Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Garde Corps - Beveiliging langs trap en woonbalkon

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2009-04-17 22:16:50

Er is al vaker op het Forum aangegeven dat men in LDF bij situaties van twijfel wel aangeeft dat iets niet mag en dan wordt er verwezen naar regels die men dan min of meer kan citeren. 

We gaan een trap laten maken van de begane grond naar het woonbalkon op de eerste verdieping. Twee menusiers hebben een offerte uitgebracht maar doen verschillende uitspraken over wat wel moet en niet mag. 

Wat wij graag willen is een trap met een kwart draai die aan de linkerzijde langs een muur loopt waaraan een leuning zal worden gemonteerd. Aan de R-zijde willen we hem open laten voor het ruimtelijk effect. Vanaf de spil tot het woonbalkon en langs het woonbalkon zal een beveiliging moeten komen. We stellen ons een eental metalen balusters voor met daartussen 3 of 4 stalen draden (horizontaal) om opnieuw een zo groot mogelijk ruimtelijk effect te verkrijgen.

Menusier (a) geeft aan dat de onderste 30 cm tussen de balusters van gehard glas moet zijn en dat daarboven draden of stangen mogen.

Menusier (b) beweert bij hoog en bij laag dat alleen verticale stangetjes mogen en dat de max. afstand tussen de stangen 11 cm mag zijn.

Via Google terecht gekomen bij de Norme Francaise NF-P-01-012 en ik vind dan onder 2.3.2 Autres spécifications dimensionnelles de sécurité en figuur 32 toch een voorbeeld van horizontale staven.

Evenzo voor een trap onder 3.3.2 en figuur 39.

Het is knap lastig zo'n verhaal te lezen en als niet-bouwkundige goed te begrijpen. Mijn interpretatie is dat het binnen de regels mogelijk is om een horizontale verdeling te maken met inachtname van de afstanden zoals aangegeven in de specificaties met voorbeeldfiguren. Wat denken ter zake kundige forumleden hier van?

Jan Joost

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2009-04-17 22:37:29

Ik ben geen expert in deze, gewoon kinderarts en heb nog wel eens te maken met ongevallen en de uitleg die de ouders eraan geven en de <normes Françaises>. Op Guadeloupe heb je nog veel Creoolse villas met balkons en veranda's in prachtige metalen vormen waar de kinderen graag op en liever nog overheen klommen. En dan vielen ze pats, op de tegelvloer.........

Denk je eens in dat een kind jullie trap op kan en hoe dat kind over de reling kan klimmen.  Of te wel, er moeten geen horizontale toestanden inzitten want dat maakt het klimmen nu juist zo leuk. Menusier B heeft helemaal gelijk.

Zover ik weet, en kijk maar om je heen bij moderne woningen, balkons, ballustrades etc: hoogte minimaal 90 cm ZONDER horizontale dwarsverbindingen en breedte maximaal 11 cm dacht ik.

Volgens mij moet je zoeken op garde corps escalier normes françaises (op google.fr)  en dan vind je wel het één en ander.

Ingrid

.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2009-04-18 22:07:56

Ingrid,

Ik kan me goed voorstellen wat een nare toestanden - zoals je die beschrijft - je als arts tegenkomt. Dat is dan ook een dilemma waar we wel degelijk bij de uiteindelijke keuze rekening mee zullen houden.

In deze zou ik toch graag weten hoe de regelgeving is. De link in mijn bovenstaande posting is specifiek van garde corps van trappen, balkons etc., ik weet alleen niet of ik een en ander goed interpreteer en hoop dat een terzake kundig forumlid hier op wil reagaeren.

Daarnaast heb ik verschillende websites van fabrikanten van trappen, balkons etc. bekeken. De meeste uitvoeringen zijn inderdaad met verticale spijlen maar er zijn ook voorbeelden met horizontale verdelingen. 

Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-04-20 22:27:11

Jan Joost,

zonder op de regelgeving in te gaan (ik weet er geen snars van), wil ik even je statement

De meeste uitvoeringen zijn inderdaad met verticale spijlen maar er zijn ook voorbeelden met horizontale verdelingen. 

becommentariëren.
Gaat het dan niet om horizontale verdelingen die niet beklimbaar zijn omdat er gehaard glas voor zit?

Ik heb bij onze trapspijlen die te ver uit elkaar staan tentdoek doorheengevlochten - dat blijft zitten zolang wij kleine kinderen in huis hebben.

Christian von Klösterlein

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2009-04-21 21:49:53

Christian,

Ook ik weet geen snars van de regelgeving over garde-corps terwijl "specialisten" die ze (trappen en garde-corps) maken zeer verschillende dingen roepen.

Aangezien we een oplossing zoeken die zo transparant mogelijk is voelen we ons niet zo thuis in een bordes met spijlen warbij de ruimte tussen de spijlen 11 cm is. Dat geeft sterk de indruk van een traliewerk en past totaal niet in het beeld van licht, ruimte dat we proberen te realiseren. Daarom ben ik begonnen om meer informatie te verzamelen via Internet en wat binnen de grenzen van de regelgeving ligt.

Ik begrijp dat volgens de NF P-01-012 horizontale ruimten ook mogelijk zijn met tussenruimten tussen de barreaux <11cm tot een hoogte <45cm of dat hier een dicht materiaal wordt gebruikt en vervolgens met tussenruimten <18 cm. Ons idee is nu om tot ca. 45 cm gebruik te maken van gehard glas en daarboven 1 of 2 staven en dan de leuning.

Bij al dat vebouwen moet men toch regelmatig met trappen en ballustrades te maken krijgen en met de oplossingen die dan goed zijn. Op een andere plaats las ik dat Frankrijk het enige land zou zijn (binnen de EU) die op dit onderwerp daadwerkelijk regelgeving heeft. Ook opmerkingen over de aansprakelijkheid van de ontwerper, de menusier, de eigenaar enz. komen dan meteen ter sprake zeker als het om LDF gaat.

Het zou fijn zijn indien iemand op het forum - en die in deze materie thuis is - over dit onderwerp zijn licht zou kunnen laten schijnen.

Jan Joost

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2009-04-22 11:33:17

Hoewel ik geen technisch expert ben maar me interesseer voor kinderveiligheid houdt mij dit toch bezig. De navolgende site http://www.bugal.com/content.cfm?id=259 geeft in tekeningen weer wat de normen zijn. De bouwtechnische benamingen zijn lastig natuurlijk maar visueel is het gemakkelijker te begrijpen met deze tekeningen. Volgens mij 90 cm met verticale latten met maximaal 11 cm tussenruimte. Of de eerste 45 cm bv een doorzichtige plaat en daarboven mogen dan horizontale verbindingen.

Tja, FR stikt van de regeltjes en eigen normen maar soms zo gek nog niet als het om kinderveiligheid gaat. Denk maar aan de privé zwembaden. Voor velen een doorn in het oog, al die veiligheidsmaatregelen, soms moeilijk uitvoerbaar maar er wordt in ieder geval aan gedacht en het maakt de eigenaar bewust van de gevaren.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2009-04-22 14:15:36

Jan Joost,

als het originele normenboekje NFP01-012 niet € 57,80 kostte zou ik het meteen kopen. Alleen al vanwege de logische structuur en heldere tekst van alle Franse Normen!

Ce qui n'est pas logique n'est pas français!

@Ingrid:

Afgezien van mooi vind ik transparante garde-corps ook kinderveilig. Zij hebben dan niet de behoefde op (delen van) de leuning te klimmen om erover heen te kunnen kijken.

Christian von Klösterlein

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2009-04-22 15:14:04

Christian,

Als je op de link in m'n 1e posting klikt kom je op de Norme Francaise uit specifiek over:

dimensions des garde-corpsrègles de sécurité relatives aux dimensions des garde-corps et rampes d'escalierdat scheelt dan mooi 57,80 :-))Jan Joost