Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vraag over hoge bomen en burenruzies

Auteur Bericht

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#0 Geplaatst: 2009-03-21 17:10:00

Wij hebben een oud huis in Normandie met aan een zijkant van de tuin zeer hoge bomen en cypressen (tot soms 25 meter hoog) die deel uitmaken van onze tuin. Rond 2000 zijn er op het terrein aan de andere kant van de bomen/cypressen 'pavillons' gebouwd. De eigenaren ervan hebben ons nu benaderd om eens te overleggen over het snoeien van de bomen (en misschien willen ze wel dat we ze kappen...). We vermoeden dat ze last hebben van te weinig zoninval en mogelijk overhangende takken op hun terrein. Nu voelen we weinig voor rigoureus snoeien laat staan kappen! We vragen ons af waar we informatie kunnen vinden omtrent de regelgeving op dit gebied. Ik ben bij de maire geweest voor info, die heeft de Sous Prefecture gebeld en die gaven aan dat er 'onduidelijke regelgeving' op dit gebied is. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat zo is in een eveneens overgereglementeerd land als Frankrijk...

De maire is overigens bereid te bemiddelen als het escaleert... tot nu toe gaan we ervan uit dat we eerst maar eens gezellig koffiedrinken met de buren en vooral luisteren wat hun vragen/wensen zijn. Toch vinden we het belangrijk goed gedocumenteerd te zijn.

Wie kan ons helpen? Hebben jullie ervaringen met zoiets? Wat is de regelgeving op dit gebied? Zou dat nog per regio verschillend zijn?

Erik

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-03-22 12:14:16

Als er geen lokale regels bestaan, geldt de wet:

struiken, niet hoger dan 2 meter, moeten minimaal 50 cm. van de erfafscheiding staan.

Bomen, hoger dan 2 meter, moeten minimaal 2 meter van de erfafscheiding staan. Gemeten wordt vanaf het midden van de stam. Takken die over de scheiding hangen mogen door de boze buurman worden weggenomen.

Wim

PS Ga op google.fr maar even aan de slag met het trefwoord mitoyenneté.

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#2 Geplaatst: 2009-03-23 14:38:42

Dank je Wim voor jouw antwoord. De Google-actie heeft ook al meer duidelijkheid opgeleverd. We gaan even meten....

Kernvraag is:  als de afstand van de erfgrens tot het hart van de boom minder dan 2 meter zou zijn, de nieuwe bewoners recht hebben om te vragen de bestaande bomen/cypressen te (laten) kappen die deel uitmaken van een tuin bij een huis dat al dik 100 jaar geleden is gebouwd?

Erik

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#3 Geplaatst: 2009-03-23 15:26:26

Natuurlijk hebben ze het recht dat te vragen, zoals jij het recht hebt zulks te weigeren. Belangrijker is of de erfgrens kristalhelder is voor alle betrokkenen, want zodra daar enige vaagheid over bestaat, krijg je inderdaad met mitoyennité te maken en kan een buurman eisen dat jullie de gezamenlijke (vage) grens opschonen zodanig dat er geen schaduwprobleem meer is voor hem en zijn tuin. Staat er een duidelijk (en stevig) hek o.i.d. tussen, dan treedt die 2 meterregel in en is er geen vuiltje aan de lucht gezien het feit dat die bomen een aanzienlijk ouder recht hebben dan de nieuwbouwburen. Als de bomen dichterbij staan dan 2 meter, dan heeft de buurman het recht te eisen dat ze op z'n frans worden ingekort.

Zelf heb ik meegemaakt dat de buurman rigoreus de hele rij huizenhoge essen met souche en al verwijderd had in mijn afwezigheid. De precieze grens was nooit erg duidelijk en tot de nieuwe buurman kwam ook geen probleem. Hij had inderdaad wel eens gezegd dat hij graag zag dat de rij bomen twee meter boven de grond werden getopt, maar daarvan had ik gezegd dat dat zonde was van die mooie hoge bomen, dus dat dat me geen goed idee leek. Hij beweerde achteraf dat hij het karwei dus maar alléén had gedaan aangezien hij de indruk had dat ik geen belangstelling had getoond. Voor het werk, wilde hij suggereren. Het was als het ware een dienst. Vervolgens plaatste hij een hekwerk en aan zijn kant een rij lullige struikjes. Het aatdige was wel weer dat het hele dorp stikte van de verontwaardiging over deze handelwijze en mij een jaar lang aanmoedigde om hem toch vooral voor het tribunal te slepen. Mijn buren hebben het voorgoed verbruid bij de dorpelingen, want zoiets doet men niet op het platteland, niet in NL en niet in LDF, op straffe van een vete tot in de derde generatie. Het toont ook de merkwaardige mix van anarchie en legalisme dat ik zo kenmerkend vind voor Frankrijk. Intussen waren de bomen wél weg. Vandaar mijn tweede zin boven.

Ik wens je veel takt toe.

Dolf

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#4 Geplaatst: 2009-03-23 23:25:26

@Dolf Gelukkig is de grens kraakhelder. Er staan betonnen palen met prikkeldraad die duidelijk de grens markeren. Ik hoop van harte dan de bomen en de tuin het lot bespaard blijven dat jij schetst met jouw bomenrij en de overijverige buurman. Overigens heeft de maire me gewaarschuwd dat we le tribunal niet moeten uitsluiten als we er samen niet uitkomen. In dat geval moeten we met advocaten aan de slag en is het volgens hem "une roulette russe.... " Ik hoop dus maar dat meten (= weten) en buurten met de buren de lucht kan klaren.Je zin "Als de bomen dichterbij staan dan twee meter..." roept vooalsnog mijn nieuwsgierigheid naar de precieze afstand tot "le cloture". Dus ga ik volgende keer first thing met het meetlint in de weer...

Ik moet er niet aan denken dat in onze afwezigheid de buren collectief met kettingzagen in de weer gaan.

Je wens van veel takt zal me goed van pas komen....

Erik

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-03-24 07:34:56

Ik heb hieruit,

vooral uit de bijdragen van Dolf en Erik,

veel geleerd over het behandelen van een twistpunt met buren.

Het gaat bij ons weliswaar niet over bomen maar om loslopende dieren, maar de aanpak 'maak elkaars belangen en standpunten duidelijk en probeer begrip te kweken' zullen wij ook toepassen.

Ik wens Erik een gesprek in goede sfeer!

Christian von Klösterlein

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2009-04-16 10:09:40

Afhankelijk van de kwaliteit van de relaties tussen de buren kan het volgende je evt ook nog gebeuren. Vele van jouw bomen staan voldoende meters af van de erfscheiding. De buren zoeken een andere weg om ze kwijt te raken en stellen dat ze aangetast zijn en dus omgehakt moeten worden voor de veiligheid. Bij het tribunal kan het je dus gebeuren dat je ze moet omhakken en dat evt achteraf blijkt dat ze kerngezond waren. Maar goed, weg is weg. Waarmee ik maar bedoel dat er 2 werelden zijn: het goede fatsoen, recht ed. en de dagelijkse franse aannpak. Laat nog eens weten hoe e.e.a. af is gelopen. Wij zelf zitten toevallig met het omgekeerde. Tegen de erfgrens staan (op ons terrein) vele soms erg oude eiken. De buren smeekten ons om niets te kappen (sommige zijn er slecht aan toe). Bij alles wat ik er nu uithaal voel ik me schuldig jegens mijn buurman. Ik heb hem al kleine aanplant aangeboden (stekken ed) om op zijn eigen grond opnieuw zo'n mooie haag te starten. De relatie is goed, dus dit loopt wel.

Succes, Dit

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2009-04-18 13:59:03

Stukje te vinden bij net-iris: (volledige artikel is langer)

...retient la Cour de cassation le 1er avril 2009. La distance de plantation minimum entre les arbres et la ligne séparative des propriétés doit être déterminée depuis cette ligne jusqu'à l'axe médian des troncs des arbres. Comme en l'espèce, le muret de séparation des fonds était mitoyen (à cheval sur la limite séparative), il faut calculer la distance entre le centre du tronc des arbres et la limite séparative de la propriété qui devrait se trouver au centre du muret de séparation.

En conséquence, le constat d'huissier visant à attester du respect ou non de la distance minimum devant être respectée par des plantations ne dépasse pas 2 mètres doit se faire en mesurant la distance entre l'axe des troncs des arbres et l'axe médian du mur mitoyen ou s'il n'en existe pas, de la ligne séparative des propriétés. Cette règle vaut également, s'il s'agit d'évaluer le respect de la distance de 2 mètres.

.....

Dit

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#8 Geplaatst: 2009-04-18 20:34:16

Dit,

Kun je aangeven waar dat stukje uit net-iris te vinden is om het gehele artikel te kunnen ophalen?

We houden jullie op de hoogte. 

Erik

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#9 Geplaatst: 2009-04-18 22:55:46

Ici

janv

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#10 Geplaatst: 2009-05-03 22:21:28

Beste forumleden,

We hebben afgelopen week in Frankrijk allereerst de precieze maten genomen van de bomen/cypressen tot de erfgrens, Die is op een enkele uitzondering na ruim 2 meter. Juridisch dus in ons voordeel (Zie eerdere reacties bij dit punt en de Code Civil). Afgelopen week hebben we ook het gesprek gehad met een groep aanwonenden. Uit het gesprek bleek dat het enerzijds bij een familie ging om overhangende takken op hun terrein. Een kwestie waar we met een 'elagueur' goed uit kunnen komen denken we. Anderzijds was er een andere buurvrouw die aangaf dat ze achter een rij coniferen(cypressen) woont die ongeveer 15 meter hoog zijn. Zij heeft geen zon in haar tuin noch in haar huis. Rond 2002 is ze daar komen wonen in een nieuw gebouwd Pavillon. De coniferen stonden er toen al (we denken dat ze van kort na de oorlog zijn...) Toen was er nog wel zon in haar huis (zegt ze...) inmiddels is er helemaal geen zon meer in huis. Bijkomend probleem is dat deze vrouw 'gardeuse' is en in haar huis een groep kinderen opvangt. Zelfs bij mooi weer kunnen die niet buiten spelen omdat het gras de hele dag nat blijft. Ze kijkt letterlijk tegen een groene wal aan. Het snoeien van deze cypressen zal mogelijk leiden tot (tijdelijk) meer zoninval, maar ze groeien weer aan. Bovendien is het de vraag of de cypressen een forse snoeibeurt zullen overleven (volgens de pepiniere zal dat bij meer dan vier meterniet het geval zijn). Kortom: er is een patsstelling. Zij wil de cypressen weg. Wij willen ze liefst houden. We willen beide geen oorlog.

Ik heb voorgesteld de maire te laten bemiddelen, maar daar voelden ze niets voor. Daarna heb ik voorgesteld een période de réflexion in te stellen tot begin augustus, dan zijn we weer terug. In die periode kunnen we beiden nadenken over opties om dit op te lossen. Volgens de Code Civil staan we in ons recht want ze staan op ruim twee meter. Maar als we het laten aankomen op een rechtzaak zou dat veel gedoe betekenen en met een ongewisse uitkomst. Bovendien zou de rechter wel eens kunnen beslissen dat ze toch weg moeten. Daarom overwegen we het volgende: We zijn bereid de negen cypressen weg te laten halen (een immense klus....) en er (snelgroeiende en groenblijvende) laurier palmes voor terug te planten. Die mogen dan wat ons betreft ongeveer 5-6 meter hoog worden, dus nog niet de helft van de huidige cypressen. Voorwaarde is dat de buren de kosten voor het omzagen en verwijderen van de cypressen betalen. Wij betalen dan de lauriers palmes, hety planten ervan en het periodieke snoeiwerk om ze op hoogte te houden.

Als wij dit voorstel doen in augustus, hebben/houden wij het initiatief. Als ze het afwijzen (bijv. omdat ze niet voor de kosten van verwijderen willen opdraaien) komen we misschien voor de rechter maar is de kans stukken kleiner dat de rechter de buren in dat geval gelijk geeft want we hebben immers onze goedwilligheid getoond met een alternatief. Er is ook geen oorlog. Bovendien is het dan wel heel lastig om stiekem met een paar buren de cypressen om te zagen.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van dit voorstel vinden en of je misschien andere ideeën hebt.

Ik hoor graag! Overigens: het gesprek verliep in een positieve en constructieve sfeer, geen ruzie (nog niet), wel bezorgdheid en over en weer begrip voor elkaars standpunt.

Erik

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#11 Geplaatst: 2009-05-05 23:02:06

Erik,

Dit was de passage die over de beschouwing ging van de afstand(en) boom en erfscheiding. De rest van het artikel ging over bijkomende punten in dat conflict. Ik kan het niet makkelijk terugvinden, je kunt op de site van net-iris met de zoekfunctie proberen. Verder als het tot een rechtzaak zou komen, lees dan een eerdere reaktie van mij. Wat ik daarover nog kan zeggen, dat je met het 'tonen van goede wil' of zelfs als je in je recht staat, niet ver komt in Frankrijk. Grote kans dat jij als buitenlander zult verliezen van je (franse) tegenpartij. Op franse advocaten (of wat daarvoor doorgaat) hoef je ook niet te rekenen. Maar goed, dit zal niemand geloven en eerst zal men zijn eigen hoofd tegen de muur moeten lopen. Succes, Dit

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2009-05-06 10:31:06

Erik,

Ik denk dat je een keurig voorstel doet. De cypressen zijn inderdaad wel erg hoog. Inderdaad moet je proberen of het sam sam lukt maar ben benieuwd.

Ook onze buren aan de zuidwestzijde hadden een grote eucalyptus van 15 meter hoogte. Toen wij hier kwamen wonen vorig jaar vonden we het best want in de hete zomer heb je dan een fraai schaduwplekje. Nu is deze dus omgewaaid tijdens de orkaan hier in les Landes in januari en nu merken we pas hoeveel zon deze wegnam, met name als de zon nog laag staat. Eigenlijk zijn we heel blij met deze natuurlijke opruiming op kosten van de buren. Veder staat er nog een schutting dus inkijk hebben we niet. Ik zou er geen rechtzaak van maken, gedoemd te mislukken in financieel opzicht, en in derving van woongenot.

Ingrid

avatar#7193
moi
Berichten: 15
Reacties: 18

#13 Geplaatst: 2009-05-22 18:19:15

ik heb niet alle berichten gelezen, met het risico in herhaling te tereden het volgende:

In iedere stad zit een adviseur juridique / expert ( navragen bij de verzekering ) die komt kijken, die geeft een niet vrijblijvend advies, meestal wordt dit opgevolgd, zo niet staat u sterk(er ) bij een event. rechtzaak. WEET waar u aan begint, duurt gemiddeld 4 jaar.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2009-05-25 12:02:18

Gelezen en misschien nuttig in contacten met overheden:

La distance existant entre les arbres et la limite séparative des terrains doit s'apprécier depuis cette ligne jusqu'à l'axe médian des troncs des arbres et non jusqu'à l'écorce de l'arbre. Cette règle, appliquée jusqu'à présent par certaines cours d'appel, est désormais confirmée par la Cour de cassation.

Cass. civ. 3e ch., 1er avril 2009, n° 08-11876

 

Dus defintief en in geheel Frankrijk: meten vanaf de burengrens tot aan het midden van de stam van de boom, dus niet totaan de schors.

 

Wim

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#15 Geplaatst: 2009-05-30 11:01:18

Wim,

Dank voor de uitspraak. We willen eigenlijk eerst proberen de duidelijke en in ons voordeel werkende (!) juridische regelgeving en mogelijk een rechtzaak te voorkomen door hen mijn bovenstaand voorstel te doen. Zo'n expert in een stad in de buurt vind ik daarna een mooie stap. Ben benieuwd wie en waar, maar dat weten ze wellicht op de mairie wel.

De relatie met de buren, de tijd en de complexiteit van zo'n rechtzaak en de ingewikkeldheden (denk aan de taal...) weerhouden me er nu van om die formele route voor te stellen. Begin juni ga ik er nog eens met wat Franse vrienden over praten. 

Erik

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#16 Geplaatst: 2009-06-01 14:44:38

Beste voornaamgenoot Erik,

Ik heb begrepen -ook na Wim_B hier-, dat je wél in je recht staat formeel, maar dat moet je en France helemaal niet zoeken, als je hier niet meer dan 183 dagen permanent leeft!

Juridische procedures vragen in NL én FR vele jaren, met wisselend resultaat!

Ik denk gewoon als jou. En zou precies voorstellen eerst een 'aimable solution' voorstellen. Hetgeen je al gedaan hebt dus.

Die cypressen in jouw tuin, waren denk ik al heel groot voordat je die bezitting kocht, toch?

Je franse buren proberen gewoon om via jou hun zin te krijgen én naar mijn idee proberen die, vanwege 'buitenlander' zijn hun zin te krijgen. En omdat je daar niet doorlopend leeft, lig jij al bij voorbaat onder in een civiele procedure!

Wat je zou moeten doen, is allereerst een Médiateur de l'état te kontakten over deze affaire. Welke is dat?

Weet ik niet, want ik ben niet alleswetend in de materie.

Voor zover ik het geschrevne heb begrepen kan het zijn, dat jouw cypressen alle licht in hun tuin weg nemen en bovendien voor hun huis.

Dat zeg ik dus zonder de feitenlijke omstandigheden te weten!

Dus...? Die Mediateur kan voor jullie beiden een werkelijk verschil betekenen in affaire waar jij en je buren er kennelijk nog niet bij voorbaat uitkomen à la aimable toch?

Met veel vriendelijke groeten en s6 van,

Bruin.

avatar#6768
koert
Berichten: 2
Reacties: 20

#17 Geplaatst: 2009-06-01 18:57:24

Je kan je ook afvragen: gun ik de buren iets????

Al dat juridische 'op je strepen staan' gedoe is zo hollandsch.

Niet echt relaxt , terwijl het in frankrijk zo leuk kan zijn.

Ik begrijp dat jullie verhuren aan mensen die een plezierige tijd willen.

Stel dat die huurders rondlopen en die blije kinderen zien spelen.

Vooral voor gestresste, zure, oude en 'weet ik nie wat' mensen kan contact met kinderen zo ontspannend werken. 

Je staat misschien op een belangrijk punt voor de toekomst van je kasteel. 

Het zou in de toekomst ook zo kunnen worden, dat als jullie gasten later door het dorp lopen, dat mensen ze beetje negeren en jullie dan die gasten uit gaan leggen dat fransen nu eenmaal zo zijn tegen buitenlanders of zoiets. 

Zie maar.

Overigens kan ik de ervaring van Ingrid delen, achteraf lucht en licht het vaak enorm op als je een hoge bomen omzaagt. En dan krijg je het feest dat je weer wat nieuws kan planten. Misschien wel een plataan, die je omdat je bomenliefhebber bent, in de loop van de jaren mooi vormt en waarbij je 50 jaar later van mensen te horen krijgt: 'nou dat ouwe kasteel is door die rare hollanders toch mooi opgeknapt'. 

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#18 Geplaatst: 2009-06-01 19:43:49

dag Koert,

ja, wij zien het ook een beetje zo. We hopen maar dat we in deze periode een goed voorstel zoals ik hierboven schetste  schepr krijgen én dat de buren waar het om gaat ermee zullen instemmen. Als dat niet zo is en er komt geen redelijk alternatief van hun kant dan moeten we die mediateur maar eerst proberen.

Erik

avatar#6768
koert
Berichten: 2
Reacties: 20

#19 Geplaatst: 2009-06-01 20:16:03

Dag Erik,

nou mediateur klinkt toch een beetje treurig als het om contact met de buren gaat.

Dan ga je toch al van een confict uit.

in Frankrijk komt burenzorg, of hoe heet dat?, nog veel voor.

Ik heb in de Allier bij een oud hollands echtpaar daar zulke mooi dingen van meegemaakt.

Maar goeie burenrelaties begint met geven.

Daarom kunnen juristen er niets mee, want die denken in rechten.

Je zou van het omzagen ook een mogelijkheid kunnen zien om beter contact met je buren te krijgen.

Zeg tegen die buren: ók ze mogen om, maar hoe krijgen we ze om en wat doen we met het hout?

Dan is er wel iemand die weet hoe dat moet en dan blijkt er ook nog iemand te zijn die helemaal blij wordt van het kachelhout, misschien is er wel een kunstenaar die mooi kan carven. Dan zou je de onderste 3 meter laten staan en dan van die stompen mooie kunstwerkjes maken. kijk bij google maar es naar carven.

 

  http://www.carvingtoolshop.eu/forum/index.php#1

of zoiets

maar na afloop natuurlijk wel een mooi vuurtje stoken en wijn en zingen en dansen.

Traditioneel moet je als kasteelheer wel een beetje zorgzaam en niet te beknepen zijn. Een verantwoordelijkheid , of meer een keuze, ben je de lieve heer of ben je het andere.

maar natuurlijk ook aan je eigen voordeel denken, want misschien wil die zagert die ene boom rechts vlak bij je kasteel dan gelijk ook even weghalen, of zoiets.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#20 Geplaatst: 2009-06-02 00:18:14

Bonsoir Koert,

'Goeie buren relaties beginnen met geven' Helemaal mee eens dus.

Het initiële bericht van Erik staat nog bovenaan.

Cypressen heb je in alle soorten, maar wat meestal als erfafscheiding wordt gekozen zijn de zg. Leylandies. Die groeien als kool of als onkruid!

In NL weet ik uit ervaring, dat je in rijtjes huis geen struiken of bomen mag planten binnen 60 cm van de erfgrens. En bovendien mag dit soort gewas niet hoger zijn/worden dan  ca. 1 m. 80.

Nu zijn Fransen dol op omheiningen, vanwege dat men niet zo van inkijk houdt.

Je ziet hier dus ook vaak muren van ca. 2 m. hoog en het komt mij voor dat die niet spontaan hoger worden, toch?

Mijn buurman heeft eens de tronçoneuse ingezet in mijn eigen ommuurde tuin.

Ik was verbaasd toen ik van vakantie elders terugkwam. Maar hij liet zien dat die cypressen een hele muur met gaas erboven al had aangetast.

Dus eigenlijk was ik bijzonder blij dat hij die gedicimeerd had en slechts één heeft het overleefd. Maar zo ga je dus met je buren om ici.

Maar er zijn ook streken in dit grote land, waar je als het ware al voelt als tourist, dat je geen hartelijke verstandhouding krijgt. Maar ik hoop werkelijk dat Erik alsnog een solution aimable treft.

Het lijkt mij voorhands niet, dat als zo dichtbij nieuwe pavillons zijn gebouwd in 2000 de kopers/huurders van die een legale poot hebben om op te staan.

Maar Erik, je zou kunnen overwegen om er een paar te laten omzagen, toch?

Gr. van,

Bruin.

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#21 Geplaatst: 2009-08-21 09:49:22

Beste allen,

De afgelopen maanden hebben velen van jullie gereageerd op mijn originele bericht. Dank daarvoor. We zaten tot augustus in een Période de Réflection: de buren en wij zouden nadenken over een oplossing. Niemand wilde 'oorlog'. Inmiddels is er nieuws. Mijn laatste bericht ging over ons voorstel aan de buren de negen cypressen van 16 meter hoog te laten kappen en de grond te egaliseren. Wij zouden dan zorgen voor planten van nieuwe Lauriers Palmes die we laten groeien tot een hoogte van zes meter. Echter: we betalen niet voor het verwijderen van de cypressen (wij hebben tenslotte geen probleem...) maar willen wel die nieuwe Lauriers Palmes betalen.

Met dit voorstel zijn we begin augustus naar de buren gegaan. Het echtpaar heeft ons werkelijk allervriendelijkst ontvangen. Uit niets blijkt/bleek dat ze 'la guerre' wilden. Ze realiseerden zich prima dat één van ons zou 'verliezen' (OF de cypressen blijven staan OF de cypressen gaan weg). We hebben na de bekende vriendelijke informele uitwisselingen hen ons voorstel gedaan (Overigens: tijdens de Période de Réflection van april tot augustus haddden ze zelf geen voorstel bedacht; het kwam dus alleen van ons...). Hierop zijn ze niet inhoudelijk ingegaan. We hebben gezegd dat het verwijderen van de cypressen zou kunnen gebeuren door de CAT (Centre pour l'Aide Par le Travail, een soort sociale werkvoorziening uit de buurt waarmee we zeer goede ervaringen hebben die je tuin kunnen bijhouden/aanleggen). De buurman zal daar nu een Devis (offerte) vragen. Afhankelijk van het bedrag doen ze het wel, of (als het hen te duur is) doen ze het niet. Ik heb de CAT-chef geïnformeerd dat hij een offerte mag uitbrengen aan de buurman voor het verwijderen van de bomen in mijn tuin. Voorwaarde die we bij dit alles hebben gesteld is dat het werk moet plaatsvinden in onze aanwezigheid want ik wil erbij zijn om evt bij te kunnen sturen. De komende weken komt er dus een offerte. In de herfstvakantie zou het werk dan evt kunnen plaatsvinden. De buren hebben gezegd dat als de offerte te duur is, ze het zouden willen laten voor wat het is. Natuurlijk bestaat er dan de kans dat iemand bij nacht, ontij en afwezigheid die bomen omzaagt, maar mijn inschatting is dat dan echt wel duidelijk is in welke richting de gendarmerie het moet gaan zoeken. Reëeler is de kans dat de buren het dan maar zullen laten voor wat het is. Tant pis heet dat... Na de herfstvakantie lezen jullie het volgende deel uit deze 'feuilleton'. Vooralsnog ben ik blij het op deze manier te hebben aangepakt: een vriendelijk bezoek, een plezierige uitwisseling en niet (meer) praten over juridische trajecten en regelgeving. Soms is voisinage een kweste van 'samen komen we er wel uit'.

Erik

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#22 Geplaatst: 2009-08-21 10:56:46

Mooi verhaal Erik, goed aangepakt, benieuwd naar het vervolg!

avatar#4605
ErikR
Berichten: 5
Reacties: 16

#23 Geplaatst: 2010-06-09 21:14:06

Slotakkoord:

In februari 2010 heeft de hovenier/elagueur (betaald door de buren!) de negen cypressen omgezaagd en afgevoerd. Wij hebben er lauriers geplant (zelf betaald) met hulp van de buurman.

Echter

De hovenier elagueur was de goedkoopste en goedkoop bleek duurkoop. Het gazon was na afloop veranderd in een slagveld à la Grande Guerre, het grindpad vernield en de stronken/wortels kregen ze er niet uit. Ze gebruikten een veel te kleine mini-pelle en een oplegger om het groen af te voeren i.p.v. een vrachtwagen/verhoogde aanhanger. Kortom: er was veel schade aan onze tuin. Op vrijdagmkddag heeft een allerijl opgetrommelde tweede hovenier met wel de goede pelle en vrachtwagen de resterende wortelstronken afgevoerd.

Over de schade heb ik mijn beklag gedaan bij de buurman. Gelukkig was de buurman het eens met onze klacht en beloofde met het schaamrood op de kaken dat er herstel zou volgen. En dat hij dat zou betalen.

Achteraf bleek dat het verwijderen van de negen cypressen goedkoper was dan het inhuren van de tweede hovenier en de derde hovenier die de schade heeft hersteld.

De buren zitten op de blaren,

Maar

hebben voor het eerst (en voorlopig nog voor vele jaren) zon in hun tuin.

En wij voorlopig inkijk in de onze.

Erik