Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bouwvergunning voor zolderkamer?

Auteur Bericht

avatar#7057
Brosse
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-04-15 11:41:45

Beste mensen,

 

Aan de laatste topics te zien is het blijkbaar vergunningaanvraagtijd.  Bij ons dus ook.

 

Het gaat om een simpele klus: een paar dakramen plaatsen zodat we van de grenier een extra slaapkamer kunnen gaan maken.  Ik had op dit Forum uitgezocht dat je voor dakramen sinds kort toekunt met een simpele Declaration Préalable.  Toen ik daarmee op de Marie verscheen, en men er achter kwam dat het einddoel een extra slaapkamer was, kreeg ik alsnog de formulieren voor een Permis de Construire mee, en daarmee een hoop huiswerk.  De aanvraag moet ingediend met 8 bijlagen, inclusief dwarsdoorsneden  van het huis, tekeningen van alle vier de kanten (voor en na de verbouwing) en foto’s waar de toekomstige dakramen in gemonteerd zijn.

 

Nu lees ik hier op de site (tabel onder bouwvergunning) dat voor het bewoonbaar maken van een zolder in principe geen PdC nodig is, terwijl in de tekst staat dat dit geldt voor vergroting van het brutowoonoppervlak tot 20m2.  De zolderkamer die we gaan maken wordt zo rond de 20m2.  Daarnaast is er een ruime overloop.

 

Kunnen jullie op grond van bovenstaande zeggen of een bouwvergunning echt nodig is?

 

Mocht dat het geval zijn: wij maken de tekeningen zelf, maar zijn 100% amateurs.  Hebben jullie er ervaring mee hoe precies dergelijke tekeningen, maten en foto’s moeten zijn?  Gaat het de gemeente om een impressie en is de aanvraag verder hamerwerk, of duikt men er eens goed in en zijn je kansen verkeken als ze een fout ontdekken? 

 

Bedankt voor jullie advies!

Hartelijke groet, Paul

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2009-04-16 07:47:24

en dan zijn er nog mensen die naar frankrijk verhuizen omdat ze nederland teveel regeltjes vinden hebben....

veel succes!

salut,

marjorie

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#2 Geplaatst: 2009-04-16 13:24:22

Ik had voor soortgelijke klus zelfde ervaring: een permis de construire was nodig omdat het om een 'changement de destination" gaat (van grenier naar chambre).

Er zal na afloop waarschijnlijk ook iets meer taxe foncière en habitation moeten worden betaald. Ik kreeg regelmatig formulieren van de belastingdienst; ik heb ze gebeld en gezegd dat het nog héél lang ging duren en sindsdien geen brieven uit die hoek meer gekregen.

Meestal is vvor de aanvraag nodig aan tekeningen:

- Plan de Situation 1:10,000 (is van topografische kaart 1: 25,000 te maken door 250% te vergroten), belangrijkste lijnen overtrekken en situatie huis erop aangeven 

- Plan de Masse 1:500 (daarvoor kan kadestrale tekening de basis vormenn). Huis erop zetten op goede schaal en met pijltjes aangeven ewaar nieuwe dakvensters komen

- gevels 1:50, daarvoor kan eventueel als basis een foto dienen genomen van de nodige afstand, met kopieermachine opblazen naar 1: 50 en overtrekken tot een tekening

- plattegrond van oude en nieuwe situatie en doorsnede op schaal 1:100

- foto's van gevels in huidige staat. Ik zou de dakramen als men dat wil er op een kopie optekenen (werd mij niet gevraagd). 

Op deze schalen zal iedere prent niet groter zijn dan A4.

Op iedere tekening (schets) in rechterhoek een titelblokje zetten met b.v. tekst Propiété de M. Paul à .........................., en nummer dessin.. Schaal op iedere prent vermelden. Zet op plans de situation et de masse een duidelijke noordpijl.

Om tekeningen te kunnen overtrekken zal je doorschijnend tekenpapier nodig hebben (tenzij iemand in je omgeving mooie prentjes middels scannen en een tekenprogramma kan maken).  

Tekeningen moeten er netjes uitzien, maar ik denk niet dat de aanvraag wordt afgewezen op basis van het feit dat ze er niet echt professioneel bouwkundig uitzien. Een suggestie: vraag de betreffende dienst eventueel om een voorbeeld.

Sterkte ermee

Maxandr

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2009-04-18 20:51:30

Nogmaals, voor het veranderen van een zolder in woonruimte, is geen bouwvergunning nodig. Het klinkt wat tegenstrijdig (want wijziging bestemming), maar het staat zo in de regelgeving.

Wim

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#4 Geplaatst: 2009-04-20 00:04:34

In mijn geval  was de mairie best bereid om mijn zolderverbouwing (slaapkamer/overloop met voorzieningen/raam in topgevel, samen ruim meer dan 20 m2) met een Déclaration af te doen, maar ze kregen de aanvraag terug van de préfecture, die om een Permis de Construction vroeg (is nog flink duurder ook). 

Wellicht wordt de regelgeving door sommige instanties verkeerd geïnterpreteerd. Een kort onderzoek op het internet leverde sites op van gemeenten waarop staat:  

Sont soumis à permis de construire (N.B. na 1 0ct 2007)  :

[………………….]
• le changement d’affectation des locaux (exemple : un grenier devient une chambre avec pose de vélux) de + de 20 m²

Op de volgend site:

http://www.blog-maison.com/devis-travaux/combles-prix-autorisation.phpstaat:Aménager les combles : prix et autorisations

[.........]  Dans tous les cas, si vous créez une surface habitable supérieure à 20 m2, ou si la surface habitable totale de votre habitation devient supérieure à 170 m2, le permis de construire s’impose également.

Ik vond ook een site met volgende tekst:

"Au sujet de ces aménagements de greniers existants, il faut savoir qu'il y a énormément de confusion à ce sujet dans les services instructeurs, en particulier en mairie, ce qui débouche sur beaucoup d'abus de pouvoir, c'est à dire sur des obligations à PC ou à DP.
[…. ] certains pensent qu'aménager un grenier constitue un changement de destination. Ceci est également faux. Les dépendances d'une habitation ont pour destination l'habitation. La destination "grenier" n'existe pas et n'a jamais existé. Aménager son grenier n'est pas plus un changement de destination que de transformer son salon en chambre à coucher. Depuis le 1e octobre 2007, ceci est clairement établi par la loi. Donc, si l'on tente de vous opposer cet argument, citez le code de l'urbanisme ! Ne vous laissez pas faire à ce sujet !"

Als nederlander zou ik overigens niet beginnen aan een discussie met de mairie of de betreffende dienst van het départment over de interpretatie van de franse wet, en gewoon maar leveren wat er gevraagd wordt aan papieren voor de gewenste verbouwing!

Maxandr 

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-04-20 22:01:43

Onze mairie was tevreden met een fotoanimatie en een maatschets. Het ging om het vervangen van een dakraam door een dakkapel en een nieuw dakraam ernaast. Geen Permis de Constuire maar gewoon Déclaration Préalable. Zij vroegen wel heel nauwkeurig of er meer woonoppervlak gecreëerd wordt (dat beetje meer stahoogte onder de dakkapel wordt ruimschoots gecompenseerd door het ruimteverlies door isolatie).

Verder zie de adviezen van MaxAndre op 16-04-09 voor wat betreft het maken van eenvoudige gefototekende illustraties.

Christian von Klösterlein