Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Met pensioen naar Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#7035
frens
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-04-09 22:05:55

Gepensioneerd echtpaar ( rijksambtenaar) gaat vanaf 2009 in Zd Frankrijk vermoedelijk een flat huren voor ca. 8 mnd per jaar ( buiten hoogseizoen)  In Nederland houden we de flat aan. Vragen :

1) Nieuwe middenklasse auto in Frankrijk of Nederland kopen ?

2) Moet je je in Franse ziekenfonds en mutuelle in laten schrijven ?

3) Hoeveel procent sociale premies betaal je over je AOW uit Nederland ?

4) Er is nog recht op 5 jaar Franse AOW kan ik dit het beste via SVB of via CNAV regelen?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-04-11 16:55:08

1) auto's zijn in Frankrijk over het algemeen voordeliger (geen BPM). En zeker in deze tijd is het goed onderhandelen met de concessionnaires (dealers) die van hun overkocht voorraden af willen. Bovendien zijn er leuke ecopremies.

2) Wie zich heeft gevestigd in Frankrijk zal als gepensioneerde zich moeten laten inschrijven bij de CPAM via formulier E121 dat het CVZ afgeeft.

3) Geen idee hoe dat met ambtenaren zit. Zij blijven belastingplichtig in NL. De SVB houdt (zorgverzekerings)premies in bij de uitbetaling van AOW aan Nederlanders in het buitenland

4) Geen idee, even bellen met SVB of navragen bij CLEISS (ook Engelse tekst).

Wim

avatar#6905
Ayoub
Berichten: 3
Reacties: 56

#2 Geplaatst: 2009-06-13 16:19:48

Komen jullie met geld, zullen jullie altijd welkom zijn...

Zonder geld, misschien zou Spanje een betere bestemming zijn...

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2009-08-28 08:07:21

Nieuws over de verordening zelfstandigen die grensoverschrijdend werken, ingaande 2010. Voor meer info zie hier: http://www.nl.pwc.com/extweb/bn/taxnews.nsf/Public/RQ37814

Dit

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-08-30 01:47:11

Dit,

Het gaat dus niet alleen over Zelfstandigen die onder genoemde link vallen, maar vooral over Grensarbeiders. Dus tussen NL en BE, D, L, enz. én dus niet over hen, die zich al vele jaren in FR gevestigd hadden als Ondernemer!

Dat die nieuwe VO vergaande gevolgen heeft in de EU behoeft geen nadere discussie, maar een EU-parlement zal hopenlijk voldoende tegengas geven, omdat een Raad van Staatslieden (Regeringsleiders of Staatshoofden) nu eenmaal niet binnen huidige EU de bevoegdheid hebben om Internationale Afspraken onverbindend te verklaren!

Want als hoge ambtenaren via 'Brussel' met elkaar praten hebben 'ze' het vooral over Harmonisatie binnen de EU, maar ook na aanname van een evt. zg. Lissabon accoord is dat geen Europese Grondwet. Kijk wat er is gebeurd in NL & FR na het Referendum over een soort Superstaat gedirigeerd vanuit Brussel.

En daar gaat het nu nog steeds heel vaak over sinds 2004...er is sprake van coördinatie, maar geen harmonisatie! En is ook niet gewild door die zg. Verenigde Staten van Europa (de EU-commissie) met hun regeringsleiders sindsdien, want ieder land mag ook na aanname z'n eigen wetten vaststellen, daar heeft het EHvJ dagwerk aan!!! En grote landen zoals F. & D. leggen die 'rulings' als het gaat om interne politiek, jaren lang naast zich neer.

Het is niet anders Dit;

Il faut vivre avec, zolang het nog economisch goed gaat ivm. met je eigen huishoudboekje tussen verdiensten en uitgaven.

Groeten van,

Bruintje Beer. ;-))

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2009-08-30 16:25:03

Dat dit al lege bericht van mij nu al dagen hier op het forum 'prijkt' is een bewijs dat de forumsoftware weinig rudimentaire testen kan weerstaan!

Ik had hier graag een bericht geplaatst over punt 4 van draadjestarter frens hier.

Maar het lukte niet, ondanks dat ik meerdere schermen open had om op punt 4 een gedegen antwoord op zijn vraag met linkjes te geven! Ik heb het uiteindelijk als 'digibeet' maar opgegeven. Dus Wim_B. ga op zo spoedig mogelijk termijn op zoek naar betere software, want dit werkt al jaren niet ondanks vergaande inspanningen van secondant "Eric'', waarvoor ik toch bewondering heb voor zijn inspanningen! Dus Wim?

Je hoeft niet eens à la minute afscheid te nemen van een NL-firma die de sofware van jouw site verzorgt. Doe het stilletjes parallel met Eric dus. Het is helemaal mijn terrein niet, maar ik weet wél waar je het moet halen. Dus zonde van vrijwel de beste site op info-gebied over Frankrijk én ik deel zelden zo'n compliment uit.

@ Dit, je hoeft je vooralsnog geen zorgen te maken hoor over die door PWC geuitte info. Dat weet ik dus omdat ik hierover met oudste dochter dit weekend heb gesproken. Die heeft voor E&Y gewerkt, terwijl haar beste vriendin 'Bonnie' voor PWC werkt. Je moet je eerder zorgen maken als Nederlandse in LDF over de NL-Staat, dan de Franse Staat dus....

Groeten van,

Bruintje Beer.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2009-09-08 22:10:40

Bruin,

U domineert menig draadje, u noemt zich de hofnar van dit forum.

Voor mij bent u de risée van Alle 'Ollanders die in F verblijven, ik begin me zelfs te schamen.

Mocht iemand mij vragen waarom ik dit forum steeds minder bezoek, dan bent u het antwoord.

Peter.

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#7 Geplaatst: 2009-09-14 23:02:35

Met pensioen gaan wordt in Nederland steeds meer een vies woord.

Goed je heb je hele leven krom gewerkt voor je pensioen maar

omdat de NL regering de geldwolven met de mooie naam 'bank' belangrijker vind en vele miljarden naar hun zijn verdwenen staat er in de uitgelekte voornemens van de regering die morgen met prinsjesdag worden voorgelezen dat de pensioenen die naar het buitenland verdwijnen 20% gekort worden .

Vroeger noemde ze de pensioenen een spaarpotje nu wordt het gebruikt om de fouten van een stel jonge juppen op te lossen. sociaal, christelijk jaja

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2009-09-15 08:27:47

Gravetière,

Ben benieuwd wat er vandaag precies in de kabinetsplannen staat. En of er op grond van lopende verdragen met de EU/EER landen daar niet een ander verhaal voor opgaat dan die 20% generieke bezuiniging die nu de voorpagina's haalt. Ben door allerlei geklus nog niet verder gekomen dan de krantenkoppen, dus waarschijnlijk heb ik al een hoop informatie gemist. Maar in de Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) die in 1999 door de Kamer werd aanvaard wordt onderscheid gemaakt tussen de diverse soorten buitenland, dus ik neem de komende paar uur nog maar even aan, vertrouwend op een overheid die zich graag omringd ziet door betrouwbare burgers, dat deze normen en waarden ook hun neerslag blijven hebben in het imago van een te vertrouwen overheid. Of iets neutraler geformuleerd: enige continuiteit van beleid lijkt toch wel gewenst.

Rob

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-09-15 09:15:03

Als je een beetje opgelet hebt de laatste 12 maanden dan zou je kunnen weten waar het om gaat;

Veel politici vragen zich namelijk af waar het voor nodig is dat iemand die in Nederland zijn pensioen heeft opgebouwd, op zijn vijfenzestigste met de zuiderzon verdwijnt ergens in de bergen van verwegnistan waar die omring door de negenentwintig (zogenaamde) kinderen een vorstelijk leven gaat leiden daar de uitkering van de aow daar ongeveer net zo hoog ligt als een jaarsalaris van een sultan. 

Cees.   

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2009-09-15 09:46:27

I rest my case.

Rob

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2009-09-15 18:09:50

Oneens.

Toen die sultanfiguur nog netjes aan de AOW meebetaalde, moest hij net zoveel procent van zijn salaris afstaan als ieder ander. Dan heeft hij m.i. ook recht op dezelfde AOW-uitkering als ieder ander. Als je in een duur land of sjieke regio gaat wonen dan krijg je niet meer dus waarom zou je in een goedkope regio minder moeten vangen? Als je privé premie betaalt voor een pensioen of een lijfrente dan krijg je na aflop van de premieperiode toch ook gewoon het contractueel overeengekomen maandbedrag uitgekeerd, of je nu in Monaco of Manaos gaat wonen?

Ik vind die korting gewoon diefstal. Als je ergens voor hebt betaald dan moet je ook geleverd krijgen waar je voor hebt betaald.

Ik denk dat surf in de war is met het misbruik van kinderbijslag door bepaalde groepen van elders afkomstige NL-inwoners.

Ivo

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#12 Geplaatst: 2009-09-15 19:07:20

surf is niet in de war en laat ik voorop stellen dat deze stelling niet mijn stelling is.

de nederlandse ambtenaren die zelf niet de moed hebben om met hun vastgeroeste re...... van de pluch af te komen willen inderdaad dat mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt en hun lasten hebben betaald, en nu gaan uitluieren in een goedkoper land, minder recht hebben op de betalingen die men opgebouwd heeft.

Cees.

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#13 Geplaatst: 2009-09-15 19:33:29

De politiek komt dan altijd met het argument dat de AOW geen verzekering is maar een omslagstelsel dus eerder betaalde premie geeft geen recht op latere uitkering.

Hiermee wil ik niet goedpraten welke fratsen de politiek nu uithaalt.

Hoorde onlangs nog de bewering dat de aankomend fiscalisering van de AOW de "Bosbelasting" ruimschoots de hogere AOW betalingen in de toekomst compenseren.

Een opmerking van een zgn. deskundige een positief punt is dat er komende jaren veel babyboomers met pensioen gaan en dat dat werkgelegenheid schept voor jonge mensen.

Dat geeft te denken niet?

Willem

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2009-09-15 22:54:48

AOW is geen pensioen maar een ouderdomsvoorziening om van te kunnen leven. Eigenlijk was het een bijstandsuitkering voor 65-plussers. Zoals Willem terecht opmerkt, is er niet "inverdiend" in de AOW dus geen kapitaal opgebouwd.

Het is dan juridisch zuiver dat de AOW verlaagd wordt i.v.m. wonen in een ander land met lagere kosten in levensonderhoud. Eigenlijk nog aardig dat je het mag meenemen naar het buitenland. Bij Bijstand lukt dat niet.

Fransen kijken mij erg verbouwereerd aan als ik uitleg dat het simpele "aanwezig zijn" in Nederland elk jaar een AOW-opbpuw van 2% geeft vanaf je 15e.

Overigens was ikzelf verbaasd toen ik mijn uitdraai van de Sécurité Sociale kreeg  ("Relevé de carrière") waarin mijn AOW-jaren braaf zijn meegeteld en ik dus nu -bijna 57 jaar- al bijna voldoende "trimestres" heb om met 60 jaar met pensioen te gaan. Ja, dan wel met eenderde (13 jaar Franse arbeid) van de Sécurité Sociale en nog vijf jaar wachten op Nederlands pensioen en AOW.

Steven

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#15 Geplaatst: 2009-09-16 09:37:23

Nog even betreft plannen verlaging AOW voor Nederlanders in het buitenland:

Is het waar? zo ja waar kan ik dat lezen

Is het leven dan in Fr. 20% goedkoper?

Is dit niet in strijd met vrij verkeer personen binnen EU?

Stel ik woon in b.v. een duurdere omgeving b.v. New York, krijg ik dan meer?

Ik zet m`n AOW betaling vrijwillig voort, dan ook 20% minder bijdrage?

AOW is gekoppeld aan ANW, wat wordt daarmee gedaan?

Wie weet meer?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2009-09-16 10:54:56

Willem,

  Dat vroeg ik me ook af. Op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kom ik snel kijkend wel een samenvatting tegen van de belangrijkste maatregelen 2010. Onderwerpen als de vermogenspositie van pensioenfondsen, het risicobeheer, de verhoging van de AOW-leeftijd en de flexibele pensioenleeftijd, het ultimatum aan de SER (vóór 1 oktober 2009 gelijkwaardige alternatieven op tafel, want anders....) worden wel genoemd, maar dit export onderwerp zo te zien niet. En, maar dat is oud nieuws, dit departement moet bezuinigen om tegenvallers op te vangen, ondermeer vanwege extra AOW-uitgaven. In 2010 moeten overschrijdingen van de uitgaven nog binnen de eigen begroting worden opgevangen, daarna wordt het een wat somberder bezuinigingsscenario, voor alle ministeries trouwens. Als ik vanavond tijd heb kijk ik nog verder, ook bij de Tweede Kamer stukken, of daar de hele begroting misschien als pdf file bij staat. Het verhaal over de wet BEU staat hier. 

Rob

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#17 Geplaatst: 2009-09-16 14:07:29

Wat ben ik blij dat ik al die jaren dat ik in het buitenland woon nooit getracht heb mijn AOW gat te vullen!!! Mijn belangrijkste overweging was dat ik het altijd vrij duur vond en het gaat de NL overheid dan ook totaal geen ene r..t aan hoeveel ik verdien. Andere les is dat je zoals overal in de wereld niet moet berusten in overheden of andere zogenaamde gerespecteerde instanties (banken). Boeven zijn het. Ik zal even proberen te voorkomen een 2de Bruin te worden, maar ergens heeft hij wel gelijk.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#18 Geplaatst: 2009-09-16 14:36:16

Een sociaal democratisch systeem hoeft niet per definitie het beste te zijn, al denken heel veel mensen dat wel.

Er zijn voor de wereldburger natuurlijk wetten waar je je aan moet houden, zeker wat betreft de inhoudingen voor sociale zekerheden, maar als je verder gaat kijken is eigenlijk het hele systeem van regeren niets anders dan beleidvoeren zoals men dat ook binnen een bedrijf placht te doen; geld moet rollen maar wel de goede kant op.

Uit ervaring weet ik van twee verschillende personen, familie van elkaar, de één betaalde netjes zijn premies, de ander was om een of andere religieuze reden vrijgesteld van het betalen daarvan (onder voorwaarden)

De één krijgt nu een schamele aow waar de huur nog niet eens van betaald kan worden (bij wijze van spreken) de andere krijgt géén aow maar heeft dit potje zelfstandig gevuld gedurende zijn leven en heeft bijna het dubbele per maand.

Ik heb in landen gewoond (sorry hans, het is echt waar) waar helemaal geen sprake is van dit soort verzekeringen, en waar men gewoontegetrouw de spaarcentjes opzij legt voor het latere appeltje, en met succes.

Het merendeel van de mensen gelooft in de overheden, de verzekeringsbanken (kijk maar eens hoe vaak U dubbel verzekerd bent, of U denkt te zijn verzekert en bent dat helemaal niet) en bankinstellingen die U keurig van dienst zijn.

Iedere bedrijfsvoering, of die nu van de overheid is of van een bank of verzekering, is er op uit om op uw euro te verdienen.

De overheid opdat ze met enorme uitgaven zitten die ergens vandaan moeten komen (oorlog, epidemieën, natuurrampen ) de banken (u weet wel waarom) en de verzekering (hoef ik ook niet uit te leggen)

Mensen die ervan uit gegaan zijn dat met hun inhoudingen later de appeltjes er fleurig bij liggen, die met hun extra spaarcentjes de obligaties van de ijslandse banken hebben opgekocht, deze mensen zijn er allemaal vrolijk ingetrapt en hadden beter moeten weten.

Handel in geld is een professionele bezigheid en niet voor amateurs, en de verzekering van de overheid is een sprookje.

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#19 Geplaatst: 2009-09-16 20:22:40

Willem,

  Wat die noodzakelijke fact-finding betreft, waar hebben we het eigenlijk over: nog geen nieuwe documenten gesignaleerd op Haagse websites. De enige opmerking die een beetje in de buurt komt is te vinden onderaan deze Prinsjesdag  toelichting van het ministerie van SZW. Koopkracht compensatie in de toekomst - het blijven plannen en voornemens - alleen nog maar voor uitkeringsgerechtigden in Nederland. In een landelijk ochtendblad stond op 3 september vermeld:  "Ze raken een extra tegemoetkoming die een paar jaar geleden werd ingevoerd, weer kwijt". Ik denk dat dit soort passages, als in een geruchten experiment, wat zijn opgeklopt en een geheel eigen leven zijn gaan leiden. Hoop ik tenminste, totdat het tegendeel blijkt.


   In de miljoenennota zelf (pg. 92) staat ondermeer de al langer bekende verlaging van de AOW-partnertoeslag vanaf 2011 en de inkomensgrens van 55 jaar voor de partner van de AOW'er. Hebben we het al over gehad op het forum. Daarnaast staat het woord AOW er nog 24 keer in, maar nergens gekoppeld aan één of andere algemene verlaging van AOW-uitkeringen in het buitenland. Voor technische details over de betaalbaarheid van de AOW in de verdere toekomst staat hier nog het een en ander.

  Iets afdwalend: de pers maakte op 7 september melding van de resultaten van een CBS onderzoek, over de drastische toename van het aantal mensen met een Nederlandse AOW uitkering in het buitenland. In 2009 één op de tien, en tien jaar eerder één op de twintig. Voorwaar, krantenlezer, u ziet het, hier moet worden ingegrepen. En wat een timing: een week voor Prinsjesdag. Een dag later kwam het CBS met een rectificatie: tien jaar geleden was die verhouding één op de vijftien. 

   Wie draagt er nog wat meer stukjes aan voor deze legpuzzel? Toch benieuwd hoe het totaalplaatje er uitziet.

Rob

  

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#20 Geplaatst: 2009-09-17 08:55:06

Rob,

Bedankt voor al het speurwerk.

Vooralsnog blijkt het  dus een broodje aap verhaal te zijn

Hopelijk blijft het daarbij en worden de 20 ambtnaren commissies niet op een idee gebracht.

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#21 Geplaatst: 2009-09-17 09:08:48

Willem,

 Het lijkt me waarschijnlijk dat meer dan tien jaar geleden bij de voorbereiding van de wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) de ambtelijke toetsenborden stevig gerammeld hebben, de laserprinters overuren hebben gemaakt en vervolgens afvalcontainers zijn volgestort met iets te wilde suggesties, strijdig met Nederlands recht, met internationale verdragen, te weinig bezuinigend, te hoge uitvoerings-lasten of politiek niet opportuun (op dat moment). 

 Dat hou je toch niet tegen. Dit soort processen is cyclisch, en een gedeeltelijk vernieuwd, en door voortdurende reorganisaties veranderd ambtelijk apparaat begint met enthousiasme weer van voren af aan. 

Rob 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#22 Geplaatst: 2009-09-19 20:07:36

In de sector nagekomen mededelingen nog het volgende. In een bericht van het ministerie van SZW dat gisteren verscheen, over de invoering van het woonlandbeginsel voor het bepalen van de hoogte van de kinderbijslag voor kinderen die buiten de Europese Unie wonen, staat aan het slot deze geruststellende passage te lezen:

"Het EU-verdrag laat niet toe dat het woonlandbeginsel binnen de EU wordt toegepast."

Rob

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#23 Geplaatst: 2009-09-28 19:47:52

Ik neem aan dat vele van ons een pensioen genieten in Frankrijk.

Een kennis van mij zit in Italie en hij zegt dat je met € 1800.- lekker kan leven.

Met welk bedrag per maand is het redelijk aangenaam om te leven in Frankrijk?

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#24 Geplaatst: 2009-09-29 09:33:06

Ongeveer 150000 is goed te doen.

Je kunt er de collectie citroen mee oppoetsen en de wekelijkse poolparties zijn altijd een verademing.

Cees 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2009-09-29 19:53:42

Ik vermoed dat Cees' sarcasme moet aanduiden dat je daar natuurlijk geen bal over kunt zeggen. Het hangt er namelijk helemaal van af wat je onder 'redelijk aangenaam leven' verstaat.

Wil je 1x per week je boodschapjes bij de Leader Prix, de NOZ en de Ed halen, je kleding via de Emmaus verwerven, jezelf per oude Peugeot 205 verplaatsen (want een fiets is, gegeven de vermoedelijke fysieke vermogens van een -dan- gepensioneerde, tegen die tijd wat al te vermoeiend, denk ik) en verder alleen maar lekker op je bips op je terras bij de tweedehands boekhandel aangeschafte boekjes zitten lezen dan kom je met 1.500 euro per maand een heel eind.

Wil je er daarentegen een Porsche Turbo, een Range Rover Sport en een Facel Vega op nahouden, dagelijks in je golfslagbad badderen, een baroktuin met een doolhof aanleggen en onderhouden  en je vrouw eens per week tussen de vernissages door op de Champs Elysees de laatste toevoegingen aan de collectie van Hermès laten uitchecken dan zal je wel iets meer nodig hebben.

:-)

Ivo

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#26 Geplaatst: 2009-09-29 20:26:43

We hebben toch al sinds jaar & dag een mooi vergelijkingsmaatje : de burgernomics. Wat kost een hamburger bij MacDonald's te Parijs, Lyon, Moscou, Amsterdam, etc. etc. ?

Eenzelfde, perfect vergelijkbaar produkt, wereldwijd.

Nota bene: "perfect" slaat op "vergelijkbaar", niet op "produkt"...

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#27 Geplaatst: 2009-09-29 21:21:33

De vraag van Frans (La Gravetière) slaat inderdaad nergens op. Zal wel retorisch bedoeld zijn..........

Steven

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#28 Geplaatst: 2009-09-29 23:46:21

Nou nee niet helemaal ik heb een pensioen en ik heb een paar levensverzekeringen. Nu kom ik voor een paar jaar geld tekort om te stoppen op mijn 60 ste. Stel dat je nu met € 1500 per maand rond komt.dan heb ik nodig voor drie jaar 36 x €1500. - plus een percentage voor de prijsverhogingen.

Als je B.V. in Turkije gaat wonen dan is dit bedrag een stuk lager. ga je naar Zweden dan heb je vast wel iets meer nodig. Zo heeft ieder land zijn eigen gemiddeld inkomen en ik was benieuwd naar het gemiddelde van Frankrijk

Stel dat Jan € 1500,- nodig heeft, Piet €  1800,-, Klaas € 2100,- dan is het gemiddelde € 1800,-  plus het aantal jaren wat ik nog moet gaan dan heb ik €xxxx nodig per maand.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#29 Geplaatst: 2009-09-30 01:05:10

Peter, dank voor je complimenten maar ik denk met jouw welnemen toch dat mijn betoogje wel degelijk (hard)hout snijdt. De McDo-index slaat op het gemiddelde koopkrachtniveau. Anders gezegd: je kunt er aardig uit afleiden hoeveel meer of minder hetzelfde mandje kosten en boodschappen in het betrokken land vraagt t.o.v. index 100. Daarbij wordt natuurlijk geen rekening gehouden met de persoonlijke opvatting van iemand omtrent wat het goede leven is.

Ook in het (goedkope) Turkije heb je met die Porsche, dat zwembad en zo veel meer geld nodig dan in (duur) Nederland met een brommer en de Lidl. En dat terwijl de hamburger in Turkije waarschijnlijk veel minder kost dan in Nederland.

Frans: exacte cijfers heb ik niet bij de hand (kijk eens bij INSEAD, het Franse CBS of google op average income Europe) maar mijn gevoel zegt dat de gemiddelde bruto en netto salarissen in FR veel lager liggen dan in NL terwijl de prijzen van levensmiddelen e.d. op ongeveer hetzelfde niveau liggen. Dat de meeste niet zo vermogende Fransen toch elke maand min of meer rondkomen ligt aan de vele subsidies, belastingkortingen, gratis dienstverleningen en allerlei financiele ondersteuningen, fiscale faciliteiten en lage-tot-nul-rente leningen waar zij aanspraak op kunnen doen gelden (die er dus met z'n allen voor zorgen dat zij een fors groter percentage van hun magere inkomen dan de Hollanders als besteedbaar overhouden) en aan de veel lagere kosten van b.v. het autorijden en de elektrische energie.

Ik heb weleens voor onszelf uitgerekend dat we met z'n tweeen met pakweg 2.000 euri per maand in Frankrijk redelijk tot heel behoorlijk uit de voeten zouden kunnen. Ik vermoed dat je vaste maand-/woonlasten in Frankrijk niet zoveel van de onze zullen afwijken. Maar ik weet natuurlijk niets over bijv. je gezinssamenstelling, je sociale leven en je behoefte aan luxe, dus dat zegt allemaal eigenlijk ook niks.

Ivo

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#30 Geplaatst: 2009-10-01 14:20:32

Idd Ivo, de salarissen liggen in Frankrijk zeker lager dan in Nederland. Dat scheelt netto soms wel 3 a 4 honderd euro. En zeker als je net in Frankrijk werkt is het verschil erg groot. Je krijgt, verdiend is wat anders, dan vaak maar het minimum loon.

Levensmiddelen zijn idd qua prijs hetzelfde. Wat wel scheelt zijn de verzekeringen en de wegenbelasting, die je hier niet betaald natuurlijk. Hier betaal je voor de fiscale pk's maar dan nog scheelt dat, zeker als je niet die porsche wilt rijden maar een, in ons geval, renault laguna break. :)

Omdat wij drie kids hebben waarvan er twee naar school zijn, 1 nog onder de drie is, manlief wel werk heeft maar toch allerlei subsidie regelingen krijgt redden wij ons prima. In Nederland konden we net rond komen van 1,5 salaris en hier komen we makkelijk rond van 1 salaris en dat terwijl dat toch minder is als we gewend waren.

Maar goed, wij zijn dan ook niet gepensioneerd. Ik denk dat je niet zomaar kan zeggen wat je nodig hebt om in Frankrijk te wonen en te leven. Dit verschilt zo per persoon.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#31 Geplaatst: 2009-10-08 15:22:30

Gepensioneerd of niet, er moet toch geleefd worden.

Voor iedereen is dit anders maar er zijn toch wel bepaalde dingen te noemen?

per persoon

1. Ziektenkostenverzekering, zeker niet onbelangrijk tegenwoordig. min, max

2. Belastingen op huis etc, afhankelijk van grootte (SHOB SHON)

3. Nutskosten water, licht (stookkosten afhankelijk van soort verwarming)

4. Autokosten, zijn natuurlijk sterk afhankelijk van soort etc maar er is bijv. geen wegenbelasting.

en zo nog veel meer.

Er heeft toch vast wel iemand een Excel sheetje gemaakt die hij/zij mogelijk met ons wil delen en die een globaal beeld geeft.

Alhoewel, Excel? is duur mag ook Open Office zijn maar ook dat vereist weer stroom/computer en dat is ook al weer een bepaalde groep.

Moeilijke vraag dus.

puk

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#32 Geplaatst: 2009-10-08 19:21:18

Inderdaad heb ik tot op de eurocentime een beeld van de uitgaven hier in Frankrijk. Inderdaad ook bijgehouden op een Excel spreadsheet. Maar het heeft geen enkele zin om daaruit te putten, afgezien van de privacy-gevoeligheid. Wij doen de boodschappen bij Leclerc, houden van mooie wijnen en mooi eten. We zijn maandelijks zeker € 400 kwijt. Dan gaan we ook naar de Aldi voor heel gewone zaken, ook meer dan € 100 per maand. Verder hier en daar nog naar de markt en speciale winkels. Kortom, ik kan zo wel doorgaan, maar elk huishouden heeft zijn eigen voorkeuren. Je kunt wijn in bag-in-box kopen (mooi Frans) of in flessen van € 13,50 per stuk. Belastingen op huis, de bekende taxe foncière en taxe d'habitation lopen uiteen van € 250 per jaar tot € 2300 per jaar voor woonhuizen, dat alles afhankelijk van grootte en mate van welstand. Water kost € 1,80 tot € 4 per kuub, afhankelijk van je woonplaats. Aan stroom betalen wij € 80 per maand (groot huis, pompen zwembad, geen elektrische verwarming). De auto.... ? Men begrijpt, het heeft volstrekt geen zin om door te gaan: diesel of benzine, 12.000 km per jaar of 45.000 km....

Toch een algemene zekerheid: sommige zaken zijn goedkoper in Frankrijk, maar de kosten voor la vie quotidienne zijn niet onaanzienlijk hoger in Frankrijk. Troost: de inkomstenbelasting voor gepensioneerden is uiterst mild.

Wim

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#33 Geplaatst: 2009-10-08 20:00:11

Het is inderdaad een rare vraag maar dankzij jullie uitleg en prive mailtjes met de bedragen waar julie van rond komen( daarvoor hartelijk dank) heb ik toch een aardig inzicht gekregen. ik zat dus veel te hoog

allemaal hartelijk dank voor de moeite en uitleg