Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Frankrijk royaal met zwangerschapsverlof?

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2009-04-26 17:57:54

Ik las het berichtje van Wim B over onze minister van Justitie Rachida Dati, die "anti-feministisch" afzag van de royale zwangerschapsverloven die Frankrijk toekent aan zijn moeders.

Eerlijk gezegd, Frankrijk doet veel aan kinderopvang maar de zwangerschapsverloven zijn kort hier: 16 weken. Net zoals in NL, Duitsland en Spanje. De Scandinavische landen hebben meer een gemengde regeling met vaderschapsverlof en/of ouderschapsverloven waarbij de werkgever tot 70-80 procent van het salaris doorbetaald voor het eerste jaar na de bevalling. In Zweden mogen babies tot 12 maanden niet naar de creche.

 http://www.touteleurope.fr/fr/actions/social/emploi-protection-sociale/presentation/comparatif-le-conge-maternite-dans-les-etats-membres.html

 Frankrijk loopt nog achter met borstvoeding. Zestig procent van de vrouwen verlaat de kraamkliniek met een baby aan de borst en daar is na één maand niet veel meer van over en na drie maanden ik denk nog geen tien procent. De meeste vrouwen gaan hier na drie maanden weer voltijds aan het werk. En ja, de flesvoedingsfabrikanten hebben hier nog erg veel invloed, zowel op de moeders als op artsen en verpleegkundigen. Het wordt tijd dat het verlof uitgebreid wordt naar zes maanden.  

En onze minister van Justitie mag dan erg ambitieus zijn, het kind mag dan Sarkozy als peetoom hebben, en aardige zussen hebben die het kindje verzorgen maar een goed voorbeeld geeft ze zeker niet. In mijn ogen heeft ze zichzelf belachelijk gemaakt en heeft zij zichzelf en haar kind tekort gedaan.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-04-27 17:59:09

Ingrid,

Ik denk dat het gros van de forumleden de periode van (potentieel) zwangerschapsverlof al achter zich heeft. Ik pleit voor grootvaderschapsverlof want in juli schijn ik Opa te worden van een tweeling.....

Ik ben het eens met de stelling dat het zwangerschapsverlof te kort is in Frankrijk (en in NL) maar het is niet helemaal het verhaal.

In Frankrijk kun je na 2 kinderen als vrouw ook "congés parentals" nemen, dat is een doorbetaalde verlofperiode van maximaal 3 jaar. De uitkering is echter laag dus eigenlijk alleen interessant voor de laagstbetaalden die er aardig mee uitkomen als je er kinderbijslag, -afrek en allerlei subsidies bij optelt.

Daarnaast zijn de pappa's nou niet snel geneigd om vaderschapsverlof (2 weken geloof ik, bestaat sinds een paar jaar) te nemen en vaders die een dagje of twee dagen minder in de week gaan werken om mede voor het nakroost te zorgen moet je al helemaal met een lampje zoeken. Hun bazen die dit gewoon vinden trouwens ook.

Het is dus niet alleen een wetgevingsprobleem maar vooral een cultuurprobleem in een land waar de mannen beslissen, meer verdienen en de vrouwen zich vooral met de kinderen bezig houden.

Daarin blijft Frankrijk een Latijns land.

Overigens... toen ik op vakantie in Scandinavië was heb ik heel wat mannen alleen achter de kinderwagen zien lopen maar de meesten keken niet vrolijk...  ;-)

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2009-04-27 18:46:49

Dank je Steven. Ik weet dat de gemiddelde leeftijd hier minstens boven de vijftig jaar ligt. Ook ben ik mij bewust van de vele gepensioneerden, oudere zelfstandig ondernemers, pre-gepensioneerden en andere niet-gesalarieerden. Daarenboven is dit een aardig en bescheiden forum maar helaas soms met een hoog klusgehalte. Niet dat ik dat niet lees, het kan mij over een paar jaar goed van pas komen. Toch denk ik dat er ook onder deze forumlezers een kleine groep is die wel een leeftijd heeft om zich voort te planten en misschien ook wel in loondienst zijn.

De zwangerschapsverloven in FR zijn net zo slecht als in Nederland en Duitsland is het ergste. Daar zijn hele volksstammen van hoogopgeleide vrouwen die geen kinderen willen krijgen omdat ze het niet kunnen combineren met werk. Dat is triest. Dat heeft niet zo zeer met een Latijns land te maken. In Nederland hebben veel vrouwen driedaagse baantjes met een povere pensioenopbouw en dat wordt vaak vergeten. De kinderopvang is hier in FR veel beter geregeld. Ik geef toe, de mannen laten de zorg voor kinderen over aan de vrouwen. Maar dat is bijna overal in de wereld behalve in een paar Noord-Europese landen. De werkgevers in FR zijn jonge-ouder-onvriendelijk, dat klopt. Het dubbele in dit land is dat het ouders gemakkelijk wordt gemaakt om beiden voltijds te werken. De creches, halte-garderies, de scholen, schoolbus, maaltijden etc, alles is er op ingesteld dat beide ouders kunnen werken. En dat doen veel vrouwen ook is mijn ervaring. Met de 35-urige werkweek werk je vier dagen 8.5 uur ongeveer en de hele woensdag vrij. Als je kind een snotneus heeft ga je naar de dokter voor een certificaat om het kind met de moeder thuis te houden en de baas betaalt door, minstens 10 dagen per jaar per gezin.

Ik was meer gevallen over de opmerking van Wim 'royale zwangerschapsverloven' en mijn eigen ergernissen over mejuffrouw Dati.

Als niemand een reactie geeft vind ik het ook best. Er zijn altijd weer nieuwe lezers die de archieven doorspitten en dan komen ze eens wat lezenswaardig tegen over gezinszaken.

Ingrid

avatar#7101
rick
Berichten: 3
Reacties: 10

#3 Geplaatst: 2009-04-29 07:15:41

hallo,

Interesant die mogenlijkheid voor 3 jaar uitbreiding van zwangerschaps verlof.

Waar is deze informatie terug te vinden? Ik neem aan dat voor dit soort zaken je eerst een baan gehad moet hebben in Frankrijk. Ik heb 1 dochter, en ons volgende kind is op komst. We wonen nog niet in Frankrijk maar zijn van plan om over zo'n 2 jaar daarnaartoe te verhuizen. In het nieuws stond laatst een bericht waarin ze uitrekenden hoeveel subsidie (kinderbijslag e.d.) Angelina Jolie zou kunnen krijgen in Frankrijk. Dit klonk mij erg aantrekkelijk in de oren. Op zich mogen we in europa niet klagen. iI woon in Singapore, en daar krijg je welliswaar 16 weken zwangerschapsverlof en een eenmalige uitkering, maar verder moet je alles zelf betalen, ook de kosten van de bevalling in het ziekenhuis, want er is geen ziektekosten verzekering die dat dekt. Geldt de kinderbijslag in Frankrijk vanaf de geboorte, of vanaf school leeftijd?

Groeten,

Richart

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2009-04-29 08:57:49

Richart,

Alles kun je lezen op www.caf.fr

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2009-04-29 13:00:55

Ingrid heeft gelijk met de constatering dat het Franse zwangerschapsverlof allerminst 'royaal' is te noemen. Ik had nauwkeuriger moeten zijn door ook te vermelden dat er nog een keur aan andere verloven bestaat.

De situatie nu:

Zwangerschapsverlof (congé maternité) is een sinds 1909 geldende verworvenheid en duurt zestien weken (zes weken vóór de verwachte bevalling en tien weken daarna) bij de geboorte van het eerste en tweede kind. Bij het derde kind duurt het verlof 26 weken (acht weken vóór de bevalling en achttien weken erna), bij de geboorte van een tweeling 34 weken en bij een meerling zelfs 46 weken. Het zwangerschapsverlof kan nog met veertien dagen worden verlengd, als vóór de bevalling speciale ziekenhuisrust wordt voorgeschreven en nog eens vier weken na de bevalling bij een medische indicatie. Aanstaande moeders kunnen zelf bepalen hoe zij die zestien weken of zesentwintig weken willen opnemen, het is meer à la carte geworden. Een werknemer krijgt in die periode geen loon, maar ontvangt van de Sécu een dagvergoeding of een maandvergoeding van maximaal meer dan € 2100. De hoogte van de uitkeringen is afhankelijk van het verdiende inkomen en de daarover betaalde premie. Komt men daarmee tekort dan zal in de meeste gevallen een aanvulling worden gegeven door de werkgever en de aanvullende verzekering.

Ook vaders kunnen verlof (congé de paternité) opnemen bij de geboorte van een kind, in totaal veertien dagen: elf dagen (inclusief zon- en feestdagen) en de drie dagen van het geboorteverlof. Het vaderschapsverlof is in totaal eenentwintig dagen bij de geboorte van een meerling. De regeling geldt voor iedere vader die ‘actief’ is: werknemer, vrije beroeper, meewerkende partner, ambtenaar en zelfs geregistreerde werkloze. De dagvergoedingen zijn gelijk aan die van het moederschapsverlof. Naast deze twee vormen van verlof kent Frankrijk – de overheid ziet graag veel Franse kindertjes in de republiek – ook nog het ouderschapsverlof (congé parental d’éducation) waarbij de ouders van ten minste twee kinderen van wie één jonger dan drie is, een tot drie jaar lang vrijaf krijgen van de werkgever (uiteraard zonder betaling van salaris) om hun kind of kinderen op te voeden.

Sarkozy heeft inmiddels laten weten al die regelingen wel erg 'royaal' te vinden en wenst vooral het mes te zitten in het vaderschapsverlof.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-04-29 19:28:57

Ik vul nog even aan zonder de details te kennen: zelfs bij adoptie gelden een aantal van deze verloven.

De zo geroemde "vruchtbaarheid" van Frankrijk: -het is het land met het het grootste aantal geboorten van Europa- is overigens geheel op het conto van de "nieuwe Fransen" te schrijven, een feit dat in de politiek correcte berichtgeving maar al te vaak wordt vergeten.

De gemiddelde "autochtoon" vindt het krijgen en opvoeden van kinderen een dermate inspannende en kostbare belasting dat 1,5 kinderen per gezin zo ongeveer het maximum is. En dat is te begrijpen als je de terechte opmerkingen van Ingrid goed leest.

Steven

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#7 Geplaatst: 2009-06-04 10:26:34

Ha Ingird,

Na een aantal jaar inactief te zijn geweest op dit forum, ben ik weer "terug". Met mijn 35 lentes is daarmee het 55+ gehalte weer een beetje teruggebracht :)

Het zwangerschapsverlof: okée, het is niet vreselijk lang, maar naar NLse maatstaven vind ik het eigenlijk gewoon. Het feit dat je bij je derde kind extra tijd (en geld!!!) krijgt vind ik daarentegen wel weer vooruitstrevend.

Ook de "prime de naissance" à 863€ is in NL ongewoon en de opslag van de kinderbijslag van zo'n 145 euro per maand, is ook niet niks. Je zou haast zeggen dat een derde kind beloont wordt!!!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2009-06-04 21:33:33

Leuk te horen Smartie. Inderdaad, zwangerschap wordt beloond. Ik weet niet meer hoe het nu is in NL maar tot 5 jaar terug moest je bijbetalen als je ging bevallen. Eigen risico, eigen wens, geen ziekte en c'est comme ça. Hier krijg je inderdaad al zo ie zo 863 euro in de zwangerschap "om luiers te kopen". Nou ja, je weet wel, vroeger kwam er een wijkverpleegkundige langs in NL om te kijken of alles wel op orde was in huis  "luiers tellen".  Hier is het niet anders hoor, als we het niet vertrouwen komt de kinderverpleegkundige van de PMI op bezoek om te kijken hoe "defavorisé" la famiile is en of moeder zich redt. Ik moet zeggen, ik heb er goede ervaringen mee.

Het zwangerschapsverlof is even lang als in NL dus tekort in mijn ogen. Vooral voor moeders die borstvoeding geven. Eigenlijk zou je die moeders het voordeel moeten geven maar dat is moeilijk te controleren. Dan moet de dokter weer de zoveelste verklaring invullen en ondertekenen dat moeders toch echt wel BV geeft en niet stiekum de fles en "profiteert" van het extra zwangerschapsverlof.

Nog een voordeel: je betaalt steeds minder belasting bij steeds meer familieleden in één en dezelfde foyer. Tja, je mag gerust zeggen dat hier een geboortepolitiek wordt gevoerd.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-06-04 22:32:55

Ingrid en Steven,

Frankrijk had toch in de jaren '50 reeds zo'n 'geboortepolitiek'?

Maar wat mijn eigenlijke vraag is: wordt in Frankrijk huisbevalling ook zo gepropageerd als in NL? Alle expatriates in mijn multinationaal/multicultureel bedrijf verbaasden zich dat de vrouwen van Nederlandse collega's thuis bevielen. Zei een Filippijnse collega: Gebeurt bij ons alleen in achterstandswijken.

Niet dat iemand uit mijn gezin in Frankrijk wil bevallen, alleen uit nieuwsgierigheid.

Christian von Klösterlein

inderdaad uit de aangehaalde leeftijdsgroep

en sorry voor het hoge klusgehalte van dit forum - daarin heb ik toevallig know-how

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2009-06-04 23:12:20

Christian,

op het gevaar af te cynisch te zijn...... Fransen hebben een andere pijnbeleving dan Nederlanders en vinden het zeer gewoon om tijdens de bevalling een "péridurale" oftewel een ruggeprik te krijgen voor de verdoving. Dat kan dus niet thuis.

Verder vindt men een bevalling toch wel een erg risicovolle gebeurtenis en doet men dit dus liever in een ziekenhuis.

Daarnaast is de typische "kraamhulp" of "kraamzuster" (de pijler van het systeem naar mijn mening) geen gangbaar beroep.

Tenslotte: huisartsen doen vrijwel geen thuisbevallingen (hebben er dus ook geen ervaring mee) en er is een behoorlijk tekort aan vroedvrouwen.

Ik merk in de media wel dat er een toenemende belangstelling voor is.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#11 Geplaatst: 2009-06-05 08:38:44

Helaas wordt de periduraal verdoving min of meer aangepraat. De voorlichting is weinig objectief. De zwangerschap is gemedicaliseerd maar het verschilt nog erg per ziekenhuis. In privé-klinieken ligt het aantal inleidingen, kunstverlossingen en keizersneden hoger. Daar wordt meer ingegaan op het verzoek van de zwangere: "pour convenance personnelle". Denk maar aan Rachida Dati.

In het ziekenhuis waar ik werk liggen deze getallen fraai laag. Dit is ook een maternité "Hopital Amis Bébés". Zoals de WHO noemt "baby friendly hospital". Dus men doet er alles aan om de borstvoeding te bevorderen. Daar zijn er nog niet veel van in FR maar in NL ook niet dacht ik.

Een thuisbevalling hier in FR is in mijn ogen geen optie. Het netwerk is er niet op aangepast. De afstanden naar een ziekenhuis met kraam-en kinderafdeling zijn te groot. Er zijn altijd babies die, ondanks een strikt normale zwangerschap en bevalling, startproblemen hebben en dan duurt het wel minstens 45 minuten vooralleer de kinderarts het kind over kan nemen.  Of de moeder die hevig nabloedt na de -strikt normale bevalling- en hotel de botel naar de OK moet. In al deze gevallen moeten eerst de pompiers en/of SMUR komen, het duurt al minstens 15 minuten voor de pompiers er zijn, de SMUR kan nog langer duren (als ze al niet net weg zijn voor een auto ongeval bv). De pompiers kunnen niet veel doen dan basale eerste hulp. Of de plaatselijke huisarts wordt gebeld door de SAMU maar die is ook niet ervaren in bevallingen en baby reanimatie. Dan heb je nog hier in FR de categorie neo rureaux/marginaux die alles "natuurlijk" willen en thuis bevallen met of zonder professionele hulp. Bv in de Ariège is het laatst nog in het nieuws geweest. Verder is het niet gemakkelijk om een sage-femme te vinden. De beroepsverzekering is heel kostbaar.

Vergeet niet, in NL, van alle vrouwen die thuis gaan bevallingen van hun eerste kind belandt 50 procent toch nog in het ziekenhuis. Onderzoeken hebben aangetoond dat de Franse vrouwen over het algemeen prettige herinneringen overhouden aan hun verlos/kraamperiode.  Dit in tegenstelling tot Nederlandse vrouwen die aangeven dat het erg tegengevallen is, wat te maken heeft met de hooggespannen verwachtingen in NL met thuisbevallen bij kaarslicht bla bla.

Ingrid

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#12 Geplaatst: 2009-09-07 11:16:31

Voor degenen die "live" willen weten hoe het zwanger zijn en alles daarom heen verloopt En France,...

http://bbenfrance.blogspot.com

Salut, Linda