Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

staken voor beter

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-03-19 23:19:43

De leerlingen voor de engelse les kwamen een kwartier te laat dankzij de stakende buschauffeurs en ze hebben de helft van de lessen gehad die men normaal placht te hebben op school.
Frankrijk ligt weer eens plat.
Terecht ?
Op de franse eilanden hebben we de stakingszone net achter de rug, geen brandstof, lege supermarkten, een vriend vertelde ons dat als hij benzine kon bemachtigen hij naar de kust reed om te vissen, verzekerd van voedsel.
Frankrijk staakt voor een beter economisch beleid en meer geld, en met meer geld wordt bedoeld; meer salaris.
Sarkozy brulde het al van alle kanten tot zijn publiek en onderdanen, de koopkracht moet omhoog, blijf kopen Fransozen !
Echter, hij vergeet dat er niets te kopen valt, er is geen geld.
De in mijn ogen grootste blunder van de franse staat is de (belachelijk) lage lonen van de werknemer.
Waar ?
Veel werkgevers (ben zelf ook werkgever) zeggen ‘ja, maar in holland betalen jullie véél minder belasting’.
Is dat ook wel zo ?
Een rekensom ; netto salaris, 2500 euro in de maand.
De fransen hebben een vreemd systeem dus krijg je op je loonbriefje, dus op de bank een bedrag van 3250 euro gestort, echter, hier moet je zelf aan het einde van het jaar weer pm30% belasting over betalen dus houd je uiteindelijk 2500 euro over.
2500 euro netto is bruto plus 55%, dus kom je uit op een bedrag van 3875 euro per maand.
Grof gezegd in Nederland is een salaris twee derde deel van het bruto salaris, dus duidelijker gezegd, iemand die 2500 schoon in zijn kontzak steekt kost de baas........3750 euro’s.
Dus, eigenlijk schreeuwen de fransen wel zo, maar de verhoudingen liggen het zelfde als in NL.
Wie naait nu wie ?
Vraagt U mijn mening ?
De bazen steken miljarden in hun kontzak over de rug van de arbeider die amper genoeg geld krijgt om zijn gezin er van te onderhouden. (FR €950 – NL €1750) 
Staken voor meer loon en desnoods tot de supermarkten leeg zijn, want immers, als men geen geld heeft kan de koopkracht nooit omhoog.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-03-20 13:19:28

De Franse staakcultuur is een heilloze weg, alleen zien de Fransen dat niet in.

Een kwestie van beleid voeren, dat is niet zo makkelijk. Er zal een verandering in het denken moeten komen... hoelang was Framkrijk niet op Frankrijk gericht. Pas nu begint men in te zien dat de Franse staat deel uit maakt van een groter geheel. Europa, de wereld. Toch weer twijfelen over het beschermen van de binnenlandse economie door protectionisme. Een stakingsdag kost Frankrijk een half procent van het BNP hoorde ik op de radio. Dat zijn dus heel veel miljoenen!

Salarissen verhogen, hoger kosten voor bedrijven etc. etc. Een doodlopende weg dat staken, hoe verder. Dat zou een economische verhandeling worden die in het FD niet zo misstaan.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-03-20 20:49:05

Staken in Frankrijk heeft vaak nauwelijks een omschreven doel. Het lijkt er meer op dat periodiek een algemeen ongenoegen ("ras de bol") moet worden gesublimeerd via dit soort acties. De ene groep voor hogere salarissen of pensioenen, de andere omdat de regering ze niet aan staat, weer anderen omdat ze boos, bang of bezorgd zijn. De scholieren en studenten die staakten wisten niet eens waar de "réforme" over ging. En natuurlijk jonge relschoppers die hun kans schoon zien. Tenslotte is het altijd de schuld van de Overheid als er iets mis gaat, of doet de Overheid altijd te weing als er iets misgaat. Sarkozy reageerde laconiek met "een landelijke staking heeft geen toegevoegde waarde als de crisis internationaal is".

Maarja, het was mooi weer en we hebben ze weer allemaal gezien: Besancenot, Aubry, Chérèque, Thibault....

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2009-03-20 22:26:37

Mijn collega-specialisten in het ziekenhuis weten soms niet eens waarom er een staking is. Een deel van het verzorgende en ondersteunend personeel weet het soms ook niet. Of ze weten het wel maar halen onverschillig hun schouders op en kijken mij aan en zeggen : oui, ici on fait la grève. Oui, souvent, c'est comme ça". Mijn collega's die wat over de grenzen hebben gekeken begrijpen wel dat het een Franse eigenschap is die niet altijd leidt tot iets nuttigs. Vorige week verbleven we een nachtje in een chambre d'hotes ' of all places'  in de Sarthe en de eigenaresse liet zich ontvallen dat "La france est un pays presque ingouvernable" en ik denk dat ze gelijk heeft. Tja, het blijft een volk dat ooit de revolutie heeft ontketend en de koning heeft onthoofd en nog vele anderen....

Dit is een zuidelijk land. Hier is het altijd een gepolariseerde toestand. Men staat lijn recht tegenover elkaar. Maar, soms denk ik wel, maar goed ook. Kijk nou in NL wat er gebeurt. ik mocht, wegens familieomstandigehden, een dag of tien doorbrengen in mijn geboorteland. De vakbonden zijn accoord gegaan met een 15 procent loonsverlaging bij TNT en daardoor een baangarantie van, ik dacht twee of drie jaar. geloof jij het. Schande. Het midden en hoger kader van CNV wil wel meegaan in het optrekken van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Geloof jij het? En die luitjes met zware lichamelijke arbeid, ploegendiensten? Verzorgenden? nog nachtdienst op je 65ste? Ja, voor het hoger kader is het misschien nog interessant maar niet voor de echte werkvloer. Houd toch op. straks zijn er weer tienduizenden werklozen meer en dan gaan we weer terug naar de jaren 80 om banen te creeren. NL is hard op weg om ook zo een anglo-saxon asociaal land te worden met arbeidsvoorwaarden zero.

Blij weer terug te zijn.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-03-20 23:13:54

Nog erger, ik heb een staking GEMIST! Ergens in 2001 zouden alle bedrijfsartsen staken. Scheen ergens afgesproken te zijn. Wist nergens van. Toevallig zat ik op die dag met een mobiele onderzoeksunit ergens op het platteland. En nog geen mobiele telefoon.

Hoorde in de auto terug naar huis dat "we" gestaakt hadden..... jammer, toch een minpuntje op mijn "integratielijst"!

Steven

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#5 Geplaatst: 2009-03-23 13:26:50

De Franse staakcultuur wordt in de hand gewerkt door een diep geworteld wantrouwen bij de vakbonden, bij de werkenden en eigenlijk in de gehele samenleving. Wat weer in de hand wordt gewerkt door een minder ontwikkeld gevoel voor ethiek ofwel fatsoen, in vergelijking met NL. Iemand als Balkenende is zo door-en-door fatsoenlijk dat hij het geen 5 minuten zou volhouden in de Franse politieke leeuwenkuil.

Men graait dat het een lieve lust is (lees de Canard Enchainé) en "du coup" is vrijwel geen enkele politicus hier in staat om vertrouwen te kweken bij een bevolkingsgroep van enige importantie. De enige 2 grote politieke partijen vormen in werkelijkheid kliekjes die elkaar het leven zuur maken (kliekjes rond Royal, d'Aubry, Hollande, Jospin, Sarkozy, De Villepin, de oude maten van Chirac, ga maar door). De MoDem is niet in staat enig tegenspel te bieden en alles wat verder naar rechts of links zit is niet serieus te nemen.

Bij de vakbonden is het al niet anders, ik weet niet eens hoeveel er zijn maar in elke beroepsgroep wel 5, 6, 7... die elkaar vliegen afvangen, er niet in slagen op één lijn te komen en samen ik geloof niet meer dan iets van 6% van de werkende bevolking vertegenwoordigen.

Hoe moeten al die elkaar saboterende kliekjes ooit tot constructief debat komen? Nee dan maar weer alles platgooien, een spandoek volschrijven is makkelijker dan lastige gesprekken en compromissen aangaan.

Intussen zorgen allerlei lobbies ervoor dat ze hun schaapjes op het droge hebben, vandaar allerlei rare soorten regelgeving die op het eerste gezicht overbodig is. Lukraak voorbeeld: waarom zijn er zo weinig films op de Franse tv? Omdat de wetgever bepaalt dat op bepaalde avonden tussen x en y uur geen films mogen worden uitgezonden, uiteraard onder invloed van de cinémalobby.

Hoe langer ik hier woon (5 jaar nu) hoe pessimistischer ik word. Er is een charismatisch en integer politicus nodig om dit alles recht te trekken. Ik dacht eerst dat Sarkozy dat zou zijn, haha! hoe blind kan een mens zijn... Sarkozy is de grootste aanjager van het wantrouwen in Frankrijk.

Maar voordat we te hard kankeren op Frankrijk: in heel veel landen is het nog véél erger (kijk maar aan de andere kant van de Alpen, om maar te zwijgen over Afrika, Azië, zuid-Amerika). Eigenlijk zijn de Nederlandse maatschappelijke verhoudingen bijzonder goed en constructief, dat realiseer ik me nu pas.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2009-03-26 12:37:35

Exact doperwt,  wij woonden vanaf 1992 in Frankrijk en zijn  in juli 2008 teruggeaam naar NL.  Als je mij in 2006 en wellicht nog in 2007 zou hebben gevraagd of wij zouden willen terugkeren naar NL, dan hadden wij je in je gezicht uitgelachen. Maar ik weet zeker dat ik eraan zou hebben toegevoegd, dat wij wel steeds donkerder beeld hadden van de Franse samenleving. In de loop van 2007 was voor ons (en nog een paar mensen van deze site) de maat vol.

Lekker eten, veel wijn, veel zon, veel ruimte en "het echt weg zijn van de stuitende folklore rond de Bataafse monarchie" waren NIET  voldoende om onze betere helft te voorzien van impulsen.

Kortom ik herken jouw gevoelens.

Ik zou je overigens aanraden het nieuwe boek van Gounod: Francois Miitterand, een biografie (NL-vertaald) eens te lezen.

Het voordeel van in NL wonen: de openbare bibliotheek is om de hoek.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-03-26 13:37:34

Mag ik even lachen ?

Wantrouwen bestaat niet in Nederland ?
Balkenende zou huilend de zaal uitlopen met zijn fatsoensrakkers.
In Nederland wordt absoluut niet gegraaid (lees de geschiedenis Tariq Ramadan en zijn honderdduizend euro subsidie)
In Nederland wordt politiek niet zoals in frankrijk door twee partijen gespeeld (maar door drie; cdapvdacu (christen-democratisch appel voor de allesoverheersende christenuni) waarvan gods aangezicht streng toekijkt in de vorm van de sgp. (sheeren gevreesde politie)
Dankzij het polderniveau lopen de schaapjes voortdurend in de blubber en zijn topambtenaren en hoge bedrijfsheren nog eerlijk en betrouwbaar en denken deze voortdurend aan de zwoegende arbeider.
In tegenstelling tot frankrijk heeft men in Nederland hoogstaande programma’s en films op tv zoals de films die het tapijt rood doen kleuren van het bloed op tijden dat kindertjes zich zouden horen te verkneukelen aan donald duck of asterix, en kunnen ouderen zich ontspannen bij de laatste aflevering van spuiten of slikken, de gouden kooi, of een ander ranzig programma.
Niets te vergelijken met die waardeloze films iedere avond tussen 8.30 en elf uur op fr 2, 3, of arte, waar de antiekboer probeert de liefde tussen twee tieners te beklinken met een lach en een traan.
Wat mis ik toch die ziekenhuizen waar ik drie uur met een doorgezaagde vinger in een opgerold vuil Tshirt zat te wachten op de dokter.
Wat mis ik toch die avond dat ik mijn enkel verstuikte en de dokter me na anderhalf uur vertelde dat ik me eerst moest melden bij de administratie voor de verzekering, en toen ik terug kwam was de dokterspost gesloten en moest ik een stad verder.
Wat geweldig blij was ik dat de securite sociaal me vertelde dat ik het maar lekker uit moest zoeken met mijn ziekte dagen.
Wat een kle.... systeem hier zeg, 100% doorbetaling bij werkeloosheid, medicijnen die veel te goedkoop zijn en ik gewoon kan betalen, homeopathie waar de dokter me gewoon een recept voor geef en terug wordt betaald door de rsi, wat vervelend toch die check’s die me toegezonden worden door de verzekering zonder daar eeuwen op te moeten wachten.
En dan die belasting, man hou op, als ik geld terug vraag storten ze het al binnen de boekmaand op mijn rekening, niet normaal!
Ik heb ze een keer verteld dat ze dat op z’n Hollands moesten doen, veel leuker, de mensen pas terug betalen als ze weer moeten betalen, levert veel meer op, krijgen ze namelijk niets.
Oh de auto, wat mooi zeg, als je al je rijbewijs krijgt betaal je je scheel aan dat ding, ook al staat die achter de schuur terwijl ik op een eiland lig te zonnen, in frankrijk staat die maar te staan, niet leuk dus.
Nee, vaak denk ik terug aan nederland, waar ik lekker een pak slaag krijg als ik alleen op straat loop, mijn buurman me het leven zuur maakt en met koninginnedag bij me komt borrelen, gezellig hé vakantieman ?
Ik denk dat ik ga staken, ik wil niets van dat franse gedoe hebben.

ik wil een mp zoals jullie, en een die er uitziet als donner waarvan ik voortdurend denk dat die alweer zijn broek heeft volgesche....

een blonde intelectueel, dat is wat we missen hier, die filmpjes maakt en wereld omvattende problemen oplost, nee, frankrijk moet veranderen, en snel ook.

waarom heb ik nooit politie op m'n dak als ik een vuur stook in de tuin, dat wil ik, een boete!

ik wil een drammende buurvrouw die me komt zeggen dat m'n auto vies is, dat wil ik.

ik ga staken, ik staak vanaf nu op zee, ik staak op m'n boot en hoop maar dat ze snel in de gaten krijgen dat ik daar ook belasting over kan betalen, net als die brave hollanders, en als ik vanavond terug kom in de haven eis ik een bemoeial die me verteld dat ik mijn boot niet op die plek mag vastleggen.

bon vent.

cees.

snik, ik ik, ik wil geen president, ik wil een koningin, snik, ik wil een koningin die me telkens weer zegt "geef de koning wat de koning toekomt" en dan wil ik gaarne die muntjes met op de zijkant "god zei met ons" naar haar toesturen, voor haar paleisje.

ik wil een koningin die niks moet hebben van armoedzaaiers die hun huis zijn uigebrand naast een vuurwerkfabriek, snik, daar heb je toch verzekering voor ?snik, die doen dat toch ?

ik wil een koningin die haar kapitaal vermeerderd en dan kan ik altijd tegen de mensen zeggen "zien jullie nou wel ? dat is de ware monarchie, de vlag in de top en de schatkist vol"

ik wil net als mijn vrienden kunnen zeggen "wie niet steelt of erft, moet werken tot hij sterft".

Leve de koningin. snik.