Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vloer verwarmen

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2009-03-25 16:25:50

Ik wil me een beetje oriënteren op vloerverwarming in mijn résidence secondaire om wat meer comfort te bereiken. We maken nu gebruik van een mooie en vooral warme houtkachel. Die gaat gelijk aan als we in een koud jaargetijde een weekje in ons huis doorbrengen en hij gaat pas uit als we weer weggaan. Het duurt meestal een volle dag voor we de woonkamer op redelijke temperatuur hebben. De rest laten we gewoon koud. Even de situatie schetsen: eetkamer, keuken en badkamer hebben een houten, geïsoleerde vloer boven de kelder. Bij elkaar is dat 32 m2. Die ruimte is relatief snel te verwarmen met een gaskachel of de oven. Boven zijn de slaapkamers waar we geen verwarming willen.

De woonkamer en de bijkeuken geven meer problemen. Ik trek overigens binnenkort de bijkeuken bij de kamer door het scheidingsmuurtje van briques creuses weg te halen. De ruimte van dan een dikke 35 m2 is ononderbroken betegeld met vierkante, rode tomettes, die direct en strak op zand liggen. Op een paar plaatsen zijn enkele, kennelijk gebroken tomettes vervangen door roodkleurig gietbeton. De vloer is ijs- en ijskoud. Je ziet de eerste dagen nog vochtplekken waar de honden hebben gelegen. Ik denk dat het allemaal wat beter kan door de vloer licht te verwarmen, dus elektrisch. Nu denk ik dat te kunnen doen door de tomettes weg te halen, de vloer uit te graven (hopelijk gaat dat makkelijk), deels weer te vullen met isolerend en poreus materiaal (arex?) en vervolgens een betonvloer te storten. Daarop de platte vloerverwarming ingebed in een afdekvloer en dan tegelen, eventueel voegloos met de schoongemaakte tomettes. Kosten zullen zijn: isolatiemateriaal 500 euro, beton en afdekvloer 500 euro, vloerverwarming 800 euro en dan de betegeling.

Zo makkelijk als ik het hier opschrijf, zal het vast niet zijn, vandaar mijn vraag om commentaar en alternatieven. Afgraven, weer opvullen en tegelen lijken me wel tijdrovend, maar niet ondoenlijk met het juiste materiaal. En de vraag blijft hoe men vroeger de kou doorstond (het huis is van 1626).

Groet,

Frans 

 

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#1 Geplaatst: 2009-03-25 18:26:27

Over je laatste vraag wil ik wel wat zeggen: vroeger woonde men continu in het huis, dus werd het in de winter ook doorverwarmd.

Verder had men de chauffeuse: een lage stoel om lekker dicht bij het vuur te zitten èn de tweede chauffeuse: een al dan niet geglazuurde aardenwerk steen ( ongeveer 12 bij 22 cm)met gaten erin. Deze werd in het vuur gelegd om op te warmen. Daarna werd hij op een metalen houdertje gelegd en kon je de voeten erboven warmen. Ik verzamel deze stenen en heb er een stuk of 15. Ik weet alleen wat hierboven staat.

Wellicht werd het houdertje met hete steen nog in een stoof of zo geplaatst. Wie het weet mag het zeggen.

Voor de rest van de vraag pas ik .

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2009-03-27 08:25:04

Frans,

Ik ben bezig met mijn eigen onderzoekje naar de mogelijkheden om mijn koude en vochtige vloeren te renoveren. Deze vloeren bestaan uit tomettes direct op leem en ik herken jouw problemen.

Nu heb ik onlangs een bouwplaats bezocht waar men bezig was gelijksoortige vloeren te renoveren met "beton vegetal". Dit is een merknaam, de algemene naam is veelal "beton de chanvre", een mengsel van hennep, kalk en eventueel wat gips. De nederlandse kreet is "hennepbeton". Dit materiaal is licht, ademend, isolerend en wordt niet opgevreten door muizen enzo.

De werkwijze sprak mij zeer aan. Het gaat in grote lijnen als volgt:

--Men begint met het verwijderen van de bestaande vloer. Vervolgens graaft men de vloer ongeveer 30 cm uit, behalve dicht bij de (binnen) muren om de stabiliteit van het gebouw niet in gevaar te brengen.

--Op de bodem van de uitgraving stabiliseert men het oppervlak met een laagje ongebluste kalk (chaux vive).

--Op dit oppervlak legt men op HOH afstand van ongeveer 2m beluchtingsbuizen, hiervoor werden gewoon de bekende gele "drains agricoles" gebruikt. Deze buizen steken aan weerszijden door de buitenmuur. Belangrijk is dat door deze buizen een luchtstroming moet ontstaan, dus ze moeten altijd aan 2 zijden met de buitenlucht in verbinding staan (eventueel indirect door T stukken ofzo).

--De afgraving wordt 20 cm hoog opgevuld met grove brokken gewassen kalksteen (pierre calcaire lavé) die met enige voorzichtigheid worden neergelegd/ in elkaar gepast/ gestapeld zodat de beluchtingsbuizen niet beschadigd worden. Je krijgt dan een ruwe stenenlaag die (voorzichtig) beloopbaar is, en die geventileerd wordt via de kieren dussen de stenen en de beluchtingsbuizen.

--Op de stenenlaag komt een laag van ongeveer 5 a 10cm hennepbeton, aan de bovenkant redelijk vlak doch niet spiegelglad afgewerkt; het materiaal laat door de vezeligheid geen zeer gladde afwerking toe.

--Op de hennepbeton komen de tomettes, gelegd in een bed van kalkmortel.

Het resultaat is een ademende, vochtvrije en isolerende vloer. Daarbij is nog het volgende op te merken:

--In de hele constructie komt geen cement te pas, alles is gebaseerd op kalk;

--Er is geen dampwerende laag of folie, die het vocht weliswaar tegenhoudt maar helaas naar de muren dirigeert (het moet toch ergens heen);

--Door het ademende karakter van de vloer moet de vloerbedekking ook ademend zijn, bij voorkeur terracotta tegels of hout. Grestegels, zeil, laminaat en dergelijke barricaderen de ademende werking van de vloer en je krijgt nieuwe problemen;

--Als je wilt kun je op de 1e laag hennepbeton een 2e laag aanbrengen met vloerverwarmingsbuizen erin.

Ik heb aanleg en resultaat van dit procedé van nabij bekeken en ben er van onder de indruk. Ik vind het beter passen bij de geest van oude gebouwen dan een betonvloer met dampkerende folie; en ik heb het gevoel dat het ook beter werkt.

Nadeel is, dat het meer werk is, je kunt hennepbeton niet in een betonwagen bestellen, je moet het zelf onsite mizen en aanbrengen. Dat gesjouw met brokken kalksteen en kruiwagens hennepbeton is wél erg goed voor je conditie!

De verbouwing die ik heb bekeken werd uitgevoerd door het bedrijf "Beton Vegetal", de leverancier van de gelijknamige producten. Op hun website vind je hier wat informatie over de hierboven beschreven procedure. Meer info kun je vinden door te googelen op "beton de chanvre" en "herisson ventile".

Ik hoop dat dit je helpt en ik ben benieuwd naar je mening over dit procedé.

Salutations, Jos

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2009-03-27 16:11:30

Dank je wel Jos,

Je beschrijving is een betere dan het summiere dat ik eerder had gevonden. Het ziet er inderdaad uit als een serieus alternatief. Ik ga bij mij eens in de buurt rondneuzen naar de materiaalkosten. Wat ik er zo gauw over vind, is de prijs ook nog redelijk concurrerend. Het is wel een kleine 15 kuub zand en leem die ik het huis uit moet rijden voor een diepte van 30 centimeter. Goed voor mijn conditie. Ik kan de grond mooi kwijt ter gedeeltelijke egalisering van de berghelling die zich mijn tuin noemt. Voor de vloerverwarming kies ik, als het zo ver komt, niet voor dikke leidingen, maar voor dunne elektrische bedrading. Het is louter als bijverwarming bedoeld en bedrading is wat minder storingsgevoelig dan leidingen. Bovendien goedkoper in aanleg en nauwelijks duurder in gebruik, althans zoals ik het wil doen.

 

Groet, Frans 

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#4 Geplaatst: 2009-03-28 08:25:36

Ecolo vrienden van ons met een boerderij in de Picardie hebben ook met hennepbeton gewerkt. Zij vertelden dat het bij hun 6 maanden had geduurd voordat de boel voldoende was uitgehard en ze weer verder konden. Nu wil ik niet beweren dat zij dezelfde verhoudingen, etc . gebruikt hebben als hierboven worden voorgesteld. Het is echter wel een punt om uit te dokteren.

mvg, Gramoune