Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Voor en nadelen van het aannemen van de franse nationaliteit

Auteur Bericht

avatar#6970
kodden
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2009-03-25 08:39:17

Wij wonen nu 9 jaar in Frankrijk en ik zit te bekijken wat de voor en nadelen zijn als ik de franse nationaliteit zou aannemen. Ik kan dan stemmen o.k., maar zijn er nog andere voordelen en vooral wat zijn de nadelen?

Wij hebben niets meer in nederland, behalve dan onze familie.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-03-25 10:37:38

Ik denk dat jullie uitgangspunt niet het juiste is. Om een heleboel redenen niet. De nationaliteitskeuze is niet echt zinvol te maken  als je besluit op basis van voor- en nadelen, want die vallen over het algemeen tegen elkaar weg, anders had de helft van Nederland al de Franse Nationaliteit gekozen of omgekeerd.

Mijn moeder zei altijd 'of je door de hond of de kat wordt gebeten maakt op zich niets uit'. Vertaald naar nu: of je Balkenende of Sarkozy hebt is ook lood om oud ijzer.

Bovendien is Europa van groter belang dan Nederland of Frankrijk en is de keuze voor de Nederlandse of de Franse nationaliteit vergelijkbaar met de keuze tussen jezelf Hollander of Fries noemen. 

Ik schrijf niet vanuit een onervarenheid. Ik heb meer dan de helft van mijn leven in het buitenland gewoond, waarvan 12 jaar in Frankrijk. Ik ben nu weer amper een week definitief (?) terug in Nederland: USA, UK, Indonesia, Chinese contreien. 

Ik vind - na alle ervaringen - de Nederlandse samenleving de prettigste samenleving om in te wonen. Ik ben er trots op Nederkander te zijn. Ondanks de de vele nadelen en ondanks het feit, dat Nederland landschappelijk een draak is. En dan praten we nog niet eens over het klimaat en de Nederlands overwegend mensen zijn zonder gevoel voor decorum en grace.

Het is zo'n beetje als met de democratie en je levenspartner: er kleven vele nadelen aan, maar uiteindelijk is het de beste keuze om je leven door te brengen. 

Als het je 'pride' geeft om Fransman te worden,dan moet je dat zeker doen, maar je moet dat niet laten afhangen van stuivers en dubbeltjes, want dan maak je zeker de verkeerde keuze. Het gaat om niet-kwanitficeerbare gevoelens. Je zou die keuze wel kunnen maken als je alle kriteria zou kunnen opschrijven en afwegen en ook dan kan je pas echt goed beslissen als alle kriteria positief voor Frankrijk of voor Nederland uitvallen; anders ben je aan het wegen op basis van emoties uit het hier en nu. En die moet je zeker niet vertrouwen.

avatar#6970
kodden
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2009-03-25 13:48:12

Bedankt voor je reactie.

Ik ben nu 42 en zie mijzelf niet meer naar nederland teruggaan en heb hier mijn bedrijf en leven opgebouwd.

Jij bent er trots op om Nederlander te zijn, dat gevoel doet mij niets. Het paspoort is een boekje wat meerendeel van de tijd in een kluis ligt.

Vorig jaar is mij door de plaatselijke jachtvereniging gevraagd of ik garde de chasse wilde worden, na de cursus en de papieren formaliteiten bleek uiteindelijk het niet mogelijk vanwege een nederlands paspoort.

Zo zal ik in de toekomst wel tegen meer dingen aanlopen die het door de nederlandse paspoort alleen maar ingewikkelder maken.

Mijn vraag is eigenlijk; raak ik bepaalde rechten kwijt als ik van nationaliteit verander?

Kijk, over tien jaar zullen we allemaal europeaan zijn en ik zou het niet doen voor mijn 'pride'. Maar merk nu dat het praktisch gezien dus beter is om de nationaliteit aan te nemen van het land waar je woont.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2009-03-25 14:30:42

Deze situatie bedacht ik mij ook toen ik mijn eerste reactie schreef. Ik heb lang in Singapore gewerkt en gewoond, en dan komt de vraag of je Permanent Resident of zelfs Singaporian wilt worden bijna als vanzelf. Maar alleen om praktische redenen, voor de rest zo snel mogelijk weg als je kunt.

Bij jouw keuze voor de Franse nationaliteit, ook om praktische redenen blijkt nu, komt bovendien het feit dat Europa in de toekomst de plaats zal innemen van Nederland en Frankrijk, wat de keuze makkelijker maakt. 

Veranderen van nationaliteit heeft positieve en negatieve kanten , en dan bedoel ik niet stuivers en dubbeltjes want dan had heel Nederland inmiddels de Franse nationalitit gehad of omgekeerd, maar wel bijvoorbeeld zaken als euthenasie en oud worden in een frans verpleegtehuis. Voor jou nog een heel eind weg, maar je bent er aan toe  voor je het beseft.  Als je heel goed Frans spreekt  en Franse mentaliteit  spreekt je aan of die ergert je niet, dan moet je gewoon doen wat je denkt dat op korte termijn handig is.

Voor mij was het tegenovergestelde waar. Ik heb geen boodschap aan Frankrijk en de Franse samenleving. Ik geloof niet in het verhaal dat Wim Bavelaar in zijn reactie inzake koninginnedag aan een zekere Tite geeft. 

Ik denk niet dat op de meerderheid van l Nederlanders in Frankrijk van toepassing is. Ik was zelf wel om die redenen naar Frankrijk verhuisd, maar na meer dan 10 jaren met veel meer plezier teruggegaan naar Nederland.

Ik begrijp nu dat die materiele motieven niet valide zijn. En velen zijn teruggegaan.

Jouw risico is, dat je misschien over een jaar of wat ook zegt 'wat zoek ik hier, en tegen welke prijs'. Dat risico moet je durven nemen.

Ik denk dat jouw motieven beter zijn: je komt hier om te wonen, leven en werken, omdat de  omstandigheden hiervoor voor jou in Frankrijk gunstig zijn.  Dus - zonder minnetjes en plusjes af te wegen - gewoon Fransman worden, als dat jouw functioneren hier bevordert.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-03-25 18:00:36

Ik woon en werk nu 10 jaar in Frankrijk, ben getrouwd met een Franse vrouw dus zelfs als ik de Franse nationaliteit aanvraag, verlies ik de Nederlandse niet (een uitzondering op de regel). Teruggaan ben ik niet van plan, stemmen maakt mij niet uit, publieke functies hoef ik niet en fiscaal-economisch maakt het ook al niets uit. Inderdaad één argument: mocht ik alleen komen te staan en gebrekkig worden, is Nederland wellicht beter want de franse zorg voor (zieke) ouderen is bedroevend. Kan dus nu wel de Franse nationaliteit aanvragen, maar als ooit idioten met een hoog Wilders- of Verdonkgehalte veel in de pap te brokkelen krijgen, zou ik wellicht die uitweg ook kwijt zijn.

Mijn vrouw vindt het erg jammer maar ik laat het maar zo.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2009-03-25 18:23:08

De praktische redenen om de Franse nationaliteit aan te vragen (en de Nederlandse te verliezen als je geen Franse partner hebt) is ambities in de politiek, bij de politie of in het leger. Je kan met de Nederlandse nationaliteit geen burgemeester worden of bij de (betaalde) pompiers. Vreemdelingenlegioen kan wèl. Voor overheidsfuncties of onderwijs heb je geen Franse nationaliteit nodig maar een Europese.  Blijkbaar wel een Franse voor Garde de Chasse maar dat komt denk ik omdat er politietaken toegekend worden aan de opzichter dus ja, dat betekent nationaliteit FR.

Mocht je de Franse nationaliteit aannemen, dan verlies je je AOW-uitkering. Die is namelijk gebaseerd op inwonerschap en je verliest 2 procent per jaar als je in NL uitgeschreven bent.

In het geval van Steven had ik naast de Nederlandse ook de Franse nationaliteit aangevraagd. Altijd makkelijk en dienstplicht bestaat niet meer...........En dat loyaliteitsgedoe, daar kan ik niet mee zitten. Of zitten er nadelen aan Steven?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-03-25 18:48:24

Ingrid,

Ik ben 10 jaar geleden uit NL uitgeschreven dus mis daar 1/3 van als ik in 2017 65 word (of wordt het 67 in 2019 ???) maar heb braaf aan de Sécu meebetaald dus dat compenseert weer een beetje. Verder weet ik niks te bedenken, wellicht als ik toch twee paspoorten zou hebben, zou dat schelen want in sommige landen ben je méér welkom met de ene dan met de andere nationaliteit.....!

Dat gedoe met de Franse nationaliteit voor "overheidsfuncties": ik ben gevraagd om voor een kerncentrale als bedrijfsarts te gaan werken en daar was het geen probleem. Ook niet als inspecteur voor de DDASS. Momenteel ben ik bedrijfsarts van een legerbasis, ook geen probleem. T'is maar net als ze je hard nodig hebben, denk ik.

Loyaliteit.... mwaaa.... La Douce France heeft me niets cadeau gegeven en ik voel me al meer Europeaan dan Nederlander. Voor mijn Franse familie ligt dit veel gevoeliger, die wil toch wel graag dat ik de Franse nationaliteit aanneem. Typisch Frans.

Steven

avatar#6970
kodden
Berichten: 1
Reacties: 2

#7 Geplaatst: 2009-03-25 20:05:14

Bedankt voor jullie reacties, 

Die AOW kan ik zowiezo dus op mijn buik schrijven, daar blijft dus niet veel van over na 34 jaar uit NL te zijn geweest.

Mocht ik ooit toch terug willen, ja dan zit ik misschien in de problemen.

Stel dat mijn vrouw nederlandse blijft, wordt het dan makkelijker?

Ik ben er nog niet uit, het hoeft ook niet nu meteen.

Kodden

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2009-03-25 21:34:38

Steven,

Het intrigeert mij. Je verliest er niets aan om de Franse nationaliteit aan te nemen. Je vrouw en schoonfamilie zouden het zeer waarderen. Toch doe je het niet. Je blijft liever "outsider", of toeschouwer om te kunnen becommentqrieren maar niet bij de "club" te horen? Ik weet het, dit zijn impertinente vragen. Ik verwacht geen antwoord hoor, op zo een publiek forum.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-03-25 22:27:23

Ingrid, lees even terug. Ik wil simpelweg niet de Nederlandse nationaliteit verliezen en dat risico loop is als zekere partijen alle "dubbele paspoorten" gaan verbieden.

Al wil ik het niet nu, het zou ooit mogelijk kunnen zijn dat ik naar Nederland terug wil.

Er zit verder niets achter.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2009-03-26 08:23:10

Je hebt gelijk, ik las er overheen. Het kwam nog niet bij me op dat de Wilders en Verdonk clan ook de dubbele nationaliteit willen verbieden voor Nederlanders die met een buitenlander getrouwd zijn. Het is hopeloos met dit soort politici. En ja, de zorg voor ouderen is in NL en in Belgie beter georganiseerd èn euthanasie.

Ingrid