Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verhuuropbrengst vakantiehuis en belasting

Auteur Bericht

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2009-03-25 20:09:42

Ik ben mij aan het orienteren mbt belasting over de verhuuropbrengst van een vakantiewoning. Op deze site de info gelezen, maar nog niet geheel duidelijk.

"De standaard belasting voor buitenlanders die niet in Frankrijk belastingplichtig zijn, is 20%, hetgeen erop neer komt dat zij in Frankrijk slechts 5,8% belasting betalen (20% van 29%) over hun Franse huurinkomsten. De drempel voor inkomstenbelastingbetaling is € 305 per jaar. Wie minder dan dit bedrag aan belasting verschuldigd is, hoeft helemaal niets meer te betalen. Wel moet steeds aangifte worden gedaan, althans als de omzet boven de € 760 per jaar uitkomt. Even uitrekenen: pas als de huurinkomsten van je Franse gîte boven de € 5250 per jaar uitkomen zul je met de Franse fiscus te maken krijgen..."

WAt wil dit dan zeggen, welk percentage geldt dan over het bedrag boven de 5250....stel een omzet van 7.000 euro...wat ben je dan als verhuurder kwijt aan belasting. En is het voordeliger om een BIC te zijn? Zo ja waar start je die dan op, bij de Belastingdienst? Wellicht vragen naar de bekende weg, maar zie ff door de bomen het bos niet meer.... 

Eric 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2009-03-25 22:06:34

De berekening klopt: pas bij een huuromzet van meer dan ongeveer €5250/jaar hoeft belasting betaald te worden in Frankrijk (let op: taxe d'habitation en taxe fonciere vallen hier niet onder, die moeten altijd betaald worden).

Indien de opbrengst hoger is dan €760/jaar dan moet in elk geval belastingaangifte worden gedaan, zelfs als je tevoren weet dat eventueel verschuldigde belating onder de drempel van €305 zal blijven en dus zal worden kwijtgescholden.

Dit alles valt onder het kopje 'micro-BIC'op het belastingaangifteformulier voor de inkomstenbelasting. Het percentage te betalen belasting blijft altijd op 5,8% staan tot aan een jaarlijkse huuropbrengst van €80.000, dus bij €7000/jaar aan omzet bedraagt de verschuldigde belasting €406. Boven de €80.000 moet de verhuurder overstappen op het regime reel en dan moet een 'normale' boekhouding worden bijgehouden. De te betalen belasting is dan afhankelijk van de bedrijfskosten en dus de resulterende winst en kan dus hoger of lager uitvallen dan die 5,8%.

Boven een omzet van €23000 per jaar wordt de verhuurder beschouwd als een 'professioneel verhuurder' en moet de verhuur als bedrijfsmatig worden beschouwd, inclusief een inschrijving in het RCS, via de CFE van de CCI. Beneden die omzet geldt deze activiteit niet als bedrijfmatig, maar als persoonlijke bijverdienste van een buitenlander. Dan is aanmelding nodig via de CFE van de Centre dese Impots.Helaas zijn die inschrijvingen best wel een gedoe, qua dossiervorming en opvolgende stappen. De procedure is niet altijd even helder. Indien je geen eravring hebt met dit soort instanties en/of matig Frans leest en schrijft, is het wellicht aan te bevelen hulp te zoeken bij deze procedure.

Wim 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#2 Geplaatst: 2009-03-25 22:47:31

Om het nog even iets ingewikkelder te maken, het volgende:

De standaardheffing van 20% is niet standaard. Als je aantoont dat, in het geval het gehele inkomen in Frankrijk belast zou zijn, je met een lagere gemiddelde belastingdruk te maken zou hebben, dan geldt niet de 20%, maar het lagere tarief.

Je moet een behoorlijk inkomen hebben, wil je gemiddeld 20% belasting betalen. Het kan dus de moeite zijn om te verzoeken om een lagere heffing. Dat kan in de aangifte.