Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Controleur voor nieuwe elektriciteitsinstallatie

Auteur Bericht

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2009-03-11 18:52:07

Hoi!

Sinds vorig jaar heb ik ons huisje gerenoveerd, met name ook de volledige elektriciteit (nieuwe kast, kabels, stopcontacten, aarding etc). De huidige (3-fasen) elektriciteitskast staat in het schuurtje, maar dit wordt verkocht en zodus heb ik een nieuwe (monofase) kast geplaatst waar alle leidingen van vertrekken. Ik heb voor het moment, om toch een beetje stroom te krijgen, een verlengkabel geplaatst vanuit het schuurtje naar ons huis binnen.

Ik heb naar EDF gebeld om de werken (trekken van de hoofdkabel van de paal naar de woning, nieuwe kast aangezien de nieuwe installatie monofase is, alsook aardlekschakelaar enz). Zij wisten me te vertellen dat ik, voor dat ze langskomen om deze (toch dure) werken uit te voeren, eerst zelf een controleur moest laten komen om te zien of de nieuwe installatie volgens de normen is. Vreemd genoeg konden ze me geen telnr of dergelijke doorgeven van een controleur.

Dus m'n vraagje hier is of jullie weten hoe dit in z'n werk gaat.

Ik meen me een draadje hier op het forum te herinneren maar ik vind het niet meer.

Hartelijk dank voor de hulp!

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-03-11 20:35:40

Frans,

  De organisatie die in Frankrijk de keuringen voor een nieuwe installatie verricht heeft op de website de nodige info staan (www.consuel.com). Voorwaarde voor goedkeuring is dat je alles maar dan ook alles volgens de NF normen hebt aangelegd. Dus niet alleen een ander groepenkastje, maar een zogenaamde GTL, inclusief een kastje voor de diverse communicatieleidingen. Daar is op deze site het nodige over te vinden. Aan jou om te beoordelen of alles volledig NF conform is aangelegd.

 Soms is voor het verkrijgen van een zo gunstig mogelijk antwoord het stellen van de juiste vraag van enig belang. Je hebt daar al een bestaande EDF aansluiting, maar een 3-fase abonnement. In dat soort situaties volstaat meestal de eenvoudige vraag aan de EDF of ze van die triphasé aansluiting een monophasé willen maken. En wanneer je dan in je puissance souscrite niet meer dan één tariefklasse hoger gaat zitten, verleent de EDF hier alle medewerking aan voor een standaard tarief van ongeveer E 135. Zie ook recente vragen en ervaringen hier op forum.

  Complicerende factor in jouw situatie is dat het huidige point de livraison met de 3-fase groepenkast in een schuurtje staat, en je het aansluitpunt waar de EDF bekabeling binnenkomt wilt wijzigen. Omdat een groepenkast en hoofdschakelaar uit veiligheidsoverwegingen makkelijk bereikbaar moeten zijn, kan ik me voorstellen dat je die wilt verplaatsen naar binnen in het huis. Maar ik heb zo het vermoeden dat de combinatie van verzoeken en mededelingen de EDF wellicht op het spoor gezet heeft van: alles helemaal laten keuren. Een gefaseerde aanpak, alleen vragen om omzetting van triphasé naar monophasé, en naderhand in het schuurtje (of wordt dat ook verkocht?) alleen de compteur en disjoncteur de branchement laten zitten en met een paar dikke kabels het huis in naar je groepenkast (met een extra hoofdschakelaar) zou wellicht een aardig alternatief scenario zijn geweest om de strenge Consuel keuring niet over je af te roepen. Ik denk maar even hardop, maar dit is waarschijnlijk nakaarten.

  Lees ook de overwegingen van Jos (advizeurpiet) in een andere discussie op dit forum waar een soortgelijke problematiek ter sprake komt.

Rob van der Meulen

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#2 Geplaatst: 2009-03-11 20:47:05

Hartelijk dank voor je toelichting Robert. Ik ga de links zo even bekijken.

Tja, de schuur is reeds verkocht en die nieuwe eigenaar gaat dit volledig afbreken, dus er moest wel een andere plaats voorzien worden voor de elektriciteitskast. Daar wij totaal geen triphase nodig hebben en de huidige triphase-kast zeer verouderd is, had ik besloten om alles te vernieuwen, naar monophase.

De nieuwe kast heb ik inderdaad binnen geplaatst, op een plaats waar veel vroeger reeds de triphase-groepenkast stond (nu in het schuurtje dus). Dus er loopt reeds een kabel naar binnen, al is deze wel een triphase (en zodus ook niet aangesloten). Zo, wat ingewikkeld :-)

EDF is al langs geweest om foto's te nemen enz, en daarna kreeg ik de kostenraming in de bus, deze was 500 euro.

Ga eerst effe je links bekijken.

Vriendelijke groet, Frans.

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#3 Geplaatst: 2009-03-11 20:56:46

Hallo Frans,

Als ik dat zo lees ontkom je waarschijnlijk niet aan een keuring door de Consuel.

De hoofdkabel van de paal naar het huis heb ik destijds zelf aangelegd met behulp van de plaatselijke aannemer, maar de huisinstallatie heb ik door een erkende electricien laten aanleggen. Het lijkt in jouw geval er op dat er een geheel nieuwe situatie is ontstaan, dat er kortom een geheel nieuwe installatie van paal tot stopcontact is gekomen.

Natuurlijk, als je alles volgens de nieuwe NF normen hebt gedaan is er geen vuitlje aan de lucht, maar dan moet je bijvoorbeeld wel in de slaapkamers en woonkamer televisie- en telefoonaansluiting hebben. En die controleur, waar de EDF het over heeft, is inderdaad de Consuel. Na(goed)keuring zendt die jou een formulier met veel stempels en handtekeningen, waaruit blijkt dat het zaakje klopt. Daarna kan je de EDF inseinen, die je, na overhandiging van dat formulier, difinitief aansluit.

Misschien een idee om toch nog een advies te vragen (een soort van voor-inspectie) bij de plaatselijke (erkende) electricien. Die zou dan eventueel ook het papierwerk uit handen kunnen nemen. Een afkeur door de Consuel betekent opnieuw kosten maken voor een tweede keuring en een hoop tijdverlies.

Veel succes met alles... iIk hoor graag nog eens hoe het is afgelopen.

Wim

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#4 Geplaatst: 2009-03-11 21:17:09

Hoi Wim

je hebt het inderdaad goed begrepen.

Alles is volgens NF (voor zover ik kan controleren op bvb de site van de Consuel), maar ik heb geen televisieaansluiting in de slaapkamer, enkel in de woonkamer (schotelantenne). Telefoonaansluiting is enkel in de kantoorruimte, aangezien we een draagbare telefoon hebben en daar de adslmodem hangt. We hebben maar 1 telefoonaansluiting, dus geen vertakkingen. Zorgt dit dan al voor problemen?

Ik wil gerust een elektricien laten komen, maar deze kost uiteraard ook geld. Hoeveel weet ik uiteraard niet, kan ik wel eens navragen. Maar je hebt een goed punt daar.

Als ik het goed begrijp moet ik het aanvraagdocument op de site van de Consuel (in pdf-formaat) opsturen, samen met een cheque, en dan laten ze me weten wanneer ze kunnen komen?

Enig idee of ervaring hoe lang dit duurt?

Laatste vraagje: alle nieuwe leidingen lopen over de zolder, deze is wel moeilijk begaanbaar (zeer laag dak enz). Is het effectief zo dat de Consuel op de zolder kruipt en zo alle centraaldozen enz controleert? Of meet hij gewoon de leidingen uit via bvb de stopcontacten en lichtpunten?

Vriendelijke groeten

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-03-11 21:43:41

Frans,

  De inschatting die Wim maakt is behoorlijk realistisch, maar voordat je een formulier download, invult en opstuurt naar Consuel zou ik toch eerst maar eens nagaan hoe NF conform je installatie is. De punten waarop Consuel controleert staan op de Volta site aardig samengevat. Maar de complete NF C 15-100 normen vormen een indrukwekkend dik boekwerk, dus het blijft een samenvatting. Kijk ook op de Hager site en die van Schneider. Of het verhaal over de Franse elektrische installatie op deze website in de rubriek Wonen/Klussen/Elektriciteit.

  Afhankelijk van het vertrouwen dat je daaruit put voor de uitkomst van een mogelijke Consuelkeuring, of niet, zou je ook nog kunnen overwegen in je communicatie met de EDF te benadrukken dat je eigenlijk "alleen maar" de oorspronkelijke situatie zoals die ooit door de EDF zelf in een iets verder verleden was aangelegd wilt herstellen. Jij kan het ook niet helpen dat de vorige eigenaar die merkwaardige schuurconstructie heeft gekozen. En passant maak je er monophasé van, en heb je de bestaande installatie hier en daar wat gemoderniseerd. Kortom een poging om verbaal de nadruk op het begrip bestaande installatie te leggen, en het zoeklicht op "alles is nieuw" even een andere kant uit te richten.

Rob van der Meulen

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#6 Geplaatst: 2009-03-11 23:00:00

Hartelijk dank Robert, ik ga dit zeker proberen aan te kaarten met de EDF en ik ga een prof. electricien contacteren om een pre-keuring te doen. Alleen heb ik een beetje bang of die geen dingen gaat "afkeuren" zodat hij dit eventueel zelf kan gaan rechtzetten...uit winstbelang laten we maar zeggen.

Eventueel geen electricien-forummers in de Dordogne? :-)

Ook de links zijn super!

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#7 Geplaatst: 2009-03-12 06:54:15

Hallo Frans,

Nee, ik zit niet in de Dordogne, dus een electricien weet ik daar niet, maar daar moet wel achter te komen zijn.

Als je schrijft: "Is het effectief zo dat de Consuel op de zolder kruipt en zo alle centraaldozen enz controleert?" denk ik dat je een probleem hebt: centraaldozen zijn voor zover ik weet verboden. En de kans dat ze op zolder gaan kijken is levensgroot, zeker als je alles zelf aangelegd hebt.

Uit ervaring weet ik dat de tijd tussen het indienen van de aanvraag bij de Consuel (inderdaad samen met een cheque) en de daadwerkelijke keuring zo rond de 6 weken ligt.

Nogmaals: succes!

Met groet,

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2009-03-12 10:04:49

Frans,

   Wat de kunst van het zolderkruipen betreft, Wim haalt dat hierboven ook al aan, de Consuelmedewerkers zijn ook daarop getraind. In de zeer vele berichten op internet over Consuelbezoek kwam ik ondermeer dit verslagje tegen waar ook une boite de dérivation en toiture wordt opengemaakt:

<<........ le boitier de communication est installé facilement et rapidement. La barrette de terre est en bas dans la GTL. Mais rien n'a choqué le consuel qui a donné son aval au bout d'une grosse demi-heure. 2 erreurs d'inattention tout de suite rectifiée toutefois: l'inter diff A était mal placé. Il a donc été interverti avec un autre inter diff AC; mauvais câblage du parafoudre, également rectifié.
      Le consuel a mesuré la terre au niveau de la barrette de mesure (10 ohms) et au niveau de toutes les prises, vérifié chacun des circuits avec les indications inscrites sur le tableau de répartition; vérifié les connections des fils dans le tableau, démonter 2 prises, 3 inter; démonté une boite de dérivation en toiture, inspecté les salles de bains; posé quelques questions sur les circuits non terminés (il nous restait un sèche-serviette et quelques DCL non installés) et sur le fait qu'il n'y avait pas beaucoup de prises dans les chambres. >>

   Bij nieuwbouw en grote renovaties, waarbij ook de indeling van een huis grondig veranderd wordt (slopen van tussenmuurtjes, bouwvergunning) geldt dat er altijd een Consuel keuring moet plaatsvinden voordat EDF overgaat tot het veranderen van  meestal een bouwaansluiting in een permanente aansluiting. Bij een bestaande installatie is een (her)keuring door de Consuel meestal niet nodig. tenzij je bijvoorbeeld twee keer zoveel vermogen geleverd zou willen krijgen. In Frankrijk worden bestaande EDF aansluitingen in iets oudere huizen dan vaak ook gekoesterd, en worden in verbouwplannen als vaststaand gegeven opgenomen. Hoe onlogisch het resultaat ook wordt. Liever dat dan de Consuel over de vloer. Vandaar mijn advies om te kijken of je het toch niet over de boeg zou kunnen gooien van een verandering in abonnementsvoorwaarden, van triphasé naar monophasé en een ander point de livraison. Het accent op veranderingen in een bestaande installatie. Wanneer de EDF dat wil doen voor de 500 Euro die je noemde, zonder Consuel keuring, misschien nog wel een lokale elektra installateur, zou ik geen moment aarzelen. Meteen doen.

 Maar als algemeen advies geldt dat wanneer in een huis de hele elektrische installatie op de schop wordt genomen het verstandig is dat maar meteen volgens de NF C 15-100 normen te doen, dat gaat eigenlijk in één moeite door. Naderhand alsnog moeten aanpassen is een hoop extra werk.

En ook al komt Consuel niet langs, het komt de waarde van je huis ten goede. Zie hiervoor een aantal berichten op dit forum over de verplichte veiligheidskeuring van de elektrische installatie bij verkoop. Potentiële kopers zullen minpunten onmiddellijk aangrijpen om op de vraagprijs af te dingen. Dus wat je aanvankelijk aan geld hebt uitgespaard lever je dan aan het eind van de rit dubbel en dwars weer in.

Rob van der Meulen


avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#9 Geplaatst: 2009-03-12 14:35:27

Wim, misschien druk ik het dan verkeerd uit, met "centraaldozen" bedoel ik de verdeeldozen (in kunststof) waarin de "lasklemmen" zitten naar de stopcontacten en/of lichtpunten.

In het frans heet dit "boite de dérivation".

Voorbeeldje: http://http://www.france-elec.com/files/societes/info-produit/111-p-222413inbox.jpg

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#10 Geplaatst: 2009-03-12 14:48:51

Frans,

Ik kan me vergissen (en Rob zal het waarschijnlijk echt weten), maar het venijn zit hem in het "naar de stopcontacten en/of de lichtpunten". Volgens mij is het in Frankrijk of de lichtpunten of de stopcontacten. In Nederland worden de centrale verdeeldozen voor beiden gebruikt (ook in combinatie), maar volgens mij mag dat in Frankrijk niet. Of heb ik alleen de klok horen luiden...

Mvg

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2009-03-12 15:26:30

Frans, Wim & andere lezers,

  Hoe zat dat ook al weer? Verlichting en stopcontacten moeten op aparte groepen worden aangesloten. De mix zoals we die in Nederland kennen, waar je vanuit een centraaldoos in het plafond zowel verlichting als stopcontacten voedt, aangesloten op één automaat in de groepenkast, mag in Frankrijk niet. Mede daarom is het centraaldozen systeem nooit echt van de grond gekomen in Frankrijk. Of ze nu echt verboden zijn weet ik niet, zou ik op moeten zoeken, maar ik heb ze hier in de Nièvre in de diverse brico zaken nog nooit gezien, en ook op de site van Leroymerlin zag ik ze zojuist niet staan. Waarschijnlijk een niche-market.

  En sinds voor de verlichting een zogenaamde DCL verplicht is volgens de NF normen, moet je dus ergens in het plafond (of in de muur) een speciale DCL boite installeren, met in de deksel geïntegreerd een klein stopcontactje, bedoeld om via een mini-DCL stekkertje je verlichting aan te sluiten. Het ons vertrouwde kroonsteentjes beeld is in ieder geval daar aan het Franse plafond verboden. Of iets nauwkeuriger geformuleerd: de Consuel keurt het niet goed. Exit onze centraaldoos voor die Franse toepassing. Voor de rest worden die kroonsteentjes overigens nog kwistig gebruikt.

  Waar we het nu dus over hebben gehad is de noodzaak tot "elektrische scheiding" van de verlichtings- en stopcontactgroepen. Maar mag je ze "mechanisch" mengen? Dat is iets waar we ons hier op het forum ook al eens het hoofd over gebroken hebben. Moeten al die aparte groepen ook allemaal via eigen elektrapijp naar de plaats van bestemming worden geleid (in bijna alle EU landen verplicht), of zijn er uitzonderingen mogelijk? Ik bracht het eerst niet verder dan één uitzondering, te weten de grote boites de combles, maar de regels hiervoor bleken naderhand toch behoorlijk wat ruimer te zijn. Voor een wat strakke, logische en overzichtelijke aanleg (en eventueel spoorzoeken bij storingen) is die algemene regel, iedere groep zijn eigen traject, toch zeer aan te bevelen.

Rob van der Meulen

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#12 Geplaatst: 2009-03-12 18:59:41

Bedankt voor de toelichting allen!

Nou, dan moet ik op de zolder terug het één en ander herbekabelen, want ik heb de mix (stopcontaten/verlichting) dus wel toegepast. Op zich geen probleem, enkel een dagje werk op een broeihete zolder, maar ach, beter nu dan na een eventuele controle.

Nou was ik eens aan het denken, ik heb dus al een monophase-groepenkast aangekocht (ja, misschien te snel geweest). Is er ook geen mogelijkheid om de triphase-kabels die nu reeds in het huis liggen (nog een oude aansluiting op de plaats waar ik nu ook de nieuwe zekeringkast heb geplaatst, dus niet de actieve in het schuurtje) aan te (laten) sluiten op de monophase-zekeringkast? Dmv een triphase-differentieel ofzo? Ben maar luidop aan het denken hoor, dus indien belachelijk, don't shoot me please :-) Maar zo zou ik een nieuwe meter enz kunnen besparen en op zich heb ik geen probleem met een triphase-aansluiting.

Nogmaals bedankt heren!

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2009-03-12 19:30:45

Frans,

  Lees even het triphasé item hier op het forum, en kijk ook naar de links bij het onderwerp hulpgroepenkast. De laatste link ("zelf laten doen") is het aardigste, en verwijst naar een instructie video van Leroy Merlin over het vervangen van een groepenkast, op de netprof.fr website.

  De compteur is eigendom van de EDF, dus wanneer die vervangen zou moeten worden omdat die zijn beste tijd gehad heeft kost dat de abonnee geen cent. En de vervanging van de hoofdschakelaar, de disjoncteur de branchement, afgaande op een paar ervaringen, is meestal ook rekening EDF.  

  De standaard opstelling voor een triphasé groepenkast in een woonhuis is een groepenkast met drie DIN-rails, waarbij je dan aan de linkerkant begint met een gewone 30mA aardlekschakelaar, de interrupteur différentiel, en dan rechts daarvan de automaten, de disjoncteurs, die daar achter hangen. Keurig per rail één fase. Overzichtelijk. Op de site van Volta staat daar een principeschema van, voor een habitation van 100 m2. Je moet die tekening downloaden, télécharger, staat niet meteen op die pagina. Alleen wanneer je speciale 3-fase elektromotoren o.i.d. zou hebben staan, dan moet je die aansluiten op een vrij prijzige en grote 3-fase aardlekschakelaar en idem automaat. En heb je al snel een vierde DIN-rail nodig.

Mocht je nu een groepenkastje gekocht hebben met slechts twee DIN rails, dan monteer je daaronder een tweede met één rail, dan vergt dat slechts een geringe extra investering.

 Misschien dat je inderdaad op deze manier de Consuel niet over de vloer hoeft te krijgen. En anders zul je toch aan de GTL moeten: eigenlijk een groot soort meterkast met voorgeschreven afmetingen, met daarin ook opgenomen een coffret de communication. Neemt niet weg dat ook bij het wat eenvoudigere "bestaande installatie" scenario de EDF wel prijs stelt op een enigermate correcte bekabeling achter hun meter, conform NF C 15-100 normen. In het kader van de "easy does it approach", de gefaseerde aanpak, zou je over een paar jaar altijd nog kunnen vragen om er maar monophasé  van te laten maken. Niet teveel tegelijk vragen lijkt me voor jou nu het devies. En de basisprincipes van de NF normen op het netvlies krijgen. Las eerst een leespauze in zou ik zeggen, voordat je verder gaat.  Une pause de réflexion.

Succes er mee.

Rob van der Meulen

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#14 Geplaatst: 2009-03-12 23:28:32

Hoi Rob

vooral van het principeschema ben ik een beetje wijzer geworden.

Als ik het, als amateur, goed begrijp kan ik dus wel m'n pas aangekochte monophase-groepenkast gebruiken in een triphase-aansluiting, mits aankoop van nieuwe triphase-differentieelschakelaars en een triphase "DB", alleen weet ik niet wat dit laatste precies is, m'n excuses.

Volgend probleempje is dat de aangekochte monophase-groepenkast slechts 2 rijen heeft, zoals het exemplaar links op de bijgevoegde foto.

Ik heb ondertussen begrepen, dat voor mijn woning (zeker groter dan 35m²) 3 differentieelschakelaars nodig zijn, dus is het dan voldoende om nog een kleine groepenkast (met 1 diff.schakelaar) bij aan te schaffen?

En passen de triphase-diff.schakelaars zo in mijn monophase-groepenkast?

Ja, de vragen blijven komen, sorry hiervoor maar het is nu wel de moment (eigenlijk moest dit al vroeger natuurlijk) om de zaak dergelijk te begrijpen en uit te spitten...

Ik stel de hulp echt zeer hard op prijs hoor!

Met vriendelijke groet

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#15 Geplaatst: 2009-03-12 23:59:51

Frans,

De afkorting DB TRI staat voor: disjoncteur de branchement triphasé, of in gewoon Nederlands een 3-fase hoofdschakelaar. Maar wel een specifieke Franse uitvoering, want voorzien van een automatische kortsluit- en surcharge beveiliging. Die werkt  thermisch, instelbaar door de EDF tussen de 10 en 30 Ampère, waarmee je in totaal tussen de 30 of 90 A aan puissance souscrite ter beschikking kan krijgen, afhankelijk van je abonnement. Ook zit er nog nog een aardlekschakelaar van 500 mA in. Samen met de compteur is dat EDF terrein. Vanaf de DB, richting groepenkast en verder, mag de client het zelf allemaal aansluiten of een electricien (m/v) in de armen sluiten.

Wanneer je die twee tekeningen goed bekijkt op de Volta site zie je dat tekening #1 gewoon drie "mono" aansluitingen zijn: de alimentation komt binnen op een reguliere twee modules brede aardlekschakelaar (interrupteur différentiel), en vandaar voedt je de disjoncteurs ter rechterzijde daarvan met speciale aansluitstrips, de peignes de raccordement. Enige verschil met een monophasé installatie: de drie aardlekschakelaars en wat daar aan groepen (circuits) op is aangesloten worden elk met een eigen fase gevoed, de L1, de L2 en de L3 zoals die meestal genoemd worden. Ten opzichte van de blauwe neutrale draad is dat telkens de reguliere 230 Volt. Tussen de drie fasedraden L1, L2 en L3 onderling staat echter een zeer stevige spanning van 400 Volt. Mag ik de amateurs onder de lezers daar ernstig voor waarschuwen: levensgevaarlijk!

  Je vraag over je aankoop en verdere inzetbaarheid van je twee-rail groepenkast, die ik al aan zag komen, heb ik al beantwoord in één van mijn vorige reacties, die van 19.30 uur heden.

  Nogmaals, die speciale triphasé aardlekschakelaars en automaten zijn alleen nodig voor het geval je een 3-fase apparaat zou willen aansluiten. In tekening #2 op de Volta site zie je dat ze daar een 3-fase boiler (chauffe-eau) op die manier hebben aangesloten. Dus wanneer je geen 3-fase apparaten hebt staan, is de lay-out van tekening #1 het model dat je in je achterhoofd moet houden. Het is maar een voorbeeld, overigens wel ontleend aan een installatie die door Consuel is goedgekeurd, en waarschijnlijk kom je met wat minder groepen ook wel uit. Er hangt daar nog al wat verwarming aan plus nog wat extra dingen.

  Konstaterend dat het lezen van die Volta tekeningen niet meteen de vonk van verlichtend inzicht bij je te weeg heeft gebracht, zou ik willen zeggen: als je er niet uitkomt, aarzel niet om er een electricien of een kennis met meer ervaring bij te halen. Het blijft gevaarlijk die electriciteit, je hebt maar één leven, en waarschijnlijk meer dan één euro.

Rob van der Meulen

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#16 Geplaatst: 2009-03-13 01:05:37

Hoi Rob

vooral van het principeschema ben ik een beetje wijzer geworden.

Als ik het, als amateur, goed begrijp kan ik dus wel m'n pas aangekochte monophase-groepenkast gebruiken in een triphase-aansluiting, mits aankoop van nieuwe triphase-differentieelschakelaars en een triphase "DB", alleen weet ik niet wat dit laatste precies is, m'n excuses.

Volgend probleempje is dat de aangekochte monophase-groepenkast slechts 2 rijen heeft, zoals het exemplaar links op de bijgevoegde foto.

Ik heb ondertussen begrepen, dat voor mijn woning (zeker groter dan 35m²) 3 differentieelschakelaars nodig zijn, dus is het dan voldoende om nog een kleine groepenkast (met 1 diff.schakelaar) bij aan te schaffen?

En passen de triphase-diff.schakelaars zo in mijn monophase-groepenkast?

Ja, de vragen blijven komen, sorry hiervoor maar het is nu wel de moment (eigenlijk moest dit al vroeger natuurlijk) om de zaak dergelijk te begrijpen en uit te spitten...

Ik stel de hulp echt zeer hard op prijs hoor!

Met vriendelijke groet

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#17 Geplaatst: 2009-03-13 09:50:05

Frans,

Het gebruik van de refresh functie in een browser leidt vaak tot een dubbele verzending van een bericht wanneer je nog ingelogd bent.

Rob

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#18 Geplaatst: 2009-03-13 17:14:03

Mn excuses voor de dubbele post Rob, zal van de knop afblijven :-)

1. Als ik het goed begrijp zou ik dus finaal het het volgende moeten doen (indien ik triphase wil blijven gebruiken):

ik heb een nieuwe planning gemaakt zodat nu alle stopcontacten en licht apart staan enz (gebaseerd op diverse gekeurde voorbeeldinstallaties van het net). Dit ga ik al uitvoeren op zolder zodat daar niets meer hoeft te gebeuren (nu effe niet, het is daar wel 60gr denk ik) en alles daar al volgens keuring is.

Een deel aansluiten op de bestaande (nieuwe) 2 rijen groepenkast.

Omdat m'n huisje ongeveer 100m² is, nog een 1 rij groepenkast (Legrand volgens keuring, dus gewoon 1 formaatje kleiner dan ik nu heb) bij aanschaffen en bijplaatsen zodat ik in totaal 3 diff heb.

Alles aansluiten, de monophase-differentieelschakelaars (3) verwijderen en vervangen door triphase-differentieelschakelaars (2 type AC en 1 type A).

Dan heb ik een schema à la Volta (de eerste) wat voor mijn huis ruim voldoende is.

Dan EDF laten komen om de triphase-meter en DB te verplaatsen van de schuur naar binnenshuis (bij de nieuwe groepenkasten) en de hoofdkabels laten aansluiten.

Klaar is kees! Simpel uitgelegd natuurlijk.

Geef je mening gerust hoor...als ik problemen heb tijdens de aansluiting enz zal ik zeker een specialist raadplegen. Ik ben idd m'n leven nog niet beu maar enkel de EDF zal met echte stroom te maken krijgen denk ik toch?

2. Nog even een laatste vraagje. Ik heb gisteren gans de rubriek "Elektriciteit" nog eens doorgelezen op deze site en daar staat, als ik het goed begrijp, een definitie van een aantal stopcontacten, telefoon, tv,... dat minimum aanwezig moet zijn in kamers. Is dit echt verplicht volgens de Consuel? Want ik heb nl. bvb een kamertje met slechts 1 stopcontact, ik heb maar 1 telefoonaansluiting, 1 tv-aansluiting (schotel) enz. omdat dit ook écht voldoende is in die kamers.

Jullie moeten echt wel gek worden van me ondertussen :-)

Nogmaals hartelijk dank en alvast een prettig weekend aan allen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#19 Geplaatst: 2009-03-13 18:22:02

Frans,

  Een paar afsluitende opmerkingen:

1) Once again: je kunt die "monophasé" aardlekschakelaars zoals jij dat noemt rustig houden! Back to basics: de drie fase draden bij triphasé kun je gewoon zien als drie aparte monophasé aansluitingen, elk van 230 Volt ten opzichte van de neutrale draad. Daar sluit je dan ook en tête de ligne een heel gewone aardlekschakelaar op aan, een interrupteur différentiel. Drie rijen boven elkaar. Op de bovenste rij sluit je helemaal links fase L1 aan, daaronder L2 en tot slot L3. Zie tekening # 1 op de Volta site, die dit standaard model keurig volgt. Van die drie aardlekschakelaars moet er minstens één van het type A zijn, de twee andere mogen van het iets goedkopere type AC zijn. De drie fase draden onderling hebben een spanningsverschil van 400 Volt.

2) Zou je een chauffe-eau hebben die triphasé is, dan zou je ook nog eens een "echte" 3-fase aardlekschakelaar en disjoncteur nodig hebben. Zie tekening #2 op de Volta site. En nog een tweede setje - maar dan tetra-polair, ook de nul in dat geval schakelen - wanneer je ook een zware 3-fase electromotor zou moeten aansluiten. En dat heeft dan weer te maken met de manier waarop je 3-fase apparaten kunt aansluiten, driehoek of ster, maar daar zal ik de lezers niet mee gaan vermoeien.

3) Over de mate van verplichtendheid van die overdaad aan communicatie aansluitingen zijn de meningen hier op het forum nog enigszins verdeeld. Er zijn voorbeelden waar het met een paar aansluitingen in de voornaamste vertrekken, séjour, chambre gewoon wordt goed gekeurd door Consuel, anderen wijzen op fijnmazige voorbeeldtekeningen van officiële instanties waar bijna ieder vertrek een RJ-45 en tv aansluiting krijgt toebedeeld. Op een paar interne formulieren van de Consuel heb ik een paar jaar geleden wel de check zien staan op de aanwezigheid van een coffret de communication, de aanwezigheid van minimaal 2 prises in de GTL om modem/router etc. mee te voeden, en de controle op het aanwezig zijn van  deugdelijke aardverbindingen naar deze coffret. Geen checklist voor communicatie aansluitingen per kamer. Dus misschien valt het in de praktijk mee. De Consuel keuring is immers in de eerste plaats bedoeld - maar dat is misschien wishfull thinking van mijn kant - om te zorgen dat alleen veilige en NF conforme elektrische installaties op het EDF lichtnet worden aangesloten. En niet een PTT controle of er wel in iedere kamer getelefoneerd kan worden, of een internet-provider controle of er wel in ieder vertrek een internet aansluiting is. Moeten ze eerst maar zorgen dat er in Frankrijk een wat betrouwbaardere internet-infrastructuur komt. Van de berichten die ik daar vandaag over las in de Bavards rubriek op het forum werd ik niet bepaald vrolijk.

4) Wanneer het nodig zou zijn dat Consuel de boel komt keuren, dan controleren ze nauwgezet wat er volgens de NF C 15-100 normen verplicht is. Ook het aantal stopcontacten. Daar zit geen enkele onderhandelingsmarge in. Maar indien je nu alles zoveel mogelijk conform die normen zou aanleggen, en de EDF wellicht nogmaals zou uitnodigen langs te komen i.v.m. je gewijzigde plannen, en hen vriendelijk zou verzoeken een aangepaste offerte uit te brengen, zou de aanblik van die fraaie Franse conformiteit voor hen misschien aanleiding kunnen zijn om te denken: dat ziet er netjes uit, ach, dat kan ook wel zonder Consuelkeuring. En misschien moet je dan toch maar een lokale electricien inhuren, al was het alleen maar om als spreekbuis tussen jou en de EDF op te treden. Je hebt immers een lopend abonnement, en zou in zo'n  "low-profile" benadering nu alleen nog maar vragen om een ander invoerpunt, point de livraison.

Succes,

Rob van der Meulen

avatar#6867
Aliaske
Berichten: 2
Reacties: 18

#20 Geplaatst: 2009-03-13 23:17:32

Prima, dan ga ik het zo gewoon doen, met behoud van de monophase diff.schakelaars maar wel alles volgens de NF C 15-100, moest er toch een Consuel aan te pas komen.

Ik laat jullie weten wat uiteindelijk het "verdict" is geworden.

Nogmaals dank ik jullie van harte voor de fantastische hulp, echt top!

Vriendelijke groeten

Frans.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#21 Geplaatst: 2009-03-14 09:56:02

Frans,

  En hou er rekening mee, mocht de Consuel toch de boel moeten komen keuren, dat je in dat geval een GTL constructie moet aanleggen. Een meterkast van vloer tot aan plafond. Dat wil je meestal liever niet in je séjour hebben staan. Hou daar nog even rekening mee wanneer je gaat bepalen op welke plek je de nieuwe EDF aanvoer het huis in wil laten gaan. 

Rob

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#22 Geplaatst: 2009-05-04 20:48:16

Zo als eerder gemeld helaas, elke grote verandering moet eerst gekeurd worden door Conseil conform de laatste normen; geen discussie; let op moet je van leveringscontract veranderen, dan wordt gelijkertijd ondergrondse aansluiting geeist.