Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

isolatie buitenmuren...

Auteur Bericht

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#0 Geplaatst: 2009-03-22 18:23:20

Hallo klussers,

Ik had een paar vraagjes....

Hoeveel mm isolatie"Laine de verrre" voor de buitenmuren

is gewenst voor een nieuwbouwhuis?

En is "placostyle"  voor de binenmuren voldoende?

Laatste vraag: wat voor soort radiatoren bevelen jullie ons aan? Welk soort is het zuinigst en gebruikt het minste energie?

Huis ongeveer 140 m2. Boven 3 chambre + sdb + sdj.

Beneden  sds,cuisine totaal +/_ 60 m2 en bureau +/_ 12 m2

We zitten op de begane grond te denken om vloerverwarming aan te laten leggen, moeten we nog op iets speciaals letten?

Wat voor type? Electrische,water?

Verder zijn alle tips die jullie hebben mbt een nieuw te bouwen huis welkom!!!!!

Dank jullie wel voor jullie antwoord. 

avatar#6467
paulleblanc
Berichten: 7
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2009-03-22 22:59:14

Beste Michael,

heb je de bijdrage van Christian en Aad al gelezen op deze site over isolatie? ik denk het nog niet, dus begin daar eens mee.

De isolatie moet voldoen aan de Franse RT-2005 norm en ligt dus vast.

Radiatoren wordt bepaald door de totale warmte berekeningen, ligging van het huis, grootte, isolatie en deze transmissieberekeningen bepalen de grootte van de verwarming en de radiatoren.

Minste energie is over het algemeen de laag-temperatuur radiator met inertie maar er zijn zeker andere goede of betere mogelijkheden.

Vloerverwarming is altijd een aanrader, water is het goedkoopste, elektra het eenvoudigste en vraagt beiden om een andere bouwwijze.

Zelf heb ik een combinatie van water met electrische vloerverwarming en daarbij ook nog muurverwarming met lage temperatuur. Dit vergt echter wel veel bouwkundige aanpassingen, ik vermoed dat dat een dure grap wordt als je het laat doen.

paul

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-03-23 08:56:49

Michael,

je posting bevat een aantal specifieke vragen. Ik wil er graag op ingaan als ik met een andere klus klaar ben.

Vanavond of morgen.

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-03-24 07:20:43

Michael,


Na lezen van het hoofdstuk wonen\klussen\isolatie zou, dacht ik, duidelijk zijn dat over de benodigde isolatiedikte alleen iets gezegd kan worden als de vereiste /gewenste warmteweerstand R, bijv. volgens de norm RT-2005, en de totale opbouw van de buitenmuur bekend zijn.


Zoek dus op, welke R-waarde voor je woonklimaat vereist/aanbevolen wordt, bijvoorbeeld 3 à 3,5 als je niet uitgerekend in de Alpen bouwt.
Bereken dan (laat berekenen) wat de warmteweerstand van de geplande muuropbouw is (bijvoorbeeld 200mm parpaing en 150mm baksteen, binnenafwerking met gipskarton) en kies dan de benodigde isolatiedikte uit laine de verre, die in de spouw aangebracht wordt (natuurlijk met de nodige vochtbescherming).

En is "placostyle"  voor de binenmuren voldoende? 

Met ‘placostyle’ scheidingswanden bedoel je zeker een niet-dragende wand van gipskartonplaten op een houten of bij voorkeur metalen regelwerk (une ossature). Maar placostyle binnenmuur is niet gelijk placostyle binnenmuur. Deze bestaan in diverse kwaliteiten, gekenmerkt door dikte, aantal lagen en de specifikatie van het gebruikte materiaal.
Normaliter is bij kamerscheidende binnenwanden geen warmte-isolatie vereist, maar vaak wel geluidsisolatie, bijv. als een slaapkamer aan een badkamer grenst. Dan zou ik niet voor het smalst mogelijke metalen profiel (48mm) kiezen maar voor 72 of zoiets, bijvoorkeur aangepast aan de kozijnen van de daarin te plaatsen deuren. Verder is voor geluidsisolatie steeds een zekere massa vereist, dus zwaardere vulling en/of dubbele (en overlappende!) beplating. Googelen met de woorden ossature metallique, placo en fermacell leverde meer dan 1000 hits op. Googelen dus!


Laatste vraag: wat voor soort radiatoren bevelen jullie ons aan? Welk soort is het zuinigst en gebruikt het minste energie?
Energieverbruik van een verwarming is nooit een probleem van de radiatorkeuze, deze hebben steeds een rendement van 100%, maar een van de warmteopwekking (uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie of hout bijv.) en isolatie resp. energieverliezen van het gebouw. Het comfort wordt wél door de radiatorkeuze beïnvloed: Iedere radiator heeft een deel warmteafgifte door convectie (luchtstroming) en een deel door radiatie (straling).  Grote plaat = veel radiatie, meerdere platen of ribelementen achter elkaar = meer convectie. Afhankelijk van de comforteisen en de snelheid waarmee je de ruimte warm wilt hebben zal je meer of minder convectie toepassen.
Vloerverwarming, bij nieuwbouw reeds mee aangelegd, moet niet duurder zijn dan mooie conventionele radiatoren, maar is wel duurder dan standaardradiatoren.

Christian von Klösterlein

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#4 Geplaatst: 2009-04-15 01:52:12

Ik kwam dit vanavond tegen

Knauf Therm Perimaxx buitenmuur isolatie

janv

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-04-15 09:26:56

In onze regio wordt meer en meer isolatie van buitenmuren van bestaande woningen gebruikt met polystyreenplaten die daarna gestuct worden. Het schijnt niet goedkoop te zijn maar wel effectief. Ik heb verder weinig details maar hier een link naar de site van Weber, een bedrijf dat bekend staat -zoals Knauf- om goede bouwmaterialen.

Het interesseert mij omdat ik een "fermette" heb met de klassieke dikke muren van 70 cm.

Zou er graag de mening van specialisten in isolatie over horen en ook van eventuele gebruikers.

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2009-04-15 09:58:49

Steven, wij hebben deze isolatie aan de buitenkant.
We hadden twee kanten van het huis te isoleren, namelijk de volle regenkant en de koude (noord) kant.
Voor de cdh is het kiezen, of de leuke muur aan de buitenkant en binnen isoleren (wat vaak placo wordt) of de buitenkant waardoor we de mooie stenen muren binnen zagen.
Veelal werd ik geconfronteerd door smerige muffe luchtjes bij mensen die oude huizen bezaten, terwijl de muren toch droog waren.
Op een dag toen een klant me vroeg eens te komen kijken of ik zijn keukenkast misschien kon repareren – de deur was scheluw – schrok ik staande op een keukentrapje van des klants cuisine.
Ik heb uiteindelijk de hele keuken er uit gesloopt , een plak schimmels van de muren gehaald, en alles onderzocht.
Water wat door de muur heen sijpelt komt in de isolatiematten terecht tussen muur en placo, en al bouw je overal roostertjes, het vocht verdwijnt niet.
Vandaar die muffe lucht overal, dacht ik toen, en de beslissing was genomen.
Wij hebben nu kurkdroge muren, geen luchtjes en schimmels, en de stenen zijn in de slaapkamers een genot om te zien.
De buitenmuur hebben we uitdrukkelijk gevraagd deze niet te veranderen door waterpas te maken of zo, dus men heeft de muur gestuukt ( is nodig) daarna op de schots en scheve muren de isolatie gelijmd en geplugd (met speciale plastic pluggen) en dat hebben ze afgestuukt met de traditionele enduit van de regio.
Geweldig.
Het huis ziet er nog steeds oud uit en binnen is het warm en droog.

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2009-04-15 10:03:36

cees, zijn dat dan platen van polyurethaan?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2009-04-15 10:21:50

Bedankt Cees!

Nu hebben wij geen probleem met vocht maar de muren zijn niet van binnen geïsoleerd en bovendien is de kwaliteit van het stucwerk buiten nou niet om naar huis te schrijven. Dus dit kan wellicht twee vliegen met één klap vangen.

Kun je een indicatie geven wat dat per M2 heeft gekost?

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-04-15 14:01:46

Oui Jean-Paul, het zijn eigenlijk dezelfde platen als de bekende "tempex" alleen van een beter soort (minder lucht waardoor minder makkelijk in te drukken)

de platen hebben net als houtplaten een mes en groef waardoor ze in elkaar schuiven.

ze zijn ongeveer 50X50 cm.

de platen worden tegen de muur gelijmd met speciale lijm, dan wordt er een gat door en door geboord, een kunstof slagplug gaat in de muur en dan een kunststof spijker met een grote kap die de plaat vast houd (dus lijm én plug)

daarna gaat er een primer (stuuklaag) overheen, dan een mat (grof vliegengaas) en daar overheen een eerste laag stuuk, en daarna de afwerklaag stuuk eventueel in kleur.

de kosten waren bij ons ongeveer 200 per vierkante meter, maar ik moet wel bekennen dat we speciale eisen hadden.

de muren waren los van elkaar scheef gaan staan en dat wilde we bewaren, dat hoorde bij de oude stallen en als ik aan de binnenkant de muur liet "vervallen" zou dat dus ook aan de buitenkant moeten, vandaar.

verder wilde we de natuursteenmoppen die de kozijnen vormen behouden, dus die werden er in "getekend" en met een donkerder kleur gestuukt.

de muren waren zo "verrot" dat men genoodzaakt was deze af te bikken en opnieuw te stuken voor men de isolatie aan kon brengen.

ik hoop dat de foto's die ik aan jullie gestuurd heb wat duidelijkheid kunnen geven

let wel, deze foto's zijn niet voor publicatie.

(en die dikke meneer benne ik nie hoor)

cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2009-04-15 14:45:25

Bedankt voor de foto's Cees, heel duidelijk, had ik nog nooit gezien. Maar Tempex is echter polystyreen en geen polyurethaan. Welke dikte was je tempex en over welke R-waarde heb je het dan in dit geval?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2009-04-20 21:36:03

Cees, Jean-Paul en Steven,

ik dacht dat de problematiek van binnen- en buitenisolatie en ook de vochtproblemen hier door Aat en mij voldoende toegelicht waren; zie aldaar vooral hoofdstuk 4. Binnen- of buitenisolatie en 5. Isolatie en vocht.


Om het nog eens duidelijk te zeggen:
1. Voor de isolatiewaarde (R-waarde) is het om het even of de isolatie binnen of buiten aangebracht wordt.
2. Zowel binnen- als ook buitenisolatie moet tegen elke vorm van vocht beschermd worden, dus tegen condensvocht van binnen en doorslaand vocht van buiten, want vochtige isolatie geeft een muffe geur, is een voedingsbodem voor schimmels, en heeft een sterk gereduceerde isolatiewaarde. Terwijl iedereen de nadelige invloed van doorslaand regenwater beaamt en vreest wordt over condensvocht vaak veel makkelijker gedacht omdat dit niet te zien is en de nadelige uitwerking ook langer op zich laat wachten.
3. Binnenisolatie is technisch meestal makkelijkker aan te brengen dan buitenisolatie (denk alleen aan de problemen met dakoverstand, regengoten en valpijpen).
4. Of men de aantasting van de stijl van een huis door binnen- of buitenisolatie erger vindt is een kwestie van smaak en de bouwstijl van het huis. De een wil liever zijn bestaande muren buiten laten zien, de andere juist binnen. Over smaak gesproken!
5. Vanwege de behaaglijkheid van het binnenklimaat verdient buitenisolatie de voorkeur (thermische massa van de muren 'aan het binnenklimaat koppelen'), de thermische traagheid van deze oplossing (langere opwarmtijd, maar ook langzamere afkoeling) zou ik op de koop toe nemen.
6. Ik heb in onze 'salon' een combinatie van binnen- en buitenisolatie toegepast:- De straat-buitenmuur is van binnen geïsoleerd (met damprem natuurlijk), buiten zijn de natuurstenen opnieuw gevoegd.- Een 'buitenmuur' die tegen de aangebouwde schuur grenst is aan de schuurkant geïsoleerd; hier is dus het oorspronkelijke binnenaspect gehandhaafd, de muur levert warmteopslag, en een buitenafwerking is niet nodig, omdat er in de schuur geen regen is. 

Wat ik echter misleidend vindt is een keuze op basis van een vergelijking tussen foutief aangebrachte binnenisolatie enerzijds en zorgvuldig correct aangebrachte buitenisolatie anderzijds (of andersom).  

Misschien is het goed dat ik uit mijn archief een aantal feiten over de verschillende soorten van vochtproblemen (optrekkend vocht, condensvocht, vochtdoorslag etc.) en hun specifieke bestrijding samenstel. Want niets is in een huis zo vervelend als vochtproblemen, en over geen ander vraagstuk bestaan zoveel halfwaarheden, geloof en schijnoplossingen.  

Christian von Klösterlein