Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ervaringen met UV-filter voor zwembad

Auteur Bericht

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2009-03-11 12:50:06

Nu de winter weer op z'n einde lijkt komen de eerste gedachten voor de zomer weer bovendrijven. Ik ben mij aan het orienteren op mogelijkheden om het chloor gehalte in het zwembad deze zomer lager te krijgen. Dit omdat een van mijn dochters daar behoorlijk gevoelig voor blijkt te zijn. Nu weet ik van electrolyse systemen en van ionisatie maar ik vroeg mij af of er op dit forum inmiddels gebruikers zijn van een UV-filter tussen uitlaat pomp/filter en inlaat zwembad.

Ik lees goede verhalen over de werkzaamheid van UV bij het bestrijden van algen waarmee een grote reductie van chloor toevoeging kan worden gehaald.

Heeft iemand reeds ervaringen met dit soort UV-apparaten ?

Ik ben vooral geinteresseerd in de werkzaamheid (of niet), en natuurlijk goede typen cq fabrikanten.

Bij voorbaat dank,

peter

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2009-03-12 13:49:56

Hallo Peter,

Een uv filter werkt door hierbij een UV lamp te gebruiken. Deze heeft niet het eeuwige leven en is vrij kostbaar. Maar ionisatie kan ook op andere wijze plaatsvinden bijv. zoals hier. Deze heb ik gekocht en bij mij werkt dit boven verwachting. Daarnaast is nog maar heel weinig chloor noodzakelijk. Het zwembad is glashelder en ionen vervliegen niet zoals bij chloor.

Het beste in jouw geval is om de ionisator in combinatie te gebruiken met een ozonator, dan heb je helemaal geen chloor meer nodig.

Vorig jaar had ik een rondleiding door een werknemer/vriend bij dit bedrijf, waar ze in eigenbeheer ozonatoren en ionisatoren ontwikkelen en deze ook altijd in combinatie in door hun gebouwde luxe zwembaden gebruiken. Waag er eens een telefoontje aan want de site is mager maar het bedrijf zeer serieus.

Rob.

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#2 Geplaatst: 2009-03-12 17:18:38

Hallo Rob,

Dank voor de links, zeer interessant.

Die eerste link ziet er er mooi uit omdat daar ook nog eens een zonneenergie wordt toegepast, lijkt me helemaal mooi.  Je zegt werkt boven verwachting, kan je een tipje van de sluier oplichten ?

Bedoel, heb je een zo'n apparaat ronddrijven (in hoeveel m3) en wat betekent dat voor je chloor verbruik globaal.

Wij zijn niet altijd in frankrijk, dus als we terugkomen is bad soms wel weer wat groen, aangezien de persoon die er op let niet al te secuur is helaas.

Zou het zo kunnen zijn dat met dat ding drijvend als ik weg ben ik een vrij zorgenvrij onderhoudsschema kan aanhouden, of ben ik nu te enthousiast.

je tweede link ga ik zeker opvolgen ook.

Groet, Peter

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-03-12 19:09:15

Bij waterbehandeling -of het nu om drinkwater of zwemwater gaat- zijn er verschillende toepassingen: chloorverbindingen, ozon, ionisatie (koper/zilver of anodische) en UV.

Bij zwemwater zijn er twee doelen: beestjes doodmaken die in het water zitten en voorkomen dat beestjes van de ene zwemmer naar de andere gaan.

UV maakt bacteriën dood maar alleen daar waar het water de UV-bron passeert. Het voorkomt dus niet besmetting van de één naar de ander. Het heeft geen bijwerkingen voor de zwemmers.

Chloor maakt bacteriën onschadelijk bij voldoende concentratie dus desinfecteert en voorkomt besmetting. Het prikkelt de slijmvliezen van ogen, keel en longen. Het verbindt zich echter met van alles dat het lichaam uitscheidt: huidschilfers, urine etc. en vormt dan chlooraminen. Die prikkelen ook en en aantal ervan wordt als kankerverwekkend beschouwd.

Ozon doodt eveneens bacteriën, heeft een nawerking in het water net als chloor, is ook prikkelend maar vormt verder geen "gevaarlijke" stoffen.

Bij ionisatie zijn er twee technieken: de ionisatie van koper-of zilververbindingen waarbij geïoniseerde metalen desinfecteren (effect als ozon maar bij mijn weten niet prikkelend) en anodische ionisatie waarbij chloor geproduceerd wordt (zie boven).

Voor wie dat wil nalezen: op Wikipedia en de KIWA. 

De vraagsteller heeft iemand die last heeft van chloor. Ik denk dus dat chloor, ozon en aniodische desinfectie niet handig zijn omdat die prikkelen. UV en metaalionisatie lijken dan meer voor de hand te liggen.

Ook is belangrijk of een zwembad in de open lucht is. Veel prikkelende stoffen, met name chloorverbindingen, hopen zich dan niet in de ruimte waar het zwembad zich in bevindt, want verwaaien. Vervolgens de "dichtheid": veel mensen vaak in een klein zwembad vervuilen meer dan enkelen die er af en toe in gaan. Tenslotte: wat komt er in het water terecht? Een kind beneden de 3 jaar zal bijna reflexmatig in het water plassen........ Zwemmers die eerst een douche nemen vervuilen aanzienlijk minder dan diegenen die met hun bezwete lijf het bad induiken...

Als je googelt op zwembaden, desinfectie, chloor etc. vind je tal van ronkende reclame over de beste systemen van waterbehandeling. Ik zou echter zeggen: maak er maatwerk van.

Steven