Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Canalisation fer galvanisee

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2009-04-23 10:20:16

Bij de brico's ligt naast het cuivre/PER etc. waterleidingmateriaal, ook een vak pijpmateriaal van fer galvanisee. Bochtjes, korte pijpjes met schroefdraad, etc. Ivm met specifieke aansluiting in de buitenkeuken wil ik graag zo'n pijpje van 50cm met aan 2 kanten schroefdraad gebruiken. Afijn, daar gaat het niet om, mijn vraag is of je fer galvanisee mag gebruiken in je drinkwatercircuit. Tenslotte zijn de hoofdaanvoeren in de buurt van fonte. Of is het toch minder gezond en roestiger? Zo niet, waar gebruikt men het dan voor?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-04-23 12:17:28

Jean-Paul,

voor drinkwaterleidingen zijn inderdaad alle door jou genoemde materialen gebruikelijk:

- cuivre

- PER

- fer galvanisé.

Afhankelijk van het land (of de regio van een land) en de omstandigheden van de installatie geeft men de voorkeur aan het een of het andere. Voor drinkwater zijn ze allemaal geschikt (PER bestaat in drinkwater- en in landbouw-kwaliteit, elk met een speciale kleurencode).

Alleen een ding klopt volgens mij niet:

citaat: Tenslotte zijn de hoofdaanvoeren in de buurt van fonte.

Waterleidingen van gietijzer (fonte, cast iron, Gußeisen) ben ik behalve bij de drukloze systemen in zeeer oude huizen in Albion nog nergens tegengekomen. Vergis je je niet? Als er nog leidingen van gietijzer of gewoon staal zijn dan zou je na iedere stilstand roestig water hebben. Dat is niet echt ongezond, maar de smaak is niet best, en de vervuiling van je pannen en sanitair is enorm.

Afvoerleidingen (riool) van gietijzer waren tot 50 od 60 jaar geleden echter nog gebruikelijk.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2009-04-23 12:40:19

Dank Christian. Ja, de hoofdleidingen zijn hier volgens het waterleidingbedrijf 80 mm fonte. En dat klopt, ik heb er eens eentje mogen uitgraven voor een aansluiting. In feite leidingen waar water weinig stil staat, smaakt heerlijk, superhelder.

Ze lopen hier langs de weg van dorpje naar dorpje, en door de akker naar ons huis naar de watermeter. En heel erg oud. Soms zover aan de oppervlakte dat de bermenmaaier ze lek maait... maar nooit bevroren. En onze mairie is er net achtergekomen dat niemand kan achterhalen in het dorpje waartoe we behoren waar precies de waterleidingen lopen, niemand heeft tekeningen. NB. Indien de hoofdleidingen hier in de buurt worden vervangen kiest men dikke zwarte tuyau PE. Maar men is drukker met glasvezel voor de regionale internet-backbone.