdaad vrij zwaar ...) te kijken en hem/haar te vragen contact op te nemen met de klantenservice. Ik kan moeilijk iets zeggen over uw situatie maar de kans is best groot dat u er dan ineens wel aan uit komt met deze bedrijven ...

Groeten,

Thomas

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#7 Geplaatst: 2009-03-03 20:59:15

PS Ik leef met je mee met betrekking tot de e-mail problemen die je op dit moment wellicht hebt ... best vervelend als je ruim een week zonder mail zit !

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2009-03-03 21:01:20

Thomas, op het gevaar af een discussie binnen een discussie te beginnen.... al wat je zojuist schreef omtrent procedures en médiation: een jaar geleden gaf je geen gehoor toen ik je uitnodigde je te verdiepen in mijn casus vs. France Télécom. Je reageerde althans nergens op.

Enfin: onze Aliaske lijkt me 'n amokmaker die nooit bevrediging zal vinden, daar helpt geen mediator aan.

Peter.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#9 Geplaatst: 2009-03-03 21:20:55

Peter, ik kan me dit niet herinneren en noch in mijn mail noch in dit forum kan ik hier iets over terug vinden ... nu is dit forum niet echt geweldig en is het dus niet mogelijk bijvoorbeeld alle berichtjes van een bepaald persoon terug te vinden, maar ik heb de verschillende onderwerpen sinds zo'n beetje half 2007 waarin over France Télécom werd gesproken geopend en nergens een berichtje terug gevonden ...

Wellicht heb ik het berichtje toen wel gezien maar dan zou ik normaal gesproken aangegeven hebben dat ik niet bij de klantenservice werk en dus geen toegang tot uw dossier heb en er dus weinig verder mee kan (het aantal mede-forum-gebruikers wat ik wel geholpen heb door simpelweg de vraag duidelijk aan de klantenservice voor te leggen is zo groot dat ik de tel kwijt ben geraakt, dus onwil kan het niet zijn lijkt me zo ...) of -en dat kan ook heel goed want ik heb nog meer dingen te doen dan alleen dit forum te lezen!- misschien heb ik het berichtje in kwestie wel gemist?!

In mijn vorige berichtje heb ik de algemene procedure uitgelegd om te voorkomen dat Aliaske of iemand anders die hier toevallig langs zou komen meteen naar de médiateur van een bepaalde sector stapt en bedrogen uitkomt omdat hij/zij niet gewoon op een normale manier heeft geprobeerd met een bepaald bedrijf uit een probleem te komen ...

Over Aliaske durf ik me niet uit te spreken ... want ik ken hem niet ...

PS Ik stel voor eventuele verdere vragen met betrekking tot bovenstaand berichtje privé te behandelen om dit onderwerp niet verder te vervuilen ...

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2009-03-03 21:32:31

OK Thomas, eens.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2009-03-04 00:17:20

Even eigen ervaringen van 10 jaar: of het om telefoon, EDF, banken, Internet, verblijfsvergunning, auto invoeren, huis kopen, aangetekend stuk ophalen bi La Poste, ontvangen van poststukken via Chronoposte, rijbewijs omwiselen, aanvragen Carte Vitale, trouwen, CV laten aanleggen, dak opnieuw laten leggen, schade van aanrijding regelen.... niets ging in één keer goed. Er ontbrak altijd wel wat. Dingen werden onduidelijk uitgelegd, bleven liggen, werden zogenaamd verkeerd begrepen, brieven, telefoontjes of mails werden niet beantwoord of doorgeschoven. Het forum staat er vol mee.

Oplossing: er persoonlijk op af gaan lost al meer dan de helft van de problemen op. Inderdaad zoals boven beschreven: rustig blijven, uitleggen dat je een "petit problème" hebt en hulp daarvoor bij hen komt zoeken, humor gebruiken en vooral niet eisen. Kost tijd en geduld, geen sterke punten voor veel Nederlanders en Vlamingen maar is de enige manier. Brieven schrijven, klagen bij geschillencommissies en mediatoren kan altijd nog maar duurt lang.

Voor sommige zaken heb je soms gewoon tussenpersonen nodig die dat kunnen regelen. Vitamine R doet soms wonderen. Met één van mijn twee banken en met mijn verzekeringen heb ik geen last: daar werken toevallig mensen die mij persoonlijk kennen en in een oogwenk de zaken voor me oplossen.

Als je dat allemaal niet kunt of wilt: blijf uit Frankrijk weg!

Steven

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#12 Geplaatst: 2009-03-04 16:42:36

Heb pas een paar posts gepost op dit forum en ik wordt al bestempelt als amokmaker en sommigen denken dat ik dit niet kan of wil oplossen... mooi is dat.

Als bvb SFR zwart op wit weergeeft dat ik gratis kan bellen naar bepaalde landen en toch de kosten aanrekent via prelevement, dan is er niks mis met mij denk ik zo. Al brieven gestuurd, geen respons, telefonisten zeggen telkens dat het vanaf een bepaalde (steeds andere!) datum pas begint enz, terwijl dat nergens op papier staat. Dit om maar een voorbeeld te geven.

Er blijft inderdaad ook zeer veel liggen, en luiheid is hier niet vreemd. Ik ben niet voor de eerste keer hier, en heb ook reeds wel wat te maken gehad met andere landen, maar de mensen moeten hun werk doen, punt.

En er persoonlijk op af gaan, als het kantoor of hoofdbureau in Parijs of Calais ligt, ga ik geen 10u rijden om maar even iets te regelen. Daarom vroeg ik of er een ombudsdienst bestond die, bij nalatigheid fo geschil tussen beiden kan komen.

Graag wel een beetje respect ipv amokmaker en dergelijke, ik ben heus niet de enige die problemen heeft met instanties hier in FR, daar ben ik van de hoogte. Ik vraag ook in naam van die mensen of er geen ombudsdienst bestaat.