Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

auto-entrepeneur?

Auteur Bericht

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2009-04-18 22:39:23

Toch nog een beetje onzeker (heb inmiddels de site en dit forum doorgelezen) of ik er in mijn specifieke 'geval' wel of niet goed aan doe 'auto-entrepeneur' te worden...Willen jullie mij helpen?

Officieel woon ik nog in Nederland, maar ik verblijf momenteel in Frankrijk, alwaar ik in afwachting ben van mijn equivalence (fysiotherapie). Totdat deze binnen is -wat natuurlijk nog even kan duren- kan ik in een restaurantje werken en zo wat bijverdienen. De restauranthouder heeft me aangeraden me via internet als

auto-entrepeneur in te schrijven. Kan ik dat doen, gezien mijn situatie (nog in Nederland ingschreven)? Ik laat het wat betreft mijn vraagstelling hier maar even bij, anders wordt het wellicht een veel te uitgebreid verhaal... Erg veel dank voor reacties!

Tessa

avatar#6646
Praline
Berichten: 1
Reacties: 25

#1 Geplaatst: 2009-04-19 21:52:11

Hallo Tessa,

Waarom kan deze restauranteigenaar je niet gewoon een tijdelijk contract aanbieden ? Ik heb zelf net mijn vaste baan (CDI) als serveester opgezegd maar meestal zijn er in het zomerseizoen erg veel restaurants die een tijdelijk contract aanbieden (CDD).

groetjes,

Sandra

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#2 Geplaatst: 2009-04-20 15:00:24

Waarschijnlijk omdat hij mij als oproepkracht heeft benaderd? Hiermee ben ik overigens akkoord gegaan, hij is mijn 'buurman' en heeft af en toe iemand extra nodig als er veel reserveringen zijn, en dan help ik hem graag. ik kan me voorstellen dat hij op basis daarvan niet een tijdelijk contract kan aanbieden? Wat denk jij? En heb jij ervaring met 'betaald' werk aannemen terwijl je nog niet officieel in Frankrijk woont?

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#3 Geplaatst: 2009-04-20 15:01:08

ik was iets te snel; nog bedankt voor het meedenken!

groet,

Tessa

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2009-04-24 09:30:31

Ik zie hiermee wel een probleem. Ik hoor van alle kanten dat er regelmatig wat mis gaat met mensen die, op basis van hun Franse sociaal nummer, een auto-entreprise opstarten. Het is de bedoeling dat mensen die al een status hebben in Frankrijk (en dus al belasting en sociale lasten afdragen in Frankrijk op basis van die status) d.m.v. de auto-entreprieneur regeling wat kunnen bijverdienen en gemakkelijk belasting en sociale lasten kunnen afdragen over die bijverdienste. Uitsluitend over de bijverdienste! De betalingen via de normale status blijven gewoon in tact. Als je nog helemaal geen status hebt in Frankrijk (en dus nog niet aangemeld bent bij een van de vele Franse ziekenfondsen) dan zie ik problemen met de inschrijving als auto-entrepreneur. Maar, je kunt het gewoon proberen via de website www.lautoentrepreneur.fr. Het is toch een wild-west met deze inschrijvingen, wie weet lukt het. Pas wel op dat als je eenmaal bekend bent bij het RSI, je nog tot in lengte der dagen last van ze kunt houden. Makkelijk inschrijven is niet hetzelfde als makkelijk uitschrijven.

Ik mag het natuurlijk hier niet schrijven en ik zal ook in alle toonaarden ontkennen dat ik dat hier heb geschreven, maar kun je niet, in afwachting van je officiele status als fysiotherapeut, met je buurman afspraken dat je best af en toe als oproepkracht wil werken, maar dan als vrijwlliger. Dat de buurman je af en toe een envelopje toe stopt hoeft dan toch niemand te weten.

Wim

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#5 Geplaatst: 2009-04-25 22:51:18

Beste Wim,

In alle eerlijkheid...daar gaat mij voorkeur ook steeds meer naar uit, mijn gevoel zegt -mede op basis van al hetgeen ik hierover heb gelezen- dat ik maar beter eerst mijn officiële status kan afwachten alvorens andere paden te bewandelen. Ik zal het mijn beste buurman eens voorleggen, aanvankelijk wilde hij dit ook 'als vriendendienst', totdat bleek dat concollegae diverse instanties op hem af bleken te sturen en hij nu, logisch, niet betrapt wil worden. Dat snap ik, maar ik wil ook niet aan een of andere (dat is wel erg oneerbiedig, maar je begrijpt mijn insteek) wetmatigheid vastzitten, waarvan nog maar weinigen heel precies weten wat de consequenties ervan zijn, hetzij op korte danwel langere termijn. Ik laat het wat betreft het auto-entrepeneurschap maar even zo, en dank je hartelijk voor je heldere reactie!

vrgr

Tessa

avatar#8718
Vincent Willems
Berichten: 0
Reacties: 1

#6 Geplaatst: 2010-12-22 21:47:36

Hallo

Ik ben voor de eerste keer op dit forum en hoop dat ik op deze plek juist zit om de volgende vragen te stellen.

Ik ben met mijn vrouw 4 jaar woonachtig in Frankrijk en wij hebben de volgende situatie.

Wij hebben momneteel een micro entreprise voor de verhuur van gites en chambre d`hote. Ik wil volgend jaar een (tuin)klusbedrijfje erbij starten en mijn vrouw wil een beauty salon openen. Kunnen wij dingen combineren m.b..t auto-entrepeneurschap. Kan ik naast auto-entrepeneur als klusjesman ook nog auto-entrepeneur als gites verhuurder zijn en mijn vrouw auto entrepeneur als schoonheidsspecialiste.

Moet er iets aangetoond worden dat ik kan klussen. Officieel ben ik hovenier maar ik wil mijn werkzaamheden wat ruimer maken.

Vincent

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2010-12-23 09:23:50

In principe kun je niet-gereglementeerde activiteiten wel combineren als auto-entrepreneur, maar de omzetgrenzen blijven bestaan voor de combinatie van activiteiten. Je kunt niet meer dan één auto-entrepreneurinschrijving op je naam hebben staan.

Voor klusbedrijf is een 'normale' inschrijving als auto-entrepreneur niet mogelijk. Je moet je melden bij de Chambres des Métiers en aantonen dat je ofwel een relevant diploma hebt iit de bouw, ofwel drie jaar aantoonbare wwerkervaring. Pas dan kun je worden ingeschreven. Idem voor schoonheidsspecialste.

Overigens schrijf je eest dat je een micro-entreprise hebt voor de gîtesverhuur en verderop dat je auto-enytrepreneur wil zijn voor gîtesverhuur. Dat kan niet. Je kunt als micro-entreprise wel keizen voor het microregime social/fiscal waar de auto-entrepreneur onder valt, maar daarmee ben je nog geen auto-entrepreneur.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#8 Geplaatst: 2011-01-13 12:39:33

Twee nieuwe regeltjes voor de auto-entrepreneur per 1 januari 20911 :

1. Voortaan moeten alle ingeschreven auto-entrepreneurs aangifte doen van omzet, ook al hebben ze helemaal geen omzet gerealiseerd. In geval 24 achtereenvolgende maanden geen omzet is gemaakt, wordt de auto-entrepreneur ambtshalve uitgeschreven. Deze maatregel is met name bedoeld om het misbruik van dit statuut tegen te gaan. Ik verwacht in de toekomst nog wel meer maatregelen met dit doel, gezien het feit dat 50% van de ingeschreven auto-entrepreneurs door de overheid worden geclassificeerd als onterecht of oneigenlijk gebruik van het statuut.

2. Ook auto-entrepreneurs moeten voortaan een bijdrage betalen voor opleiding/vorming, zoals alle andere ondernemers, in geval hun omzet hoger is dan €  4740/jaar. Het gaat om een afdracht van 0,3% van de jaarlijkse omzet (voor artisans), 0,1% van de omzet (voor commerce) of 0,2% van de omzet (voor service en professions libérales)

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#9 Geplaatst: 2011-04-06 13:04:41

Ik ben sinds  maart 2009 Auto Entrepreneur met zgn. Activités photographiques

Krijg nu een aanslag van de zgn. RSI voor jaarlijkse Adhésion de base. van € 652,00

Ik dacht dat als je auto entrepreneur bent je met de 3 maandelijkse afdracht en de omzet netjes op je belastingformulier invult, je klaar was!

Bovendien overtreft dit bedrag het totaal van mijn omzet over vorig jaar

Weet iemand (wellicht Wim van Teefelen) of ik bezwaar kan maken tegen deze aanslag?

Willem

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#10 Geplaatst: 2011-04-06 13:40:52

Met je driemaandelijkse afdracht hoor je inderdaad klaar te zijn met de RSI. Twee mogelijkheden: de RSI heeft het fout, of om een of andere reden is je keuze voor het micro-régime social/fiscal overgegaan op het micro classique.

Helaas merk ik de laatste tijd dat nogal gemakkelijk wordt geroepen dat de RSI alles fout doet, maar als je dan gaat graven blijkt dat een ondernemer zelf een fout heeft gemaakt bij de inschrijving, het formulier niet heeft begrepen of niet heeft gereageerd op een brief van de RSI met verzoek om meer informatie.

Dus voor Willem: natuurlijk bezwaar maken! Bij voorkeur door de brief en je gehele boekhouding mee te nemen en jezelf bij de balie van de RSI melden. Dat is vaak de enige oplossing.

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#11 Geplaatst: 2011-04-06 14:03:10

Bedankt Wim voor snelle reactie en tip

Ga wel even langs met de hele adm. Dichtsbijzijnde kantoor helaas uurtje rijden.

Willem

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#12 Geplaatst: 2011-04-06 17:39:48

In het antwoord van Wim van Teeffelen lees ik:

1. Voortaan moeten alle ingeschreven auto-entrepreneurs aangifte doen van omzet, ook al hebben ze helemaal geen omzet gerealiseerd. In geval 24 achtereenvolgende maanden geen omzet is gemaakt, wordt de auto-entrepreneur ambtshalve uitgeschreven. Deze maatregel is met name bedoeld om het misbruik van dit statuut tegen te gaan. Ik verwacht in de toekomst nog wel meer maatregelen met dit doel, gezien het feit dat 50% van de ingeschreven auto-entrepreneurs door de overheid worden geclassificeerd als onterecht of oneigenlijk gebruik van het statuut.

Mijn man is van plan zich te vestigen als tourneur sur bois. Dit valt onder de artisanale beroepen.

Het is de bedoeling een klein "winkeltje" op te zetten waar al eens een verdwaalde toerist binnenwaait, meer ter motivatie dan om geld te verdienen.

Wij verwachten dan ook geen winst te maken.

Vraag is nu : wat gebeurt er dan na die twee jaar ? 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2011-04-06 18:04:03

Ik heb het over ''geen omzet'. Dat is niet hetzelfde als 'geen winst'. Dus die auto-entrepreneur inschrijving kan gewoon blijven bestaan na twee jaar ook al wordt er geen winst gemaakt. De overheid is niet geinteresseerd in winst, dat is uw eigen zorg, uitsluitend in het incasseren van een deel (23% om precies te zijn) van het inkomen van uw man als artisan.

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#14 Geplaatst: 2011-04-08 12:56:07

Naar aanleiding wat ik eerder schreef:

Krijg nu een aanslag van de zgn. RSI voor jaarlijkse Adhésion de base. van etc.

Ik ben dus even langs gegaan bij RSI

Het blijkt een zgn. spookfaktuur te zijn!

Achtertaf bezien had ik het kunnen zien.

Dus mede auto-entrepreneurs opgelet

Als Wim het op prijs stelt dan kan ik je een copie mailen.

Groet

Willem

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#15 Geplaatst: 2011-04-11 09:40:47

Ik heb inmiddels ene stuk of twaalf verschillende vormen in mijn bezit van spookfacturen. Elk jaar worden ze weer aangepast. De ergste zijn zij die de afkorting RSI gebruiken, maar dat staat dan voor iets anders dan Régime Social des Indépendants. Zo had je in Nederland er een paar jaar geleden ook een van de Kommissie voor Kommunicatie, afgekort: KvK.

Als je net een bedrijf hebt ingeschreven hoef je nergens anders voor te betalen dan de premies van het Régime Social des Indépendants. Voor auto-entrepreneurs alleen via de bekende website www.lautoentrepreneur.fr. Bij alle andere rekeningen is het goed die zorgvuldiog te bestuderen. Er staat vaak in de kleine letters dat het hier een 'devis' betreft. Ook een postadres in Belgie of in Parijs (tenzij je natuurlijk in Parijs bent gevestigd) is verdacht.

Wim